Skocz do zawartości

Moje wyroby - tier


tier

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj odbyło się kolejne wędzenie świąteczne :)

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/wedzenie.jpg

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/wedzonki.jpg

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/kielbasa.jpg

polędwica i zakupione serki typu "włoskiego" nawet dobre wyszły :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/poledwica_serki.jpg

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/boczki.jpg

 

trochę przekąski do piwa...

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/przekaska_piwna.jpg

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/serki1.jpg

 

przy okazji robienia serków postanowiłem zrobić (lekko ponad 1kg) ricotte - już nigdy nie wyleję serwatki, nawet żonie smakuje :wink:

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/ricotta.jpg

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/poledwica_ziola.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Czy samo obtaczanie wystarcza , by ziola przylgnely do wędliny?.

Wyglada pięknie.

Po wyjęciu z solanki, wykładam mieso na taką kratę z piekarnika gdzie tak sobie lezy 1-2h później do miseczki z ziołami dokładne obtaczanie i jeszcze trochę wisi przed wędzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie,

Zafascynowany wyrobami grzegorz565 ponownie zaczynam eksperymenty z wyrobami dojrzewąjacymi... Jako że mieszkam w bloku (a tutaj brak możliwości na takie cuda) w końcu przytachałem małą lodóweczkę, co by mieć jakieś minimalne warunki.

Poniżej szyneczka którą peklowałem 2 tyg w lodówce (peklo-sól 50/50, whisky, roztarta kolendra, pieprz i czosnek) kolejne 2 tyg. wisiała u teściowej w piwnicy na wsi :devil:

 

http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/szynka_dojrzew2.jpg

 

Tak szynka wyglądała 12 maja, jako że mam kawałeczk drogi na wioskę to teściowa powiesiła na 2 dni przy piecu kaflowym (stwierdziła że szyneczka zrobiła się śliska). Po 2 tyg. dojrzewania wyszło tak.

 

 

http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/szynka_dojrzew.jpg

http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/szynka_dojrzew1.JPG

 

:thumbsup:

 

A tutaj boczuś po 2 tyg peklowania, wkrótce będzie pierwszy który trafi do lodóweczki :lol:

 

http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/boczek_2tyg.jpg

 

CDN... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dzisiaj uwędziłem parę wyrobów, standartowo kiełbasa, boczki, ser i kurczak do tego wędzona papryka, krótka fotorelacja poniżej.

 

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/1.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/2.JPG

 

papryka w akcji

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/3.JPG

 

i po ok. 3 godz.

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/4.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/5.JPG

 

kiełbaska po sparzeniu (żona pierwszy raz stwierdziła że jej smakuje :tongue: )

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/7.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/8.JPG

 

trochę pasztetowej z manną :thumbsup: :thumbsup:

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/9.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/10.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/11.JPG

 

no i oczywiście pomocnik w akcji :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/1a.JPG

 

:thumbsup: :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tier Twój pomocnik również zagościł na FB.

Takiej młodzieży nam trzeba. :clap:

https://www.facebook.com/wedlinydomowepl

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic nie ma za darmo (musiałem przekupić syna) ale dumnie kręcił chińczykiem i nawet lepiej dawał radę jak żona. Andrzeju, papryka wędzona (smoked paprika) możesz używać praktycznie do wszystkiego od kiełbas (hiszpańskie chorizo) po gulasze i sosy. Ten pomysł o wędzeniu papryki już za mną chodził dobry rok, w końcu udało się zrealizować. :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

W piątek zrobiłem trochę kiełbaski, pasztetowej i kaszanki dla teściowej. :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2181.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2195.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2198.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2209.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2203.JPG

http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2214.JPG

 

W przyszłą sobotę cdn. (szyneczki i boczusie)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Teściu obiecał że postawi "kombajn" wędzarnie i piec chlebowy :lol: który to został przeniesiony ze starej chatki - no i dotrzymał słowa. Dzisiaj PREMIERA pierwsze moje wędzenie i test pieca. Na początku było trudno opanować temp. w wędzarni, po czasie było już jak trzeba, przy okazji pieczenia chlebka musiałem zrobić pizze wyszło super - jeszcze trochę wprawy z wypalaniem pieca i będzie jak marzenie. :grin: :tongue: Kilka fotek poniżej:

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3660.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3664.JPG

 

kiełbaski już wiszą...

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3652.JPG

 

po ok 2 godzinkach pierwsze efekty

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3666.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3670.JPG

 

w miedzy czasie wypalanie pieca, chleb już rośnie

 

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3648.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3658.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3680.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3682.JPG

 

pizza gotowa jedziemy dalej :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3687.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3689.JPG

 

w oczekiwaniu na pizze musiałem się "uzbroić" :lol: :tongue:

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3672.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3694.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3697.JPG

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3706.JPG :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

 

chlebek tez gotowy

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3726.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3739.JPG

 

do chlebka podwędziłem kiełbaskę zrobioną 2 tyg. wcześniej

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3719.JPG

 

kurczaki i reszta gotowa można jechać do domu...

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3734.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3735.JPG

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3748.JPG

 

a po powrocie do domku, dopadł głód :lol:

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3776.JPG

 

na zdrowie!

 

http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3782.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tier, zrób więcej zdjęc tego kombajnu i pieca (również w środku). Mam piec chlebowy z kuchnią, ale widzę, że warto by dobudować "kolumnę". Czy to teść Ci stawiał?

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teściu obiecał że postawi "kombajn" wędzarnie i piec chlebowy :lol: który to został przeniesiony ze starej chatki - no i dotrzymał słowa

O kurcze... Przemku jak ja Ci zazdroszczę tej wędzarni i pieca chlebowego.

Widać że test wyszedł pozytywnie... wyroby wyglądają bardzo smakowicie :thumbsup: , nie mówiąc o chlebku i pizzy... :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tier,

jakie klimaty!!!

Tylko pozazdrościć. Coś wspaniałego. Wyrazy uznania i pozdrowienia dla Teścia :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tier! :clap: :clap:

Ale jesteś zdolny :clap:

No i takiego zdolnego teścia nie możesz zamienić!

Gratulacje dla Ciebie i teścia :grin:

 

Miło było Cię poznać na zlocie podlaskim.

Podlasiacy są super :!: :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Haluś, Sam nie spodziewałem się takiego efektu, a tu proszę zwykły piec a cieszy :grin: za młodu dużo czasu na wsi spędziłem i pamiętam właśnie takie klimaty jak swojski chleb, który próbuję teraz odtworzyć

 

Eanna, Dziękuje, miło mi teściu ma głowę do takich rzeczy od robienia bryczek po stawianie

drewnianych domków (skromna reklama :grin: )

 

Alltid, Mi również po to są właśnie zloty, Podlasie wymiata i nasze klimaty :grin: :lol:

 

swadek, Fajna ta Twoja wędzarnia. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tier, zazdrośc to nieładne uczucie,ale jednak zazdrość mnie zżera na widok tak pięknego uządzenia . :clap: :clap: :clap: dla Ciebie i Teścia :lol:To są klimaty !!!!!

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.