Shadow Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Maja 2012 Przyszedł czas i na nas, by pokazać od czasu do czasu, co się kuchni wyrabia. A, że jest to jedno z naszych ulubionych miejsc na eksperymenty, to wiele się dzieje. Jedyny problem, to robienie fotek w trakcie, gdy ręce po łokcie.... Ale damy radę. A zatem po pierwsze primo: kabanosy i cienka podpiekana z dzika i wieprzowinki Zapeklowana jedyneczka i odrobinę boczku z dzika Tutaj dwójeczka i trójeczka składniki na kabanosy przed i po zmieleniu. 1 i 2 na 13 mm, a słoninka wędzona, parzona pokrojona 0,5x0,5x0,5 cm Przyprawy to: sok z habanero :devil: , pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka, czosnek, Po mieszaniu A teraz kiełbaska z odrobinę zmienionymi przyprawami Do zrębków Borniaka dodałem suszone, mielone ziarna jałowca od Miro ok. 20g przed wędzeniem, po 4h i po 8h http://images49.fotosik.pl/1544/9d8b29c147189a4cmed.jpg http://images46.fotosik.pl/1547/e38d4a3583871f12med.jpg http://images37.fotosik.pl/1552/cece0529948ca471med.jpg oraz po pieczeniu, podczas stygnięcia http://images40.fotosik.pl/1582/3050291403adc267med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Maja 2012 Smaki na dziczyznę robisz ! A skąd ja dzika wezmę ? :grin: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Maja 2012 Smaki na dziczyznę robisz ! A skąd ja dzika wezmę ? :grin: Miro, a skąd w centrum Wawy wziąść dzika? Potrzeba matką wynalazku :grin: A na poważnie, znajomy upolował 44 kg loszkę i otrzymałem przednią ćwiartkę. To moja pierwsza przygoda z dziczyzną, więc było wiele obaw, ale po telefonie do specjalisty KIT'a poszło jak z płatka. Fajnie, że dzięki forum i zlotom jest do kogo zadzwonić i dopytać w przypadku wątpliwości. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Maja 2012 :grin: Daniel :grin: wspaniała fotorelacja bardzo apetycznie wykonanych wędlin :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 22 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Maja 2012 :grin: Daniel :grin: wspaniała fotorelacja bardzo apetycznie wykonanych wędlin :grin: :thumbsup: :clap: :clap: :clap:Czy apetyczne, to mi powiesz w Gąsiorowie :grin: , a w międzyczasie inne aktywności: pasztet gruboziarnisty z lekko zmodyfikowanym przepisem Andrzejak, a obok wędzona, parzona słoninka niedawny obiadek: smażony łupacz i szparagi z sosem holenderskim (made by Czarna zadymiona) [ Dodano: Wto 22 Maj, 2012 20:48 ]Truskawki z habanero, czosnkiem i miodem. Alternatywa dla tabasco Wcześniejsze kabanosy wieprzowo-wołowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Maja 2012 Shadow, Tak sobie patrzę i ślinka cieknie :thumbsup: Truskawki z habanero, czosnkiem i miodem. Alternatywa dla tabasco - można prosić o przepis? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 22 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Maja 2012 Gdzie takiego soku z habanero można szukać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 23 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Maja 2012 Gdzie takiego soku z habanero można szukać W Auchanie dostaniesz 100g świeżego habanero za ok 12 złociszy. Jest w niej tyle kapsaicyny, że starczy Ci to na jakieś 1 L przyprawy. W słoiczku powyżej paprykę pokroiłem na milimetrowe plasterki. Obowiązkowo jednorazowe rękawiczki i nie dotykać niczego oprócz papryki i noża. Po pociachaniu paprykę wrzuciłem do słoiczków, trochę truskawek w ćwiartki, kilka plasterków czosnku i zalałem wodą z miodem, odrobiną octu winnego i kapką oleju na wierzch. Pasteryzacja 10 min. W drugiej odsłonie, w zimie, papryka zblenderowana, dodany litr soku pomidorowego, ulubione przyprawy i w słoiczki, pasteryzacja i gotowe. PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 23 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Maja 2012 Dzięki za podpowiedz i za przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 29 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Maja 2012 Shadow, Dzięki za przepis :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 31 Maja 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Maja 2012 To teraz troszkę o serku. A tu cheddarek, co pozostał tylko wspomnieniem. Ostatnie kawałki rozeszły się na zlocie WM, kilka dni temu Trochę różnił sie od oryginału strukturą. Był bardziej kremowy, niż kruchy. Ale z ostatniej produkcji z 15.04 jest już prawidłowy. A tu brokuły i brukselka pod pierzynką z własnego sera i pancetty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 31 Maja 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Maja 2012 Same smakowitości :thumbsup: :clap: :clap: .Pozdrawiam Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Czerwca 2012 Jak przekroiłem pierwszą do wypestkowania, to pojawił sie nic nie znaczący kaszel... :shock: CDN... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 2 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Czerwca 2012 .... Podczas krojenia piątej kaszlała cała rodzinka w pobliżu. Ech, nie ma to jak wieczór z habanero... Okazała się wyjątkowo ostra, aż musiałem rozrzedzać 150 g papryczki 2 litrami soku. Normalnie do 1 L. Dla odświeżenia smaczku poszła papryka grilowana bez skórki marynowana, sok z limonki oraz odrobinę syropu ogórkowego i mięty. Na koniec odrobinę zagęszczone skrobią ziemniaczaną. Będzie zapasu na kilka miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Wczorajszy obiadek: pulpeciki drobiowe, szparag zielone i holender. Przepychotka A w ramach zabicia nudy, trochę paprykarza szczecińskiego. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Czerwca 2012 A to czarne w tej miseczce to co. :grin: Czy przypadkiem nie Maggi? :devil: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 3 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Czerwca 2012 A to czarne w tej miseczce to co. :grin: Czy przypadkiem nie Maggi? :devil: Do ryby całkowicie by nie pasowało. Sos rybny i sos ciemny sojowy 1:1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 3 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Czerwca 2012 A w ramach zabicia nudyApetyczne to zabicie nudy :thumbsup: :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 4 Czerwca 2012 :grin: paprykarza nie jadam :thumbsup: ale Twój w przygotowaniu wygląda apetycznie :grin: jak dotrzyma do lipca to spróbuję nad jeziorem :grin: Pozdrowienia dla Moni i Dominika :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 4 Czerwca 2012 :grin: paprykarza nie jadam :thumbsup: ale Twój w przygotowaniu wygląda apetycznie :grin: jak dotrzyma do lipca to spróbuję nad jeziorem :grin: Pozdrowienia dla Moni i Dominika :grin: Paprykarz już po tandalyzacji, więc próbę czasu wytrzyma na pewno, gorzej z próbą głodu. Trzeba będzie zamknąć na kłódkę. Dzięki za pozdro. A tu wczorajsze tajskie czerwone curry. Wszelakie składniki dostępne w większości hipermarketów, więc problemu nie ma. Większość składników rozpoznawalna. Z ciekawych to: cebula szalotka, liście limonki kafir, trawa cytrynowa, pasta z krewetek i czerwone curry. Wyszło tego tyle, że zakończyło żywot w słoikach. W środku tygodnia będzie jak znalazł, gdy brak czasu na pożywne posiłki. PZDR PS. Gdybym miał coś udoskonalić, to włoszczyzna poszłaby w julieny. Półtalarki nudne są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 4 Czerwca 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie czepiam się ! Paprykarz już po tandalyzacjiTyndalizacja Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 4 Czerwca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Czerwca 2012 Nie czepiam się ! Paprykarz już po tandalyzacjiTyndalizacja Masz rację, od lizania, nie od lyzania :devil: :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadow Opublikowano 1 Września 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 1 Września 2012 Ostatni weekend był ciężki, zaczęło się od piątku i oscypków, a kończy się... a w zasadzie się nie kończy, bo codziennie trzeba było coś doglądać. Na jutro też robota, ale o tym dalej. Przyjechał tata i trzeba było coś zamieszać, by nie wrócił z pustymi rękoma. Tak więc "oscypki" salceson biały z sercami i golonką pasztet gruboziarnisty Andrzejak z drobną modyfikacją mielonka wieprzowa http://images40.fotosik.pl/1767/a4aeb5887059a295med.jpg kiełbasa wieprzowa wg. własnego przepisu wędzona pieczona do 60oC i podsuszana oraz boczek wg. tej samej metody (jeszcze się suszą) http://images45.fotosik.pl/1526/752443eb22d0ba71med.jpg http://images46.fotosik.pl/1743/c311cc0820faa7dbmed.jpg http://images45.fotosik.pl/1526/189ab50cbc58fa90med.jpg http://images37.fotosik.pl/1749/faf4e79cb7b7e465med.jpg i dzisiejsza kapustka kiszona z marchewką i jabłkami, na sok http://images35.fotosik.pl/1596/bcf317acf3827b1emed.jpg jutro kiszona kapusta pekińska wg przepisu koreańskiego - "kimchi" oraz konserwowa papryka czereśniowa wersja próbna, by w razie gości napełnić fetą z przyprawami. Pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 1 Września 2012 Smakowicie prezentują się te Twoje wyroby :clap: :thumbsup: - mam taką samą osłonkę barierową Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Września 2012 Ostatni weekend był ciężki,Chłopie, to żeś się narobił !!! Szacuneczek za te wyroby :clap: Zwłaszcza serki jak z obrazka :thumbsup: Pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.