@halusia@ Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 PLACEK DROŻDŻOWY.. A tak mnie naszło dzisiaj na drożdżówkę... dawno nie piekłam.. :wink: Przepis.. - 1/2 kg mąki - 1/2 szkl cukru - 1 łyżka oleju - 3 żółtka i 1 jajo -. 1 szkl mleka - 10 dkg tłuszczu - 5 dkg drożdży - szczypta soli - cukier wanilinowy Wykonanie: Z letniego mleka , łyżka cukru , drożdże i 2 łyżki mąki zrobić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Tłuszcz rozpuścić i dodać olej.Żółtka , jajo utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski mąka, szczypta soli, utarte żółtka i rozczyn. Wszystkie składniki łączymy i delikatnie wyrabiamy. gdy wszystkie składniki są dobrze połączone dodajemy letni tłuszcz. Wyrabiamy do momentu kiedy ciasto odchodzi od miski. Zostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gotowe na blachę, wierzch posmarować białkiem i na to kruszonka i znowu odstawiamy do wyrośnięcia tak na pól godziny. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 45 min w temp 160-180 stopni. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego ! Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomaj77 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 A tak mnie naszło dzisiaj na drożdżówkę... dawno nie piekłam.. I się stała :grin: :grin: I to jaka wyrośnięta :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 :thumbsup: @halusia@, uwielbiam drożdżowe ^^ tylko z taka perwersją, że najlepsze jest jak postoi 3-4 dni i zczerstwieje :lol: Pieknie wygląda, cudnie wyrosło i zapewne jeszcze lepiej smakuje Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 :thumbsup: @halusia@, uwielbiam drożdżowe ^^ tylko z taka perwersją, że najlepsze jest jak postoi 3-4 dni i zczerstwieje :lol: Pieknie wygląda, cudnie wyrosło i zapewne jeszcze lepiej smakuje Pozdrawiam Ja uwielbiam jeszcze ciepłą P.Boczku ... ale niestety , czasami trzeba tylko popatrzeć :grin: Dzięki :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 15 Kwietnia 2012 Haluś - żona mówi , że apetycznie wygląda i masz kawałek podać żonie do kawy :thumbsup: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Czerwca 2012 @halusia@ pomalutku uczę się wypieków i chętnie korzystam z tego forum szukając przepisów. Ale oczywiście mam masę pytań jako laik... czy możesz mi powiedzieć, jaki wymiar keksówki pasuje do tej ilości ciasta? Wczoraj kupiłam foremkę na keks 30cm x 7cm (wybrałam średnią). Czy foremkę smarujesz i wysypujesz czymś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Czerwca 2012 @halusia@ pomalutku uczę się wypieków i chętnie korzystam z tego forum szukając przepisów. Ale oczywiście mam masę pytań jako laik... Ciasto piekłam w dużej keksówce... - 30 cm długość - 15 cm szerokość - 10 cm wysokość Generalnie ciasto piekę w standardowej blasze i wykładam papierem do pieczenia. Wszystkie inne formy do wypieku smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. sweetheart79 ucz się ucz i chwal się swoimi poczynaniami.. :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Czerwca 2012 @halusia@ dziękuję za odpowiedź! :-) Spróbuję dzisiaj zrobić niespodziankę mężowi... uwielbia drożdżowe :grin: mogę wyrobić ciasto w automacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Czerwca 2012 mogę wyrobić ciasto w automacie? Oczywiście że możesz.. :wink: Automat do chleba siedzi w kartonie, w sumie i ja muszę kiedyś wypróbować. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sweetheart79 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2012 Dzięki za info!!! :-)Po to w zasadzie go kupiłam, żeby mieć ręce wolne przy dziecku :wink: Dam znać jak upiekę, czy wszystko się udało.Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 17 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 17 Stycznia 2013 Odkurzę trochę ten temat od ponad dwóch lat drożdżowe wyrabiam i piekę w wypiekaczu do chleba . Może nie jest tak ładne jak z brytfanki ale pychota i mniej absorbujące siłowo i czasowo . Koniecznie sprobujcie . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 20 Stycznia 2013 zabieram się do roboty za prośbą(tonem nie znoszącym sprzeciwu-"Może byś coś zrobił do popołudniowej kawki!!!!!")mojej Lp. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 20 Stycznia 2013 A tak wyglada w moim wykonaniu i w przekroju na ciepło Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Halinko spróbuj kiedyś takiego drożdżowego "leniwca": drożdżowe Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Stycznia 2013 i załatwione , teraz pijemy kawkę Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Popieram Rogera, od kilku lat piekę drożdżówki wg tego przepisu: Drożdżówka dla leniwych ½ kg mąki, 3 jajka, 50 gram drożdży, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mleka, ½ szklanki oleju, szczypta soli.Cukier waniliowy, zapach, rodzynki lub inne bakalie według uznania.Do miski wbijamy jajka, na nie wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier , wlewamy mleko i następnie olej, dodajemy szczyptę soli. Odstawiamy na 6 – 8 godzin (może być dłużej). NIE MIESZAMY !!!Następnie dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy, zapach i bakalie i mieszamy mikserem na jednolitą masę. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 15 – 20 min. do wyrośnięcia. Wstawiamy do zimnego piekarnika nastawionego na 170 stopni C i pieczemy około 1 godziny (od czasu wstawienia). Wszystkim smakuje, a roboty mało. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 20 Stycznia 2013 zabieram się do roboty za prośbą(tonem nie znoszącym sprzeciwu-"Może byś coś zrobił do popołudniowej kawki!!!!!")mojej Lp. :grin: i załatwione , teraz pijemy kawkę I to mi się podoba.. Żonka prosi- Żonka ma :wink: A tak wyglada w moim wykonaniu Czy jesteś zadowolony wypieku drożdżówki z automatu?? :wink: Halinko spróbuj kiedyś takiego drożdżowego "leniwca": drożdżoweRobercie pięknie Ci wyszła ta drożdżówka :thumbsup: ... nigdy nie piekłam takim sposobem. Następnym razem wypróbuję z Twojego przepisu.. dzięki. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Wszystkim smakuje, a roboty mało. ale ile czasu, moi by mnie zjedli zamiast ciasta Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Ja wrzucam wszystkie składniki do miski rano, przed wyjściem do pracy (zajmuje to 5 min czasu), po powrocie piekę. Efekty są takie Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Halusia Ciasto w smaku bardzo fajne choć nie takie jak kiedyś u mamy ręcznie wygniatane 1,5 godziny . Kształtem trochę inne niż z brytfanki ale po przecięciu na 2 połówki można też oblać lukrem . Trzeba troszę krócej piec w swoim wypiekaczu trzymałem 55 min - można krócej żeby było jaśniejsze . Do drożdżowego a'la Mirek z wypiekacza do chleba wypracowałem swój przepis na jeden placek 380g mąki tortowej 100g cukru 80g masła ( rozpuszczone ) 3 średnie jajka całe (w skorupkach zagrzane w ciepłej wodzie ) 40g świeżych drożdży 60-70 ml ciepłego mleka ( do rozpuszczenia drożdży ) zapach wanilia + rum do smaku rodzynki + żurawina (zalane wcześniej na 10 min ciepłą wodą i wyciśnięte ) skórka pomarańczowa duszona z cukrem Trzeba spróbować i :thumbsup: Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 20 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Stycznia 2013 Wstyd się przyznać ale ja nigdy nie piekłam drożdżówki nastepne moje ciasto bedzie drożdżówka Halusi bo wygląda apetycznie Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 21 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Halusia Ciasto w smaku bardzo fajne choć nie takie jak kiedyś u mamy ręcznie wygniatane 1,5 godzinyMirku najważniejsze że ciasto smakuje... ja po prostu muszę kiedyś użyć swojego automatu i porównam. Pytając nie miałam nic złego na myśli, a kształt nie ma tu najmniejszego znaczenia... najważniejsze że wyszedł a rączki trzeba oszczędzać. :wink: Wstyd się przyznać ale ja nigdy nie piekłam drożdżówki nastepne moje ciasto bedzie drożdżówka Halusi bo wygląda apetycznieReniu to żaden wstyd, ja mam koleżankę która z góry zakłada że drożdżowe jej nie wyjdzie.. najpierw trzeba się o tym przekonać. Słyszałam również że do drożdżowego trzeba mieć '' rękę'' ja tam nie narzekam mi tam w rękach rośnie :grin: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Stycznia 2013 Halusia nawet nie myślałem o jakiś podtekstach.Ciasto wychodzi z tego przepisu całkiem sympatyczne . Tylko przynajmniej w moim wypiekaczu nie ma na to programu . Żeby go zrobić skaczę po kilku programach ale mimo wszystko oszczędza się sporo czasu w porównaniu do ręcznej roboty . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 22 Stycznia 2013 No i stało się upiekłam drożdżówkę Halusi jest pyszna i pulchniutka dodałam do niej rodzynki morele suszone i skórkę z cytryny :thumbsup: Dziękuję Halusia za przepis Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 22 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 22 Stycznia 2013 Renesi suuuuper Ci wyszła drożdżóweczka :clap: :clap: :clap: Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.