Dla swoich potrzeb wykonałem w excel'u tabelę peklowania mokrego.
Dane użyte do obliczeń w tabeli pochodzą z poniższego postu DZIADKA link
Przedstawiam stężenia solanek oraz czas jaki powinien wystarczyć aby elementy na wędzonki w tym cyklu były przepeklowane ..Po kilku próbach troszkę zmodyfikowane, nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,.2 kg. Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabeli http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/nasze/tabela2.htm ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie. Czas peklowania 1 dzień - 24 godz. Stężenie solanki ok 16-17% według wskazań solomierza tj. ok. 1,90 - 2,00 kg peklosoli na 10l wody. - nastrzyk 4 - 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 - 35%, dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu. Peklowanie 2 dni Stężenie solanki ok. 15 - 16 % wg. wskazań solomierza. tj. ok.1,75 - 1,85kg peklosoli na 10l - nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 - 30%, dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu Peklowanie 3 dni Stężenie solanki ok.14-15% wg .wskazań solomierza tj.ok.1,60 - 1,70kg peklosoli na 10l - nastrzyk 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 18-22 %, dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu Peklowanie 4 dni Stężenie solanki ok. 13,20 -14 % wg. wskazań solomierza tj ok. 1.50 - 1,55kg peklosoli na 10l - nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsa Peklowanie 5 dni Stężenie solanki ok.12,20- 13% według wskazań solomierz tj.ok.1,40 -1,45kg peklosoli na 10l - metodą tą peklują prawie wszyscy - nastrzyk 1 - 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa Peklowanie 6 dni Stężenie solanki ok.11 - 12 %według wskazań solomierza tj ok.1,30- 1,35kg peklosoli na 10l - nastrzyk 1 - 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa Peklowanie 7 dni Stężenie solanki 10,10 - 11,10 % według wskazań solomierz tj. 1,20 - 1,25kg peklosoli na 10l - nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 9% do wagi mięsa Peklowanie 8 - 10 dni Stężenie solanki 10 -11 % według wskazań solomierza tj. ok. 1,10 - 1,15kg peklosoli na 10l - nastrzyk 1-1,2strzykawki 60 ml. tj. ok. 7- 8 % do wagi mięsa Peklowanie 11 - 13 dni Stężenie solanki 9 - 9,10 % według wskazań solomierza tj .ok. 1,0 - 1,05kg peklosoli na 10l - nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa Temperatura peklowania 4 - 8 st Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 5 min do 1 godz Czas ociekania od 12 do 24 godz Całe to peklowanie to propozycja dalej do testowania . PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. Peklując w podwyższonej temperaturze należy co 2 - 3 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa. W przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.Jeśli komuś okaże się przydatna, proszę o info na prv.
Może Maxell wrzuci na stronę główną ?
Mam nadzieję, że nic nie pokręciłem.

Pozdrawiam
Siara