@halusia@ Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Po małej przerwie taki świąteczny misz masz kilka fotek z sobotniej produkcji i wczorajszego przerobu 90l mleka poniżej. Przemku jestem pod wielkim wrażeniem Twoich wyrobów .. a te kardacze Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 23 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 23 Grudnia 2013 Ja poproszę o te kabanosiki z zielonym pieprzem !Też chciałem sobie prezent na święta zrobić, ale zielonego pierzu w wiejskich sklepach nie znają. miro , w Kauflandzie na Andersa - 10 min. od Ciebie - jest zielony pieprz jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 25 Grudnia 2013 tier-jestem pod ogromnym wrażeniem a szczególnie gratuluję serków.Niestety tego nie potrafię.Proszę napisz mi jak wędzisz udka bez parzenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 25 Grudnia 2013 tier - piekna wedzarnia i piekne wyroby , jak jest z dymem po otwarciu wedzarni w tym pomieszczeniu? masz jakis wylot? jezeli tak to prosze napisz jaki , bo bardzo mnie to interesuje, pozdrawiam Eli. :clap: :clap: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 25 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 25 Grudnia 2013 Roma, wędzenie ok 3-3,5h w przedziale 40-50C razem z całą resztą wyrobów, następnie podpiekanie ok 30min w temp 80-90C. Jeżeli po uwędzeniu skórka będzie za twarda to trzeba sparzyć, mi za bardzo to nie przeszkadza. Eli pomieszczenie to zwykła piwnica w domku parterowym dym zawsze jest, jak za dużo to otwieram okna, zresztą teściowa już się przyzwyczaiła i nie marudzi. :D http://monki.us/~tier/wd/piec/IMG_4037.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/piec/IMG_4038.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 25 Grudnia 2013 pomieszczenie to zwykła piwnica w domku parterowym dym zawsze jest, jak za dużo to otwieram okna, zresztą teściowa już się przyzwyczaiła i nie marudzi. :D Ta piwnica jest niezwykła ... bo jest tam piec kaflowy, moje marzenie od lat, które pewnie nigdy się nie spełni Masz wspaniałą teściową skoro nie marudzi a Ona ma wspaniałego zięcia, co robi super wyroby Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 28 Grudnia 2013 Takiego urzadzenia jeszcze nie widzialem piekny piec z wedzarnia , sam go wykonałeś ? gratulacje .Pozdrawiam Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 22 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 22 Marca 2014 Dawno nic nie pisałem, ostatnie tygodnie to wyjazdy na wieś i testy kociołka, w między czasie jakieś małe wędzenie i przygotowania do świąt. Skrzydełka z warzywami Podroby spacerówki i żołądki Roladki z kociołka, bardzo dobre! A po roladkach czas uwędzić trochę kiełbasy i serków dla gości z DW. Jeszcze małe co nieco z przed tygodnia, skrzydełka aromatyczne i kindziuk. http://monki.us/kindziuk.jpg i po trzecim zadymianiu... Dziś ponownie czwarty raz na kilka godzin. Wyjdzie czy nie wyjdzie? zobaczymy za miesiąc. i tak dziś przy okazji na obiad tortilla pszenno-kukurydziana. mięsko gotowane kilka godzin razem ziołami na piecu kaflowym to jest to! do tego cebulka, pomidor, czerwona fasola, ostra marynowana zielona papryka i sosik na bazie marynowanej peperoniko, papryki, pomidora doprawiony octem i cukrem. Na deser palcówka podwędzana dojrzewająca, smak rewelacja... i trochę wczorajszego suszonego mięska http://monki.us/suszone.jpg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 22 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 22 Marca 2014 Wybornie;))) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
animus Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 23 Marca 2014 Pięknie to wygląda i na pewno smakuje tylko pogratulować Pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Marca 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 23 Marca 2014 Tier ... nic mi nie pozostaje tylko pogratulować takich wyrobów zaciekawił mnie ten płyn obok palcówki, cóż to takiego? mięsko gotowane kilka godzin razem ziołami Pieca kaflowego nie mam ... choć bardzo bym chciała, ale chodzi mi jakie zioła użyłeś do tego mięsa podczas gotowania? Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Anuś, Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, pamiętam tylko tyle że ten płyn był mocny natomiast zioła to oreagno, cząber, tymianek. Wczoraj trochę wyrobów uwędziłem "tak na świeta i zakąskę" Kabanosy zwykłe i pikantne http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/1.JPG Te pierwsze prawie bazujące na przepisie Halusi wp I 1,5kgwp II 1,5kgpodgardle 1,3kgczosnek (dałem więcej, bo lubie ) 20gpieprz 10g (bo też lubię) 10gkminek 4g (teściowa nie lubi ) Kabanosy pikantne wp I 1,5kgwp II 0,6kgboczek 1,6kg pieprz 5gpapryka słodka 15gpapryka ostra wędzona 10gpapryka - pieprz cayenne 10gczosnek 40g Bardzo pyszne i zapewniam że nie są ostre. Kindziuk po szóstym wędzeniu, na razie dojrzewa w lodówie http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6426.JPG szyneczki i trochę bekonu dla młodego, ponieważ bardzo ostatnio polubił. http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6431.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6434.JPGhttp://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6433.JPG i oczywiście serki http://monki.us/~tier/wd/12.03.14/resized_IMG_6418.JPG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 kminek 4g (teściowa nie lubi No to teściowa już się nie pożywi kabanosami Tier ... jak zawsze szczerze, tak i tym razem piszę iż Twoje wyroby zasługują na wielkie Anuś, Przepraszam że dopiero teraz odpisuję, pamiętam tylko tyle że ten płyn był mocny W to nie wątpię Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Cud,miód,malina tyle mogę powiedzieć) Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Tier , widze ze troche sie napracowales :clap: :clap: , tesciowa to musi byc bardzo zadowolona z takiego ziecia ,bo ja z mojego to nie bardzo , poza swoja praca to nic specjalnie go nie interesuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Jak to przecież zrobił Ci wnuki Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 17 Kwietnia 2014 Chociaz to mu sie udalo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Serki świeżo wyciśnięte razem produkcja z ok 60l mleka, jutro jeszcze korbacze (jak wyjdą) a w sobotę wędzenie. przy okazji trochę słoninki na zlot (parzona i wędzona paprykowa)| i boczku dla siebie i młodego, ostatnia fota to pomidory kiszone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 14 Sierpnia 2014 (edytowane) Super Zazdrosze tych serków.... a pomerdory jak malowane Edytowane 14 Sierpnia 2014 przez pokemon15 MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Morzesz podać przepis na pomidory,bo wyglądają apetycznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Korbacze, zrobione trzeba popracować jeszcze na wydajnością bo z ok 28l wyszło 1,6kg gruby, robisz tak jak ogórki kiszone troche kopru, chrzanu, czosnku łyżka soli na słoik i zalane wodą ok 90C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gruby7074 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Tak przypuszczałem,ale wolałem się upewnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 to Ci wydajność faktycznie nie za dobra wyszła - ja z 30litrów mleka po uwędzeniu miałem około 2,9kg Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Coś musiało być źle na etapie zakwaszania? nie wiem w każdym razie ricotty nie mogłem nawet zrobić bo wyszła jakaś papka, z drugiej partii mleka na oscypki było idealnie, ricotta 2kg serwatka zółta.. ta pierwsza biała jak by zważone mleko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 15 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Sierpnia 2014 a jaką metodą robiłeś - zakwaszałeś czymś czy pozostawiłeś na 24h do zakwaszenia? Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi