Skocz do zawartości

Maad - na spokojnie ;)


Maad

Rekomendowane odpowiedzi

w lodówce zostało tylko światło ... trzeba było coś zrobić na szybko ;)

ale ze szczególnym naciskiem na dobre sprasowanie :grin:

 

 

boczek faszerowany - farsz z resztek kiełbasy, skrawków boczku, jajka, cebuli, rzeżuchy i odrobiny natki

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 407
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Maad, jak już robisz taki misz-masz to uściślij :) a nie zostawiaj tylu niewiadomych :)

jajka gotowane czy świeże, kiełbasa kojona, rwana, siekana w całości

No panie ja ma Ci zwracać uwagę :)

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jajko surowe (jak do kotletów mielonych), kiełbasa wędzona surowa (rozmrożona) bez skórki - wszystko starannie ręcznie wymieszane

parzenie 2,5 godz. w temperaturze 75 stopni, do 68 wewnątrz

 

tło zrobione z niebieskiej bluzy polarowej mojego syna i żółtej plastikowej tacy, zdjęcie zrobione w godzinach rannych, światło zastane z okna wychodzącego na wschód, zdjęcie lekko skorygowane podczas wywoływania z RAW-a

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Szynka konserwowa wykonana w szynkowarze z POJEDYNCZĄ SPRĘŻYNĄ

 

jeden kawałek szynki składający się z fragmentów przynajmniej 3 mięśni w naturalnym połączeniu, żadnych mas wiążąco-wypełniających - normalnie kawał chudego mięcha ;)

B/K B/S B/T waga około 1.4kg, wycięty tłuszcz międzymięśniowy, wycięte na ile to możliwe błony i fragmenty ścięgniste,

peklowane na sucho 19g/kg niecałe 48h

całość potraktowana tłuczkiem, zwinięta i ułożona w szynkowarze, dno lekko posypane żelatyną, docisk mocny, parzenie 75-77 stopni do 68 stopni w środku, co zajęło około 2,5h

 

 

wyrób wyszedł twardawy, bo w czasie peklowania na sucho odeszło trochę wody (ale taki był reżim czasowy tej produkcji)

całość zwięzła, nie rozpada się w czasie krojenia na plasterki, żadnych dziur, jedynie nieliczne zagłębienia wypełnione rzadką galaretką

smak lekko pusty, brakuje smaku i aromatu peklowniczego

 

podsumowując:

- do zrobienia wyrobu z pojedynczego dużego mięśnia wcale nie jest potrzebna mandolina z 4 sprężynami

- skracanie czasu produkcji przez zastąpienie peklowania mokrego suchym nie jest najlepszym pomysłem, ale w sytuacjach awaryjnych się sprawdza

przynajmniej odpada ryzyko stosowania jakiś super mocnych solanek, nastrzyku, masowania i potem problemów z wyciekiem nadmiaru solanki

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

brachu :grin: wielkie :clap: :clap:

wygląda bardzo smacznie :thumbsup:

 

jeden kawałek szynki składający się z fragmentów przynajmniej 3 mięśni w naturalnym połączeniu,

 

 

czyli peklowałeś jeden kawałek mięsa o wadze 1,4kg na sucho przez 2 dni?

czy coś źle odczytałem :rolleyes:

 

 

dno lekko posypane żelatyną

galaretka się nie utworzyła czy ją usunąłeś na potrzeby zdjęcia? :wink: duży był wyciek?

Zapraszam na mój blog na FB

 

http://bit.ly/Swojskie_Jadlo

 

17218319_1419130924810406_74944440254938

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czyli peklowałeś jeden kawałek mięsa o wadze 1,4kg na sucho przez 2 dni?

czy coś źle odczytałem

tak, ale ten kawałek to była szynka wytrybowana, "rozwinięta" - w najgrubszym miejscu miała max 3cm, natarłem ją starannie peklosolą ze wszystkich stron i we wszystkie szczeliny

 

galaretka się nie utworzyła czy ją usunąłeś na potrzeby zdjęcia? :wink: duży był wyciek?

mały lifting przed zdjęciem był - usunąłem ślady białka na powierzchni, ale wycieku w czasie parzenia w zasadzie nie było, łącznie łyżeczka galaretki

to co miało wyciec to wyciekło w czasie peklowania

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

po wakacyjnej przerwie od zadymiania wziąłem się do roboty i oto efekty:

 

- boczek wędzony z pieprzem wg. przepisu kolegi ChefPaula

 

 

- kiełbasa chłopska

 

 

zrobiłem jeszcze roladę lazdijajską, ale siedzi jeszcze w garze i miękknie ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

po wakacyjnej przerwie od zadymiania wziąłem się do roboty i oto efekty:

 

- boczek wędzony z pieprzem wg. przepisu kolegi ChefPaula

 

- kiełbasa chłopska

 

zrobiłem jeszcze roladę lazdijajską, ale siedzi jeszcze w garze i miękknie ;)

to dobrze, że wakacje się skończyły, bo inaczej byśmy takich widoków nie ujrzeli... :tongue:

a tak to .... :clap: :clap:

wizualnie wyglądają na smaczne.... :thumbsup: :thumbsup: :clap:

a rolada jak się ''wyleży'' w garnku i zmięknie... to też chcemy ją zobaczyć... :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie ma sprawy, pokażę a nawet dam spróbować .... po plasterku :tongue: ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

z cyklu ... "Parówkowym skrytożercom mówimy SMACZNEGO"

 

wykonanie:

50% Maad

50% Rav22

 

w sumie: 200% zadowolenia :)

post-39741-0-16703700-1384117585_thumb.jpg

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maad poproszę o przekrój tych paróweczek ...  ;)  jesli jeszcze nie zostały zjedzone :D

Edytowane przez ania27
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

przekrój? a po co? żeby Ci ślinianki eksplodowały?

 

Dodano: 10 listopad 2013 - 22:27

Tomku, osłonek ci u nas dostatek .... wiesz przecież ;)

parówki jeszcze ciepłe, jak pojedziesz S2 to zdążysz ;)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"Parówkowym skrytożercom mówimy SMACZNEGO"

 

A z jakiego przepisu robiliście ,że tak za pytam na spokojnie?. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

4 kg szynki z myszek i łopatki oraz 4,7 kg podgardla a reszta wg przepisu PIS-a na parówkową dla początkujących.

 

A tak dokładniej można prosić.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Konkretnie z tego, ze zmianani jw.

+ parzenie z racji zmiany kalibru przez 8 minut w 72°C

 

Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku, ułożony na podstawie własnych prób praktycznych.
Podstawa to surowiec i tu proponuję:
surowiec

- podgardle -0,8kg
- wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien.


Przyprawy i dodatki:
do peklowania - peklosól 21g na kg mięsa, peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówce 

Dodane w czasie miksowania
lodowata woda - 0,3-0,4l
przyprawy :
pieprz biały -4g
cukier -4g
papryka słodka -5g
papryka ostra - 2g
gałka - 1g
czosnek-3g

Kiełbaśnice dowolnie np. 26-28mm -jelita naturalne wieprzowe

Wykonanie

Wychłodzone mięso 1-2 stopni kl.II mielimy 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle również na sitku 4mm dwa razy i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie temperatura początkowa) kutrujemy lub traktujemy blenderem przez 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie wlewamy lodowata wodę, następnie dodajemy tłustą wieprzowinę(podgardle) i miksujemy dalej kilka minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Sprawdzamy temperaturę farszu, która powinna podczas miksowania dojść do 14-15 stopni. Napełniamy jelita najlepiej za pomocą nadziewarki, odkręcamy w 12-15 cm odcinki, osadzamy i osuszamy na kijach przez 0,5 - 1 godz. w temp. pokojowej , wędzimy w temp. 45-50 stopni do godziny, ważne - nie przegrzać wyrobu w wędzarni! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut.
Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie najlepiej powiesić nad wanną i zrobić zimny prysznic, potem pozostawiamy na kijach do wychłodzenia, nie może być za zimno, bo się pomarszczą. .    :cool:

Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%. Łopatka musi mieć dobre parametry wiązania, łatwo to wyczuć już przy mieleniu. Podczas mielenia nie dodawać wody do mięsa. Łopatkę można zastąpić szynką - kulka. W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Marek, paróweczki pierwsza klasa  :clap:  :clap:

 

A skąd wiesz ,że zbędna.Jadłeś takie z III wp. i masz porównanie.Bo ja jadłem bez III wp i z.

 

Robiłem parówki z III (z golonki, 20% w stosunku do całości mięsa), były smaczne, ale ....

Parówki z golonką są bardziej, że tak napiszę, "gumowate", w konsystencji bardzo podobne do tych sklepowych.

Parówki według przepisu Pis'a mają zupełnie inną strukturę. przy pałaszowaniu na ciepło, wystarczy lekko nacisnąć językiem, a wypływa z nich "sok". Wrażenia smakowe są obłędne  :D  :D

Dla niektórych wadą parówek Pis'a może być kolor. Z racji dodania dużej ilości papryki są pomarańczowe (takie łososiowe).

Edytowane przez Maad
błąd został już skorygowany
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam już dość kłótni więc ją pominę.

 

Maad zaraziłeś mnie i mimo że tylko słabym blenderem dysponuję, będę działał.

Dzięki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mirek, zmiel 3 razy na makowym, podmrażając w międzyczasie, żeby nie zagrzać farszu, to blenderowi będzie łatwiej ... a zresztą, chyba nie muszę uczyć ojca jak się dzieci robi :) powodzenia :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No nauki nigdy dość.  :D

Przelecę ze 3-4 razy na 2,5mm i jak będą grudy wykończę blenderem.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.