Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maad - na spokojnie ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
407 odpowiedzi w tym temacie

#61 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 09:26

co do kabanosow miele wszystko na sitku 13

można i tak, tylko trzeba mieć grubszy lejek ... a grubszy lejek i jelita baranie .... hmmm, mnie brakuje cierpliwości

[size=9][ Dodano: Sob 28 Kwi, 2012 10:32 ][/size]

na pewno nie wpływa na mniejszą trwałość, którą z kolei zdecydowanie skraca studzenie w wodzie

studzenie w wodzie zmniejsza trwałość? czyli studzenie "powietrzem" przedłuża trwałość? dlaczego tak uważasz? przecież im krócej produkt przebywa w zakresie temperatur korzystnych dla wzrostu mikroorganizmów, tym mniej ich się namnoży
szybkie schłodzenie poniżej 10 stopni to podstawa

#62 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 28 kwi 2012 - 09:40

popełniłem takie oto indorowe cyce:


Marku poproszę o przekrój indorowego ''cyca'', ostatnio sobie popuściłam i muszę przerzucić się na wyroby bardziej dietetyczne :wink:

#63 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 09:50

Dołączona grafika

ale czy to jest wędlina dietetyczna to bym się spierał
można o niej co najwyżej powiedzieć, że jest łatwiej strawna niż analogiczna wieprzowa

ale na takie dysputy zapraszam do Klubu Zdrowia

#64 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 28 kwi 2012 - 12:35

:clap: :thumbsup: :clap: No bardzo ładnie wygląda... :grin: Też by mi się przydało takie zrobić... :rolleyes: bo mi się po zimie coś ''w biedrach'' przybrało... :grin: Pozdrawiam !

#65 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 28 kwi 2012 - 12:43

Dla siebie to bym zrobił surowe, zimnowędzone


Odważny z Ciebie facet :wink:

a ja z kolei mam niechęć do surowego drobiu


Powiedz ,że się boisz :grin:

#66 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 29 kwi 2012 - 21:13

Powiedz ,że się boisz :grin:

tak Arku .... boję się ... :rolleyes: -
boję się rozstroju żołądka...

#67 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 06 maj 2012 - 18:24

Majowy weekend AD 2012 przejdzie niewątpliwie do historii :)
To było niesamowite połączenie pracy i wypoczynku.
Zaczęło się od 10 litrów mleka, jeszcze ciepłego, prosto z udoju, z samego serca Nadgoplańskiego Parku Krajobrazowego.

Dołączona grafika
Uzyskałem 6 malutkich serkowych kiełbasek fi 50mm ;)
Osuszanie na świeżym powietrzu, bez kurzu, pyłu i latających robali .

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Improwizowana kartonowa wędzarnia zdała egzamin.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Gotowy wyrób wprawił sąsiadów w osłupienie.... no dobra, może to nie było osłupienie, ale mocne zainteresowanie tematem serów oraz wędlin.

Dołączona grafika

Dołączona grafika
Drugie podejście, tym razem bez siatki wędliniarskie j i bez odciskania serwatki.

#68 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 06 maj 2012 - 20:37

Marku jestem pełen podziwu naprawdę
Widziałem ma forum takie rozwiązania ale ,za próbę podjęcia takiego zadymiania i foto relacje uznanie i podziękowanie
p.s Napiszesz jaki czas a bardziej jaka tep. uzyskałeś i czy sam DG czy może jakieś źródło ciepła inne zastosowałeś :question:

#69 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 maj 2012 - 20:41

Widziałem ma forum takie rozwiązania

no wiesz... karton parę osób przetrenowało :cool:

sam DG czy może jakieś źródło ciepła inne zastosowałeś :question:

przecież Jemu o zimny dym chodziło :cool:

#70 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 06 maj 2012 - 20:47

abrateku, Czyli ja mając DG Roberta jadąc teraz na "Domki" Biorę tylko zestaw Dg karton i "jazda" :question:

A pytałem bo na fotkach zmyliło mnie jak by "okablowanie"od termometru :lol: :lol:

#71 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 06 maj 2012 - 21:04

jadąc teraz na "Domki" Biorę tylko zestaw Dg karton i "jazda" :question:

znaczy.... nie popieram jako "nawyk" ale awaryjnie czasem można sobie pozwolić :blush:
- jeśli ktoś ma w planach na stałe wędzenia "wyjazdowe" to może pokusić się o prostą składaną skrzynię z deseczek :rolleyes: - wtedy i na ciepło by można spokojnie wędzić (kwestia "zasilania ciepłem")

#72 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 07 maj 2012 - 06:12

jaka tep. uzyskałeś i czy sam DG czy może jakieś źródło ciepła inne zastosowałeś


Serki muszą być wędzone na zimno, bo inaczej "popłyną".
W mojej prowizorce miałem temperaturę o 5 stopni większą od temperatury otoczenia.
Na zastosowanie jakiegokolwiek innego źródła ciepła bym się chyba nie odważył. Na pewno nie na drewnianej werandzie :grin:

#73 Biotit

Biotit

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1576 postów
  • MiejscowośćW-wa

Napisano 08 maj 2012 - 21:50

Serki muszą być wędzone na zimno, bo inaczej "popłyną".
W mojej prowizorce miałem temperaturę o 5 stopni większą od temperatury otoczenia.
Na zastosowanie jakiegokolwiek innego źródła ciepła bym się chyba nie odważył. Na pewno nie na drewnianej werandzie

Nie muszą, ja wędzę oscypki ciepłym dymem i jest ok. Są ciemniejsze od Twoich, jednak gratuluję wyrobów

#74 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 11 lis 2012 - 20:05

Pomimo, że nie byłem dziś na żadnej manifestacji, to jednak uczestniczyłem w małej zadymie ;)

Było trochę krwi, trochę boksu, gniecenia, mieszania, w użyciu nóż i inne ostre przedmioty ze stali nierdzewnej, potem zrobiło się gorąco i poszedł dym ;)
Efekt poniżej:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

Na koniec jeszcze trochę podusiłem i przygrzałem, nie zważając na kolor - dostało się i białym i tym bardziej czerwonym:
Dołączona grafika

#75 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 lis 2012 - 20:12

Pomimo, że nie byłem dziś na żadnej manifestacji, to jednak uczestniczyłem w małej zadymie ;)

Marku z takiej zadymy same pyszności wyszły... :thumbsup: :clap:
Powiedz czy Ty wędzisz w tradycyjnej beczce?? :

#76 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13893 postów

Napisano 11 lis 2012 - 20:15

Maad wielki szacun za wyrób i jeszcze większy za fotki.
Umieszczać takie zdjęcia na FB to zaszczyt.
:clap:

#77 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 11 lis 2012 - 20:29

z FB mi zdecydowanie nie po drodze, ale jak Ci się tak bardzo podobają to wklejaj ;)

[size=9][ Dodano: Nie 11 Lis, 2012 20:32 ][/size]

Powiedz czy Ty wędzisz w tradycyjnej beczce?? :

metalowa, ocieplana szafka a'la borniak, DG borniaka, maszynka elektryczna jednopłytowa i farelka 2kW z dobrym nadmuchem

#78 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6405 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 11 lis 2012 - 21:23

@halusia@ napisał/a:
Powiedz czy Ty wędzisz w tradycyjnej beczce?? :


metalowa, ocieplana szafka a'la borniak, DG borniaka, maszynka elektryczna jednopłytowa i farelka 2kW z dobrym nadmuchem
____________

Czyli coś w stylu Borniaka... zaraz wiedziałam bo pięknie równiutko uwędzone :smile:

#79 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 11 lis 2012 - 21:44

jak wiaterek i słoneczko (blade bo blade, ale jednak) ładnie osuszyły, to i się równo uwędziło :) wystarczyła godzinka

#80 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 11 lis 2012 - 21:48

Efekt poniżej:

Ładne kiełbaski.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych