Surowy kalafior ciągle jest na topie
kryje się w różnych 'projektach', niestety z braku czasu brak dokumentacji i zdjęć 
Jednak miałem bardzo dobre przeczucia co do tejże sałatki, więc udokumentowałem hehe - bez pudła.
Zaczynamy od zrobienia kąsków boczkowych - daktyle pozbawiamy pestek, nadziewamy każdy połówką orzecha włoskiego i kawałkiem serka Capri. Zawijamy w plasterek boczku i na wykałaczkę dziada. Posypać z wierzchu majerankiem. Pieczemy w 220*C ok. 30min.
sałatka grillowa markoslipiec2016.jpg 75,53 KB
3 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (1).jpg 70,68 KB
3 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (2).jpg 63,75 KB
3 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (3).jpg 115,72 KB
3 Ilość pobrań
Dressing: blendujemy prażone orzechy włoskie z dużą ilością czosnku i oliwy oraz jakimś kwasem (sok z cytryny lub kwas mlekowy, czy co tam chcecie), nie zapominając o słusznej ilości soli oraz pieprzu lub chilli. Polecam dodanie świeżych papryczek chilli.
Sałatka; kroimy bakłażany w dużą kostkę i solimy, czekamy aż porządnie się spocą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Bakłażany smażymy na wściekle gorącej patelni na oleju a w tym czasie kroimy pieczarki brązowe i paprykę.
sałatka grillowa markoslipiec2016 (4).jpg 59,63 KB
2 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (8).jpg 73,15 KB
2 Ilość pobrań
Kiedy bakłażany będą gotowe, przekładamy do miski i zabieramy się za pieczarki. Muszę być dobrze przyj... gorącem 
Pieczarki wędrują do bakłażanów. Papryki nie obieramy ze skórki, wrzucamy na SUCHĄ i bardzo gorącą patelnię, ma pozostać jędrna. Smażymy aż na skórce pojawią się odpowiednie znaki po czym dolewamy chlust octu jabłkowego i czekamy aż patelnia znowu będzie sucha, mieszając bez przerwy. Przed zdjęciem z patelni dosypujemy wędzonej papryki w proszku i podrzucamy, aż papryka zbierze cały proszek z patelni.
sałatka grillowa markoslipiec2016 (5).jpg 66,37 KB
2 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (6).jpg 84,37 KB
2 Ilość pobrań
Pieczarki i bakłażany już wystygły, więc łączymy je z dressingiem, cienko posiekaną dymką ze szczypiorkiem oraz surowym kalafiorem, który został po prostu wsiekany ostrym nożem z ręki (z całego kalafiora).
Bierzemy naczynie w którym piekły się boczkowe kąski, żeby wymieszać całość i przy okazji zebrać fajny, dodatkowy smaczek. Najlepiej w tym samym naczyniu podawać od razu sałatkę, żeby nie było pitolenia i brudzenia bez sensu 
A więc mamy pierwszą warstwę.. rozłożona równomiernie.
Rozrzucamy na to rukolę i układamy marynowaną na patelni paprykę i ser camembert.
sałatka grillowa markoslipiec2016 (9).jpg 103,31 KB
2 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (10).jpg 151,71 KB
2 Ilość pobrań
Na koniec wincyj zieleniny i kąski boczkowe, które są już wystudzone oraz posypane PO PIECZENIU odrobiną kardamonu, wędzonej papryki w proszku i kuminu. Polać oliwą i podać na stół 
W tej konkretnej wersji, z pewnych względów, nie było nic ostrego - a właśnie tego tam brakowało!
sałatka grillowa markoslipiec2016 (11).jpg 91,34 KB
2 Ilość pobrań
Jako, że daktyle nie specjalnie są niskowęglowodanowe...
to dowale jakąś przeciwwagę..
Cykl obrazów zatytułowany "Życie na keto" - czyli jak połączyć na jednym talerzu żółtko, majonez, ser camembert, pastę z orzechów na oliwie, SŁONINĘ i masło (na którym się jajka smażyły) - 1900kcal taki talerzyk ma
... lub goloneczka. Pozdrawiam
sałatka grillowa markoslipiec2016 (12).jpg 58,13 KB
4 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (13).jpg 62,31 KB
6 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (14).jpg 101,28 KB
6 Ilość pobrań
sałatka grillowa markoslipiec2016 (15).jpg 81,84 KB
6 Ilość pobrań