PePe Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lipca 2012 Moja polska bez gorczycy, 1,5tygodnia dojrzewała. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 10 Lipca 2012 PePe.. a się do mnie nie wybierasz aby?? :rolleyes: :wink: :grin: :clap: :clap: :clap: ..pyszota... :thumbsup: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 10 Lipca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 10 Lipca 2012 Małgoś , leciał bym na skrzydłach, ale niestety - podcięte :devil: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 10 Lipca 2012 Moja polskaech... PePe... a my tak blisko mieszkamy.... :thumbsup: Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 10 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 10 Lipca 2012 Piotrek, Ty wiesz jednak co do piwka jest dobre.. :wink: Pozdrowionka dla Was kochani.. :smile: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 11 Lipca 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lipca 2012 Pozdrowionka dla Was kochani.Grzesiu !!! To już nie długo !!! Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 26 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki. I to jest to czego jeszcze nie potrafię robić Piotrku.. bardzo smakowicie wygląda ten wyrób . Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 26 Grudnia 2013 PePeRewelacyjnie ta scinkowa wygląda. Chyba też się kiedyś skuszę. Jak tak człowiek patrzy, to tylko by jadł, jadł......... Gratulacje i smacznego. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki. PePe wspaniala Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 26 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 26 Grudnia 2013 Moja ścinkowa wg. EL GREGORA, wszystko zgodne z recepturą, oprócz płatków papryki.PePe,czy możesz podać dokładny przepis według którego zrobiłeś tą kiełbasę - Grzesiu zazwyczaj podaje szczątkowe informacje więc dlatego Ciebie proszę o dokładny przepis. Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Grudnia 2013 Świadzu, recepturę wg. której robiłem ścinkową zostawiłem na wsi (tam ją robiłem) , ale postaram się coś podać z głowy.Miałem ok. 1,3 kg mięsa z szynki które pokroiłem w kostkę (3x3) i zapeklowałem na okres 7dni dawką 30g na kg., zasoliłem też 20% masy mięsa słoniny. Po peklowaniu dodałem przyprawy jakie zaleca Grześ to znaczy: pieprz,kolendrę, jałowiec ,ziele ang.,majeranek ,gorczycę, cukier ,gałkę , i alkohol , nie miałem łyskacza ani brandy , dolałem setkę Soplicy, Słoninę pokroiłem w 0,5 cm kostkę. Po wymieszaniu nadziałem w osłonkę białkową fi 65mm, osadzałem w lodówce 12 godz., wędziłem ok 3 godz. gorącym dymem. Po wędzeniu powiesiłem w suchej sieni, gdzie wisiała dwa tyg. a potem przeniosłem do Wrocławia i powiesiłem na balkonie na dalsze dwa tygodnie. Nie mam specjalnej komory w której mogła by dojrzewać , dlatego kiełbasa raczej wyschła niż dojrzała , ale po rozkrojeniu okazało się że ma ten charakterystyczny smaczek wędliny dojrzewającej. Razem z kiełbasą wędziłem boczki, które peklowałem 3tyg.na sucho. Po dwóch tyg, żonka zaproponowała aby spróbować czy już dojrzał, po próbach zostało tyle.Ale drugi kawałek uratowany i dojrzewa dalej . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 28 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Pozazdrościłem Zbójaszkowi jego chałek,to wykonałem swoje: nadziewane kiełbaskami pieprzowymi, a do tego sześć cebulaków.Wszystko z 500 g mąki. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 28 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Stycznia 2014 Witaj PePe,Możesz podać z jakiego przepisu robłeś polską z początku wątku?Bardzo lubię polską ale jeszcze nigdy sam nie robiłem. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 29 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Stycznia 2014 Witaj Marko!!!Kiełbasę ze zdjęcia (moja pierwsza polska) zrobiłem opierając się o przepisy ze strony głównej. Pamiętam że mięso było z łopatki, kl I rozdrobniona szarpakiem maszynki "5" a kl II na sicie 8, peklosól w ilości 21 g/kg. Przy następnych "produkcjach" dawałem już 26 g/kg i kiełbasa była smaczniejsza szczególnie jak dłużej dojrzewała, przyprawy to: pieprz 4 g/kg grubo mielony, majeranek 1 g/kg, czosnek 2 g/kg, omal nie zapomniałem o cukrze, (bardzo ważne) którego dodaję w ilości 10 g/kg.Koniecznie musisz zrobić polską wędzoną, szczególnie jak lubisz wędlinę dojrzewającą, ja polubiłem.Na forum są ze dwa tematy traktujące o polskiej, koniecznie musisz przeczytać posty które tam się znajdują. Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 29 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Stycznia 2014 PePe, serdeczne dzięki za przepis, poczytam jeszcze inne wątki i jak tylko będzie trochę cieplej i będę miał dostęp do wędzarki napewno zrobię.Jeszcze raz dziękuję. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nastawiłem w końcu wino z aronii która zalegała w zamrażarce od początku października. Zawsze robiłem na miazdrze, a tym razem postanowiliśmy z żonką zrobić na soku. Ona zajeła się robieniem soku w parowarze i jeszcze obgotowaniem resztek z parowara, owocu było ok. 40 litrów. Zapełniłem trzy gąsiory, w sumie 65 litrów, Nastaw "zaszczepiłem" drożdżami - Malaga. Do soku dodałem 1 kg cukru na 5 litrów rozwodnionego soku. To teraz zostanie mi oczekiwanie na koniec fermentacji. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nie chcę się wymądrzać, bo nigdy nie robiłem wina i nie jestem jego znawcą ani smakoszem, ale słyszałem, że do aronii najlepiej dodać jeszcze innych owoców bo z samej jest straszny kwasior Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 2 Lutego 2014 Ponieważ już nie mogę edytować posta to dopiszę, że jest bardzo cierpkie i kwaśne Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 2 Lutego 2014 Nigdy nie robiłem wina z surowej aroni, zawsze z przemrożonej i nigdy nie dodawałem żadnych innych owoców. Mnie smakuje chociaż robię wytrawne, no może czasami pół wytrawne. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 8 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Lutego 2014 Jedliście kiedyś STRUDEL z jabłkami lub twarogiem ? - ja tak.A strudel z farszem jak na k. parówkową - ja nie.I dla tego postanowiłem go zrobić.Oto on, strudel w sosie chrzanowym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 8 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 8 Lutego 2014 PePe, ja z kolei robię wino z całych, surowych prosto z krzaka, miażdżonych owoców. (oczywiście dojrzałych). Dla otrzymania odpowiedniej kwasowościdodaję sok z cytryny lub kwasek cytrynowy. wino z aronii jest super, bardzo zdrowe, ze względu na dużą zawartość garbników. Pozdrowienia i smacznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Z resztek mąki zrobiłem chleb nasz powszedni mieszany tzn mąka poznańska typ 500, mąka chlebowa, typ 750, mąka razowa typ 1850.to były mąki pszenne i do tego mąka żytnia typ 720. Mąk pszennych było 70% żytniej jak wiadomo 30%. Drożdży 50 g, trzy łyżki zakwasu, łyżka soli, wody dałem 500 ml, a powinienem dać 600 ml, bo jak dam mniej to ciasto przy powtórnym wyrabianiu, nie klei się wystarczająco. Pieczenie w temp 200stc przez godzinę. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Chciałem Wam pokazać moją zmodyfikowaną kiełbasę ścinkową EL GREGORA. Modyfikowałem ją dla tego że po półtora miesięcznym dojrzewaniu - obsychaniu kiełbasa po przekrojeniu rozsypała się i aby można ją było zjeść (ostatecznie można ją było żuć ) rozebrałem z osłonki i zmieliłem na sitku cztery mm do tego farszu dodałem 1/4 objętości mięso kl III z golonki wp. uprzednia peklowanej przez okres 48 godz. Zapakowałem w osłonki fi 65 i wędziłem w ciepłym dymie. Po wędzeniu dojrzewała jeszcze tydzień i na ŚW kiełbasa została poddana degustacji - kiełbasa smakuje jak litewski skilandis, pozostałe (2szt) poddam mieleniu na sicie 2mm a potem malaxerem rozdrobię na gładko.Po mojej modyfikacji wygląda tak: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Maja 2014 Zmodyfikowaną powiadasz!!!na twoim zdjęciu toż to zwykła mielonka!!chyba że fotka przekłamuje... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.