tier Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Dzisiaj odbyło się kolejne wędzenie świąteczne http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/wedzenie.jpg http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/wedzonki.jpg http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/kielbasa.jpg polędwica i zakupione serki typu "włoskiego" nawet dobre wyszły :grin: http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/poledwica_serki.jpg http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/boczki.jpg trochę przekąski do piwa... http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/przekaska_piwna.jpg http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/serki1.jpg przy okazji robienia serków postanowiłem zrobić (lekko ponad 1kg) ricotte - już nigdy nie wyleję serwatki, nawet żonie smakuje :wink: http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/ricotta.jpg http://monki.us/~tier/wd/wyroby/06.04.2012/poledwica_ziola.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 tier, Klawo :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 tier, gratuluje udanego wędzenia :clap: Jak zrobiłeś tą polędwicę posypaną ziołami - jeśli możesz to napisz szczegółowy przepis gdyż wygląda EXTRA !! wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 świadziu przepis jest prosty - polędwice pekluje razem z resztą mięsa, delikatnie osuszam i obtaczam w ziołach: bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek. Wędzenie w przedziale 40-50C do 5h. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robimhuk Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 obtaczam w ziołach: bazylia, oregano, tymianek, cząber, majeranek. Czy samo obtaczanie wystarcza , by ziola przylgnely do wędliny?. Czy tez stosuje sie jakies pomocnicze metody? Wyglada pięknie. Apes debemus imitari Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Kwietnia 2012 Czy samo obtaczanie wystarcza , by ziola przylgnely do wędliny?. Wyglada pięknie. Po wyjęciu z solanki, wykładam mieso na taką kratę z piekarnika gdzie tak sobie lezy 1-2h później do miseczki z ziołami dokładne obtaczanie i jeszcze trochę wisi przed wędzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 17 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 17 Maja 2012 Witam ponownie, Zafascynowany wyrobami grzegorz565 ponownie zaczynam eksperymenty z wyrobami dojrzewąjacymi... Jako że mieszkam w bloku (a tutaj brak możliwości na takie cuda) w końcu przytachałem małą lodóweczkę, co by mieć jakieś minimalne warunki. Poniżej szyneczka którą peklowałem 2 tyg w lodówce (peklo-sól 50/50, whisky, roztarta kolendra, pieprz i czosnek) kolejne 2 tyg. wisiała u teściowej w piwnicy na wsi :devil: http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/szynka_dojrzew2.jpg Tak szynka wyglądała 12 maja, jako że mam kawałeczk drogi na wioskę to teściowa powiesiła na 2 dni przy piecu kaflowym (stwierdziła że szyneczka zrobiła się śliska). Po 2 tyg. dojrzewania wyszło tak. http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/szynka_dojrzew.jpg http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/szynka_dojrzew1.JPG :thumbsup: A tutaj boczuś po 2 tyg peklowania, wkrótce będzie pierwszy który trafi do lodóweczki :lol: http://monki.us/~tier/wd/dojrzewajace/boczek_2tyg.jpg CDN... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Dzisiaj uwędziłem parę wyrobów, standartowo kiełbasa, boczki, ser i kurczak do tego wędzona papryka, krótka fotorelacja poniżej. http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/1.JPG http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/2.JPG papryka w akcji http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/3.JPG i po ok. 3 godz. http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/4.JPG http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/5.JPG kiełbaska po sparzeniu (żona pierwszy raz stwierdziła że jej smakuje :tongue: ) http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/7.JPG http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/8.JPG trochę pasztetowej z manną :thumbsup: :thumbsup: http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/9.JPG http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/10.JPG http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/11.JPG no i oczywiście pomocnik w akcji :grin: http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/1a.JPG :thumbsup: :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 do tego wędzona papryka, tier Do jakiej potrawy przeznaczasz wędzoną paprykę :question: Gorąco pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 tier Twój pomocnik również zagościł na FB.Takiej młodzieży nam trzeba. :clap:https://www.facebook.com/wedlinydomowepl www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 18 Sierpnia 2012 Nic nie ma za darmo (musiałem przekupić syna) ale dumnie kręcił chińczykiem i nawet lepiej dawał radę jak żona. Andrzeju, papryka wędzona (smoked paprika) możesz używać praktycznie do wszystkiego od kiełbas (hiszpańskie chorizo) po gulasze i sosy. Ten pomysł o wędzeniu papryki już za mną chodził dobry rok, w końcu udało się zrealizować. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2012 W piątek zrobiłem trochę kiełbaski, pasztetowej i kaszanki dla teściowej. :grin: http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2181.JPG http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2195.JPG http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2198.JPG http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2209.JPG http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2203.JPG http://monki.us/~tier/wd/wyroby/30.11.12/i_IMG_2214.JPG W przyszłą sobotę cdn. (szyneczki i boczusie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 3 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Grudnia 2012 W piątek zrobiłem trochę kiełbaski, Faktycznie tier trochę tego zrobiłeś :clap: :grin: Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Marca 2013 Teściu obiecał że postawi "kombajn" wędzarnie i piec chlebowy :lol: który to został przeniesiony ze starej chatki - no i dotrzymał słowa. Dzisiaj PREMIERA pierwsze moje wędzenie i test pieca. Na początku było trudno opanować temp. w wędzarni, po czasie było już jak trzeba, przy okazji pieczenia chlebka musiałem zrobić pizze wyszło super - jeszcze trochę wprawy z wypalaniem pieca i będzie jak marzenie. :grin: :tongue: Kilka fotek poniżej: http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3660.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3664.JPG kiełbaski już wiszą... http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3652.JPG po ok 2 godzinkach pierwsze efekty http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3666.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3670.JPG w miedzy czasie wypalanie pieca, chleb już rośnie http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3648.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3658.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3680.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3682.JPG pizza gotowa jedziemy dalej :grin: http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3687.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3689.JPG w oczekiwaniu na pizze musiałem się "uzbroić" :lol: :tongue: http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3672.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3694.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3697.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3706.JPG :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: chlebek tez gotowy http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3726.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3739.JPG do chlebka podwędziłem kiełbaskę zrobioną 2 tyg. wcześniej http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3719.JPG kurczaki i reszta gotowa można jechać do domu... http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3734.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3735.JPG http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3748.JPG a po powrocie do domku, dopadł głód :lol: http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3776.JPG na zdrowie! http://monki.us/~tier/wd/23.03.13_wedzenie_i_pieczenie/IMG_3782.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 23 Marca 2013 Tier, zrób więcej zdjęc tego kombajnu i pieca (również w środku). Mam piec chlebowy z kuchnią, ale widzę, że warto by dobudować "kolumnę". Czy to teść Ci stawiał? „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Marca 2013 Teściu obiecał że postawi "kombajn" wędzarnie i piec chlebowy :lol: który to został przeniesiony ze starej chatki - no i dotrzymał słowa O kurcze... Przemku jak ja Ci zazdroszczę tej wędzarni i pieca chlebowego. Widać że test wyszedł pozytywnie... wyroby wyglądają bardzo smakowicie :thumbsup: , nie mówiąc o chlebku i pizzy... :clap: Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Marca 2013 Maxell, tak :wink: więcej fotek zrobię wkrótce. :wink: http://monki.us/~tier/wd/8-9.03.13_kabanosy_ser/IMG_3533.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Marca 2013 Gdzie kupowałeś kafle? „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 23 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Marca 2013 Kafle przeniesione ze starego pieca i domku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Marca 2013 Piekne, wspaniale tylko pozazdroscic. :clap: Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Marca 2013 tier, jakie klimaty!!! Tylko pozazdrościć. Coś wspaniałego. Wyrazy uznania i pozdrowienia dla Teścia :clap: Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swadek Opublikowano 23 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Marca 2013 http://imageshack.us/photo/my-images/94/obraz329m.jpg/teraz żałuję że nie zainstalowałem komory do pieczenia chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Marca 2013 Tier! :clap: :clap: Ale jesteś zdolny :clap: No i takiego zdolnego teścia nie możesz zamienić!Gratulacje dla Ciebie i teścia :grin: Miło było Cię poznać na zlocie podlaskim.Podlasiacy są super :!: :grin: Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Marca 2013 Haluś, Sam nie spodziewałem się takiego efektu, a tu proszę zwykły piec a cieszy :grin: za młodu dużo czasu na wsi spędziłem i pamiętam właśnie takie klimaty jak swojski chleb, który próbuję teraz odtworzyć Eanna, Dziękuje, miło mi teściu ma głowę do takich rzeczy od robienia bryczek po stawianie drewnianych domków (skromna reklama :grin: ) Alltid, Mi również po to są właśnie zloty, Podlasie wymiata i nasze klimaty :grin: :lol: swadek, Fajna ta Twoja wędzarnia. :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 24 Marca 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Marca 2013 tier, zazdrośc to nieładne uczucie,ale jednak zazdrość mnie zżera na widok tak pięknego uządzenia . :clap: :clap: :clap: dla Ciebie i Teścia :lol:To są klimaty !!!!! "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi