Skocz do zawartości

Peklowanie mokre - tabela


Siara

Rekomendowane odpowiedzi

po co moczyć ileś tam dni aby potem wypłukiwać solankę z szynki przez moczenie po peklowaniu? To chyba nieścisłość i niekonsekwencja

W technologii mięsa wszystko co było opracowywane przez całe sztaby technologów i liczne laboratoria, ma swój sens.

Musisz, tak jak radzą Koledzy, sam odszukać swój złoty środek, czego Ci serdecznie życzę.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 235
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

po co moczyć ileś tam dni aby potem wypłukiwać solankę z szynki przez moczenie po peklowaniu?

Im większe stężenie solanki tym szybsza jej dyfuzja wgłąb mięsa.

Przy dużych kawałkach jest to istotne.

Równocześnie stężenie soli na zewnątrz mięsa jest znacznie wyższe niż w środku.

Moczenie po peklowaniu (krótkie w stosunku do czasu peklowania) usuwa te naddatki.

 

 

W technologii mięsa wszystko co było opracowywane przez całe sztaby technologów i liczne laboratoria, ma swój sens.

I tego się trzymajmy.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

Witam, wszystkich jestem początkujący, mam pytanie odnośnie tabeli peklowania według Dziadka. Chciałbym abyście sprawdzili czy mój tok rozumowania jest dobry.

 

W tabeli peklowania według Dziadka mamy np. Na jeden kilogram mięsa dajemy 0,4l wody i 58 lub 56 gram peklosoli. Czyli jeżeli mam 3 szynki z których każda waży po 1,5kg i chcę je peklować w jednym garnku pięć dni daję 1,8 litra wody i 261 lub 252 gramy peklosoli do wyboru. Następnie z tej wody (1,8l) mogę odlać 0,4 litra i przygotować wywar z przypraw który z powrotem wleję do garnka w którym będzie peklować się szynka. I teraz nastrzyk. Napisane jest że: Jeśli damy 261 gram peklosoli robimy jeden nastrzyk 60ml. I teraz pytanie:

 

- Czy nastrzykuję 3 szynki każdą po 60ml? Czy w sumie do tych trzech szynek nastrzyk ma wynieść 60ml czyli po 20ml wstrzykuję do każdej szynki?

 

Proszę o pomoc i nakierowanie. Z góry dziękuję.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli chcesz zagotować przyprawy. To z ogólnej ilości wody bierzesz, przed dodaniem peklosoli. Peklosoli nie gotujemy. Nastrzyk to tak około 10 % wagi mięsa. Czyli trochę mało w Twoim przypadku.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

eśli damy 261 gram peklosoli robimy jeden nastrzyk 60ml. I teraz pytanie: - Czy nastrzykuję 3 szynki każdą po 60ml? Czy w sumie do tych trzech szynek nastrzyk ma wynieść 60ml czyli po 20ml wstrzykuję do każdej szynki?

 

Zauważ że tam jest informacja - jeden nastrzyk 60 ml/kg mięsa.

Nastrzyk łącznie- 270 ml.

Czyli 270/60 = 4,5 nastrzyku po 60 ml na całość.

     

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak,ale tabela Dziadka jest dla słonolubnych

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a czy jest jeszcze jakaś inna tabela z której można skorzystać?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1797-peklowanie-sposobem-szczepana/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ok a czy jest jeszcze jakaś inna tabela z której można skorzystać?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7109-%C5%9Bci%C4%85gawka-dla-pocz%C4%85tkuj%C4%85cych

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.