Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie a la cztery pory roku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
483 odpowiedzi w tym temacie

#21 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5873 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 04 kwi 2012 - 20:43

Złe obsuszanie - za duża temperatura w czasie obsuszania do tego duża wilgoć w wędzarni. Wędzarnia w czasie osuszania szczelnie przykryta wędzonki zrobiły się mokre i w tej gorącej parze powierzchowne warstwie lekko się zaparzyły .Wędzonki w czasie osuszania mają ,,oddychać'' a nie dusić się w wilgoci. Dalsze wędzenie to już mało pomoże i nie będą miały ładnego kolor. W czasie wędzenia duża temperatura w wędzarni aż je przypiekła . Ten dekel drewniany to tylko do ozdoby- mam nadzieję . Źle zainstalowany termometr .Termometr a szczególnie jego sonda ma wskazywać temperaturę gdzie wiszą wędzonki . W wędzarniach skrzyniowych wbijam jego w okrycie szmaciane pod którym wiszą wędzonki i to w miejscu gdzie jest największa temperatura . To jest za niska wędzarnia by wieszać w niej na dwóch poziomach. Na dole przypieczone u góry uduszone. Wszystko jest opisane w temacie- wiejskie wędzarnie. To tyle nie mam czasu.

#22 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 05 kwi 2012 - 14:19

Witam DZIADEK ,powód musi być inny, złe obsuszanie to na pewno ,ale ze względu na zbyt niską temp.bo taki miałem problem w tym przypadku osuszania ,wilgotności w wędzarni nie stwierdziłem .W czasie osuszania wędzarnia jest zawsze odkryta ,w czasie wędzenia temp.skakała ze względu na warunki atmosferyczne, więc mogło i podpiekło :devil: dekiel drewniany zakładany jest tylko w czasie wygrzewania wędzarni, w czasie wędzenia są tylko worki jutowe ,termometry są dwa ,drugi jest z boku i jest na wysokości wędzonek górnych ,wys.wędzarni to 110 cm .zdięcie było robione z góry i jest skrócona optycznie ,ale nic to wędzonki wyszły smaczne :thumbsup: , następne wędzenie będzie już w nowej wędzarni pod wiatą z paleniskiem bezpośrednim i tam komora ma 180 cm wys.trzeba będzie się jej nauczyć obsługiwać pozdrawiam Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#23 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 29 gru 2012 - 18:42

Witam tym razem pogoda była stabilna :grin: -10 wędzenie świąteczno-noworoczne Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika http://images37.foto...19798600med.jpg http://images43.foto...1d64d366med.jpg http://images50.foto...45724153med.jpg

#24 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 412 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 29 gru 2012 - 21:48

Muszę przyznać, że wędzoneczki jak "fabryczne" Brawo!

#25 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 30 gru 2012 - 13:18

Witam kotunia :grin: dzięki za uznanie :grin: grunt to powtarzalność smakowa i wizualna :grin: pozdrawiam

#26 janek66

janek66

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRosja

Napisano 02 sty 2013 - 20:43

witam .
proszę o podpowiedż , informację :
co jest najczęstszą przyczyną okopcenia sie wędlin ? w trakcie wędzenia ....
nadmieniam: moja wędzarnia jest murowana / wolnostojąca , drzewo śliwa , grusza .

#27 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2013 - 20:46

Wieśku, czy na trzecim zdjęciu, w tych szklaneczkach masz płynny koncentrat dymu wędzarniczego?

#28 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 02 sty 2013 - 20:47

janek66, na ten temat jest dużo informacji na forum.Zadaj sobie trochę trudu i poszukaj :lol: Na pewno będziesz usatysfakcjonowany a przy okazji poznasz forum. :lol:

[size=9][ Dodano: Sro 02 Sty, 2013 20:49 ][/size]

masz płynny koncentrat dymu wędzarniczego

zapewne tak,tyle że do użytku wewnętrznego :wink:

#29 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 02 sty 2013 - 20:59

Maxell :blush: i wydało się :blush: 70% -towy :grin:

#30 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 02 sty 2013 - 21:01

janek66,
http://wedlinydomowe...-i-rady-dziadka

#31 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2013 - 21:01

Tak myślałem, bo wędzonki I-a klasa. :clap:

#32 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 02 sty 2013 - 21:11

Maxell :grin: nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy :grin: miałem na myśli 70% śliwowice :grin:

#33 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 02 sty 2013 - 21:13

No jasne, że dobrze. :D

#34 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7053 postów

Napisano 03 sty 2013 - 07:57

co jest najczęstszą przyczyną okopcenia sie wędlin ? w trakcie wędzenia ....

Mokre drewno, słabe osuszanie wędlin w wędzarni, a i zapewne wysoka temp. wędzenia i gęsty dym.

Kiedyś taki jeden forumowicz też tak wędził, ale już się nauczył. Czytaj Akademię Dziadka, słuchaj porad innych i ćwicz dymienie, a problemy Twe znikną :D :D

Taki tam przykładzik wędzenie "po staremu". Ucz się na błędach innych, a będzie git :D

Dołączona grafika

#35 maxi kaz79

maxi kaz79

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 85 postów
  • MiejscowośćKrotoszyn

Napisano 03 sty 2013 - 22:05

Tak myślę czy kolega ZBÓJ wędził te smakołyki w swoich ciemnych okularach :question: :cool: Pozdrawiam.

#36 renesi

renesi

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów

Napisano 04 sty 2013 - 10:14

co jest najczęstszą przyczyną okopcenia sie wędlin ? w trakcie wędzenia ....

Mokre drewno, słabe osuszanie wędlin w wędzarni, a i zapewne wysoka temp. wędzenia i gęsty dym.

Kiedyś taki jeden forumowicz też tak wędził, ale już się nauczył. Czytaj Akademię Dziadka, słuchaj porad innych i ćwicz dymienie, a problemy Twe znikną :D :D

Taki tam przykładzik wędzenie "po staremu". Ucz się na błędach innych, a będzie git :D

Obrazek

Zbóju Madeju ja uczyłam się na twoich błędach doskonale pamiętam te twoje pierwsze wędzonki nawet po forum krążyło hasło wędzonki wczesny Zbój Madej

#37 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7053 postów

Napisano 05 sty 2013 - 07:43

Zbóju Madeju ja uczyłam się na twoich błędach

I o to chodzi :grin: . kilka razy już pisałem coby na moich błędach się uczyć :grin:

Tak myślę czy kolega ZBÓJ wędził te smakołyki w swoich ciemnych okularach :question: :cool: Pozdrawiam.

:grin: :grin:
I ja pozdrawiam :cool:

#38 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1656 postów

Napisano 09 sty 2013 - 18:12

Witam tak wyglądają moje boczki dojrzewające w ziołach po 21-dniach,peklowane jak polędwica dojrzewająca, w sumie trzy razy wędzone, raz ciepłym dymem i dwa razy zimnym,konsystencja i smak rewelacja, a z wyglądu jak widać :grin: Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#39 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 09 sty 2013 - 18:45

Pierwsza klasa , śliczne boczusie :thumbsup: :clap:
muszę poszukać przepisu na tą polędwice dojrzewającą

#40 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 09 sty 2013 - 19:30

No ziomal ale pojechałeś po bandzie piękny wyrób :clap: :clap: :clap: Ślinka cieknie :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych