Skocz do zawartości

Drożdżówka Halusi


Rekomendowane odpowiedzi

PLACEK DROŻDŻOWY..

A tak mnie naszło dzisiaj na drożdżówkę... dawno nie piekłam.. :wink:

Przepis..

- 1/2 kg mąki

- 1/2 szkl cukru

- 1 łyżka oleju

- 3 żółtka i 1 jajo

-. 1 szkl mleka

- 10 dkg tłuszczu

- 5 dkg drożdży

- szczypta soli

- cukier wanilinowy

Wykonanie:

Z letniego mleka , łyżka cukru , drożdże i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia.

Tłuszcz rozpuścić i dodać olej.Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym.

Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy.

gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz.

Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski.

Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe na blachę, wierzch posmarować białkiem i na to kruszonka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni.

Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego !

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:thumbsup: @halusia@, uwielbiam drożdżowe ^^ tylko z taka perwersją, że najlepsze jest jak postoi 3-4 dni i zczerstwieje :lol:

Pieknie wygląda, cudnie wyrosło i zapewne jeszcze lepiej smakuje :) Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup: @halusia@, uwielbiam drożdżowe ^^ tylko z taka perwersją, że najlepsze jest jak postoi 3-4 dni i zczerstwieje :lol:

Pieknie wygląda, cudnie wyrosło i zapewne jeszcze lepiej smakuje :) Pozdrawiam

Ja uwielbiam jeszcze ciepłą P.Boczku ... ale niestety , czasami trzeba tylko popatrzeć :grin:

Dzięki :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

@halusia@ pomalutku uczę się wypieków i chętnie korzystam z tego forum szukając przepisów. Ale oczywiście mam masę pytań jako laik...

czy możesz mi powiedzieć, jaki wymiar keksówki pasuje do tej ilości ciasta?

Wczoraj kupiłam foremkę na keks 30cm x 7cm (wybrałam średnią).

Czy foremkę smarujesz i wysypujesz czymś?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@halusia@ pomalutku uczę się wypieków i chętnie korzystam z tego forum szukając przepisów. Ale oczywiście mam masę pytań jako laik...

Ciasto piekłam w dużej keksówce...

- 30 cm długość

- 15 cm szerokość

- 10 cm wysokość

Generalnie ciasto piekę w standardowej blasze i wykładam papierem do pieczenia.

Wszystkie inne formy do wypieku smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą.

sweetheart79 ucz się ucz i chwal się swoimi poczynaniami.. :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...
Odkurzę trochę ten temat od ponad dwóch lat drożdżowe wyrabiam i piekę w wypiekaczu do chleba . Może nie jest tak ładne jak z brytfanki ale pychota i mniej absorbujące siłowo i czasowo . Koniecznie sprobujcie .
Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Popieram Rogera, od kilku lat piekę drożdżówki wg tego przepisu:

 

Drożdżówka dla leniwych

 

½ kg mąki, 3 jajka, 50 gram drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, ½ szklanki oleju, szczypta soli.

Cukier waniliowy, zapach, rodzynki lub inne bakalie według uznania.

Do miski wbijamy jajka, na nie wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier , wlewamy mleko i następnie olej, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na 6 – 8 godzin (może być dłużej). NIE MIESZAMY !!!

Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, zapach i bakalie i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 – 20 min. do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 170 stopni C i pieczemy około 1 godziny (od czasu wstawienia).

 

Wszystkim smakuje, a roboty mało.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zabieram się do roboty za prośbą(tonem nie znoszącym sprzeciwu-"Może byś coś zrobił do popołudniowej kawki!!!!!")mojej Lp.

:grin:

i załatwione , teraz pijemy kawkę

I to mi się podoba.. Żonka prosi- Żonka ma :wink:

 

A tak wyglada w moim wykonaniu

Czy jesteś zadowolony wypieku drożdżówki z automatu?? :wink:

 

Halinko spróbuj kiedyś takiego drożdżowego "leniwca":

drożdżowe

Robercie pięknie Ci wyszła ta drożdżówka :thumbsup: ... nigdy nie piekłam takim sposobem.

Następnym razem wypróbuję z Twojego przepisu.. dzięki.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia

Ciasto w smaku bardzo fajne choć nie takie jak kiedyś u mamy ręcznie wygniatane 1,5 godziny . Kształtem trochę inne niż z brytfanki ale po przecięciu na 2 połówki można też oblać lukrem .

Trzeba troszę krócej piec w swoim wypiekaczu trzymałem 55 min - można krócej żeby było jaśniejsze .

 

Do drożdżowego a'la Mirek z wypiekacza do chleba wypracowałem swój przepis na jeden placek

 

380g mąki tortowej

100g cukru

80g masła ( rozpuszczone )

3 średnie jajka całe (w skorupkach zagrzane w ciepłej wodzie )

40g świeżych drożdży

60-70 ml ciepłego mleka ( do rozpuszczenia drożdży )

zapach wanilia + rum do smaku

rodzynki + żurawina (zalane wcześniej na 10 min ciepłą wodą i wyciśnięte )

skórka pomarańczowa duszona z cukrem

 

Trzeba spróbować i :thumbsup:

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wstyd się przyznać ale ja nigdy nie piekłam drożdżówki nastepne moje ciasto bedzie drożdżówka Halusi bo wygląda apetycznie

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia

Ciasto w smaku bardzo fajne choć nie takie jak kiedyś u mamy ręcznie wygniatane 1,5 godziny

Mirku najważniejsze że ciasto smakuje... ja po prostu muszę kiedyś użyć swojego automatu i porównam.

Pytając nie miałam nic złego na myśli, a kształt nie ma tu najmniejszego znaczenia... najważniejsze że wyszedł a rączki trzeba oszczędzać. :wink:

 

Wstyd się przyznać ale ja nigdy nie piekłam drożdżówki nastepne moje ciasto bedzie drożdżówka Halusi bo wygląda apetycznie

Reniu to żaden wstyd, ja mam koleżankę która z góry zakłada że drożdżowe jej nie wyjdzie.. najpierw trzeba się o tym przekonać.

Słyszałam również że do drożdżowego trzeba mieć '' rękę'' ja tam nie narzekam mi tam w rękach rośnie :grin:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Halusia

nawet nie myślałem o jakiś podtekstach.

Ciasto wychodzi z tego przepisu całkiem sympatyczne . Tylko przynajmniej w moim wypiekaczu nie ma na to programu . Żeby go zrobić skaczę po kilku programach ale mimo wszystko oszczędza się sporo czasu w porównaniu do ręcznej roboty .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i stało się upiekłam drożdżówkę Halusi jest pyszna i pulchniutka dodałam do niej rodzynki morele suszone i skórkę z cytryny :thumbsup:

Dziękuję Halusia za przepis

Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.