Skocz do zawartości

Pierwsza wędzona kiełbasa


smola

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne Grono, chciałbym popełnić pierwszą wędzoną w życiu. Surowiec jaki posiadam to:

I wp. z szynki 4090g

II A wp. 2486g z szynki i łopatki (tłuszcz ok 20%)

III wp. z szynki i łopatki 812g

podgardle 1944g

wołowina II 1247g

słonina ze skórą 981g

 

Wzorował bym się na Kiełbasie Dziadka , ale nie jestem pewien czy nie będzie zbyt chuda(szynka) i twarda ze względu na zastąpienie części III wp. wołowiną. Wiem też, że to już nie będzie Kiełbasa Dziadka ze względu na zmiany w surowcu. Czas peklowania wynosił by ok 36 godz. I wp. przez sitatkę 16, II wp. przez siatkę 13 lub 9, podgardle i ewentualnie słonina przez siatkę 5.

Pomóżcie młodemu na forum, co by nie zchrzanił surowca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 137
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

słoniny bym nie dawał bo tłuszczu już jest sporo a poza tym nie jest ona zbyt dobrym tłuszczem do kiełbas wędzonych (może się roztopić)

no i tego wołowego sporo :rolleyes:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pokroić tak 10 mm x 10 mm

wg mnie to będzie nie za ciekawie wyglądać po pokrojeniu w plasterki, to są w sumie spore kawałki słoniny, ja bym zmielił i dobrze wymieszał z chudym mięsem.

 

[ Dodano: Pon 02 Kwi, 2012 13:11 ]

tłuszczu już jest sporo

no i z tym się zgadzam, w podgarlu masz sporo tłuszczu, chyba, że lubisz tłusto
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wp kl II - Siatka 8- mm

Tak zrobię.

Mięso pokroiłem w kostkę 2x3, a podgardle 2x1 i zapeklowałem 18g na 1kg mięsa, każde osobno. Niestety samą solą peklującą - brak w sklepach soli warzonkowej - niejodowanej oraz kamiennej - "to nie sezon na ogórki".

Jeszcze mam jedno pytanie do osób, które robiły tę kiełbasę, odnośnie kminku. Jak on jest wyczuwalny, intensywnie czy raczej bardzo delikatnie, mam zamiar dać kminek kruszony. Osobiście bardzo lubię tę przyprawę, lecz moja LP nie bardzo :cry: . Jutro wieczorem mielenie i nadziewanie w jelita 32, potem całonocne osadzanie i do wędzarni :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I wp. z szynki 4090g

- sitko 13mm

II A wp. 2486g z szynki i łopatki (tłuszcz ok 20%)

-sitko 10mm

III wp. z szynki i łopatki 812g 2xsitko 4mm

 

podgardle 1944g -sitko 6mm

 

wołowina II 1247g- 2xsitko 4mm razem z wp.kl.III

 

słonina ze skórą 981g - bez skóry sitko 6mm

 

17g peklosoli na kilogram

 

200ml wody podczas mieszania kl.III i wołowiny, następnie dodać kl.I i KL.II , a na koniec podgardle i słoninę.

przyprawy na kg masy

- pieprz czarny - 2g

- czosnek -2g

- gałka - 0,5g

- gorczyca mielona - 2g

 

I to moja propozycja for you. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i jestem po pierwszym wędzeniu :grin: , kurcze człowiek ma 33 na karku, a rano przeżywał jakby maturę miał zdawać :lol: . Wieczorem wstawię zdjęcia z przebiegu inicjacji :grin: , jeszcze muszę maluchy wykąpać i położyć spać, bo żonka w pracy do 23. Dzięki wszystkim za rady :!:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam ponownie, tak wyglądał przebieg produkcji "mojej kiełbasy":

Zapeklowane mięsko:

Tutaj już wszystko wymieszane:

I wyprodukowane pierwsze pętko dla próby na smak:

I.... jak dobrze, że Dziadek o tym pisał; i pierwsza niespodzianka. Po próbie okazało się, że zapomniałem dodać pieprzu :sad: . Pieprz dodany, można nadziewać:

Teraz na kija i do osadzania:

To wszystko było wczoraj, teraz dzień dzisiejszy. Produkcja żaru. Rusztu nie likwidowałem, podsuwałem w wolne miejsce cegły. Dzięki temu idealnie mogłem regulować temperaturę:

Temperaturka ładnie opadła i można było zacząć osuszanie:

Po około 40 minutach puściłem dym:

http://images42.fotosik.pl/267/1a4f74db8a3e9268m.jpg

A tak się paliło w palenisku:

http://images41.fotosik.pl/1427/a7d2d45ec492c11em.jpg http://images41.fotosik.pl/1427/d32661e2c3dff4f3m.jpg;

Dymiłem przez jakieś 2,5 godziny jesionem, gruszą oraz wiśnią. I oto efekt samego wędzenia:

http://images35.fotosik.pl/1293/7a61f751f42311fam.jpg

i po pieczeniu:

http://images42.fotosik.pl/267/b0382bc5fa811cbam.jpg http://images46.fotosik.pl/1438/36317c9214f9d63am.jpg

Parzyć, jeszcze nie parzyłem. Zrobię to w sobotę rano. Żona powiedziała, że wygląda jak z obrazka, smak rewelacja :thumbsup: , jedyny mankament to to, że jelito zrobiło się twarde. Użyte przyprawy wg. przepisu Dziadka.

Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam.

P.S. Wiem, że już będę zmieniał wędzarnię na większą z paleniskiem bezpośrednim :lol: .

I jeszcze jedna rzecz wskazania temperatur podczas wędzenia między termometrem tarczowym, a tym na kijach czasami wynosiła ok 12 stopni. Większą temp. wskazywał ten na kijach i nim się sugerowałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze nie parzyłem. Zrobię to w sobotę rano.

ale po co chcesz parzyć skoro ją dopiekłeś? :shock: (nie wygląda na surową/nie dpopieczoną :rolleyes: )
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ale po co chcesz parzyć skoro ją dopiekłeś? :shock: (nie wygląda na surową/nie dpopieczoną :rolleyes: )

Może źle napisałem. Część upiekłem, a część zostawiłem do parzenia.

 

[ Dodano: Sro 04 Kwi, 2012 22:00 ]

Ładne ,termometr po mojemu źle zainstalowany. Powinien być w najgorętszym miejscu a ono jest pod samym przykryciem.

Wiem Dziadku (dzięki Twojej Akademii) i dlatego na kijach miałem drugi. Różnica między nimi ok 12 stopni C.

Poradźcie proszę jeszcze coś na twardniejące jelita podczas pieczenia, jelita które użyłem to 32+. Mój Tata jak piekł kiełbasy, to błona nie była twarda, tyle że sam czyścił jelito. :sad:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

jeszcze nie parzyłem. Zrobię to w sobotę rano.

nie ma sensu czekać do soboty :rolleyes: - bezpieczniej obróbkę termiczną zrobić teraz....
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

nie ma sensu czekać do soboty :rolleyes: - bezpieczniej obróbkę termiczną zrobić teraz....

Kiełbasa jest teraz w chłodni, 2 stopnie C, czy tak wytrzyma? Jeśli nie :sad: , to jutro rano parzę.

P.S. Pokemon, skomentuj dokonania krajana :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wytrzymać wytrzyma, ale nawet w chłodni już będzie zachodziło podsuszanie - lepiej dla smaku gdyby to było już po parzeniu :cool:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a może zostaw sobie ją jako surową - skoro smakuje to po co parzyć i schładzać - lepiej zaparzyć surową bezpośrednio na talerz

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Witam

jestem nowym użytkownikiem forum i pierwszy raz robiłem kiełbasę

mam problem tego typu że po po 4/5 dniach kiełbasa na wierzchu zrobiła się śliska

powiesiłem aby uschła teraz jest na niej duży nalot pleśni

jaka może być tego przyczyna głównie chodzi mi o ślskość kiełbasy

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzie trzymałeś - w lodówce ,na poddaszu , w spiżarce

w czym - reklamówce , papierze , bez opakowania

jaki kolor ma pleśń i jaka jest kiełbasa w przekroju

według jakiego przepisu robiłeś kiełbasę

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gdzie trzymałeś - w lodówce ,na poddaszu , w spiżarce

w czym - reklamówce , papierze , bez opakowania

jaki kolor ma pleśń i jaka jest kiełbasa w przekroju

według jakiego przepisu robiłeś kiełbasę

trzymałem w lodówce

chude mięso plus tłuste pół na pół plus serca peklowane

19gram peklosoli na 1kg mięsa bez serc

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i dalej - w czym i jaki kolor i przekrój - zadałem 4 pytania

może jeszcze smak jak próbowałeś na początku i teraz

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To oprócz tego o co pyta jumbo napisz jak długo peklowałeś i jak potem wędziłeś i parzyłeś w jakich temperaturach , jak długo .

A swoją drogą serca do kiełbasy - skąd ten pomysł szczególnie skoro to twoja pierwsza kiełbasa :rolleyes:

W sumie to dziwne by własna kiełbasa po 4 dniach była obślizgła musiałeś coś ewidentnie zrobić nie tak - owszembywają za twarde, za kruche , rozpadające.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trzymałem w lodówce

Wg mnie tutaj jest odpowiedź.

Niektóre lodówki potrafią być bardzo wilgotne.

A z tymi sercami to pojechałeś :shock:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.