Gość pedro Opublikowano 11 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 11 Marca 2008 Pedro, Czy mógłbyś proszę rozwinąć ten wątek? Chodzi mi o te duże sztuki Jasiu zapodał już linka, gdzie opisałem sposób parzenia "urodzinowego tortu". Dodam jeszcze, że byłem zdecydowany parzyć metodą 50 min./kg, lecz otrzymałem telefon od kolegi Maxell'a i wszystko mi wytłumaczył. Jeśli przy małych szyneczkach (do 2 kg) można pozwolić sobie na metode waga/czas tak przy dużych sztukach pomiar temperatury wewnątrz staje się niezbędny. A efekty mogłaś Eanno spróbować w Brennej :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zezo Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 17 Marca 2008 B I N G O Udało się, szyneczki mięciutkie, soczyste i smaczne że palce lizać, :lol: :lol: Wielkie dzięki za cenne podpowiedzi i porady. Parzyłem tak jak radziliście, prosto z wędzarki do wrzątku na 10 minut następnie w temperaturze 80-85 stopni do uzyskania odpowiedniej temperatury wewnątrz batonu. Dziękuję i pozdrawiam Cytuj zielono mi..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 7 Lipca 2008 68-70 CDlaczego parzymy,gotujemy do uzyskania w środku 68-70 stopni C co się w tej temperaturze dzieje i dlaczego tyle wystarcza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 7 Lipca 2008 68-70 C Dlaczego parzymy,gotujemy do uzyskania w środku 68-70 stopni C co się w tej temperaturze dzieje i dlaczego tyle wystarczaPrzepraszam za przykrość, nie czytasz forum i tematów omawianych regularnie, gdyż na ten temat było pisane parę razy. Głównym powodem obróbki termicznej do wielkości 70-72 C jest zniszczenie bakterii z grupy Eschericha coli, które mogą być przyczyną zatruć pokarmowych. Dawniej było 68-70 C lecz obecnie stwierdzono, że formy wegetatywne E. coli giną w temp. 70,4 C(wielkość z pamięci), dlatego wymaga się wyższej temperatury obróbki termicznej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posudziej Opublikowano 7 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 7 Lipca 2008 Wielkie dziękinaprawdę staram się czytać wpisy interesujące mnie, ale forum jest tak rozbudowane że przekopać się przez wszystkie informacje nie jestem w stanie. Nie jest dla mnie przykrością że skarciłeś mnie, a wręcz przeciwnie jest zaszczytem że taki tuz jak Ty udzielił mi porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 8 Lipca 2008 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Lipca 2008 pos, dzięki za dmuchanie w mój balon :grin: , prośba nie rób tego za często, bo potrafi pęknąć. Napisałem tak, gdyż popatrzyłem na datę, która mówi o tym, kiedy do nas dołączyłeś. Myślałem, że poczytujesz częściej naszą stronkę. Pozdrawiam. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.