cedro Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 17 Września 2009 Zaczynam jutro peklowanie mięska, do tej pory peklowałem mięso w stosunku 25 gram peklosoli na 1 kg, ale że jestem jeszcze ,cienki, spojrzałem na tabelę Dziadka i czegoś nie rozumiem na 1 kg mięsa podana jest podwójna dawka Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 17 Września 2009 Sprawdź czas peklowania. :wink: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 17 Września 2009 W tabeli podany jest skład solanki w zależności od czasu peklowania oraz ilość tejże w zależności od ilości mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 17 Września 2009 10 kg mięsa na tydzień peklowania w/Dziadka 500 g peklosoli, ja stosuję połowę dawki i jest ok. rozumiem niuansy w odczuwaniu przez różnych smakoszy,ale dawka 2 razy większa :sad: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 17 Września 2009 Stosujesz dawki nieco większe niż do peklowania suchego, to jest natomiast peklowanie mokre. Typowa dawka w mokrym, to 40g/kg mięsa. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 17 Września 2009 cedro, wspomniana tabela odnosi się do peklowania mokrego, a jak mogę się domyślać Tobie chodzi o peklowanie suche (?) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 17 Września 2009 Nooooo a już myślałem że coś przeskrobałem i jestem kasowany :smile: Powtarzam mój post, zawsze stosuję proporcje 10 kg mięcha, 4/5 l wody 250g peklosoli, nigdy nie było reklamacji poza standartowymi, deczko za słone lub mało słone, może peklosól jest u nas bardziej słona :smile: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 17 Września 2009 cedro, Stosujesz do peklowania mokrego 10kg mięsa 0,8l wody? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 17 Września 2009 cedro, Stosujesz do peklowania mokrego 10kg mięsa 0,8l wody?To chyba miało być 4-5 litrów :wink: Ale moim zdaniem peklosoli za mało. Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 17 Września 2009 4/5. od czterech do pięciu litrów wody, gdzie masz o,8 :sad: [ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 22:12 ] Czy znów po moim poście po E annie ktoś coś nacisął :smile: [ Dodano: Czw Wrz 17, 2009 22:18 ] :sad: Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 17 Września 2009 Ułamek 4/5 = 0,8 :lol: Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 17 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 17 Września 2009 cedro, jeśli napiszesz kolejny post w czasie krótszym niż 60 min ( jeden pod drugim ) to posty się automatycznie połączą. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 17 Września 2009 Na razie nie uzyskałem konkretnego wyjaśnienie odnośnie ilości peklosoli, ale mam jeszcze następujące pytania odnośnie tabeli . Co znaczy ilość nastrzyków ,oraz łączna ilość nastrzyków podana w ml. Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 17 Września 2009 gdzie masz o,8Piszesz niejednoznacznie. Znak "/" to znak dzielenia. 4/5=8/10=0,8 :grin: Chciałam się upewnić. Ludzie wymyślają różne rzeczy. Nietrudno sobie wyobrazić peklowanie suche z niewielkim zwilżeniem całości wodą. Może to być np. wywar lub napar z przypraw. Wtedy ilość stosowanej przez Ciebie peklosoli byłaby O.K. Przy peklowaniu mokrym stosujesz w takim razie nader skromne wysolenie. Sól/peklosól w mięsie to podstawowy i w zasadzie jedyny konserwant. Ilość peklosoli w tabeli Dziadka zależna jest od czasu peklowania. Jest to propozycja dająca prawidłową konserwacje mięsa i średnie wysolenie. Osobiście obniżam te ilości o 10%, ponieważ dla mnie jest za słone. Inni - być może - nieco je zwiększają. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cedro Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 17 Września 2009 Sorry za / . Nie chodzi mi jak zauważyłaś ( obniżam o 10 %) o niuanse ale jak jeszcze raz piszę na 10 kg stosuję 250 g peklosoli nikt nie zgłasza reklamacji, w/g tabeli Dziadka roztwór 4 lit. wody plus 500 g soli daje stężenie 11.11% jest to tak ja dla mnie szok Cytuj cedro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 17 Września 2009 Dziadka roztwór 4 lit. wody plus 500 g soli daje stężenie 11.11%Jest to stężenie solanki przy 7 dniowym peklowaniu. Dla peklowania 14 dniowego jest to 400g soli, co daje na starcie solankę 9,1%. Po wyrównaniu zasolenia całości uzyskujemy stężenie ok. 2,8%. Obniżenie ilości peklosoli o 10% da w przypadku peklowania 14 dniowego stężenie końcowe około 2,23% Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 17 Września 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 17 Września 2009 cedro ,poczytaj może tu https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1015&postdays=0&postorder=asc&start=30 .To jest trochę zmodyfikowana przez DZIADKA tabela Jego autorstwa Ja osobiście stosuję peklowanie ok 10-14 dni i solankę ok 82 g peklosoli na litr wody oraz stosuję ok 0,5 l solanki na 1kg mięsa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 18 Września 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 18 Września 2009 Co znaczy ilość nastrzyków ,oraz łączna ilość nastrzyków podana w ml.Wszystkie dane dotyczą 1 kg mięsa. Dla przykładu przy peklowaniu jedno dniowym ( nie polecam ): Ilość nastrzyków 4 ml w jednym nastrzyku 60 ml nastrzyku łącznie 240 Czyli na np. 1 kg szynkę, rozrabiasz peklosól w wodzie ( 80 gram w 0.4 litra ) wkładasz do pojemnika. Do strzykawki nabierasz 60ml solanki i wstrzykujesz w szynkę. Zabieg powtarzasz 4 razy tak aż łączna ilość wstrzykniętej solanki wyniesie 240 ml. 4 * 60 = 240 To jest tylko przykład na 1kg mięsa i peklowanie 1 dniowe którego Ci nie polecam. Do 10 kg i 7 dni peklowania będzie to : 4 lity wody + 500 gram peklosoli oraz nastrzyk 1 * 60 ml na 1 kg miesa. Musisz tez zadbać o prawidłowa temperaturę peklowania. Jak pisała EAnna i Chudziak, ilość peklosoli można zmniejszyć o kilka %. Powodzenia :wink: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek2604 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Witam serdecznie. Jestem nowym na tym forum i chciałbym zapytać szanownych kolegów o taką kwastię.Czy ilość solanki do peklowania mokrego ma tak istotne znaczenie? tzn przyjmując 0,4l na 1kg mięsa a np: 0,8l na 1kg zakłądając że stopień zasolenia jest identyczny. Pzdr.Leszek :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Odwróce temat. Jeśli byś musiał wypić :wink: (przykład) 0,4 l solanki 10% lub 0,8 l takiej samej, co byś wybrał? :grin: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szuirad Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Ja sie trzymak tabeki Dziadka i jest ok wczoraj jadłem szyneczke robioną w solannce na oko i moim zdaniem była za mało słona.Dziadek podał super sprawdzoną tabelkę jak ktoś ma inny gust zawsze może nastepnym razem zwiększyć lub zmiejszyć solanke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 15 Grudnia 2009 jak ktoś ma inny gust zawsze może nastepnym razem zwiększyć lub zmiejszyć solanke.I oto chodzi , prawidłowe podejście do tematu . :smile: [ Dodano: Wto Gru 15, 2009 12:04 ] (przykład) 0,4 l solanki 10% lub 0,8 l takiej samej, co byś wybrał? :grin:Szkoda że to solanka :lol: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 15 Grudnia 2009 leszek2604, przy użyciu 0,4l solanki 10% graniczne wysycenie solą mięsa wyniesie ok. 2,9g/kg. Przy użyciu 0,8l solanki wysycenie to wzrośnie do 4,5g. Stanie się tak po odpowiednio długim czasie, w którym stężenie soli w wodzie i mięsie wyrówna się. (Powyższe wyliczenie jest rachunkiem uproszczonym.) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 15 Grudnia 2009 Poczytaj temat był omawianyhttp://brasilia.eu.interia.pl/peklowanie+przyspieszone+nastrzykowo.html Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek2604 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 16 Grudnia 2009 Dziękuję za odpowiedzi Chciałbym poprosić o Waszą opinię na temat moich parametrów peklowania. Zaznaczam że kiedyś robiłem to metodami na jajko , ale skutki były różne. Więc postanowiłem wreszcie zrobić to tak jak doświadczeni koledzy radzą. A więc: Zrobiłem tak: Na 9kg mięsa (2 szyneczki, 1 karkówka, 2 boczki) , zrobiłem solankę 660g peklosoli na 5,5 l przegotowanej wody + przyprawy. Czyli z moich obliczeń wychodzi:120g peklosoli /1litrPlanuję to peklowanie na 7 dni w temp. ok 5 stopniC. (wczoraj sprawdzałem temp. było dokładnie 5st.)Mięsko włożyłem w niedzielę 13.12. po południu.Chcę je wyciągnąć z solanki 20.12 po południu trochę wymoczyć (ok.2godz+sprawdzenie organoleptyczne na słoność) potem na całą noc do ociekania. 21 po południu wiązanie i osuszanie do rana 22. We wtorek 22 dosuszanie w wędzarni i wędzenie. Zastanawiam się tylko czy nie za silna jest solanka??? Bardzo proszę o opinię czy dobrze kombinuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.