Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Shadow & Czarna zadymiona - wariacje kulinarne


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#61 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3066 postów

Napisano 19 wrz 2013 - 07:18

Witam.
Jesli można zapytać to w jakiej cenie za kilogram łosiek ???

#62 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 19 wrz 2013 - 07:49

Prosił bym o poprawienie jeżeli to jest możliwe

Niestety nie mam do edycji. W nastepnej wersji stronki bedzie taka możliwość. Sorki

w jakiej cenie za kilogram łosiek ???

18 zł za kg całej rybki

PZDR

#63 RaV22

RaV22

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 706 postów
  • Miejscowośćsam już nie wiem

Napisano 19 wrz 2013 - 07:52

Klasa! Wygląda świetnie i nie mam wątpliwości że zmakuje też wspaniale. Łosia kupujesz w Macro? Ile ważył?

#64 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 19 wrz 2013 - 11:26

Klasa! Wygląda świetnie i nie mam wątpliwości że zmakuje też wspaniale. Łosia kupujesz w Macro? Ile ważył?


Dzięki :thumbsup:
Jeden 3,6 kg, a drugi 2,8 kg

PZDR

#65 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2275 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 19 wrz 2013 - 11:50

Daniel próbowałeś już te łososie ? Jak oceniasz smak ,masz jakieś typy ?
Pozdrawiam :clap:

#66 andrewkon

andrewkon

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 124 postów
  • Miejscowośćolsztyn

Napisano 19 wrz 2013 - 13:51

Cześć Danielku, pozdrowienia dla Moni.
Może podpowiesz skład marynaty do łosia.
Wygląda super.

#67 roman123

roman123

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 21 wrz 2013 - 18:11

Niedługo przyjadę. Będę szczęśliwy jeśli coś zostanie. :thumbsup:

#68 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 21 wrz 2013 - 18:53

Cześć Danielku, pozdrowienia dla Moni.
Może podpowiesz skład marynaty do łosia.
Wygląda super.

Dziękujemy za pozdrownienia i przesyłamy je również w Waszą stronę.

Skład marynaty, to woda ok. 0,5L, sok z dwóch pęczków koperku, miód, sok z jednej limonki, sól, skórka z dwóch limonek. Smak zalewy powinien byc dośc intensywny.
2 dni marynowania i gotowe do wędzenia po obsuszeniu.

Niedługo przyjadę. Będę szczęśliwy jeśli coś zostanie.

No to dawaj, bo lecimy "na oparach"

PZDR

#69 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 21 wrz 2013 - 21:32

Wiem, że będzie to tylko formą naśladownictwa zdjęć naszego El Gregora, ale nie mogłem sie oprzeć. Uczmy się od lepszych. :tongue:
Dzisiejsze śniadanko na grzybach.
Niestety niektórzy byli kierowcami :devil: , a śliwowica czekała 5 lat, by ja wychylić.

Dołączona grafika

#70 smola

smola

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 500 postów

Napisano 21 wrz 2013 - 21:42

Shadow, tak se przeglądam Twój temacik, daj proszę jakiś przepis na Twą słoninkę, chyba że robisz standardowo

#71 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 21 wrz 2013 - 22:05

Shadow, tak se przeglądam Twój temacik, daj proszę jakiś przepis na Twą słoninkę, chyba że robisz standardowo


1. Parzenie surowej surowej 25 min.
wypracowane pomiędzy 15, a 30 min zależne od zachcianki i potrzeb rodzinki - ciągnące się lub smarownej - ta jest pomiędzy w kierunku rozpływających się)
2. Stygnięcie w garnku po wylaniu wody
3. Obkładanie prasowanym czosnkiem z każdej strony - b. dużo (nawet do 1 główki na 0,5 kg słoniny)
4. solenie, a raczej panierowanie w soli
Tutaj ważne jest zachowanie kolejności pomiędzy czosnkiem, a soleniem - pomaga w zapewnieniu równomiernego smaku.
Dlaczego panierowanie?
Bo tłuszcz nie jest nośnikiem smaku słonego i dlatego gruba warstwa soli jest potrzebna, by miało jakikolwiek smak.
5. Po 5 dniach opłukanie 10 s pod bieżcą wodą celem zmycia czosnku. Aromat po wędzeniu jest powalający, tzn. orzechowy
(podobny do prażonych orzechów laskowych)
6. Obsuszanie
7. Wędzenie ok 6 h w letnim dymie
8. Chłodzenie
9. Pakowanie próżniowe
10. Leżakowanie i otwieranie w razie potrzeb. Najdłużej jak mi się zdarzyło to ok. 8 m-cy od produkcji było nadal OK.

#72 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 04 paź 2013 - 18:39

Wyroby z zeszłego tygodnia: dwie kiełbaski wędzone i dopiekane:

z szynki i słoniny oraz wiejska

Załączony plik  zdjecie_13.JPG   77,26 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  zdjecie_14.JPG   66,98 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  zdjecie_15.JPG   67,27 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  zdjecie_16.JPG   66,16 KB   0 Ilość pobrań

 



#73 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 04 paź 2013 - 20:25

Shadow, na pierwszym zdjęciu wisi 7 pętek, na kolejnym widać tylko 5 :( ... w tym tempie to do niedzieli nic nie zostanie ;)



#74 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 04 paź 2013 - 20:38

Shadow, na pierwszym zdjęciu wisi 7 pętek, na kolejnym widać tylko 5 :( ... w tym tempie to do niedzieli nic nie zostanie ;)

Bo to dwie różne kiełbaski

7+5=12 pętek.

Zostanie, zostanie, ale mam lepsze plany na niedzielę.

 

W międzyczasie dodatkowe focie z zeszłego tygodnia

 

boczuś

Załączony plik  zdjecie_6.JPG   79,84 KB   0 Ilość pobrań

 

schabik

Załączony plik  zdjecie_7.JPG   70,02 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  zdjecie_8.JPG   63,06 KB   0 Ilość pobrań

 

oraz dwa chlebki z maszynki

Załączony plik  zdjecie_10.JPG   76,02 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  zdjecie_11.JPG   73,46 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  zdjecie_12.JPG   82,97 KB   0 Ilość pobrań

 

PZDR



#75 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 04 paź 2013 - 21:41

I znowu schabik nierówno powiązany  :)



#76 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 04 paź 2013 - 21:49

Cóż mogę powiedzieć?

Tak jakoś wychodzi!

Może spróbuję "bardziej" następnym razem :D



#77 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 06 paź 2013 - 17:12

Dzisiaj otworzyłem ostatni kawałek Cheddara z 15.04.2012. po 18 miesiącach, a i okazja była zacna.

Miałem co do niego obawy, ale okazał się bardzo właściwy.

Twardy w strukturze, ostry w smaku, zapach hmmm mocny - właściwy jak na swój wiek.

Elegancko rozpływający się na podniebieniu - L.cremoris odrobiły zadanie domowe.

 

Ostała się tylko jedna fotka

Załączony plik  zdjecie ser.JPG   30,07 KB   0 Ilość pobrań

 

 



#78 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 07 lis 2013 - 10:05


Miro, a skąd w centrum Wawy wziąść dzika?

 

Witam, widzę że to stary post ale może nie wiesz,  w Makro od zawsze i od jakiegoś czasu Dziki trop na Gagarina 31.



#79 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 07 lis 2013 - 16:31

A jak z cenami?

Możesz podać przykładowe, np szynka, udziec?

 

PZDR



#80 Shadow

Shadow

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 483 postów

Napisano 24 lis 2013 - 15:41

Pierożki na dni, gdy nie mamy czasu gotować.

Farsze: kaszankowy, mięsny, ruski, szpinakowy i kapusta z grzybami

 

Załączony plik  IMG_3039.JPG   86,61 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_3048.JPG   57,44 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_3042.JPG   61,91 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_3046.JPG   100,67 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_3052.JPG   58,25 KB   0 Ilość pobrań

 

Do nadzienia szpinakowego zrobiliśmy odpowiednie ciasto, do reszty standardowy kolorek.

Nastepnym razem damy odrobinę szafranu, dla odżywienia barwy.

 

Załączony plik  IMG_3045.JPG   60,62 KB   0 Ilość pobrań

 

Mrożenie bez podgotowania. Warstwy oddzielone strechem.Jeszcze się żaden nie skleił.

 

Załączony plik  IMG_3043.JPG   66,79 KB   0 Ilość pobrań

 

Właściwa organizacja pracy pomogła, by 400 szt. zrobić w "chwilę".

 

Załączony plik  IMG_3041.JPG   58,73 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_3040.JPG   49,42 KB   0 Ilość pobrań

 

A efekt:

 

Załączony plik  IMG_3055.JPG   69,44 KB   0 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_3054.JPG   64,25 KB   0 Ilość pobrań

 

PZDR

 

 

 


Użytkownik Shadow edytował ten post 24 lis 2013 - 15:44





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych