Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Maszynka elektryczna ZELMER 586 - gdzie dostać sitka?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 nemrod

nemrod

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 29 mar 2007 - 14:47

Witam Wszystkich,

Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
:grin:

Mam Zelmera 586 i niestety tylko 2 sitka 4mm i 8mm.
Czy to wystarcz do robienia wędlinek?

Gdzie ewentualnie można dostać sitka 2, 16, bądź szarpak?

Darz Bór!

Nemrod

#2 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 29 mar 2007 - 15:15

To znowu ja.
Przeszukaj na forum temat sprzęt a tam napewno jest post sitka z odpowidziami.

pozdrawiam

#3 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 29 mar 2007 - 15:16

Polecane miejsce http://www.sitka.com.pl/
4 i 8 to trochę mało :mellow:

#4 nemrod

nemrod

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 29 mar 2007 - 15:20

Dzieki!

Poprostu malina!

Bałem się że nigdzie nie znajdę.

Darz Bór!

Nemrod

P.S.
...kłania się opcja "Szukaj" :blush:

#5 iretaci

iretaci

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 63 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 29 mar 2007 - 16:29

Witam,
jeżeli to pomoże: Pan Janik, producent przesłał mi @ z taką wiadomością: ..."DO NR 8 PRODUKUJĘ SITKA 2,5 MM; 4 MM; 6 MM; 8 MM; 10 MM; 13MM; 16 MM I SZARPAK, Z ZAMÓWIONYCH PRZEZ PANA POSIADAM TYLKO 13 MM.
POZDRAWIAM
KRZYSZTOF JANIK"...
Zamawiałem u Niego nożyki i sitka, dostawa bez problemu, cena za przesyłkę 6,00 zł.
Pozdrawiam
iretaci

#6 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 29 mar 2007 - 17:27

Zelmerek ma jedną wadę, mała średnica sitek i ślimaka, co powoduje rozgniatanie kawałków mięsa. Trzeba kroić mięso w słupki o przekroju maks. 1,5x1,5cm. Większe kawałki, owszem maszynka wciągnie, ale wyjdzie z tego mięsna ciapa.
Mam Dianę z kompletem sitek 2,5 4 6 8 10 12 i szarpak, ale zastanawiam się nad kupnem maszynki ręcznej numer 22. Jakbym do niej dorobił napęd elektryczny, to Diana poszłaby w kąt.

#7 fentel

fentel

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1382 postów
  • MiejscowośćRadomsko

Napisano 30 mar 2007 - 19:27

Zelmerka używam tylko do rozdrabniania na sitku do 5mm.
Moje ulubione maszynki to 22 i 32 z tradycyjną korbą. :tongue:
pzdr.

#8 Darhel

Darhel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 147 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 08 cze 2012 - 10:19

Witam serdecznie,

wczoraj w innym wątku rozgorzała dyskusja na temat tej maszyny. Wiem, że standardowe sita 4 i 8 to za mało i trzeba dokupić inne włącznie z szarpakiem (nerką). W innym temacie kolega Waldi (jak dobrze pamiętam) napisał, że przy średnicach oczka od 8 w górę, należy nożyk pozbawić dwóch ostrzy (ramionek).

Czego nie wiem, a znalazłem takowe akcesorium w sieci. Otóż co daje nóż dwustronny, do którego/z którym należy dokupić "ślimaka nr 5 maszynki do mięsa Zelmer do noża dwustronnego" (wydatek rzędu 50 zł). Czy warto i do czego to może być przydatne ?

#9 Darhel

Darhel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 147 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 19 cze 2012 - 14:32

Naprawdę nikt nie korzysta/korzystał z noża dwustronnego ?

#10 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 19 cze 2012 - 14:49

Naprawdę nikt nie korzysta/korzystał z noża dwustronnego ?


Noża dwustronnego używa się przy dwóch sitkach na raz.W zelmerku tego nie zrobisz.
Dołączona grafika

pozdrawiam :wink:

#11 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 19 cze 2012 - 14:52

Z tego co wiem, to nóż dwustronny był w starszej wersji Zelmerów, w nowych są jednostronne i nie są one zamiennikami (podobno inny kształt/wymiary ślimaka).

@Gonzo: Maszynka domowa to nie sprzęt profesjonalny :wink: Podobno były dwustronne, aby rzadziej ostrzyć - pracowała oczywiście jedna strona.

#12 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4707 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 19 cze 2012 - 14:57

Noże dwustronne do Zelmera pękały i zostały wycofane z produkcji jako buble.
Aby kiełbasa nie była "serdelowa" należy dokupić sitko min. 13 lub szarpak.

#13 Darhel

Darhel

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 147 postów
  • MiejscowośćŚląsk

Napisano 19 cze 2012 - 14:57

Dzięki za już. Jednak nadal nie wiem po "kiego" używa się tego noża (niekoniecznie w tym zelmerku) no i doszło drugie sitko :shock:

Edit:

Podobno były dwustronne, aby rzadziej ostrzyć - pracowała oczywiście jedna strona


Czyli służy to tylko do ostrzenia sie noży ? A drugie sito ?

Edit: Oki. Chyba łapię. Nożyk o 180 stopni i drugą stroną ;)

A przy okazji, jak często ostrzycie noże ?

#14 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 19 cze 2012 - 15:02

Podobno były dwustronne, aby rzadziej ostrzyć - pracowała oczywiście jedna strona.


Były dwustronne i nadal takowe możesz kupić.Ale czy uważasz, że druga strona nie pracująca na sitku nie tępi się na samym mięsie.Według mnie to był "hłit markietingowy"

Pozdrawiam :wink:

#15 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4707 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 cze 2012 - 05:50

Ten kto chce robić oszczędności na nożyku za 10zł. i kombinuje, gdzie tu jeszcze coś urwać z kosztów i jak tu by jakieś dodatkowe 5zł. zaoszczędzić, to dobrej kiełbasy ani wędzonek na pewno nigdy nie zrobi. Robienie kiełbas z papieru toaletowego mamy na szczęście za nami, a "oszczędnych" produktów i wyrobów aż gęsto w każdym sklepie.

#16 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1218 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 22 cze 2012 - 10:30

Ten kto chce robić oszczędności na nożyku za 10zł. i kombinuje, gdzie tu jeszcze coś urwać z kosztów i jak tu by jakieś dodatkowe 5zł. zaoszczędzić, to dobrej kiełbasy ani wędzonek na pewno nigdy nie zrobi.


Możesz się zdziwić - wystarczy nóż i da się zrobić bardzo dobra kiełbasę ( np. palcówkę ), a do wędzonek ani maszynka ani nożyk ani sitko nie jest potrzebne.
Nie cena urządzeń ani ich marka decydują o jakości wyrobi, ale umiejętności.

#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4707 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 23 cze 2012 - 13:29

Otóż kol. Podlasiak wcale się nie dziwię bo sam uwielbiam dobrą palcówkę i robię ją wcale nie tak rzadko. Ostatnio zaś zanim dostałem w Polsce nowe sitko 13 i nożyk do tutejszego robota BOSCH, jaki w Polsce używam, bo przecież nie wożę się z Kenwoodem do kraju, to też cała 1 dynka do kiełbasy swojskiej grillowej, został pokrojona ręcznie.
Co do umiejętności to racja, i w pelni się z tobą zgadzam. Kiedyś dawno dawno temu, uczyłem pewnych rzeczy swojego syna. Chłopak załapał bakcyla i ukończył średnią gastronomiczną. Od kilku już lat, jest w Szwecji właścicielem restauracji i pomimo to nadal często mnie o coś pyta i korzysta z porad .

#18 Wilq1x

Wilq1x

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 sty 2019 - 09:14

Poszukuje sitka nr 16 do Zelmera z komorą mielenia nr 5. Czy sitka nr 16 występują w rozmiarze 5 ?



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5070 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 sty 2019 - 10:58

Niestety, raczej nie dostaniesz  tez szukalam, najwiekszy jaki znalazlam to 13 mm.

Mam tez nerke ale nie wiem na jaki nr to przeliczyc , napewno ktos kto zna sie pomoze, Ja poprostu kroje w kostke to co ma byc grubsze , no chyba ze trzeba zrobic tego duzo ..ale chyba jak masz mala maszynke nie bedzie to 10 kg  :)


Użytkownik electra edytował ten post 10 sty 2019 - 11:03


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Wilq1x

Wilq1x

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 sty 2019 - 10:10

Nawet znalazłem na stronie jelitaiprzyprawy.pl - sprzęt masarski-maszynki i części - m5. Tylko mam pytanie czy te sitko jest tylko do Alfy czy pasuje do Zelmera 5, czy nie ma różnicy pomiędzy sitkami Alfy i Zelmera? Zadałem im wczoraj pytanie, zero odpowiedzi.


Użytkownik Wilq1x edytował ten post 11 sty 2019 - 10:24





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych