Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maad - na spokojnie ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
407 odpowiedzi w tym temacie

#41 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9036 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 kwi 2012 - 18:48

dziś przedstawiam .....

No, Maad, :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 18:54

No widzę ,że posłuchałeś mojej rady i pokazujesz Swoje piękne wyroby.Moja rada co do polędwicy to 50g/kg soli i nie będzie problemów z dojrzewaniem i myśle że i ze słonością też. :clap:

#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 19:34

Jaka akcja taka reakcja,ale zostańmy przy inspiracji :grin:

#44 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 01 kwi 2012 - 19:34

Aniu, sama robisz lepsze rzeczy, gdzie mi tam do Ciebie ... ale nieskromnie powiem, że boczek by Ci smakował :)
Ma idealne proporcje BTW ;)

.... z tym W to trochę przesadziłem, ale mogę rzeżuchą podsypać - KMWTW ;)

#45 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9036 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 kwi 2012 - 22:39

z tym W to trochę przesadziłem, ale mogę rzeżuchą podsypać - KMWTW

Zawsze możesz zrobić roladki ze śliwką w środku :lol: .
A boczuś; dla mnie najlepszy kawałek blondynki :thumbsup:

#46 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 kwi 2012 - 19:16

Zbliża się tydzień nieróbstwa i odpoczynku, przygotowałem więc troszkę zapasów:

Dołączona grafika
kabanoski - tym razem użyłem twardego tłuszczu z karku i sitka 8 - efekt znacznie lepszy :)
ale żebym się za bardzo nie cieszył, to z kolei wyszły zbyt kruche, łamią się przy nawet niewielkim zgięciu, nie wiem czy uda mi się je podsuszyć :(

Dołączona grafika
improwizowana wieprzowinka w sosie własnym
słoiczki sprawdzają się wspaniale :)


Dołączona grafika
oscypek - 4 litry mleka i tylko taki urobek :(
wiem, wiem, słabo uwędzony - nie starczyło mi czasu na dobre osuszenie
ale smakowo rewelacja, delikatny, nie za słony, o klasę (albo dwie) lepszy od tych pseudo-góralskich

do tego jeszcze miseczka ricotty wg przepisu EAnny

w tygodniu planuję jeszcze wędzoną pierś z indyka i ... niech się święci 1-maja :tongue:

#47 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 22 kwi 2012 - 19:26

Maad idz tym szlakiem :clap: Pozdra

#48 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 23 kwi 2012 - 07:10

Maad, :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap:
Może coś więcej o tej wieprzowince w sosie własnym :)

#49 lufa

lufa

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćZakopane

Napisano 23 kwi 2012 - 07:24

Och te słoiczki, jak pomyślałem o tej galaretce w środku, to aż ślinkę przełknąłem. :thumbsup: :thumbsup:

[size=9][ Dodano: Pon 23 Kwi, 2012 08:40 ][/size]

delikatny, nie za słony, o klasę (albo dwie) lepszy od tych pseudo-góralskich

to jest, prawda oscypki prawdziwe robią średnio od maja do końca września, w czasie kiedy owce są na hali. A później to ,,cepry'' zachwycają się tymi robionymi z mleka krowiego. A do tego te wędzone z krupówek otrzymują kolor od moczenia w kawie. Miałem okazję spróbować oscypka świeżo wyjętego z bacówki z certyfikatem i dopiero od tej pory oscypki mi posmakowały. Moje przeżycie z oscypkiem kupionym na krupówkach zakończyło się lotem oscypka po pierwszym kęsie do śmietnika. Nie dość, że śmierdział jak by h.. szmatę gryzł to twardy był, że można by było zabić .
Twoje wyroby wyglądają naprawdę smakowo :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

#50 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 kwi 2012 - 09:34

Moje przeżycie z oscypkiem kupionym na krupówkach zakończyło się lotem oscypka po pierwszym kęsie do śmietnika.


Na jarmarkach produktów regionalnych, organizowanych co pewien czas w Warszawie, też można kupić oscypki. Sprzedawca, na pytanie z jakiego mleka są robione, bez zmrużenia oka odpowiedział że z owczego, mimo że był to początek marca :grin:
Kupiłem kawałek w celach porównawczych i totalna porażka - pieruńsko słony i w dodatku się kruszył. O efekcie skrzypienia na zębach w ogóle nie było mowy. Smak też beznadziejny. I cena :shock: po przeliczeniu na kilogramy rzędu 60zł!

Może coś więcej o tej wieprzowince w sosie własnym

Lekka modyfikacja konserwy słoikowej wg Mira:
- zamiast vegety lubczyk ogrodowy i garstka innych ziółek
- peklosól 50/50
- oprócz karkówki dodatek kutrowanego mięsa klasy III, jakieś 20%, pozostałej po klasyfikacji łopatki na kabanosy
- trzy długie pasteryzacje w piekarniku, 95-100 stopni po 3 godziny, żeby uzyskać odpowiednią miękkość i trwałość

W zamyśle ma to być taka uniwersalna Szybka Obiadowa Konserwa Kanapkowa, w skrócie SZOKK :lol: Zobaczymy co wyjdzie.

#51 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9036 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 kwi 2012 - 11:08

przygotowałem więc troszkę zapasów:

No, Maad, :thumbsup: :clap:
Pokaż swoje wspaniałości surojadom na DD to im mina zrzednie :grin:

#52 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 23 kwi 2012 - 12:26

Maad,
gdzie po taki słoiczek mogę podjechać?

"Oscypek" ok .
Ja z 20 l mam około 2 kg i sporo Ricotty (0,8 kg). Wszystko zależy od tego co jadły krowy.

Z łopatki kabanosów się nie robi.

#53 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 kwi 2012 - 12:39

gdzie po taki słoiczek mogę podjechać?


daleko nie masz - Ks. Janusza, chociażby jutro ;)

Z łopatki kabanosów się nie robi.


o tym to nie słyszałem ;)

#54 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 23 kwi 2012 - 12:42

Jaki ten Świat mały , mieszkamy na tej samej ulicy
:cool:

#55 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 kwi 2012 - 12:50

Pokaż swoje wspaniałości surojadom na DD to im mina zrzednie


oni się aktualnie zachwycają hiszpańskimi szynkami za 700zł/kg
gdzie mi tam z moją amatorską produkcją takie wyrafinowane gusta zaspokajać :tongue:

#56 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 08:17

Pan Doktór powiedział mamie. że ma jeść tylko chude wędliny i najlepiej drobiowe. Ponieważ z takim ałtorytetem jak Pan Doktór się nie dyskutuje, popełniłem takie oto indorowe cyce:

Załączony plik  IMGP6146a.JPG   184,21 KB   0 Ilość pobrań

Wyszły nawet dobre, wszystkim smakują. Mnie też, ale ... muszę kawałkiem boczku zagryźć :)

solanka 10% 24h, ale peklosól ograniczona do 20%
parzenie w 80 stopniach do 66 w środku + 2 stopnie ekstra w czasie studzenia w letniej wodzie


Użytkownik Maad edytował ten post 04 mar 2014 - 18:04


#57 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 08:28

parzenie w 80 stopniach do 66 w środku + 2 stopnie ekstra w czasie studzenia w letniej wodzie

proponowałbym (ze swojego skromnego doświadczenia :blush: ) obniżyć nieco temperaturę parzenia, traktując je jak polędwicę - soczystość nieco większa :cool: (oczywiście jeśli nam na tym zależy)

#58 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 08:38

Z mojego, jeszcze skromniejszego doświadczenia wynika, że .... masz rację. Przyjęte parametry parzenia są kompromisem pomiędzy czasem wykonania, soczystością, trwałością i potencjalną szkodliwością.

Dla siebie to bym zrobił surowe, zimnowędzone ;)

#59 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 08:45

Przyjęte parametry parzenia są kompromisem pomiędzy czasem wykonania, soczystością, trwałością i potencjalną szkodliwością.

nieznaczne obniżenie temperatury wody tylko troszkę wydłuża czas - na pewno nie wpływa na mniejszą trwałość, którą z kolei zdecydowanie skraca studzenie w wodzie :rolleyes:

Dla siebie to bym zrobił surowe, zimnowędzone ;)

a ja z kolei mam niechęć do surowego drobiu :???:

#60 Daro699

Daro699

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 122 postów
  • MiejscowośćRzepin

Napisano 28 kwi 2012 - 09:02

co do kabanosow miele wszystko na sitku 13 wedzenie 2h pieczenie 0.5h i wychodza super




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych