Tomasz_65 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam moje sobotnie przedświąteczne wyroby :grin: a la cztery pory roku :lol:podczas wędzenia świeciło słoneczko potem padał deszcz,następnie deszcz ze śniegiem oraz grad i śnieg momentami huraganowy wiatr ale się udało :lol: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Tylko nie idź przypadkiem z takim koszyczkiem do kościoła! Proboszcz Ci tego nie daruje .... ... wiesz jak trudno odprawiać mszę z językiem do pasa i ślinotokiem? :grin: :grin: :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ulala... ale dużo tego wszystkiego... święta będą jak się patrzy pozdrawiam świątecznie już Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pika2309 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 jakie smakowite szyneczki :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 przedświąteczne wyroby :grin: :grin: NO...Pięknie :clap: :thumbsup: :clap: A gdzie się jaja zmieszczą ? :shock: :lol: Ps.Ja też tak listki laurowe wsadzam :wink: Pozdrawiam! Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 A gdzie się jaja zmieszczą ? jak to było? kto ze sobą nosi, ten się nie prosi? :grin: :grin: :grin: Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad768 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Ależ piekne wyroby.Aż mi slinka cieknie,niestety swieta poza domem i mrozona biala kielbasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Dużo- fakt, ale przy wędzeniu dużo błędów popełniono -porównanie . Fakt że te drugie po wędzeniu przed parzeniem. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek72 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 świetne wyroby :clap: :thumbsup: Pozdro dla wszystkich Cytuj mundek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Wiesław jakiego drewna używasz do wędzenia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam miro w tym wędzeniu użyłem jabłoni ,czereśni i śliwy węgierki ,mniej więcej w takich samych proporcjach :smile: Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 DZIADEK, jak na takie warunki to nawet dobrze uwędził, co robić uczy się kolega na własnych błędach. Wędzone chyba w wędzarni skrzyniowej więc przy takiej pogodzie łatwo o podmuch i inne nieprzyjazne zdarzenia. To że przekroczył temperaturę zdarza się poprzednie wyroby miał dobre. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam DZIADEK jesteś autorytetem na tym forum ,nie zaprzeczam że mogły powstać błędy podczas wędzenia z mojego niedoświadczenia,fatalnych warunków pogodowych a może wszystko razem DZIADEK MISTRZU myślę że dla zaspokojenia mojej wiedzy ,jak i początkujących zadymiaczy wymienisz jakie błędy popełniłem :smile: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Pokaż wędzarnię całą i palenisko. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beiot Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 wiesław gil, Troszkę ognia pewnie poszło przy wędzeniu, ale tradycyjny koszyk na święta jest fajny, taki swojski. Czasem tak jest że wiatr w oczy albo w palenisko :wink: Mi się podoba ten wyrób dojrzewający. Cytuj ale narobiłem dymu 🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Wędzarnia Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam DZIADEK wstawiłem zdjęcja jak Chciałeś :smile: teraz czekam,zapewne początkujący przydomowi zadymiacze też ,na fachową i rzetelną opinię ,co jest żle i jakie popełniłem błędy podczas wędzenia :wink: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 :shock: Ale żeś Pan dowalił do tego paleniska ! Jara się jak w hucie... :wink: Jaka temperatura była w wędzarni? Wędzonki wyglądają jak ''pieczone''... :rolleyes: Pozdrawiam ! :grin: Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam einshel :grin: zdięcie z paleniskiem to nic innego jak wygrzewanie wędzarni i robienie żaru,w środku jest pusta a na wcześniejszych zdięciach są 2-ie surowe sznki które zostały podpieczone ,a tem,wędzenia to przeważnie :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 DZIADKU DZIADKU myślę że masz bardzo dużo pracy przy wędzeniu ,bo chyba tylko brak czasu uniemożliwił Ci wyrażić fachową opinie,nie chciał bym popełnić drugi raz tych samych błędów :wink: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Złe obsuszanie - za duża temperatura w czasie obsuszania do tego duża wilgoć w wędzarni. Wędzarnia w czasie osuszania szczelnie przykryta wędzonki zrobiły się mokre i w tej gorącej parze powierzchowne warstwie lekko się zaparzyły .Wędzonki w czasie osuszania mają ,,oddychać'' a nie dusić się w wilgoci. Dalsze wędzenie to już mało pomoże i nie będą miały ładnego kolor. W czasie wędzenia duża temperatura w wędzarni aż je przypiekła . Ten dekel drewniany to tylko do ozdoby- mam nadzieję . Źle zainstalowany termometr .Termometr a szczególnie jego sonda ma wskazywać temperaturę gdzie wiszą wędzonki . W wędzarniach skrzyniowych wbijam jego w okrycie szmaciane pod którym wiszą wędzonki i to w miejscu gdzie jest największa temperatura . To jest za niska wędzarnia by wieszać w niej na dwóch poziomach. Na dole przypieczone u góry uduszone. Wszystko jest opisane w temacie- wiejskie wędzarnie. To tyle nie mam czasu. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Witam DZIADEK ,powód musi być inny, złe obsuszanie to na pewno ,ale ze względu na zbyt niską temp.bo taki miałem problem w tym przypadku osuszania ,wilgotności w wędzarni nie stwierdziłem .W czasie osuszania wędzarnia jest zawsze odkryta ,w czasie wędzenia temp.skakała ze względu na warunki atmosferyczne, więc mogło i podpiekło :devil: dekiel drewniany zakładany jest tylko w czasie wygrzewania wędzarni, w czasie wędzenia są tylko worki jutowe ,termometry są dwa ,drugi jest z boku i jest na wysokości wędzonek górnych ,wys.wędzarni to 110 cm .zdięcie było robione z góry i jest skrócona optycznie ,ale nic to wędzonki wyszły smaczne :thumbsup: , następne wędzenie będzie już w nowej wędzarni pod wiatą z paleniskiem bezpośrednim i tam komora ma 180 cm wys.trzeba będzie się jej nauczyć obsługiwać pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Witam tym razem pogoda była stabilna :grin: -10 wędzenie świąteczno-noworoczne http://images37.fotosik.pl/1909/8dc2035919798600med.jpg http://images43.fotosik.pl/1681/f1eb47531d64d366med.jpg http://images50.fotosik.pl/1800/6ddb86ae45724153med.jpg Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 29 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 29 Grudnia 2012 Muszę przyznać, że wędzoneczki jak "fabryczne" Brawo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Grudnia 2012 Witam kotunia :grin: dzięki za uznanie :grin: grunt to powtarzalność smakowa i wizualna :grin: pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.