Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

PanBoczek smakuje!


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1522 odpowiedzi w tym temacie

#1501 PanBoczek

PanBoczek
  • Użytkownicy
  • 3625 postów

Napisano 14 cze 2016 - 15:29

Napisz o tym coś więcej!!!

Co tu dużo gadać na temat geniuszu kolegi :D Kalafior, nożyk i jazda! 

Jest pyszny w smaku (szczególnie 'głąb'), świetnie chrupie, można z sosem jakimś, z serkiem albo bez niczego... po prostu mega :D 

Opędzlowałem i dzisiaj 150g :) M N I A M!

 

Świetny byłby z grilla pewnie - na bardzo gorącym węglu lekko podpieczony, tak żeby pozostał surowy i chrupiący mmm Pozdrawiam



#1502 andym

andym
  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 cze 2016 - 15:30

Popałaszowaliśmy sobie z Andymem

Prawda, uczta nie do zapomnienia, Do zapamiętania przez wszystkie chwile, do chwil końca. Poezja jędrności różowego mięska, drżące, nieliczne niestety cząstki smakowitego tłuszczyku. Smak nieco pikantny,słonawy, choć w drugim, trzecim po podniebieniu rozprowadzeniu, gdzieś tam równoważyły się bosko, niesamowicie cudownie. Dodatek surowej cebuli pociętej na julienne, dżem z chili, sosy, czerwony i zielony z dalekich gruzińskich stron. Poezja. Powiadam Wam, orgazm przeponowy. Po tym wszystkim, odchylenie tułowia lekko do tyłu, z cichym mruczeniemmmmmmmmm mniammmmm.. 

Dziękuję.



#1503 bwie

bwie
  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 14 cze 2016 - 15:55

pociętej na julienne
aż sprawdziłem w viki ... już wiem :cool:

#1504 PanBoczek

PanBoczek
  • Użytkownicy
  • 3625 postów

Napisano 14 cze 2016 - 15:57

Dziękuję.

to ja dziękuję! :D mama właśnie przyniosła do domu kalafiora sporego :cool: na kolację potańczy w parze ze śledziem... lambadę :D 

a może skosztuję z tymi sosami gruzińskimi :) Wiesiu dzięki wielkie ;) ten czerwony do mięsa to poezja - przyprawy ciężko uchwycić, z czymś mi się kojarzą.. znam te smaki, ale nie wiem z czym :D Pozdrawiam 



#1505 bwie

bwie
  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 14 cze 2016 - 17:16

z czymś mi się kojarzą.. znam te smaki, ale nie wiem z czym

Robercik, Ty chłopaku masz knuć, szczuć i kombinować aby rozgryźć gruziński przepis ... byśmy kilogramami, tfu wróć beczkami przyprawę robić mogli. Tu na naszej ojczystej ziemi, aby nam uszami wychodziła, abyśmy już nie mogli i psu oddawali ale żeby jeszcze zostało. Jak trzeba to do Gruzji po następne próbki pojedziemy :cool:

To Twoje zadanie ... wykonać :devil:

 

p.s. Wujaszkowi też dałem na spróbowanie ... no i matuli, co trzy głowy to nie jedna.



#1506 andym

andym
  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 14 cze 2016 - 17:23

mama właśnie przyniosła do domu kalafiora sporego

Może brokuły któregoś dnia przyniesie.



#1507 electra

electra
  • **VIP**
  • 6364 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 cze 2016 - 18:10

Boczus  ja kalafiora na surowo jem od lat, podsmazony na klarowanym masle jest mega smaczny, 

A jak lubisz cos innego to jak masz salate lodowa ,to przekroj na cwiartki wrzuc do wrzatku na 15 s ,wyjmij odsacz ,polej podsmazonym maselkiem ,,smakuje podobnie do szparagow :)



#1508 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7345 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 14 cze 2016 - 18:36

Lodową czy pekinską to pokroić i zalać gorącym tłuszczem ze skwarkami (słonina, podgardle lub boczek) do tego trochę octu z solą, łyżką miodu i pieprzem ... polecam ;)

Tapniete z GT-I9500

#1509 electra

electra
  • **VIP**
  • 6364 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 cze 2016 - 18:51

Lodową czy pekinską to pokroić i zalać gorącym tłuszczem ze skwarkami (słonina, podgardle lub boczek) do tego trochę octu z solą, łyżką miodu i pieprzem ... polecam
 

moj dziadek tak jadal ale zwykla maslowa salate :)



#1510 Gwizdek

Gwizdek
  • Użytkownicy
  • 2037 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 14 cze 2016 - 19:31

Świetny byłby z grilla pewnie - na bardzo gorącym węglu lekko podpieczony, tak żeby pozostał surowy i chrupiący mmm Pozdrawiam
Robercie już wiem co będziemy pałaszować przy najbliższym spotkaniu  :)  

#1511 chudziak

chudziak
  • Moderatorzy
  • 5843 postów

Napisano 14 cze 2016 - 22:13

Ja czasem robię sałatkę z surowego kalafiora , kukurydzy , czerwonej papryki  polane sosem np majonezowo-smietanowo-czosnkowym :)



#1512 electra

electra
  • **VIP**
  • 6364 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 cze 2016 - 12:16

A ja z surowym kalafiorem i pomidorem w ciartki i do tego sos yogurtowo majonezowy :D



#1513 PanBoczek

PanBoczek
  • Użytkownicy
  • 3625 postów

Napisano 13 lip 2016 - 14:49

Surowy kalafior ciągle jest na topie ;) kryje się w różnych 'projektach', niestety z braku czasu brak dokumentacji i zdjęć :(

Jednak miałem bardzo dobre przeczucia co do tejże sałatki, więc udokumentowałem hehe - bez pudła. 

 

Zaczynamy od zrobienia kąsków boczkowych - daktyle pozbawiamy pestek, nadziewamy każdy połówką orzecha włoskiego i kawałkiem serka Capri. Zawijamy w plasterek boczku i na wykałaczkę dziada. Posypać z wierzchu majerankiem. Pieczemy w 220*C ok. 30min. 

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016.jpg   75,53 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (1).jpg   70,68 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (2).jpg   63,75 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (3).jpg   115,72 KB   3 Ilość pobrań

 

Dressing: blendujemy prażone orzechy włoskie z dużą ilością czosnku i oliwy oraz jakimś kwasem (sok z cytryny lub kwas mlekowy, czy co tam chcecie), nie zapominając o słusznej ilości soli oraz pieprzu lub chilli. Polecam dodanie świeżych papryczek chilli. 

Sałatka; kroimy bakłażany w dużą kostkę i solimy, czekamy aż porządnie się spocą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Bakłażany smażymy na wściekle gorącej patelni na oleju a w tym czasie kroimy pieczarki brązowe i paprykę. 

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (4).jpg   59,63 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (8).jpg   73,15 KB   2 Ilość pobrań

 

Kiedy bakłażany będą gotowe, przekładamy do miski i zabieramy się za pieczarki. Muszę być dobrze przyj... gorącem  :devil:

Pieczarki wędrują do bakłażanów. Papryki nie obieramy ze skórki, wrzucamy na SUCHĄ i bardzo gorącą patelnię, ma pozostać jędrna. Smażymy aż na skórce pojawią się odpowiednie znaki po czym dolewamy chlust octu jabłkowego i czekamy aż patelnia znowu będzie sucha, mieszając bez przerwy. Przed zdjęciem z patelni dosypujemy wędzonej papryki w proszku i podrzucamy, aż papryka zbierze cały proszek z patelni. 

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (5).jpg   66,37 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (6).jpg   84,37 KB   2 Ilość pobrań

 

Pieczarki i bakłażany już wystygły, więc łączymy je z dressingiem, cienko posiekaną dymką ze szczypiorkiem oraz surowym kalafiorem, który został po prostu wsiekany ostrym nożem z ręki (z całego kalafiora). 

Bierzemy naczynie w którym piekły się boczkowe kąski, żeby wymieszać całość i przy okazji zebrać fajny, dodatkowy smaczek. Najlepiej w tym samym naczyniu podawać od razu sałatkę, żeby nie było pitolenia i brudzenia bez sensu ;)

A więc mamy pierwszą warstwę.. rozłożona równomiernie. 

Rozrzucamy na to rukolę i układamy marynowaną na patelni paprykę i ser camembert. 

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (9).jpg   103,31 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (10).jpg   151,71 KB   2 Ilość pobrań

 

Na koniec wincyj zieleniny i kąski boczkowe, które są już wystudzone oraz posypane PO PIECZENIU odrobiną kardamonu, wędzonej papryki w proszku i kuminu. Polać oliwą i podać na stół  :thumbsup:

W tej konkretnej wersji, z pewnych względów, nie było nic ostrego - a właśnie tego tam brakowało! 

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (11).jpg   91,34 KB   2 Ilość pobrań

 

 

 

Jako, że daktyle nie specjalnie są niskowęglowodanowe...  :laugh: to dowale jakąś przeciwwagę.. 

Cykl obrazów zatytułowany "Życie na keto" - czyli jak połączyć na jednym talerzu żółtko, majonez, ser camembert, pastę z orzechów na oliwie, SŁONINĘ i masło (na którym się jajka smażyły) - 1900kcal taki talerzyk ma  :cool:... lub goloneczka. Pozdrawiam

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (12).jpg   58,13 KB   4 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (13).jpg   62,31 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (14).jpg   101,28 KB   6 Ilość pobrańZałączony plik  sałatka grillowa markoslipiec2016 (15).jpg   81,84 KB   6 Ilość pobrań

Załączone pliki



#1514 ziezielony

ziezielony
  • **VIP**
  • 2477 postów

Napisano 13 lip 2016 - 15:59

:) Forma najwyższa..... zwyczajowo z resztą :clap:  :thumbsup:

PiBi ad kalafiora zrób kiszonego na małosolno, sympatyczny jest ....a kiszenie węgle zgubia :laugh:



#1515 PanBoczek

PanBoczek
  • Użytkownicy
  • 3625 postów

Napisano 13 sie 2016 - 17:06

Ten brak czasu.. :) może jakoś na szybko postaram się ciut nadrobić - nawet nie wiem dlaczego na tym kompie nie można zmieniać kolejności zdjęć w folderze, ale mniejsza - będą chronologicznie zamiast tematycznie hahaha 

 

Ogórki kiszone.. suszone - pomysł Oli :) spróbować zawsze można, jakoś tam się ususzyły i nawet ciekawie, troche miodowo pachną.. 

Czy znajdą jakieś zastosowanie w kuchni - na razie nie wiem. Wszystko co mi przychodzi do głowy da się zrobić lepiej z normalnymi ogórkami kiszonymi.. jak będzie więcej czasu to i będzie kombinowanie! Może nalewka... może do labnehu... 

 

Wolniejsze poranki spędzam z Wujkiem Markiem na grzybach :) 100% kurek.. co mi bardzo pasuje, trochę zamarynowanych w kwasie mlekowym zrobiłem.. baaardzo kwaśne, świetne do tłustych rzeczy jako dodatek a trochę z cebulką w maśle udusiłem - pomysł Bożenki.. idealne wykorzystanie, inaczej ich już nie robię! Na zlocie popróbujecie :D

 

Już niebawem zlocik (JUPIIII), więc nastawiony labneh czosnkowo-ziołowy, zaczątek bigosu na wtorunio (skórki i golonki oraz to mięsko z cebulą i koncentratem karmelizowane... w tłuszczu z 8 a może nawet 9 różnych zwierząt xD) 

Wędlinki pokrojone i zapakowane... będzie milusio :D Pozdrawiam

Załączone pliki



#1516 tier

tier
  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 13 sie 2016 - 17:10

Robert, Te białe w słoikach to kurki w maśle? ciekawe... ciekawe  :D  :tongue:



#1517 PanBoczek

PanBoczek
  • Użytkownicy
  • 3625 postów

Napisano 13 sie 2016 - 17:15

Przemuś tak :) zamysłem Bożenki było przechowanie kurek do świąt w maśle, na zupe albo jajówkę.. ale pomyślałem, że będzie z tego świetna zakąska - i jest! 

Duszę bez przykrycia w dużej ilości masła z cebulką i solą przez 45 minut, doprawiam majerankiem. Do dzisiejszej wersji poszło trochu chilli, wcześniej odrobinę coleman's mustard powder. 

 

P.S. Karol wybacz, że Ci nie odpisałem wcześniej :) zalatany i rzadko na forum... ale Twoje słowa zawsze serce me radują :D dzięki Ci Bracie :)

 

P.S.2 na zdjęciu ogórki nie są przykryte.. ale suszyły się między dwoma warstwami tetrowej pieluchy (unused) żeby meszki, włosy psie czy cokolwiek innego się ich nie imało. Wyszły czyste :)

Ola (camelki) suszyła je w okrągłej suszarce go grzybów i owocow, ale niestety urządzenie padło w stanie spoczynku.. stąd taka kombinacja xD 

 

P.S.3 Mieliście kiedyś problem z pakowaniem cienkich plastrów grubej słoniny? ja niestety tak - potem nie dało się jej rozdzielić :D 

wymyśliłem, że świetnym wyjściem będzie przełożenie każdego plastra papierem do pieczenia - co Wy na to? zobaczymy czy się sprawdzi xD Pozdrawiam


Użytkownik PanBoczek edytował ten post 13 sie 2016 - 17:18


#1518 Zbój Madej

Zbój Madej
  • ***SUPER VIP***
  • 7658 postów

Napisano 13 sie 2016 - 17:39

Bobo, a z tej ostatniej fotki jeden plasterek weźmiesz?? tak choć by było można "letko" językiem posmakować :D :D

 

 

jajówkę

 

Q..... :facepalm: a ja przeczytałem jałówkę :facepalm: :laugh: :laugh: dobrze się wpatrzyłem i dopiero wyszła mi jajówka, ale skucha :facepalm: :laugh: :laugh:



#1519 Muski

Muski
  • **VIP**
  • 8721 postów

Napisano 13 sie 2016 - 18:48

Ten brak czasu..
No przy takich cudach - jasne że brak:)

#1520 andym

andym
  • Użytkownicy
  • 944 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 13 sie 2016 - 19:51

O matko i ojcze, to ja mam do Ciebie przez miedzę, a Ty ani mru mru, że takie smakowitości przygotowujesz.

Przecież pomógłbym.

Chętniej niż chętnie. :D  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych