Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maad - na spokojnie ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
407 odpowiedzi w tym temacie

#81 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 26 lis 2012 - 20:10

weekend był pracowity i owocny :)

po kolei prezentują się dokonania: mojej LP, moich dzieci i moje własne

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#82 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 26 lis 2012 - 20:20

A zdradziłbyś co to za wyrób w środkowym zdjęciu ?

#83 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 26 lis 2012 - 20:28

szczegółów nie znam, to była niespodzianka zrobiona przez moje dzieciaki - ciasto francuskie mrożone, nadzienie z mlecznej czekolady i wiórków kokosowych + dużo serca :)

#84 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 26 lis 2012 - 20:30

Poproś o przepis ...... :thumbsup:

#85 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 26 lis 2012 - 22:07

ciasto francuskie mrożone niewałkowane, czekolada mleczna podgrzana w kąpieli wodnej, śmietanka 30% (słodka), wiórki kokosowe - proporcje na oko, żeby masa zgęstniała
powycinać, nałożyć, zwinąć, piec 15 minut w 200 stopniach

#86 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 lis 2012 - 21:42

Ajerkoniak domowy 25% 500ml

lekko zmodyfikowany przepis koleżanki Mycha z wino.org.pl

210 ml spirytusu 63%
8 dużych żółtek,
110 g miodu wielokwiatowego,
80 g cukru,
62,5 g masła (82% tłuszczu mlecznego),
10 ml rumu 40%,
5 g cukru z prawdziwą wanilią (firmy Kotanyi)

Dołączona grafika

#87 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4159 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 28 lis 2012 - 22:26

Ajerkoniak domowy 25% 500ml

lekko zmodyfikowany przepis koleżanki Mycha z wino.org.pl


Maad, poproszę o więcej szczegółów wykonania owego trunku, moja LP bardzo lubi ajerkoniak...

#88 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 28 lis 2012 - 22:36

moja LP bardzo lubi ajerkoniak...


Moja też :lol: Siedzi teraz na fotelu i się z byle czego chichra :grin:

przepis jest prosty: rozetrzeć blenderem żółtka z miodem, cukrem, cukrem waniliowym (lub z braku laku wanilinowym), dodać lekko roztopione masło (ale nie sklarowane, ważne żeby było bez dodatku oleju roślinnego - czysty tłuszcz mleczny, bo będzie się rozwarstwiać), jak masa będzie gładka, bez wyczuwalnych kryształków cukru, można powolutku dodawać procenty, całość dobrze wymieszać ale starać się nie napowietrzyć, rozlać do butelek - uwaga - jest dość gęste i .... tu się zaczyna problem, bo w przepisie jest coś o odstawieniu na kilka tygodni :devil:

taki świeżo zrobiony jest dość ostry w smaku, więc leżakowanie, choć parę dni, by się jednak przydało

#89 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 04 gru 2012 - 18:15

żywiecka, która miała być krakowską :grin:

Dołączona grafika

#90 jpionka

jpionka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów
  • MiejscowośćPruszcz Gdański

Napisano 04 gru 2012 - 18:36

:thumbsup:

żywiecka, która miała być krakowską :grin:



I bardzo dobrze bo w razie "W" to masz dwie... :lol: :thumbsup:

#91 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 gru 2012 - 11:54

Rolada lazdijajska wg kultowego przepisu kolegi beiota
(czas parzenia przedłużony do 6 godzin, gaza zamiast folii i trochę więcej soli)

miła odmiana od lekko już spowszedniałych szynek i polędwic ;)

Dołączona grafika

#92 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 kwi 2013 - 15:54

Nowy nabytek - praska od kolegi Miro - dobrze przemyślana konstrukcja ;)
... i pierwsze wyroby :) krakusik jak za dawnych lat i goloneczka

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#93 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 22 kwi 2013 - 16:14

Kolor prawie, prawie, prasowanie do ................. :grin:

#94 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 22 kwi 2013 - 20:37

prasowanie do ................. :grin:

Ale się trzyma, nie rozpada - za to wielki plus! A dziury ? Jak w serze, tylko uroku dodają :D

#95 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 22 kwi 2013 - 21:16

prasowanie poprawię .... w kolejnym wyrobie ;)

ważne że smakuje - jak widać na zdjęciu połowa krakusa zniknęła :)

#96 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 22 kwi 2013 - 22:39

Ślicznie to wszystko wygląda. Rolada mnie powaliła, wygląda przepysznie :clap: :clap: :clap:. Chyba będę się musiał do Ciebie uśmiechnąć w sprawie jakiegoś szkolenia :grin: :grin: :grin:

#97 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 23 kwi 2013 - 05:19

Maad, :clap: Tak trzymaj :lol: :thumbsup:

#98 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11048 postów

Napisano 23 kwi 2013 - 07:20

prasowanie poprawię .... w kolejnym wyrobie


Moim zdaniem używasz za małych kawałków.Staraj się używać całych mięśni i będzie ok.Małymi kawałkami jedynie uzupełniaj.

#99 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 kwi 2013 - 09:47

Moim zdaniem używasz za małych kawałków.


a tak mi zostało z używania czeskiego szynkowara w kształcie walca, zawsze miałem w nim problemy z dziurami i zwięzłością :grin:

#100 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3610 postów

Napisano 23 kwi 2013 - 10:00

Maad, pysznie to wygląda :) zacząłem przez te zdjęcia marzyć o prasce :grin: ta rolada poza tym przepięknie sfotografowana :thumbsup: rękę mistrza w dwóch dziedzinach widać za jednym razem :grin: Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych