Maad Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 w lodówce zostało tylko światło ... trzeba było coś zrobić na szybko ale ze szczególnym naciskiem na dobre sprasowanie :grin: boczek faszerowany - farsz z resztek kiełbasy, skrawków boczku, jajka, cebuli, rzeżuchy i odrobiny natki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Pomysłowy Dobromir :grin: Ja też lubię kombinować, odkrywać nowe technologie, nowe smaki. Wtedy radość nie tylko jest ze smakowania;) Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Maad, jak już robisz taki misz-masz to uściślij a nie zostawiaj tylu niewiadomych jajka gotowane czy świeże, kiełbasa kojona, rwana, siekana w całości No panie ja ma Ci zwracać uwagę Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 29 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Kwietnia 2013 jajko surowe (jak do kotletów mielonych), kiełbasa wędzona surowa (rozmrożona) bez skórki - wszystko starannie ręcznie wymieszane parzenie 2,5 godz. w temperaturze 75 stopni, do 68 wewnątrz tło zrobione z niebieskiej bluzy polarowej mojego syna i żółtej plastikowej tacy, zdjęcie zrobione w godzinach rannych, światło zastane z okna wychodzącego na wschód, zdjęcie lekko skorygowane podczas wywoływania z RAW-a Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 22 Czerwca 2013 Szynka konserwowa wykonana w szynkowarze z POJEDYNCZĄ SPRĘŻYNĄ jeden kawałek szynki składający się z fragmentów przynajmniej 3 mięśni w naturalnym połączeniu, żadnych mas wiążąco-wypełniających - normalnie kawał chudego mięcha B/K B/S B/T waga około 1.4kg, wycięty tłuszcz międzymięśniowy, wycięte na ile to możliwe błony i fragmenty ścięgniste, peklowane na sucho 19g/kg niecałe 48h całość potraktowana tłuczkiem, zwinięta i ułożona w szynkowarze, dno lekko posypane żelatyną, docisk mocny, parzenie 75-77 stopni do 68 stopni w środku, co zajęło około 2,5h wyrób wyszedł twardawy, bo w czasie peklowania na sucho odeszło trochę wody (ale taki był reżim czasowy tej produkcji) całość zwięzła, nie rozpada się w czasie krojenia na plasterki, żadnych dziur, jedynie nieliczne zagłębienia wypełnione rzadką galaretką smak lekko pusty, brakuje smaku i aromatu peklowniczego podsumowując: - do zrobienia wyrobu z pojedynczego dużego mięśnia wcale nie jest potrzebna mandolina z 4 sprężynami - skracanie czasu produkcji przez zastąpienie peklowania mokrego suchym nie jest najlepszym pomysłem, ale w sytuacjach awaryjnych się sprawdza przynajmniej odpada ryzyko stosowania jakiś super mocnych solanek, nastrzyku, masowania i potem problemów z wyciekiem nadmiaru solanki Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 22 Czerwca 2013 :clap: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 22 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 22 Czerwca 2013 brachu :grin: wielkie :clap: :clap: wygląda bardzo smacznie :thumbsup: jeden kawałek szynki składający się z fragmentów przynajmniej 3 mięśni w naturalnym połączeniu, czyli peklowałeś jeden kawałek mięsa o wadze 1,4kg na sucho przez 2 dni? czy coś źle odczytałem :rolleyes: dno lekko posypane żelatyną galaretka się nie utworzyła czy ją usunąłeś na potrzeby zdjęcia? :wink: duży był wyciek? Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 22 Czerwca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 22 Czerwca 2013 czyli peklowałeś jeden kawałek mięsa o wadze 1,4kg na sucho przez 2 dni? czy coś źle odczytałem tak, ale ten kawałek to była szynka wytrybowana, "rozwinięta" - w najgrubszym miejscu miała max 3cm, natarłem ją starannie peklosolą ze wszystkich stron i we wszystkie szczeliny galaretka się nie utworzyła czy ją usunąłeś na potrzeby zdjęcia? :wink: duży był wyciek? mały lifting przed zdjęciem był - usunąłem ślady białka na powierzchni, ale wycieku w czasie parzenia w zasadzie nie było, łącznie łyżeczka galaretki to co miało wyciec to wyciekło w czasie peklowania Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 1 Września 2013 po wakacyjnej przerwie od zadymiania wziąłem się do roboty i oto efekty: - boczek wędzony z pieprzem wg. przepisu kolegi ChefPaula - kiełbasa chłopska zrobiłem jeszcze roladę lazdijajską, ale siedzi jeszcze w garze i miękknie Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 1 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 1 Września 2013 po wakacyjnej przerwie od zadymiania wziąłem się do roboty i oto efekty: - boczek wędzony z pieprzem wg. przepisu kolegi ChefPaula - kiełbasa chłopska zrobiłem jeszcze roladę lazdijajską, ale siedzi jeszcze w garze i miękknie to dobrze, że wakacje się skończyły, bo inaczej byśmy takich widoków nie ujrzeli... :tongue: a tak to .... :clap: :clap: wizualnie wyglądają na smaczne.... :thumbsup: :thumbsup: :clap: a rolada jak się ''wyleży'' w garnku i zmięknie... to też chcemy ją zobaczyć... :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 1 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 1 Września 2013 nie ma sprawy, pokażę a nawet dam spróbować .... po plasterku :tongue: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 10 Listopada 2013 z cyklu ... "Parówkowym skrytożercom mówimy SMACZNEGO" wykonanie: 50% Maad 50% Rav22 w sumie: 200% zadowolenia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 10 Listopada 2013 w sumie: 200% zadowolenia I to jest najwazniejsze Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) Maad poproszę o przekrój tych paróweczek ... jesli jeszcze nie zostały zjedzone Edytowane 10 Listopada 2013 przez ania27 Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 10 Listopada 2013 Kiedy robiliście te paróweczki? Sporo i ładnie wychodzą w tych osłonkach. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 10 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 10 Listopada 2013 przekrój? a po co? żeby Ci ślinianki eksplodowały? Dodano: 10 listopad 2013 - 22:27 Tomku, osłonek ci u nas dostatek .... wiesz przecież parówki jeszcze ciepłe, jak pojedziesz S2 to zdążysz Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 10 Listopada 2013 (edytowane) "Parówkowym skrytożercom mówimy SMACZNEGO" A z jakiego przepisu robiliście ,że tak za pytam na spokojnie?. Edytowane 10 Listopada 2013 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 11 Listopada 2013 4 kg szynki z myszek i łopatki oraz 4,7 kg podgardla a reszta wg przepisu PIS-a na parówkową dla początkujących. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 11 Listopada 2013 Chlopaki dla mie te parowki sa rewelacja, tez z tego przepisu robie . JAmiiiiiiiiii , Wasze wygladaja cudownie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Listopada 2013 4 kg szynki z myszek i łopatki oraz 4,7 kg podgardla a reszta wg przepisu PIS-a na parówkową dla początkujących. A tak dokładniej można prosić.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RaV22 Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Listopada 2013 Konkretnie z tego, ze zmianani jw.+ parzenie z racji zmiany kalibru przez 8 minut w 72°C Parówkowa dla początkujących - przepis krok po kroku, ułożony na podstawie własnych prób praktycznych.Podstawa to surowiec i tu proponuję:surowiec- podgardle -0,8kg- wp.IIkl. 0,8kg - proponuję chude mięso z łopatki pozbawione ścięgien.Przyprawy i dodatki:do peklowania - peklosól 21g na kg mięsa, peklujemy pokrojone mięso w kostkę oddzielnie przez 48godzin w lodówce Dodane w czasie miksowanialodowata woda - 0,3-0,4lprzyprawy :pieprz biały -4gcukier -4gpapryka słodka -5gpapryka ostra - 2ggałka - 1gczosnek-3gKiełbaśnice dowolnie np. 26-28mm -jelita naturalne wieprzoweWykonanieWychłodzone mięso 1-2 stopni kl.II mielimy 3 razy na sitku 4mm, wstawiamy do zamrażalnika do wychłodzenia na 30 minut. Następnie mielimy podgardle również na sitku 4mm dwa razy i na pół godziny zamrażarka. Wychłodzone mięso chude (2-3stopnie temperatura początkowa) kutrujemy lub traktujemy blenderem przez 10 min dodając przyprawy i sukcesywnie wlewamy lodowata wodę, następnie dodajemy tłustą wieprzowinę(podgardle) i miksujemy dalej kilka minut, do uzyskania gładkiej jednorodnej masy. Sprawdzamy temperaturę farszu, która powinna podczas miksowania dojść do 14-15 stopni. Napełniamy jelita najlepiej za pomocą nadziewarki, odkręcamy w 12-15 cm odcinki, osadzamy i osuszamy na kijach przez 0,5 - 1 godz. w temp. pokojowej , wędzimy w temp. 45-50 stopni do godziny, ważne - nie przegrzać wyrobu w wędzarni! Parzymy w temp. 70-72 stopnie przez 20 minut.Chłodzimy 5 minut w zimnej wodzie najlepiej powiesić nad wanną i zrobić zimny prysznic, potem pozostawiamy na kijach do wychłodzenia, nie może być za zimno, bo się pomarszczą. . Można zwiększyć udział podgardla o 10 do20%. Łopatka musi mieć dobre parametry wiązania, łatwo to wyczuć już przy mieleniu. Podczas mielenia nie dodawać wody do mięsa. Łopatkę można zastąpić szynką - kulka. W tej wersji wyrobu nie ma żadnych dodatków typu mleko czy mąka, bez tego parówkowa wychodzi też bezproblemowo. Cytuj Życie jest jak gulasz. Nigdy nie wiesz na co trafisz. www.rc-trial.pl Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 11 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 11 Listopada 2013 (edytowane) Marek, paróweczki pierwsza klasa A skąd wiesz ,że zbędna.Jadłeś takie z III wp. i masz porównanie.Bo ja jadłem bez III wp i z. Robiłem parówki z III (z golonki, 20% w stosunku do całości mięsa), były smaczne, ale ....Parówki z golonką są bardziej, że tak napiszę, "gumowate", w konsystencji bardzo podobne do tych sklepowych.Parówki według przepisu Pis'a mają zupełnie inną strukturę. przy pałaszowaniu na ciepło, wystarczy lekko nacisnąć językiem, a wypływa z nich "sok". Wrażenia smakowe są obłędne Dla niektórych wadą parówek Pis'a może być kolor. Z racji dodania dużej ilości papryki są pomarańczowe (takie łososiowe). Edytowane 12 Listopada 2013 przez Maad błąd został już skorygowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 12 Listopada 2013 Mam już dość kłótni więc ją pominę. Maad zaraziłeś mnie i mimo że tylko słabym blenderem dysponuję, będę działał.Dzięki. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 12 Listopada 2013 Mirek, zmiel 3 razy na makowym, podmrażając w międzyczasie, żeby nie zagrzać farszu, to blenderowi będzie łatwiej ... a zresztą, chyba nie muszę uczyć ojca jak się dzieci robi powodzenia Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 12 Listopada 2013 No nauki nigdy dość. Przelecę ze 3-4 razy na 2,5mm i jak będą grudy wykończę blenderem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.