Maxell Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 24 Września 2015 (edytowane) po co moczyć ileś tam dni aby potem wypłukiwać solankę z szynki przez moczenie po peklowaniu? To chyba nieścisłość i niekonsekwencjaW technologii mięsa wszystko co było opracowywane przez całe sztaby technologów i liczne laboratoria, ma swój sens.Musisz, tak jak radzą Koledzy, sam odszukać swój złoty środek, czego Ci serdecznie życzę. Edytowane 24 Września 2015 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 24 Września 2015 po co moczyć ileś tam dni aby potem wypłukiwać solankę z szynki przez moczenie po peklowaniu? Im większe stężenie solanki tym szybsza jej dyfuzja wgłąb mięsa.Przy dużych kawałkach jest to istotne.Równocześnie stężenie soli na zewnątrz mięsa jest znacznie wyższe niż w środku.Moczenie po peklowaniu (krótkie w stosunku do czasu peklowania) usuwa te naddatki. W technologii mięsa wszystko co było opracowywane przez całe sztaby technologów i liczne laboratoria, ma swój sens. I tego się trzymajmy. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel81 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 19 Października 2021 Witam, wszystkich jestem początkujący, mam pytanie odnośnie tabeli peklowania według Dziadka. Chciałbym abyście sprawdzili czy mój tok rozumowania jest dobry. W tabeli peklowania według Dziadka mamy np. Na jeden kilogram mięsa dajemy 0,4l wody i 58 lub 56 gram peklosoli. Czyli jeżeli mam 3 szynki z których każda waży po 1,5kg i chcę je peklować w jednym garnku pięć dni daję 1,8 litra wody i 261 lub 252 gramy peklosoli do wyboru. Następnie z tej wody (1,8l) mogę odlać 0,4 litra i przygotować wywar z przypraw który z powrotem wleję do garnka w którym będzie peklować się szynka. I teraz nastrzyk. Napisane jest że: Jeśli damy 261 gram peklosoli robimy jeden nastrzyk 60ml. I teraz pytanie: - Czy nastrzykuję 3 szynki każdą po 60ml? Czy w sumie do tych trzech szynek nastrzyk ma wynieść 60ml czyli po 20ml wstrzykuję do każdej szynki? Proszę o pomoc i nakierowanie. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 19 Października 2021 Jeżeli chcesz zagotować przyprawy. To z ogólnej ilości wody bierzesz, przed dodaniem peklosoli. Peklosoli nie gotujemy. Nastrzyk to tak około 10 % wagi mięsa. Czyli trochę mało w Twoim przypadku. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 19 Października 2021 eśli damy 261 gram peklosoli robimy jeden nastrzyk 60ml. I teraz pytanie: - Czy nastrzykuję 3 szynki każdą po 60ml? Czy w sumie do tych trzech szynek nastrzyk ma wynieść 60ml czyli po 20ml wstrzykuję do każdej szynki? Zauważ że tam jest informacja - jeden nastrzyk 60 ml/kg mięsa.Nastrzyk łącznie- 270 ml.Czyli 270/60 = 4,5 nastrzyku po 60 ml na całość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel81 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 19 Października 2021 (edytowane) Czyli jeśli mam 3 szynki z których każda waży 1,5kg łącznie muszę zrobić nastrzyk 270ml czyli po 90 ml do każdej z szynek? Edytowane 19 Października 2021 przez Pavel81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 19 Października 2021 (edytowane) Tak,ale tabela Dziadka jest dla słonolubnych Edytowane 19 Października 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pavel81 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 19 Października 2021 ok a czy jest jeszcze jakaś inna tabela z której można skorzystać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 19 Października 2021 W tabeli dziadka masz też wersję zmodyfikowana ,mniejsza słoność i na początek z niej skorzystaj . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 19 Października 2021 a czy jest jeszcze jakaś inna tabela z której można skorzystać? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/ Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 20 Października 2021 ok a czy jest jeszcze jakaś inna tabela z której można skorzystać? https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.