Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje wyroby - tier


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
889 odpowiedzi w tym temacie

#1 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 06 kwi 2012 - 19:06

Dzisiaj odbyło się kolejne wędzenie świąteczne :)

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika
polędwica i zakupione serki typu "włoskiego" nawet dobre wyszły :grin:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

trochę przekąski do piwa...

Dołączona grafika
Dołączona grafika

przy okazji robienia serków postanowiłem zrobić (lekko ponad 1kg) ricotte - już nigdy nie wyleję serwatki, nawet żonie smakuje :wink:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

#2 tomaj77

tomaj77

    Pasjonat

  • 544 postów
  • MiejscowośćKoziegłowy k/ Poznania

Napisano 06 kwi 2012 - 19:10

tier, Klawo :wink:

#3 świadziu

świadziu

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 939 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 06 kwi 2012 - 19:14

tier,
gratuluje udanego wędzenia :clap:
Jak zrobiłeś tą polędwicę posypaną ziołami - jeśli możesz to napisz szczegółowy przepis gdyż wygląda EXTRA !!

#4 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 06 kwi 2012 - 19:28

świadziu przepis jest prosty - polędwice pekluje razem z resztą mięsa, delikatnie osuszam i obtaczam w ziołach: bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek. Wędzenie w przedziale 40-50C do 5h.

#5 robimhuk

robimhuk

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 413 postów
  • MiejscowośćWettbergen / Dolna Saksonia

Napisano 06 kwi 2012 - 20:32

obtaczam w ziołach: bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek.


Czy samo obtaczanie wystarcza , by ziola przylgnely do wędliny?. Czy tez stosuje sie jakies pomocnicze metody?
Wyglada pięknie.

#6 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 06 kwi 2012 - 20:45

Czy samo obtaczanie wystarcza , by ziola przylgnely do wędliny?.
Wyglada pięknie.


Po wyjęciu z solanki, wykładam mieso na taką kratę z piekarnika gdzie tak sobie lezy 1-2h później do miseczki z ziołami dokładne obtaczanie i jeszcze trochę wisi przed wędzeniem.

#7 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 17 maj 2012 - 20:07

Witam ponownie,
Zafascynowany wyrobami grzegorz565 ponownie zaczynam eksperymenty z wyrobami dojrzewąjacymi... Jako że mieszkam w bloku (a tutaj brak możliwości na takie cuda) w końcu przytachałem małą lodóweczkę, co by mieć jakieś minimalne warunki.
Poniżej szyneczka którą peklowałem 2 tyg w lodówce (peklo-sól 50/50, whisky, roztarta kolendra, pieprz i czosnek) kolejne 2 tyg. wisiała u teściowej w piwnicy na wsi :devil:

Dołączona grafika

Tak szynka wyglądała 12 maja, jako że mam kawałeczk drogi na wioskę to teściowa powiesiła na 2 dni przy piecu kaflowym (stwierdziła że szyneczka zrobiła się śliska). Po 2 tyg. dojrzewania wyszło tak.


Dołączona grafika
Dołączona grafika

:thumbsup:

A tutaj boczuś po 2 tyg peklowania, wkrótce będzie pierwszy który trafi do lodóweczki :lol:

Dołączona grafika

CDN... ;)

#8 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 18 sie 2012 - 20:50

Dzisiaj uwędziłem parę wyrobów, standartowo kiełbasa, boczki, ser i kurczak do tego wędzona papryka, krótka fotorelacja poniżej.


Dołączona grafika
Dołączona grafika

papryka w akcji

Dołączona grafika

i po ok. 3 godz.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

kiełbaska po sparzeniu (żona pierwszy raz stwierdziła że jej smakuje :tongue: )

Dołączona grafika

Dołączona grafika

trochę pasztetowej z manną :thumbsup: :thumbsup:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

no i oczywiście pomocnik w akcji :grin:

http://monki.us/~tie...18.08.12/1a.JPG

:thumbsup: :wink:

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12767 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 18 sie 2012 - 21:29

do tego wędzona papryka,



tier Do jakiej potrawy przeznaczasz wędzoną paprykę :question:


Gorąco pozdrawiam

#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14184 postów

Napisano 18 sie 2012 - 21:36

tier Twój pomocnik również zagościł na FB.
Takiej młodzieży nam trzeba. :clap:
https://www.facebook...wedlinydomowepl

#11 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 18 sie 2012 - 21:43

Nic nie ma za darmo (musiałem przekupić syna) ale dumnie kręcił chińczykiem i nawet lepiej dawał radę jak żona. Andrzeju, papryka wędzona (smoked paprika) możesz używać praktycznie do wszystkiego od kiełbas (hiszpańskie chorizo) po gulasze i sosy. Ten pomysł o wędzeniu papryki już za mną chodził dobry rok, w końcu udało się zrealizować. :wink:

#12 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 03 gru 2012 - 21:09

W piątek zrobiłem trochę kiełbaski, pasztetowej i kaszanki dla teściowej. :grin:

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

W przyszłą sobotę cdn. (szyneczki i boczusie)

#13 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12767 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 03 gru 2012 - 22:34

W piątek zrobiłem trochę kiełbaski,



Faktycznie tier trochę tego zrobiłeś :clap: :grin:


Pozdrawiam

#14 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:45

Teściu obiecał że postawi "kombajn" wędzarnie i piec chlebowy :lol: który to został przeniesiony ze starej chatki - no i dotrzymał słowa. Dzisiaj PREMIERA pierwsze moje wędzenie i test pieca. Na początku było trudno opanować temp. w wędzarni, po czasie było już jak trzeba, przy okazji pieczenia chlebka musiałem zrobić pizze wyszło super - jeszcze trochę wprawy z wypalaniem pieca i będzie jak marzenie. :grin: :tongue: Kilka fotek poniżej:

Dołączona grafika
Dołączona grafika

kiełbaski już wiszą...

Dołączona grafika

po ok 2 godzinkach pierwsze efekty

Dołączona grafika

Dołączona grafika

w miedzy czasie wypalanie pieca, chleb już rośnie


Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

pizza gotowa jedziemy dalej :grin:

Dołączona grafika
http://monki.us/~tie...ie/IMG_3689.JPG

w oczekiwaniu na pizze musiałem się "uzbroić" :lol: :tongue:

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3672.JPG

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3694.JPG
http://monki.us/~tie...ie/IMG_3697.JPG

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3706.JPG :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

chlebek tez gotowy

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3726.JPG
http://monki.us/~tie...ie/IMG_3739.JPG

do chlebka podwędziłem kiełbaskę zrobioną 2 tyg. wcześniej

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3719.JPG

kurczaki i reszta gotowa można jechać do domu...

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3734.JPG
http://monki.us/~tie...ie/IMG_3735.JPG
http://monki.us/~tie...ie/IMG_3748.JPG

a po powrocie do domku, dopadł głód :lol:

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3776.JPG

na zdrowie!

http://monki.us/~tie...ie/IMG_3782.JPG

#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27718 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 mar 2013 - 21:50

Tier, zrób więcej zdjęc tego kombajnu i pieca (również w środku). Mam piec chlebowy z kuchnią, ale widzę, że warto by dobudować "kolumnę". Czy to teść Ci stawiał?

#16 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6619 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 23 mar 2013 - 21:54

Teściu obiecał że postawi "kombajn" wędzarnie i piec chlebowy :lol: który to został przeniesiony ze starej chatki - no i dotrzymał słowa


O kurcze... Przemku jak ja Ci zazdroszczę tej wędzarni i pieca chlebowego.
Widać że test wyszedł pozytywnie... wyroby wyglądają bardzo smakowicie :thumbsup: , nie mówiąc o chlebku i pizzy... :clap:

#17 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:54

Maxell, tak :wink: więcej fotek zrobię wkrótce. :wink:

Dołączona grafika

#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27718 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 mar 2013 - 21:56

Gdzie kupowałeś kafle?

#19 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 23 mar 2013 - 21:59

Kafle przeniesione ze starego pieca i domku...

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5036 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 23 mar 2013 - 22:19

Piekne, wspaniale tylko pozazdroscic. :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych