Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Shadow & Czarna zadymiona - wariacje kulinarne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#1 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 22 maj 2012 - 18:15

Przyszedł czas i na nas, by pokazać od czasu do czasu, co się kuchni wyrabia.
A, że jest to jedno z naszych ulubionych miejsc na eksperymenty, to wiele się dzieje.
Jedyny problem, to robienie fotek w trakcie, gdy ręce po łokcie....
Ale damy radę.

A zatem po pierwsze primo: kabanosy i cienka podpiekana z dzika i wieprzowinki

Zapeklowana jedyneczka i odrobinę boczku z dzika
Dołączona grafika

Tutaj dwójeczka
Dołączona grafika

i trójeczka
Dołączona grafika

składniki na kabanosy przed i po zmieleniu. 1 i 2 na 13 mm,
a słoninka wędzona, parzona pokrojona 0,5x0,5x0,5 cm
Przyprawy to: sok z habanero :devil: , pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka, czosnek,
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Po mieszaniu

Dołączona grafika

A teraz kiełbaska z odrobinę zmienionymi przyprawami

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Do zrębków Borniaka dodałem suszone, mielone ziarna jałowca od Miro ok. 20g

Dołączona grafika

przed wędzeniem, po 4h i po 8h

http://images49.foto...47189a4cmed.jpg
http://images46.foto...83871f12med.jpg
http://images37.foto...948ca471med.jpg

oraz po pieczeniu, podczas stygnięcia

http://images40.foto...03adc267med.jpg

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14119 postów

Napisano 22 maj 2012 - 18:57

Smaki na dziczyznę robisz !
A skąd ja dzika wezmę ? :grin:

#3 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 22 maj 2012 - 19:16

Smaki na dziczyznę robisz !
A skąd ja dzika wezmę ? :grin:


Miro, a skąd w centrum Wawy wziąść dzika?
Potrzeba matką wynalazku :grin:

A na poważnie, znajomy upolował 44 kg loszkę i otrzymałem przednią ćwiartkę.
To moja pierwsza przygoda z dziczyzną, więc było wiele obaw, ale po telefonie do specjalisty KIT'a poszło jak z płatka. Fajnie, że dzięki forum i zlotom jest do kogo zadzwonić i dopytać w przypadku wątpliwości.

Pozdrówka

#4 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3858 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 22 maj 2012 - 19:16

:grin: Daniel :grin: wspaniała fotorelacja bardzo apetycznie wykonanych wędlin :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

#5 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 22 maj 2012 - 19:26

:grin: Daniel :grin: wspaniała fotorelacja bardzo apetycznie wykonanych wędlin :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Czy apetyczne, to mi powiesz w Gąsiorowie :cool: :grin: , a w międzyczasie inne aktywności:

pasztet gruboziarnisty z lekko zmodyfikowanym przepisem Andrzejak, a obok wędzona, parzona słoninka
Dołączona grafika
Dołączona grafika

niedawny obiadek: smażony łupacz i szparagi z sosem holenderskim (made by Czarna zadymiona)
Dołączona grafika

[size=9][ Dodano: Wto 22 Maj, 2012 20:48 ][/size]
Truskawki z habanero, czosnkiem i miodem. Alternatywa dla tabasco

Dołączona grafika

Wcześniejsze kabanosy wieprzowo-wołowe

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#6 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 22 maj 2012 - 20:52

Shadow,

Tak sobie patrzę i ślinka cieknie :thumbsup:

Truskawki z habanero, czosnkiem i miodem. Alternatywa dla tabasco - można prosić o przepis?

#7 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 694 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 22 maj 2012 - 21:12

Gdzie takiego soku z habanero można szukać

#8 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 23 maj 2012 - 07:57

Gdzie takiego soku z habanero można szukać


W Auchanie dostaniesz 100g świeżego habanero za ok 12 złociszy.
Jest w niej tyle kapsaicyny, że starczy Ci to na jakieś 1 L przyprawy.
W słoiczku powyżej paprykę pokroiłem na milimetrowe plasterki.
Obowiązkowo jednorazowe rękawiczki i nie dotykać niczego oprócz papryki i noża.
Po pociachaniu paprykę wrzuciłem do słoiczków, trochę truskawek w ćwiartki, kilka plasterków czosnku i zalałem wodą z miodem, odrobiną octu winnego i kapką oleju na wierzch.
Pasteryzacja 10 min.

W drugiej odsłonie, w zimie, papryka zblenderowana, dodany litr soku pomidorowego, ulubione przyprawy i w słoiczki, pasteryzacja i gotowe.

PZDR

#9 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 694 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 23 maj 2012 - 20:10

Dzięki za podpowiedz i za przepis

#10 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 29 maj 2012 - 20:35

Shadow,
Dzięki za przepis :clap:

#11 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 31 maj 2012 - 18:29

To teraz troszkę o serku.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

A tu cheddarek, co pozostał tylko wspomnieniem.
Ostatnie kawałki rozeszły się na zlocie WM, kilka dni temu
Trochę różnił sie od oryginału strukturą.
Był bardziej kremowy, niż kruchy.
Ale z ostatniej produkcji z 15.04 jest już prawidłowy.

Dołączona grafika
Dołączona grafika

A tu brokuły i brukselka pod pierzynką z własnego sera i pancetty

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#12 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 31 maj 2012 - 18:34

Same smakowitości :thumbsup: :clap: :clap: .Pozdrawiam

#13 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 02 cze 2012 - 12:33

Jak przekroiłem pierwszą do wypestkowania, to pojawił sie nic nie znaczący kaszel...
:shock:
CDN...

#14 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 02 cze 2012 - 14:18

.... Podczas krojenia piątej kaszlała cała rodzinka w pobliżu.

Ech, nie ma to jak wieczór z habanero...

Okazała się wyjątkowo ostra, aż musiałem rozrzedzać 150 g papryczki 2 litrami soku.
Normalnie do 1 L.
Dla odświeżenia smaczku poszła papryka grilowana bez skórki marynowana, sok z limonki oraz odrobinę syropu ogórkowego i mięty. Na koniec odrobinę zagęszczone skrobią ziemniaczaną. Będzie zapasu na kilka miesięcy.


Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

#15 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 03 cze 2012 - 18:26

Wczorajszy obiadek: pulpeciki drobiowe, szparag zielone i holender.
Przepychotka

Dołączona grafika

A w ramach zabicia nudy, trochę paprykarza szczecińskiego.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Pozdrówka

#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11439 postów

Napisano 03 cze 2012 - 19:13

A to czarne w tej miseczce to co. :grin: Czy przypadkiem nie Maggi? :devil:

#17 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 03 cze 2012 - 19:26

A to czarne w tej miseczce to co. :grin: Czy przypadkiem nie Maggi? :devil:


Do ryby całkowicie by nie pasowało.
Sos rybny i sos ciemny sojowy 1:1

#18 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 03 cze 2012 - 19:30

A w ramach zabicia nudy

Apetyczne to zabicie nudy :thumbsup: :grin:

#19 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3858 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 04 cze 2012 - 08:08

:grin: paprykarza nie jadam :thumbsup: ale Twój w przygotowaniu wygląda apetycznie :grin: jak dotrzyma do lipca to spróbuję nad jeziorem :grin:

Pozdrowienia dla Moni i Dominika :grin:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 04 cze 2012 - 21:02

:grin: paprykarza nie jadam :thumbsup: ale Twój w przygotowaniu wygląda apetycznie :grin: jak dotrzyma do lipca to spróbuję nad jeziorem :grin:

Pozdrowienia dla Moni i Dominika :grin:


Paprykarz już po tandalyzacji, więc próbę czasu wytrzyma na pewno, gorzej z próbą głodu.
Trzeba będzie zamknąć na kłódkę.
Dzięki za pozdro.

A tu wczorajsze tajskie czerwone curry.
Wszelakie składniki dostępne w większości hipermarketów, więc problemu nie ma.
Większość składników rozpoznawalna. Z ciekawych to: cebula szalotka, liście limonki kafir, trawa cytrynowa, pasta z krewetek i czerwone curry.
Wyszło tego tyle, że zakończyło żywot w słoikach. W środku tygodnia będzie jak znalazł, gdy brak czasu na pożywne posiłki.

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika

PZDR

PS. Gdybym miał coś udoskonalić, to włoszczyzna poszłaby w julieny.
Półtalarki nudne są.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych