menzur Opublikowano 16 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Maja 2013 Fajna ta tabelka!! Podoba mi się.Dzięki za włożoną pracę. :clap: Pozdrawiam Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 21 Maja 2013 Pytanie możecie się śmiać - co to jest kulka? W sklepie gdzie chciałam kupić mięsko na szynkę pani spytała mnie (patrząc na mnie podejrzliwie :shock: ... to czy to?" , podobało mi się to co miała w prawej ręce- "aha, chce Pani kulkę"- co miałam zrobić jak nie wiedziałam co to "kulka" po prostu mi się jakoś tak spodobała od pierwszego wejrzenia (wszak kula to kształt doskonały) - kupiłam i ? Cytuj plamka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 21 Maja 2013 kupiłam i ? Kulka to mięsień czterogłowy pozyskiwany z szynki.Nazywają to też skrzydło lub blum :grin: Zrobisz z tego bardzo dobrą szyneczkę wędzoną, parzoną. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 21 Maja 2013 arkadiusz na razie ją zamroziłam bo nie wiedziałam co z tym zrobić a po mięso jeżdżę raz w miesiącu (men mnie wozi do pierwszego miasta) bo to 35 km. Poza tym jeszcze nie zaprzyjaźniłam się z wędzarenką, którą mi kupił - jest jakaś dziwna. Pamiętam jak mój pierwszy mąż zrobił wędzarnię (był pasjonatem domowych wędlin, wina, nalewek i piwa, nie mówiąc o chlebie) - była zupełnie inna - dym leciał górą a ta ma jakieś odsuwane klapki po bokach i dwie miski w środku i nie ma haków do zawieszania- ale jak się zaprę to to coś rozgryzę - ale chcę spytać czy można mięso po odmrożeniu używać do produkcji wędlin? :blush: Cytuj plamka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 21 Maja 2013 czy można mięso po odmrożeniu używać do produkcji wędlin Tak ,ale po uwędzeniu musisz sparzyć ,albo podpiec w wędzarni w temp. 80C do temp.68 C w środku jeśli chodzi o szynkę.Inne wędzonki wymagają nieco innej temperatury w środku. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 21 Maja 2013 arkadiusz Dziękuję serdecznie - bardzo mi pomogłeś. :grin: Cytuj plamka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 21 Maja 2013 Nie ma za co . :grin: Jak sparzysz lub podpieczesz to możesz ponownie zamrozić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 21 Maja 2013 arkadiusz Dziękuję serdecznie - bardzo mi pomogłeś. Bo arkadiusz to dobry men :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 21 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 21 Maja 2013 arkadiusz, jagra Bardzo OK z Was ludzie a ja przed chwilką byłam rozdzielona z Wędzarniczą Bracią bo wystąpił błąd krytyczny ale phpBB3.pl mi pomogło i jestem znów.Teraz lecę na 3 zmianę do ogrodu - przestało padać.Serdeczności i jeszcze raz arkadiuszu bardzo dziękuję. :grin: Cytuj plamka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam! Tak czytam to forum i już głupi jestem od natłoku tych informacji.... Stad kilka pytań mam: 1) dotyczy tabeli Dziadka. Czy jak dam kilka szynek to zsumuję ich masę, np. 8 kg i daje tylko litów wody i peklosoli jak w tabeli ujęto na 8 kg? Czy też jakoś inaczej należy interpretować tabelę? Jestem po pierwszym "eksperymentalnym" wędzeniu - wędziłem jedną szynkę 1,5 kg i wówczas nie miałam problemu z interpretacją tabeli. Chociaż szynka wyszła odrobinę za słona, ale jadalna. 2) mam zamiar wędzić za kilka dni kolejne szynki oraz kiełbasę. Wiem, że niektórzy są przeciwnikami parzenia wędlin, ale ja swoją szynkę parzyłem. Nie wiem czy parzyć kiełbasę? Ale właściwe pytanie brzmi: czy po uwędzeniu i ostudzeniu mogę wędliny mrozić, a po rozmrożeniu zaparzyć, czy tez może: wędzić, parzyć, studzić, mrozić? Nie jestem w stanie skonsumować na raz takiej ilości wędlin, stąd pomysł mrożenia. Prosiłbym o zwięzłe odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 11 Lipca 2013 Puchacz , dobrze rozumujesz - sumujesz dane z tabeli i tak np. 12kg mięsa na 7dni to daje 576g peklosoli i4,8l wody przy zmniejszonej dawce peklosoli. Ad.drugiego pytania to ja :wędzę , mrożę , odmrażam ,parzę - konsumuję :grin: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 11 Lipca 2013 Dziękuję Pepe za odpowiedź. Mam w domu po ostatnim świniobiciu tzw resztki od szynki, troszkę tłuszczyku, lepsze-gorsze mięso. Chcę je zmielić i na kiełbaskę. Czy Pan robi kiełbasy? Nie wiem, czy pokroić mięso w kawałki, zasypać peklosolą i na dobę dać do lodówki, czy od raz mielić, przyprawiać, napychać jelita i wędzić? Może Pan coś w tym kierunku podpowiedzieć? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 11 Lipca 2013 Tylko nie Pan, wszyscy jesteśmy Braćmi, a bracia mówią sobie po imieniu :wink: Kiełbasy robię ściśle wg. przepisów. Pekluję w kawałkach około 5x5 cm. a potem mielę lub kroję na mniejsze. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 11 Lipca 2013 Ja PePe jak na pierwszy raz nie będę robić jakiejś wyszukanej kiełbasy. Bardziej będę "improwizować" wg. instrukcji z filmiku na youtube Zobaczymy jaką wartość ma ten przepis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędras777 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 11 Lipca 2013 Witam, nie wiem czy jest się czym chwalić - moje pierwsze wędzenie. To co zawaliłem - zbyt mały czas osuszania. Cytuj wole swoje niż z marketu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 11 Lipca 2013 Bardziej będę "improwizować" wg. instrukcji z filmiku na youtube Zobaczymy jaką wartość ma ten przepis Obejrzałam pobieżnie ten filmik - jeśli jesteś nowicjuszem i po obejrzeniu tego filmiku wiesz ja robić to gratuluję - a np. ile dasz soli/peklosoli :rolleyes: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 11 Lipca 2013 Koleżanko Chudziak, pewien punkt odniesienia mam z np. tego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-i-poltrwale-wedzone/706-kielbasa-polska-wieprzowaJeśli masz jakąś inną propozycję to prosiłbym o przepis. Jak mówiłem wcześniej - mam w domu takie ścinki od szynki, lepsze-gorsze, chude-tłuste i chciałbym to wykorzystać na kiełbasę właśnie. PS. Kolego Jędras - gratulacje. Ja właśnie wstawiłem w solankę kolejne cztery szynki. W poniedziałek planuję wędzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 11 Lipca 2013 Kolego Chudziak,Nie jestem kolegą -vide oznaczenie płci :grin: W tym linku jest saletra - roumiem ,że nie zamierzasz jej stosować . Generalnie możesz posiłkowac się tym przepisem - ostatecznie najważniejsze jest od czegoś zacząć . Tylko ja bym wędziła raz na ciepło i parzyła Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 11 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 11 Lipca 2013 Przepraszam, już poprawiłem (formę "kolego", na "koleżanko" Co do saletry - oczywiście nie będę jej używać, a w zamian peklosól - te wyroby mają jeść moje dzieci. I tak właśnie planuję - uwędzić i sparzyć dla bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 12 Lipca 2013 nie wiem czy jest się czym chwalić - moje pierwsze wędzenie.A jest jest moja była gorsza pozdrawiam no i ważne ,że wyciągasz wnioski :clap: :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędras777 Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 12 Lipca 2013 nie wiem czy jest się czym chwalić - moje pierwsze wędzenie.A jest jest moja była gorsza pozdrawiam no i ważne ,że wyciągasz wnioski :clap: :lol: Dziękuje za życzliwość i jednocześnie zachętę do dalszego zadymiania. W niedziele wędzenie ćwiartek z kurczaczka oraz pierwsza robiona samodzielnie kiełbaska. Oczywiście udostępnię zdjęcia :grin: P.S. pozdrowienia dla Puchacza33 i trzymam kciuki za poniedziałek :wink: Cytuj wole swoje niż z marketu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędras777 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 14 Lipca 2013 Moje drugie wędzenie i pierwsza :lol: kiełbasa oraz udka. W tle widać naszego sępa :grin: domowego Pyszotka :thumbsup: . Udka parzone według danych z WD, natomiast kiełbasa spontan z tego co miałem. Oczywiście robiłem dokładne zapiski oraz podglądałem starszych doświadczeniem kolegów. Co do udek żadnych zastrzeżeń :tongue: natomiast kiełbaska w smaku jak dla mnie i rodzinki dobra ale - i tu opinie podzielone: - dla mnie za mało tłuściutka - żona - że właśnie fajna Wszystko kwestia gustu. Wędzona 4h w temperaturze 40 - 60 wiśnia + olcha, na koniec podpiekana ale jednak za mało (20 minut) i tak musiałem zaparzyć. Moje pierwsze wędzenie to szynki, schab i karkóweczka :thumbsup: już prawie nie ma. Oczywiście tabela DZIADKA :lol: Robimy dalej - następna kiełbaska będzie ściśle według przepisów z WD. Pozdrawiam Cytuj wole swoje niż z marketu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 14 Lipca 2013 Kolego jędraz777, widzę, że nie próżnujesz hehe, gratulacje. Ja jutro będę wędzić. Dziś zmieliłem mięso, zapeklowałem, jutro wypycham jelita i wędzę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będzie OK, to pochwalę się na forum, jak "lipa" to przemilczę temat :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędras777 Opublikowano 14 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 14 Lipca 2013 Jak będzie OK, to pochwalę się na forum, jak "lipa" to przemilczę temat :wink: Pokaż co Ci wyjdzie, jesteśmy nowicjuszami i popełniamy błędy. Doświadczeni koledzy z WD pomogą nam na pewno. Życzę powodzenia i trzymam kciuki :clap: pewnie będzie smaczne :thumbsup: Cytuj wole swoje niż z marketu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 15 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 15 Lipca 2013 Jak będzie OK, to pochwalę się na forum, jak "lipa" to przemilczę tematNawet tak nie myśl 3-mam kciuki będzie dobrze :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.