chudziak Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Marca 2014 Ja parzę mielonki ok 10min na 1 cm średnicy . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 11 Marca 2014 Kolego.., a zresztą. 1. Cała operacja bardzo delikatnie wykonana.2. Najlepiej wbić sondę przy wiązaniu, i wzdłuż batona, a nie na środku i prostopadle do jego osi. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 11 Marca 2014 No właśnie tak trza było napisać .... tu jest naprawdę spora rzesza "zielonych" masarzy a porady przez "starych" zadymiaczysą tak napisane chaotycznie i byle jak, że trzeba spędzić ogrom czasużeby to do kupy pozbierać .... Narazie moja pierwsza robiona w kuchni na blokach szynka konserwowa i mielonka bosmańska parzy się... mierze temp wody jest średnio 75 stopni, za cholere nic nie wbiję z baton... Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 11 Marca 2014 Wybacz Kolego, że tak nie napisałem od razu, ale tak Ci się spieszyło, że wątpię czy doczytałbyś mój tekst do końca. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 11 Marca 2014 Spoko damy radę, w końcu to moja premiera musiało się coś zdarzyć Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 11 Marca 2014 robotek troszkę późna pora bym szukał, ale gwarantuje Ci że było kilka razy opisywane na forum jak mierzyć temperaturę w szynkowarowych wyrobach - tak jak napisał Maxell w ostatnim poście. Kolego jak byś poczytał to by nie było problemu. A u Ciebie chyba występuje ten sam syndrom co u każdego początkującego - jak najszybciej zrobić bo to będzie moje i najlepsze. Doskonale Cię rozumiem każdy z nas tak miał.Ale zaapeluje do Ciebie jeszcze raz Poczytaj dokładnie forum a znajdziesz 99% odpowiedzi na wszelkie pytania jakie Ci się na myśl nawiną Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 11 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 11 Marca 2014 Artur Dorze, poczytajjjjjjjj moje posty, nie parzę w szynkowarze tylko w osłonkach... jako właśnie po pouczeniach dla "zielonych" że na początek wystarczą osłonki.Wcale najszybciej nie robię, przygotowywałem się do premiery mojego masarniczego hobby ponad dwa miesiące... nie lubię pisać postów, wolę czytać Właśnie sam dla siebie "pouporzątkowałem" wszystkie rady i porady,ale wierz mi każde forum to ogromny bałagan /kiedyś prowadziłem dość rozbudowane forum to wiem.../ i admin naprawdę musi się starać żeby to miało jakikolwiek porządek.Ale co tam jeszcze 20 minut i wyjmuję moje pierwsze parzonki i pod prysznic zimnej wody a jutro mam nadzieję ze będą takie Boskie jak Wasze Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bwie Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 12 Marca 2014 Każda następna będzie jeszcze lepsza Cytuj Sent from my Nokia 1011 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 12 Marca 2014 nie parzę w szynkowarze tylko w osłonkach... W jakich osłonkach? barierowych czy białkowych?Jeśli w barierowych, to faktycznie pomysł z dziurawieniem nie było najlepszy Co najwyżej można wtedy przed parzeniem włożyć sondę do środka wzdłuż osi i zawiązać razem z osłonką, ale i tak będzie wyciek. Lepiej chyba stosować zasadę 10 minut na 1cm średnicy. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 12 Marca 2014 Ja zawsze dziurawię barierową na środku batona przed włożeniem do parzenia, jak do tej pory nigdy mi nie strzeliło a czytałem że nie wolno ich przekłuwać. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 12 Marca 2014 Ale co tam jeszcze 20 minut i wyjmuję moje pierwsze parzonki i pod prysznic zimnej wody a jutro mam nadzieję ze będą takie Boskie jak Wasze I tu muszę Cię wyprowadzić z błędu. NIE masz racji.Twoje będą jeszcze lepsze !! Bo TWOJE i zrobione Twoimi własnymi osobistymi rencami Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 12 Marca 2014 Barierowa się obkurcza i przez tak zrobiony otwór uciekają soki. To niepotrzebna strata smaku, soczystości i wartości odżywczych.Nie bardzo widzę sens takiego działania.No, może zrobić tak raz czy drugi, żeby określić precyzyjnie jaki ma być czas parzenia dla zadanej temperatury i średnicy osłonki. Ale dziurawić za każdym razem? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Marca 2014 No, może zrobić tak raz czy drugi, żeby określić precyzyjnie jaki ma być czas parzenia dla zadanej temperatury i średnicy osłonki. O to właśnie chodzi. Już teraz ma jaki taki pogląd na rozkład temperatur. Jeszcze raz lub dwa i sam dojdzie do tego, jak długo powinien parzyć, by smakowało Całej Rodzince. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZLeP Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Marca 2014 Zastanawiam się. Testować na własną odpowiedzialność .Jeśli osłonka jest szczelna, to może nie przejmować się bardzo czasem, parzyć w temperaturze docelowej, w batonie nawet całą noc. Coś w stylu Sous Vide? Cytuj https://sklep.zlp.com.pl/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 13 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 13 Marca 2014 Jeśli już jest konieczność mierzenia temperatury w osłonkach, to termometr należy wbić przed parzeniem i aż do ostudzenia nie wyciągać. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 27 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 27 Marca 2014 I tu muszę Cię wyprowadzić z błędu. NIE masz racji.Twoje będą jeszcze lepsze !! Bo TWOJE i zrobione Twoimi własnymi osobistymi rencami Noooo strasznie się Cieszę, zrobiłem po raz drugi na imieniny żony i nic nie mówiliśmy kurde ale człowiek się cieszy wpierniczyli wszystko i mam zamówienia robić szynki na święta Ale nie przekłuwałem robię w osłonkach barierowych, znalazłem se taki garczek do parzenia i mam stałą temperaturę. Jedyny minus to to że nie zrobiła mi się galaretka tylko po rozkrojeniu wylał sie cały sos co i miało swoje dobre strony bo go zaraz sam zlizałem z deski DELICJE ! Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 28 Marca 2014 wpierniczyli wszystko i mam zamówienia robić szynki na święta Witaj tylko spoko nie wpadaj w samozachwyt szynka to wyższa szkoła jazdy nie mówię, że nie dasz rady, tylko uważaj ale jak widzę oczytany jesteś w miarę, zresztą masz forum na kolegów zawsze liczyć możesz. Powodzenia Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafoto Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 15 Grudnia 2018 A ja miałem ostatnio taką sytuację. Zrobiłem kiełbasę (głównie szynka i najlepsze mięso grubo krojone 2x2cm, reszta mielona) i po wędzeniu bezpośrednio do gara. Parzyłem ją jednak chyba za krótko gdyż przy degustacji zauważyłem, że w środku była trochę miękkawa jak na parzoną (daleko jej było do surowej, ale tak nie do końca sparzona). Powiesiłem tą kiełbasę w zimnym pomieszczeniu i po tygodniu czasu skórka pięknie się pomarszczyła a środek stwardniał. Była idealna i jak na mój gust o wiele lepsza od takiej czysto parzonej. Niestety nie mierzyłem temperatury wewnątrz kiełbasy więc nie wiem o co chodzi, może ktoś wie jaka to jest ta pośrednia temperatura? A co sądzicie o dopiekaniu szynki w piekarniku zamiast parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Grudnia 2018 A co sądzicie o dopiekaniu szynki w piekarniku zamiast parzenia? Dlaczego nie chcesz parzyć? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Jedną parz w garnku w temp 80 , drugą upiecz w piekarniku w 90 stopniach (będzie długo trwało) obie do 68 w środku. Sam zobaczysz która Ci pasuje. Jeżeli obie będą tak samo peklowane to pieczona będzie słońsza. (osobiście wolę parzone bo pieczona jest dla mnie suchsza) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Września 2020 Jeśli chodzi o parzenie, to wszystko łądnie opisane, a przy dopiekaniu w wędzarni do jakiej temperatury wewnatrz szynki trzymacie ? 65 wystarczy, czy ok 68 st. Bo do tej pory to tak troche na oko wędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz7 Opublikowano 24 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Września 2020 Do tak8ej samej temperatury jak parzona w wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 25 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 25 Września 2020 (edytowane) Tak myslałem, ale po wyjęciu przy 65 st. C już jest dobra, później twardnieje, więc wyjąłem. Zeby dociągnąc do 72 musiałbym co najmniej jeszcze godzine ja trzymac w temp. ok. 85 st. Pierwszy raz sparzyłem wczoraj polędwice i szynkę - rewelacja. Chyba częściej będe to robił Edytowane 25 Września 2020 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maroo0 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Witajcie,chciałbym się dowiedzieć czy szynke,schab,łopatka można zjadać po uwędzeniu bez parzenia.Wedzone ok.3,5-4 godzin na kolor w temp.nieprzekraczającej 65 *C.Uwędziłem juz tak parę razy i smak bardzo dobry,ale napewno mięso nie osiągnęło wewnątrz takiej temperatury,oraz nie parzyłem.Właśnie się zastanawiam czy to zdrowo tak jeść? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Grudnia 2020 Polędwiczki i polędwice "a'la łososiową" robię i jemy na surowo.Łopatki nie robiłem nigdy - nie wiem - ale chyba żylasta trochę będzie, podobnie szynka - u mnie tylko parzona.Czy zdrowo - jak każde inne surowe mięso. Odpowiednie mięso + odpowiednio zapeklowane na surowo będzie OK.Tylko czy smaczne będzie - sam musisz ocenić.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.