Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ile parzyć szynkę?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
55 odpowiedzi w tym temacie

#1 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1641 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 05 kwi 2007 - 13:45

Mam problem, potrzebuję pomocy, najlepiej szybko!!!
Mam szynkę z kością i golonką, bez skóry, waży 7,5 kg i nie jestem pewien ile mam ją parzyć. Już parzę trzy godziny temp. w środku ok. 50 stopni termometr wszedł w szynkę dość lekko. Nie chciałbym jej przeparzyć aby nie była sucha i wiórowata. Proszę pomóżcie. :idea:

#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14100 postów

Napisano 05 kwi 2007 - 14:02

Przyjmuje się ok 1 godzinę na kg ale jeśli masz termometr z sondą to temp w środku powinna dojść do 68 C.

Podobna szynka robiona była TU

#3 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 22 lut 2008 - 13:28

Pomocy. wiem jak wędzić rybki na zimno, na ciepło i wiem jak wędzić mięsko, wyroby. Potrzebuję pomocy jak parzyć szynki, żeby nie traciły na wadze i nie były suche.

#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 22 lut 2008 - 13:30

Na stronie głównej w dziale obróbka cieplna znajdziesz odpowiedz na swoje pytanie.
Zobacz też dział "Wędzonki" a w nim tematy o szynkach np.ten temat-
http://www.wedlinydo...cles.php?id=725
Pozdrawiam

#5 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 22 lut 2008 - 13:45

jak parzyć szynki, żeby nie traciły na wadze


Niestety w naszych warunkach nie da się uniknąć straty na wadze po wędzeniu i parzeniu. Rozwiązaniem jest nastrzyk wielofosforanami, ale to się mija z ideą domowych wędlin i założeniami tej strony. Takie wędliny to można w sklepie kupić.
Polecam przeczytać http://www.wedlinydo...es.php?id=1173.

#6 zezo

zezo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 02 mar 2008 - 18:57

Wybaczcie proszę nowy jestem,
jak się naczytałem o takich fajnych szyneczkach to też mnie wzieło, zapeklowałem sobie szyneczkę, owędziłem, parzyłem, wyszła super jak na pierwszy raz, tylko mam takie odczucie jak by mało soczysta była, krucha jest, smaczna jest tylko taka lekko twardawa, nie wiem co zrobiłem nie tak :sad:
może coś doradzicie początkującemu amatorowi zdrowego żywienia :blush:

#7 SMORODINA

SMORODINA

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 974 postów
  • MiejscowośćŻyrardów

Napisano 02 mar 2008 - 18:59

Witam
Opisz dokładnie cały proces produkcyjny.
Pozdrawiam

#8 Andrzej D.

Andrzej D.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 164 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 02 mar 2008 - 19:00

Kolego prawdopodobnie zbyt wysoka temperatura parzenia, ale niech się wypowiedza bardziej doświadczeni Zadymiacze. Pozdrawiam

#9 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5877 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 02 mar 2008 - 19:21

A może nie odpowiedni mięsień wybrałeś z szynki na swoją szyneczkę. Pozdrawiam

#10 zezo

zezo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 02 mar 2008 - 19:24

Szyneczkę peklowałem 5 dni zgodnie z tabelą peklowania, następnie mięsko opłukałem pod bieżącą wodą i do siatki, po obcieknięciu /około 3 godzinki/ do wędzarki, wędzarka nie jest za bardzo wymyślnym sprzętem, taka zwykła z beczki
mięsko wędziłem 5 godzin, pow wyjęciu z wędzarni do wrzątku /temp wody 90 stopni/ parzyłem przez 50 minut na 1 kg mięsa, następnie zestawiłem z piecyka i zostawiłem w tej wodzie do ostudzenia [rzez całą noc ii
no właśnie i mam odczucie że troszkę jest za twarda, smaczna jest krucha ale tak w/g mnie mało soczysta, nie wiem co zrobiłem źle ?
a czas mnie nagli bo jutro jadę do mojej leśnej głuszy i znowu zamierzam coś sobie wyprodukować, tylko zastanawia mnie ta suchość mięsa ?
Poradźcie coś początkującemu :blush: :blush:

#11 Andrzej D.

Andrzej D.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 164 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 02 mar 2008 - 19:27

Wydaje mi się że jednak temperatura parzenia za wysoka.

#12 zezo

zezo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 02 mar 2008 - 19:32

DZIADEK napisał

A może nie odpowiedni mięsień wybrałeś z szynki na swoją szyneczkę

wybacz, ale mogę napisać tak
a żębym ja biedny wiedział jaki mięsień wybrałem??? :blush::oops:
byłem w zakładzie mięsnym i taki znajomy nieznajomy wybrał mi mięsko na szyneczkę prosto z produkcji :blush: tak więc nie wiem jaki mięsień, zdałem się na jego wybór.

acha, może jeszcze jest ważna temperatura wędzenia, ja starałem się utrzymywać około 70 stopni C, trudne to jest w mojej wędzarni i różnie bywało, nawet 120 stopni się pojawiło a średnio 70 było.

#13 zezo

zezo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 02 mar 2008 - 19:34

Andrzej D.
bardzo proszę doradź tak na szybko jak to mięsko parzyć, popróbuję.

#14 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 02 mar 2008 - 19:36

czy po wyjęciu z wędzarni uwzględniłeś że szynka nie jest zimna a ciepła lub gorąca
nie wiem w jakiej temp wędziłeś i wymaga trochę krótszy czas parzenia.
Moja propozycja to zakup termometra i parzenie pod temperature a nie czas
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#15 Andrzej D.

Andrzej D.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 164 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 02 mar 2008 - 19:37

Kolego temperatura wędzenia też za wysoka i wydaje mi się że parzenie było już nie potrzebne ponieważ ona była jednocześnie pieczona. Powinna być w granicach 40 stopni. Ja kiedys też popełniałem te błędy dopóki nie zapoznałem się z treścią tej stronki :wink:

#16 Andrzej D.

Andrzej D.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 164 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 02 mar 2008 - 19:40

Myślę że ten artykuł wyjaśni ci wszystko http://www.wedlinydo...les.php?id=1173 jesli uważnie go przeczytasz. Mi wyjaśnił a jak będziesz miał wątpliwości to pytaj na forum napewno chętnie Ci odpowiemy.

#17 zezo

zezo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 02 mar 2008 - 20:03

dzięki.
właśnie czytam i widzę że coś przekombinowałem z tym parzeniem no i troszkę ta temperatura wędzenia raczej też za wysoka, muszę wiele jeszcze czytać, tylko że czasu obecnie nie mam, majstrzy we wtorek przychodzą mi do roboty a ja dostępu do netu w mojej leśnej głuszy nie mam :sad: a już mam mięsko zamówione na następne wędzenie :blush:

#18 Andrzej D.

Andrzej D.

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 164 postów
  • MiejscowośćBiłgoraj

Napisano 02 mar 2008 - 20:14

Napewno sobie poradzisz. Musisz pamiętać aby nie przedobrzyć z temperaturą w czasie wędzenia i parzenia, wrzucasz mięsko na wrzącą wodę na 10 min celem zamknięcia porów i tym samym uniknięcia wycieku soków a następnie obniżasz do około 75 stopni i parzysz około 40-50 min do do osiągnięcia w środku szynki w najgrubszym miejscu temperatury około 70 stopni.
Powodzenia to nie jest takie trudne :wink:

#19 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 02 mar 2008 - 22:35

Zezo dla pewności (napewno nie zaszkodzi) w trakcie peklowania włóż ręce do solanki i wymasuj mięsko. Tak choć 5 minut, wytrzymasz w zimnej wodzie. Będziesz miał dokładniej zapeklowane i zrobi się miękkie.
Odnośnie wędzenia temp. 40-50 stopni w zupełności wystarczy. Czas wędzenia, niektórym wystarczają 4godziny. Ja wędzę 8-10godzin. Uzależnione jest to od preferencji smakowych i gęstości dymu.
Parzenie Rób jak radził Andrzej D. i będzie dobrze.
Pzdr. :smile:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 zezo

zezo

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 26 postów
  • Miejscowośćsosnowiec

Napisano 03 mar 2008 - 08:16

Dziękuję pięknie za dobre rady, wiedziałem że można liczyć na wasze doświadczenie
Dzisiaj będę peklował, a w sobotę wędzenie i parzenie.
Zastosuje się do waszych sugestii, a więc
Pomasuję troszkę mięsko, tak po 5 minut dziennie, temperatura wędzenia zostanie zmniejszona do 40-50 stopni, następnie 10 minut na wrzątek i schładzam do 80 stopni, parzę jeszcze około 40 minut /wbijam termometr w mięsko i sprawdzam temperaturę wewnątrz batonu/ następnie schładzanie.
Czy dobrze kombinuję ?.
Może jeszcze jakieś uwagi ?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych