Skocz do zawartości

Shadow & Czarna zadymiona - wariacje kulinarne


Shadow

Rekomendowane odpowiedzi

Przyszedł czas i na nas, by pokazać od czasu do czasu, co się kuchni wyrabia.

A, że jest to jedno z naszych ulubionych miejsc na eksperymenty, to wiele się dzieje.

Jedyny problem, to robienie fotek w trakcie, gdy ręce po łokcie....

Ale damy radę.

 

A zatem po pierwsze primo: kabanosy i cienka podpiekana z dzika i wieprzowinki

 

Zapeklowana jedyneczka i odrobinę boczku z dzika

 

Tutaj dwójeczka

 

i trójeczka

 

składniki na kabanosy przed i po zmieleniu. 1 i 2 na 13 mm,

a słoninka wędzona, parzona pokrojona 0,5x0,5x0,5 cm

Przyprawy to: sok z habanero :devil: , pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka, czosnek,

 

Po mieszaniu

 

 

A teraz kiełbaska z odrobinę zmienionymi przyprawami

 

 

Do zrębków Borniaka dodałem suszone, mielone ziarna jałowca od Miro ok. 20g

 

 

przed wędzeniem, po 4h i po 8h

 

http://images49.fotosik.pl/1544/9d8b29c147189a4cmed.jpg

http://images46.fotosik.pl/1547/e38d4a3583871f12med.jpg

http://images37.fotosik.pl/1552/cece0529948ca471med.jpg

 

oraz po pieczeniu, podczas stygnięcia

 

http://images40.fotosik.pl/1582/3050291403adc267med.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 83
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Smaki na dziczyznę robisz !

A skąd ja dzika wezmę ? :grin:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smaki na dziczyznę robisz !

A skąd ja dzika wezmę ? :grin:

Miro, a skąd w centrum Wawy wziąść dzika?

Potrzeba matką wynalazku :grin:

 

A na poważnie, znajomy upolował 44 kg loszkę i otrzymałem przednią ćwiartkę.

To moja pierwsza przygoda z dziczyzną, więc było wiele obaw, ale po telefonie do specjalisty KIT'a poszło jak z płatka. Fajnie, że dzięki forum i zlotom jest do kogo zadzwonić i dopytać w przypadku wątpliwości.

 

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: Daniel :grin: wspaniała fotorelacja bardzo apetycznie wykonanych wędlin :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:

Czy apetyczne, to mi powiesz w Gąsiorowie :cool: :grin: , a w międzyczasie inne aktywności:

 

pasztet gruboziarnisty z lekko zmodyfikowanym przepisem Andrzejak, a obok wędzona, parzona słoninka

 

niedawny obiadek: smażony łupacz i szparagi z sosem holenderskim (made by Czarna zadymiona)

 

[ Dodano: Wto 22 Maj, 2012 20:48 ]

Truskawki z habanero, czosnkiem i miodem. Alternatywa dla tabasco

 

 

Wcześniejsze kabanosy wieprzowo-wołowe

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gdzie takiego soku z habanero można szukać

W Auchanie dostaniesz 100g świeżego habanero za ok 12 złociszy.

Jest w niej tyle kapsaicyny, że starczy Ci to na jakieś 1 L przyprawy.

W słoiczku powyżej paprykę pokroiłem na milimetrowe plasterki.

Obowiązkowo jednorazowe rękawiczki i nie dotykać niczego oprócz papryki i noża.

Po pociachaniu paprykę wrzuciłem do słoiczków, trochę truskawek w ćwiartki, kilka plasterków czosnku i zalałem wodą z miodem, odrobiną octu winnego i kapką oleju na wierzch.

Pasteryzacja 10 min.

 

W drugiej odsłonie, w zimie, papryka zblenderowana, dodany litr soku pomidorowego, ulubione przyprawy i w słoiczki, pasteryzacja i gotowe.

 

PZDR

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To teraz troszkę o serku.

 

 

A tu cheddarek, co pozostał tylko wspomnieniem.

Ostatnie kawałki rozeszły się na zlocie WM, kilka dni temu

Trochę różnił sie od oryginału strukturą.

Był bardziej kremowy, niż kruchy.

Ale z ostatniej produkcji z 15.04 jest już prawidłowy.

 

 

A tu brokuły i brukselka pod pierzynką z własnego sera i pancetty

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

.... Podczas krojenia piątej kaszlała cała rodzinka w pobliżu.

 

Ech, nie ma to jak wieczór z habanero...

 

Okazała się wyjątkowo ostra, aż musiałem rozrzedzać 150 g papryczki 2 litrami soku.

Normalnie do 1 L.

Dla odświeżenia smaczku poszła papryka grilowana bez skórki marynowana, sok z limonki oraz odrobinę syropu ogórkowego i mięty. Na koniec odrobinę zagęszczone skrobią ziemniaczaną. Będzie zapasu na kilka miesięcy.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to czarne w tej miseczce to co. :grin: Czy przypadkiem nie Maggi? :devil:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:grin: paprykarza nie jadam :thumbsup: ale Twój w przygotowaniu wygląda apetycznie :grin: jak dotrzyma do lipca to spróbuję nad jeziorem :grin:

 

Pozdrowienia dla Moni i Dominika :grin:

Paprykarz już po tandalyzacji, więc próbę czasu wytrzyma na pewno, gorzej z próbą głodu.

Trzeba będzie zamknąć na kłódkę.

Dzięki za pozdro.

 

A tu wczorajsze tajskie czerwone curry.

Wszelakie składniki dostępne w większości hipermarketów, więc problemu nie ma.

Większość składników rozpoznawalna. Z ciekawych to: cebula szalotka, liście limonki kafir, trawa cytrynowa, pasta z krewetek i czerwone curry.

Wyszło tego tyle, że zakończyło żywot w słoikach. W środku tygodnia będzie jak znalazł, gdy brak czasu na pożywne posiłki.

 

 

PZDR

 

PS. Gdybym miał coś udoskonalić, to włoszczyzna poszłaby w julieny.

Półtalarki nudne są.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie czepiam się ! :cool:

 

Paprykarz już po tandalyzacji

Tyndalizacja

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Ostatni weekend był ciężki,

 

zaczęło się od piątku i oscypków, a kończy się... a w zasadzie się nie kończy, bo codziennie trzeba było coś doglądać. Na jutro też robota, ale o tym dalej.

Przyjechał tata i trzeba było coś zamieszać, by nie wrócił z pustymi rękoma.

 

Tak więc "oscypki"

 

 

salceson biały z sercami i golonką

 

 

pasztet gruboziarnisty Andrzejak z drobną modyfikacją

 

 

mielonka wieprzowa

 

http://images40.fotosik.pl/1767/a4aeb5887059a295med.jpg

 

kiełbasa wieprzowa wg. własnego przepisu wędzona pieczona do 60oC i podsuszana oraz boczek wg. tej samej metody (jeszcze się suszą)

 

http://images45.fotosik.pl/1526/752443eb22d0ba71med.jpg

http://images46.fotosik.pl/1743/c311cc0820faa7dbmed.jpg

http://images45.fotosik.pl/1526/189ab50cbc58fa90med.jpg

http://images37.fotosik.pl/1749/faf4e79cb7b7e465med.jpg

 

i dzisiejsza kapustka kiszona z marchewką i jabłkami, na sok

 

http://images35.fotosik.pl/1596/bcf317acf3827b1emed.jpg

 

jutro kiszona kapusta pekińska wg przepisu koreańskiego - "kimchi" oraz konserwowa papryka czereśniowa wersja próbna, by w razie gości napełnić fetą z przyprawami.

 

Pozdrówka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie prezentują się te Twoje wyroby :clap: :thumbsup: - mam taką samą osłonkę barierową :cool:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.