pis67 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Wędzarnia murowana z klinkieru z kanałem ok. 2,5m (rura zakopana w ziemi) Chyba jest możliwość skrócenia czasu wędzenia, bo, o ile nie nauczę się dopiekać tylko w wędzarni wędlin nie ma sensu tak długo wędzić. Czas wędzenia możesz skracać, bo przy typie wędzarni o jakim wyżej piszesz, sceptycznie podchodzę do pieczenia w tejże. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yatzeque Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 zas wędzenia możesz skracać, bo przy typie wędzarni o jakim wyżej piszesz, sceptycznie podchodzę do pieczenia w tejże No dobra - ale jeśli jestem w stanie dociągnąć do temperatury przynajmniej 100 stopni i ją przez godzinę czy dłużej utrzymać to dlaczego nie udało się dopiec ? Trochę to odbiega od słoności ale chciałbym wiedzieć i wyciągnąć wnioski. Czujnik temp. jest kilka cm od murowanego klinkieru, więc taka temperaturka w całej komorze powinna być.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 10 Kwietnia 2012 Yatzeque napisał/a: Wędzarnia murowana z klinkieru z kanałem ok. 2,5m (rura zakopana w ziemi) No te 2,5 metra to do mnie w ogóle nie przemawiają... :shock: Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina2010 Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 18 Listopada 2012 mam taki dylemat ktory przedstawie na przykładzie -przykład pierwszy: 1kg szynki wkładam do solanki w której jest 1 litr wody i 100g peklo i pekluje 12 dni -przykład drugi: 1kg szynki wkładam do solanki w której jest 2 litr wody i 200g peklo i pekluje 12 dni czy w obu przypadkach słoność szynki bedzie taka sama? proporcje zaczerpnąłem z tabeli Dziadka i na logike powinna być taka sama ponieważ stężenie solanki w obu przypadkach jest takie same Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 18 Listopada 2012 czy w obu przypadkachTak na chłopskie rozumowanie - wypijasz pół litra o "słoności" 40% , albo litr o tym samym stężeniu , to czy będziesz miał tyle samo % we krwi ? Trzymaj się twardo tabeli (jak pijany płotu :wink: ) a będzie dobrze .Dawaj ilość solanki do ilości mięsa a wtedy nie "przedobrzysz" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
minikron Opublikowano 18 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 18 Listopada 2012 na logike powinna być taka sama ponieważ stężenie solanki w obu przypadkach jest takie same Tylko na początku. W miarę jak sól będzie sie wchłaniać do szynki, stężenie będzie się coraz bardziej różnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malina2010 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 19 Listopada 2012 a nie jest tak że mięso może przyjąć tylko okresloną część solanki i więcej nie wypije choćby pływało w całej wannie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 19 Listopada 2012 a nie jest tak że mięso może przyjąć tylko okresloną część solanki i więcej nie wypije choćby pływało w całej wannie Zawsze jest jakiś punkt nasycenia mięsa, że więcej nie przyjmie solanki.Niestety nie będzie to wtedy zjadliwe.Chyba, że jesteś bardzo słonolubny. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 19 Listopada 2012 Mięso ma w sobie wodę i zapewne trochę soli, ale w kontakcie z solanką układ "mięso/woda/sól"-----"woda/sól" będzie dążył do wyrównania stężeń. Wyrówna się poziom wody. A teraz sól. W pierwszym przykładzie jest 100g soli, a w drugim 200 g, to pomimo tych samych stężeń ilość soli jest dwukrotnie większa .....czyli mięso będzie chciało wchłonąć jej więcej. Ale pewnie % są bardziej łatwe do zrozumienia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 19 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 19 Listopada 2012 malina2010 napisał/a: czy w obu przypadkach Tak na chłopskie rozumowanie - wypijasz pół litra o "słoności" 40% , albo litr o tym samym stężeniu , to czy będziesz miał tyle samo % we krwi ? Trzymaj się twardo tabeli (jak pijany płotu :wink: ) a będzie dobrze .Dawaj ilość solanki do ilości mięsa a wtedy nie "przedobrzysz" . Noo.. i wszystko staje się proste Henio Ty to powinieneś wykładać na uniwerku jakimś przednim :clap: krótko , zwięźle i na temat , a przede wszystkim zrozumiale :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 7 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 7 Października 2013 ...A co robią?Możemy się tego od Ciebie dowiedzieć...Wiadomo, że to "bardzo gorący" temat i można "siem" poparzyć! Ja posiadłem "pewną" wiedzę i co,mam tak "lekką rączką" rozdawać na prawo i lewo? :wink: Nie to nie chodzi "żem" ja chytry jest, to nie to! BTW"Trza" swe miejsce w szyku znać i nie "kłapać" jadaczkąnawet PRAWDY. :grin:. ten post widze pierwszy raz, co robia azotyny w jelitkowie to bys mógł skrobnąc co by uswiadomic zagrozenie... jesli Ty tego nie zrobisz to ja bede musiała to zrobic... daje Ci tydzien na ułozenie wyczerpujacego referatu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 2 Listopada 2013 co robia azotyny w jelitkowie to bys mógł skrobnąc co by uswiadomic zagrozenie... jesli Ty tego nie zrobisz to ja bede musiała to zrobic... daje Ci tydzien na ułozenie wyczerpujacego referatu Słowo się rzekło Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Violka Opublikowano 3 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 3 Listopada 2013 co robia azotyny w jelitkowie to bys mógł skrobnąc co by uswiadomic zagrozenie... jesli Ty tego nie zrobisz to ja bede musiała to zrobic... daje Ci tydzien na ułozenie wyczerpujacego referatu Słowo się rzekło No bede musiala pomyslec o tym.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.