Skocz do zawartości

Moje wyroby - tier


tier

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Po małej przerwie taki świąteczny misz masz kilka fotek z sobotniej produkcji i wczorajszego przerobu 90l mleka poniżej.
 

 

Przemku jestem pod wielkim wrażeniem Twoich wyrobów .. :clap:  a te kardacze  :thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 889
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja poproszę o te kabanosiki z zielonym pieprzem !

Też chciałem sobie prezent na święta zrobić, ale zielonego pierzu w wiejskich sklepach nie znają.  :mad:

 

miro , w Kauflandzie na Andersa - 10 min. od Ciebie - jest zielony pieprz :frantics:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Roma, wędzenie ok 3-3,5h w przedziale 40-50C razem z całą resztą wyrobów, następnie podpiekanie ok 30min w temp 80-90C. Jeżeli po uwędzeniu skórka będzie za twarda to trzeba sparzyć, mi za bardzo to nie przeszkadza. Eli pomieszczenie to zwykła piwnica w domku parterowym dym zawsze jest, jak za dużo to otwieram okna, zresztą teściowa już się przyzwyczaiła i nie marudzi. :D :D :tongue:

 

http://monki.us/~tier/wd/piec/IMG_4037.JPG

http://monki.us/~tier/wd/piec/IMG_4038.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pomieszczenie to zwykła piwnica w domku parterowym dym zawsze jest, jak za dużo to otwieram okna, zresztą teściowa już się przyzwyczaiła i nie marudzi. :D :D :tongue:

 

Ta piwnica jest niezwykła ... bo jest tam piec kaflowy, moje marzenie od lat, które pewnie nigdy się nie spełni :(

Masz wspaniałą teściową :D skoro nie marudzi :laugh: a Ona ma wspaniałego zięcia, co robi super wyroby :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dawno nic nie pisałem, ostatnie tygodnie to wyjazdy na wieś i testy kociołka, w między czasie jakieś małe wędzenie i przygotowania do świąt. ;)

 

Skrzydełka z warzywami

 

 

7.JPG

8.JPG

 

Podroby spacerówki i żołądki :cool:

 

IMG_5596.JPG

IMG_5609.JPG

 

Roladki z kociołka, bardzo dobre!

 

IMG_5884.JPGIMG_5904.JPG

IMG_5909.JPGIMG_5943.JPG

 

A po roladkach czas uwędzić trochę kiełbasy i serków dla gości z DW. :D

 

IMG_5770.JPGIMG_5778.JPG

 

Jeszcze małe co nieco z przed tygodnia, skrzydełka aromatyczne i kindziuk.

 

IMG_6052.JPG

 

http://monki.us/kindziuk.jpg

 

i po trzecim zadymianiu...

 

resized_IMG_6118.JPG

 

Dziś ponownie czwarty raz na kilka godzin.

 

resized_IMG_6120.JPG

 

Wyjdzie czy nie wyjdzie? zobaczymy za miesiąc. :cool::facepalm: i tak dziś przy okazji na obiad tortilla pszenno-kukurydziana. :D

 

resized_IMG_6136.JPG

resized_IMG_6138.JPG

 

mięsko gotowane kilka godzin razem ziołami na piecu kaflowym to jest to! do tego cebulka, pomidor, czerwona fasola, ostra marynowana zielona papryka i sosik na bazie marynowanej peperoniko, papryki, pomidora doprawiony octem i cukrem. :cool:

 

resized_IMG_6141.JPG

 

resized_IMG_6142.JPG

 

Na deser palcówka podwędzana dojrzewająca, smak rewelacja... i trochę wczorajszego suszonego  mięska :)

 

IMG_5184.JPGhttp://monki.us/suszone.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tier ... nic mi nie pozostaje tylko pogratulować takich wyrobów :) zaciekawił mnie ten płyn obok palcówki, cóż to takiego? :cool:

 

 

mięsko gotowane kilka godzin razem ziołami

Pieca kaflowego nie mam ... choć bardzo bym chciała, ale chodzi mi jakie zioła użyłeś do tego mięsa podczas gotowania?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Anuś, Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, pamiętam tylko tyle że ten płyn był mocny :)  natomiast zioła to oreagno, cząber, tymianek.

 

Wczoraj trochę wyrobów uwędziłem "tak na świeta i zakąskę" :D

 

Kabanosy zwykłe i pikantne

 

http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/1.JPG

 

Te pierwsze prawie bazujące na przepisie Halusi :)

 

wp I 1,5kg

wp II 1,5kg

podgardle 1,3kg

czosnek (dałem więcej, bo lubie :tongue: ) 20g

pieprz 10g (bo też lubię) 10g

kminek 4g (teściowa nie lubi :laugh:)

 

Kabanosy pikantne

 

wp I 1,5kg

wp II 0,6kg

boczek 1,6kg

 

pieprz 5g

papryka słodka 15g

papryka ostra wędzona 10g

papryka - pieprz cayenne 10g

czosnek 40g

 

Bardzo pyszne i zapewniam że nie są ostre.

 

Kindziuk po szóstym wędzeniu, na razie dojrzewa w lodówie

 

http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6426.JPG

 

szyneczki i trochę bekonu dla młodego, ponieważ bardzo ostatnio polubił. :D

 

http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6431.JPG

http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6434.JPG

http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6433.JPG

 

i oczywiście serki

 

http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6418.JPG

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

kminek 4g (teściowa nie lubi

No to teściowa już się nie pożywi kabanosami :D

Tier ... jak zawsze szczerze, tak i tym razem piszę iż Twoje wyroby zasługują na wielkie :clap:

 

 

Anuś, Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, pamiętam tylko tyle że ten płyn był mocny

W to nie wątpię :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Serki świeżo wyciśnięte :D razem produkcja z ok 60l mleka, jutro jeszcze korbacze (jak wyjdą) a w sobotę wędzenie. :) przy okazji trochę słoninki na zlot (parzona i wędzona paprykowa)| i boczku dla siebie i młodego, ostatnia fota to pomidory kiszone.

 

 

post-39848-0-46920700-1408053750_thumb.jpg

post-39848-0-46102900-1408053758_thumb.jpg

post-39848-0-09853400-1408053766_thumb.jpg

post-39848-0-49670000-1408053777_thumb.jpg

post-39848-0-97402200-1408053784_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to Ci wydajność faktycznie nie za dobra wyszła - ja z 30litrów mleka po uwędzeniu miałem około 2,9kg ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Coś musiało być źle na etapie zakwaszania? nie wiem w każdym razie ricotty nie mogłem nawet zrobić bo wyszła jakaś papka, z drugiej partii mleka na oscypki było idealnie, ricotta 2kg serwatka zółta.. ta pierwsza biała jak by zważone mleko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a jaką metodą robiłeś - zakwaszałeś czymś czy pozostawiłeś na 24h do zakwaszenia?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.