Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kardamon


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacak

jacak

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 125 postów
  • MiejscowośćJelenia Góra

Napisano 30 kwi 2012 - 21:03

Do czego i ile można stosować ?

#2 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7553 postów

Napisano 30 kwi 2012 - 21:06

Do czego i ile można stosować ?

Do kiełbasy rzeszowskiej z 16-ki, do nalewki plebana :cool: do plebana 5 ziaren na 5L płynu, do kiełbasy to trzeba do 16-ki zajrzeć :D

#3 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10164 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 kwi 2012 - 21:22

Do czego i ile można stosować ?

Do przepysznego koktajlu:
- 50g - 100g becherovki lub produktu własnego
- 50g śmietanki kremówki
- 50g wody
- kilka kostek lodu
Całość mocno wstrząsnąć w szejkerze, wlać do szklanki "staromodnej" i posypać zmielonym kardamonem. :thumbsup:

#4 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 30 kwi 2012 - 21:38

Banalnie... dodaj odrobinę (szczyptę) mielonego kardamonu na porcję zaparzanej kawy naturalnej.

#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10164 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 30 kwi 2012 - 21:54

na porcję zaparzanej kawy naturalnej.

W wersji na upały: kawa schłodzona + bita śmietanka ze szczyptą kardamonu.
Dla osób szczupłych dodatkowo gałka lodów waniliowych. Na górze kostka cukru nasączona spirytusem i zapalona przed podaniem :grin:

#6 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 30 kwi 2012 - 22:06

A ja mam głupie pytanie: co to jest? Jak to smakuje? U mnie takiego czegoś nie ma w domu.

#7 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5408 postów

Napisano 30 kwi 2012 - 22:08

co to jest? Jak to smakuje?

bartniku to taka przyprawa nalepiej kup w jakimś sklepie i wypróbuj bo smak to ciężko opisać .Jeśli pijasz kawę to możesz z kawą tylko abyś nie przesadził z ilością.

#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5096 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 30 kwi 2012 - 22:59

Cardamom jedna z popularnych przypraw w daniach z Indii. Czesto tez dodawana do slodkich dan. Osobiscie lubie je dodac do ryzu. Zielone nasiona( pods) sa bardzo aromatyczne.
Wiem ze zajoma ze Srilanki uzywa tego nawet na bol gardla, zeba i przy przeziebieiach.

#9 fatum

fatum

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 30 kwi 2012 - 23:43

Mam zmielony kardamon + inne przyprawy.
Robiąc kawę "plujkę" dodaję tej mieszaniny. Może zbyt wiele, bo coraz mniej mam ochotę na kardamon.

Kawa musi być czarna, bez cukru i tak mocna, by postawiła na nogi.

#10 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 30 kwi 2012 - 23:50

Do kabanosików ;)

#11 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 01 maj 2012 - 10:38

Świeżo zmielony do cienkiej kiełbasy lub żywieckiej. Po 2 - 3 tygodniach podsuszania do pizzy, zapiekanek i jajecznicy. Smak :tongue: , a zapach :thumbsup:

#12 fatum

fatum

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćłódzkie

Napisano 01 maj 2012 - 14:31

Świeżo zmielony do cienkiej kiełbasy lub żywieckiej. Po 2 - 3 tygodniach podsuszania do pizzy, zapiekanek i jajecznicy. Smak :tongue: , a zapach :thumbsup:


Nie będzie takiego zapachu jakby wyroby były przechowywane razem z produktami perfumeryjnymi?

Kardamon ma dość specyficzny aromat.

#13 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 02 maj 2012 - 07:41

Od 3 - 4 lat dodaję. A zapach - to zależy ile się doda. Z tego co pamiętam to norma wynosi chyba 1 gram na 10kg. Ja daję 2 gramy i rodzinka mówi, że tak im pasuje.

#14 madlinka

madlinka

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1178 postów

Napisano 02 maj 2012 - 08:59

My dodajemy szczyptę do grzanego piwa.

#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5935 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 maj 2013 - 07:26

U nas sie dodaje do drozdzowek cynamonowych

#16 Batiar

Batiar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 627 postów
  • MiejscowośćKampinos

Napisano 22 maj 2013 - 12:21

Dla zabicia zapachu przepalonego alkoholu z ust.
Rankiem, następnego dnia. :grin:

#17 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 22 maj 2013 - 20:18

Batiar a jak to stosować :grin:

#18 Zico

Zico

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2159 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 22 maj 2013 - 20:23

a to muszę kupić w ziarnach :grin:

#19 camelki

camelki

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 317 postów

Napisano 08 mar 2015 - 00:19

Rodzaje i zastosowanie kardamonu:

  • kardamon zielony - najbardziej uniwersalny o słodkawo pikantnym smaku stosuje się do kawy, herbaty, deserów, duszonych mięs, zup, ryb, pasztetów i sałatek.  My czasami dodajemy zielony lub czarny kardamon także do gulaszu z wołowiny i ... bigosu.
  • kardamon biały - to wybielony zielony kardamon,  używany jest głównie do deserów i pieczywa.
  • kardamon czarny - jest bardziej aromatyczny od wyżej wymienionych, ma charakterystyczny lekko wyczuwalny zapach dymu i stanowi główny składnik mieszanki garam masala. Dodaje się go też do pikantnych potraw oraz dań wymagających długiego czasu gotowania. Czarny kardamon często dodawany jest w całych strąkach, które zgniata się lekko, tak aby nasiona nie wypadały z torebki nasiennej. Może być stosowany zamiennie z zielonym kardamonem.


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 klauddusia

klauddusia

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 23 lut 2016 - 09:05

Uwielbiam kardamon i dodaję go do wielu potraw w tym do wędlin. Ma tyle różne korzystnych właściwości na nasz organizm, że szok! Sami przeczytajcie http://dietoteczka.p...zyprawa-swiata/ Ciekawostką jest, że działa również jako afrodyzjak :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych