smola Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Witam szanowne Grono, chciałbym popełnić pierwszą wędzoną w życiu. Surowiec jaki posiadam to: I wp. z szynki 4090g II A wp. 2486g z szynki i łopatki (tłuszcz ok 20%) III wp. z szynki i łopatki 812g podgardle 1944g wołowina II 1247g słonina ze skórą 981g Wzorował bym się na Kiełbasie Dziadka , ale nie jestem pewien czy nie będzie zbyt chuda(szynka) i twarda ze względu na zastąpienie części III wp. wołowiną. Wiem też, że to już nie będzie Kiełbasa Dziadka ze względu na zmiany w surowcu. Czas peklowania wynosił by ok 36 godz. I wp. przez sitatkę 16, II wp. przez siatkę 13 lub 9, podgardle i ewentualnie słonina przez siatkę 5. Pomóżcie młodemu na forum, co by nie zchrzanił surowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konkwista Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 powiem ci ze wołowiny ja nie daje bo raz dałem i nie bardzo mi wtedy smakowała , ale to kwestia gustu i smaku do dzieła pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 A jak można Ci pomóc? Czy taki skład będzie ok i czy nie wyjdzie z tego młotek :grin: ? Czy dodawać jeszcze tę słoninę? Jeśli trzeba by ją dodać, to myślę sobie aby ją pokroić tak 10 mm x 10 mm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 słoniny bym nie dawał bo tłuszczu już jest sporo a poza tym nie jest ona zbyt dobrym tłuszczem do kiełbas wędzonych (może się roztopić)no i tego wołowego sporo :rolleyes: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMY Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 pokroić tak 10 mm x 10 mmwg mnie to będzie nie za ciekawie wyglądać po pokrojeniu w plasterki, to są w sumie spore kawałki słoniny, ja bym zmielił i dobrze wymieszał z chudym mięsem. [ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 13:11 ]tłuszczu już jest sporono i z tym się zgadzam, w podgarlu masz sporo tłuszczu, chyba, że lubisz tłusto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 no i tego wołowego sporo :rolleyes:Dzięki za odpowiedzi, w takim razie słoniny nie będę dawał. Natomiast jeśli bym wołowiny dał tyle aby z wp. III było 1,5 kg to będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Wp kl II - Siatka 8- mm Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Wp kl II - Siatka 8- mmTak zrobię. Mięso pokroiłem w kostkę 2x3, a podgardle 2x1 i zapeklowałem 18g na 1kg mięsa, każde osobno. Niestety samą solą peklującą - brak w sklepach soli warzonkowej - niejodowanej oraz kamiennej - "to nie sezon na ogórki". Jeszcze mam jedno pytanie do osób, które robiły tę kiełbasę, odnośnie kminku. Jak on jest wyczuwalny, intensywnie czy raczej bardzo delikatnie, mam zamiar dać kminek kruszony. Osobiście bardzo lubię tę przyprawę, lecz moja LP nie bardzo . Jutro wieczorem mielenie i nadziewanie w jelita 32, potem całonocne osadzanie i do wędzarni :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 I wp. z szynki 4090g - sitko 13mmII A wp. 2486g z szynki i łopatki (tłuszcz ok 20%) -sitko 10mmIII wp. z szynki i łopatki 812g 2xsitko 4mm podgardle 1944g -sitko 6mm wołowina II 1247g- 2xsitko 4mm razem z wp.kl.III słonina ze skórą 981g - bez skóry sitko 6mm 17g peklosoli na kilogram 200ml wody podczas mieszania kl.III i wołowiny, następnie dodać kl.I i KL.II , a na koniec podgardle i słoninę.przyprawy na kg masy - pieprz czarny - 2g- czosnek -2g- gałka - 0,5g- gorczyca mielona - 2g I to moja propozycja for you. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 No i jestem po pierwszym wędzeniu :grin: , kurcze człowiek ma 33 na karku, a rano przeżywał jakby maturę miał zdawać :lol: . Wieczorem wstawię zdjęcia z przebiegu inicjacji :grin: , jeszcze muszę maluchy wykąpać i położyć spać, bo żonka w pracy do 23. Dzięki wszystkim za rady :!: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Witam ponownie, tak wyglądał przebieg produkcji "mojej kiełbasy": Zapeklowane mięsko: Tutaj już wszystko wymieszane: I wyprodukowane pierwsze pętko dla próby na smak: I.... jak dobrze, że Dziadek o tym pisał; i pierwsza niespodzianka. Po próbie okazało się, że zapomniałem dodać pieprzu :sad: . Pieprz dodany, można nadziewać: Teraz na kija i do osadzania: To wszystko było wczoraj, teraz dzień dzisiejszy. Produkcja żaru. Rusztu nie likwidowałem, podsuwałem w wolne miejsce cegły. Dzięki temu idealnie mogłem regulować temperaturę: Temperaturka ładnie opadła i można było zacząć osuszanie: Po około 40 minutach puściłem dym: http://images42.fotosik.pl/267/1a4f74db8a3e9268m.jpg A tak się paliło w palenisku: http://images41.fotosik.pl/1427/a7d2d45ec492c11em.jpg http://images41.fotosik.pl/1427/d32661e2c3dff4f3m.jpg; Dymiłem przez jakieś 2,5 godziny jesionem, gruszą oraz wiśnią. I oto efekt samego wędzenia: http://images35.fotosik.pl/1293/7a61f751f42311fam.jpg i po pieczeniu: http://images42.fotosik.pl/267/b0382bc5fa811cbam.jpg http://images46.fotosik.pl/1438/36317c9214f9d63am.jpg Parzyć, jeszcze nie parzyłem. Zrobię to w sobotę rano. Żona powiedziała, że wygląda jak z obrazka, smak rewelacja :thumbsup: , jedyny mankament to to, że jelito zrobiło się twarde. Użyte przyprawy wg. przepisu Dziadka. Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam. P.S. Wiem, że już będę zmieniał wędzarnię na większą z paleniskiem bezpośrednim :lol: . I jeszcze jedna rzecz wskazania temperatur podczas wędzenia między termometrem tarczowym, a tym na kijach czasami wynosiła ok 12 stopni. Większą temp. wskazywał ten na kijach i nim się sugerowałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 jeszcze nie parzyłem. Zrobię to w sobotę rano.ale po co chcesz parzyć skoro ją dopiekłeś? :shock: (nie wygląda na surową/nie dpopieczoną :rolleyes: ) Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Ładne ,termometr po mojemu źle zainstalowany. Powinien być w najgorętszym miejscu a ono jest pod samym przykryciem. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 ale po co chcesz parzyć skoro ją dopiekłeś? :shock: (nie wygląda na surową/nie dpopieczoną :rolleyes: )Może źle napisałem. Część upiekłem, a część zostawiłem do parzenia. [ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 22:00 ]Ładne ,termometr po mojemu źle zainstalowany. Powinien być w najgorętszym miejscu a ono jest pod samym przykryciem.Wiem Dziadku (dzięki Twojej Akademii) i dlatego na kijach miałem drugi. Różnica między nimi ok 12 stopni C.Poradźcie proszę jeszcze coś na twardniejące jelita podczas pieczenia, jelita które użyłem to 32+. Mój Tata jak piekł kiełbasy, to błona nie była twarda, tyle że sam czyścił jelito. :sad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 jeszcze nie parzyłem. Zrobię to w sobotę rano.nie ma sensu czekać do soboty :rolleyes: - bezpieczniej obróbkę termiczną zrobić teraz.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 nie ma sensu czekać do soboty :rolleyes: - bezpieczniej obróbkę termiczną zrobić teraz....Kiełbasa jest teraz w chłodni, 2 stopnie C, czy tak wytrzyma? Jeśli nie :sad: , to jutro rano parzę. P.S. Pokemon, skomentuj dokonania krajana :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 4 Kwietnia 2012 wytrzymać wytrzyma, ale nawet w chłodni już będzie zachodziło podsuszanie - lepiej dla smaku gdyby to było już po parzeniu Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Dziś smak kiełbasy jeszcze lepszy niż wczoraj, a to chyba najlepsza opinia :lol: : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 5 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Kwietnia 2012 a może zostaw sobie ją jako surową - skoro smakuje to po co parzyć i schładzać - lepiej zaparzyć surową bezpośrednio na talerz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0111 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Witam jestem nowym użytkownikiem forum i pierwszy raz robiłem kiełbasęmam problem tego typu że po po 4/5 dniach kiełbasa na wierzchu zrobiła się śliska powiesiłem aby uschła teraz jest na niej duży nalot pleśnijaka może być tego przyczyna głównie chodzi mi o ślskość kiełbasypozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 gdzie trzymałeś - w lodówce ,na poddaszu , w spiżarcew czym - reklamówce , papierze , bez opakowaniajaki kolor ma pleśń i jaka jest kiełbasa w przekrojuwedług jakiego przepisu robiłeś kiełbasę Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek0111 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 gdzie trzymałeś - w lodówce ,na poddaszu , w spiżarce w czym - reklamówce , papierze , bez opakowania jaki kolor ma pleśń i jaka jest kiełbasa w przekroju według jakiego przepisu robiłeś kiełbasę trzymałem w lodówce chude mięso plus tłuste pół na pół plus serca peklowane 19gram peklosoli na 1kg mięsa bez serc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 no i dalej - w czym i jaki kolor i przekrój - zadałem 4 pytaniamoże jeszcze smak jak próbowałeś na początku i teraz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 To oprócz tego o co pyta jumbo napisz jak długo peklowałeś i jak potem wędziłeś i parzyłeś w jakich temperaturach , jak długo .A swoją drogą serca do kiełbasy - skąd ten pomysł szczególnie skoro to twoja pierwsza kiełbasa :rolleyes: W sumie to dziwne by własna kiełbasa po 4 dniach była obślizgła musiałeś coś ewidentnie zrobić nie tak - owszembywają za twarde, za kruche , rozpadające. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 30 Kwietnia 2012 trzymałem w lodówceWg mnie tutaj jest odpowiedź. Niektóre lodówki potrafią być bardzo wilgotne. A z tymi sercami to pojechałeś :shock: Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.