Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ściągawka dla początkujących ;)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
134 odpowiedzi w tym temacie

#61 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 lip 2013 - 09:28

Puchacz , dobrze rozumujesz - sumujesz dane z tabeli i tak np. 12kg mięsa na 7dni to daje 576g peklosoli i4,8l wody przy zmniejszonej dawce peklosoli. Ad.drugiego pytania to ja :wędzę , mrożę , odmrażam ,parzę - konsumuję :grin:

Pozdrawiam.

#62 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 lip 2013 - 10:02

Dziękuję Pepe za odpowiedź.

Mam w domu po ostatnim świniobiciu tzw resztki od szynki, troszkę tłuszczyku, lepsze-gorsze mięso. Chcę je zmielić i na kiełbaskę. Czy Pan robi kiełbasy? Nie wiem, czy pokroić mięso w kawałki, zasypać peklosolą i na dobę dać do lodówki, czy od raz mielić, przyprawiać, napychać jelita i wędzić? Może Pan coś w tym kierunku podpowiedzieć?

Pozdrawiam

#63 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 lip 2013 - 10:21

Tylko nie Pan, wszyscy jesteśmy Braćmi, a bracia mówią sobie po imieniu :wink:
Kiełbasy robię ściśle wg. przepisów. Pekluję w kawałkach około 5x5 cm. a potem mielę lub kroję na mniejsze.

#64 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 lip 2013 - 11:05

Ja PePe jak na pierwszy raz nie będę robić jakiejś wyszukanej kiełbasy. Bardziej będę "improwizować" wg. instrukcji z filmiku na youtube Zobaczymy jaką wartość ma ten przepis :)

#65 jędras777

jędras777

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 11 lip 2013 - 18:20

Dołączona grafika Dołączona grafika
Witam,
nie wiem czy jest się czym chwalić - moje pierwsze wędzenie.
To co zawaliłem - zbyt mały czas osuszania.

#66 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5082 postów

Napisano 11 lip 2013 - 21:08

Bardziej będę "improwizować" wg. instrukcji z filmiku na youtube Zobaczymy jaką wartość ma ten przepis :)

Obejrzałam pobieżnie ten filmik - jeśli jesteś nowicjuszem i po obejrzeniu tego filmiku wiesz ja robić to gratuluję - a np. ile dasz soli/peklosoli :rolleyes:

#67 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 lip 2013 - 21:56

Koleżanko Chudziak, pewien punkt odniesienia mam z np. tego przepisu http://wedlinydomowe...olska-wieprzowa
Jeśli masz jakąś inną propozycję to prosiłbym o przepis. Jak mówiłem wcześniej - mam w domu takie ścinki od szynki, lepsze-gorsze, chude-tłuste i chciałbym to wykorzystać na kiełbasę właśnie.

PS. Kolego Jędras - gratulacje. Ja właśnie wstawiłem w solankę kolejne cztery szynki. W poniedziałek planuję wędzenie :)

#68 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5082 postów

Napisano 11 lip 2013 - 22:02

Kolego Chudziak,

Nie jestem kolegą -vide oznaczenie płci :grin:
W tym linku jest saletra - roumiem ,że nie zamierzasz jej stosować . Generalnie możesz posiłkowac się tym przepisem - ostatecznie najważniejsze jest od czegoś zacząć . Tylko ja bym wędziła raz na ciepło i parzyła :cool:

#69 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 11 lip 2013 - 22:07

Przepraszam, już poprawiłem (formę "kolego", na "koleżanko" :)

Co do saletry - oczywiście nie będę jej używać, a w zamian peklosól - te wyroby mają jeść moje dzieci. I tak właśnie planuję - uwędzić i sparzyć dla bezpieczeństwa.

#70 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 12 lip 2013 - 03:47

nie wiem czy jest się czym chwalić - moje pierwsze wędzenie.

A jest jest moja była gorsza pozdrawiam no i ważne ,że wyciągasz wnioski :clap: :lol:

#71 jędras777

jędras777

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 12 lip 2013 - 09:07

nie wiem czy jest się czym chwalić - moje pierwsze wędzenie.

A jest jest moja była gorsza pozdrawiam no i ważne ,że wyciągasz wnioski :clap: :lol:


Dziękuje za życzliwość i jednocześnie zachętę do dalszego zadymiania. W niedziele wędzenie ćwiartek z kurczaczka oraz pierwsza robiona samodzielnie kiełbaska. Oczywiście udostępnię zdjęcia :grin:

P.S. pozdrowienia dla Puchacza33 i trzymam kciuki za poniedziałek :wink:

#72 jędras777

jędras777

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 14 lip 2013 - 19:10

Moje drugie wędzenie i pierwsza :lol: kiełbasa oraz udka.

Dołączona grafika

Dołączona grafika


Dołączona grafika

Dołączona grafika W tle widać naszego sępa :grin: domowego

Dołączona grafika

Pyszotka :thumbsup: .
Udka parzone według danych z WD, natomiast kiełbasa spontan z tego co miałem. Oczywiście robiłem dokładne zapiski oraz podglądałem starszych doświadczeniem kolegów.
Co do udek żadnych zastrzeżeń :tongue: natomiast kiełbaska w smaku jak dla mnie i rodzinki dobra ale - i tu opinie podzielone:
- dla mnie za mało tłuściutka
- żona - że właśnie fajna
Wszystko kwestia gustu.
Wędzona 4h w temperaturze 40 - 60 wiśnia + olcha, na koniec podpiekana ale jednak za mało (20 minut) i tak musiałem zaparzyć.
Moje pierwsze wędzenie to szynki, schab i karkóweczka :thumbsup:
już prawie nie ma. Oczywiście tabela DZIADKA :lol:
Robimy dalej - następna kiełbaska będzie ściśle według przepisów z WD.
Pozdrawiam

#73 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 lip 2013 - 20:14

Kolego jędraz777, widzę, że nie próżnujesz :) hehe, gratulacje. Ja jutro będę wędzić. Dziś zmieliłem mięso, zapeklowałem, jutro wypycham jelita i wędzę. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak będzie OK, to pochwalę się na forum, jak "lipa" to przemilczę temat :wink:

#74 jędras777

jędras777

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 14 lip 2013 - 20:36

Jak będzie OK, to pochwalę się na forum, jak "lipa" to przemilczę temat :wink:


Pokaż co Ci wyjdzie, jesteśmy nowicjuszami i popełniamy błędy. Doświadczeni koledzy z WD pomogą nam na pewno.

Życzę powodzenia i trzymam kciuki :clap: pewnie będzie smaczne :thumbsup:

#75 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 15 lip 2013 - 04:23

Jak będzie OK, to pochwalę się na forum, jak "lipa" to przemilczę temat

Nawet tak nie myśl 3-mam kciuki będzie dobrze :lol:

#76 jędras777

jędras777

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 15 postów
  • Miejscowośćbydgoszcz

Napisano 15 lip 2013 - 19:16

Puchacz33 daj znać jak Ci poszło. Chętnie bym wpadł do Ciebie po malusi kawałeczek w celach degustacyjnych :thumbsup: - pewnie takie Ci wyszły.

Pozdrawiam i odezwij się jak poszło.

P.S. kciuki mnie bolą od tego trzymania :grin:

Dzieło mojej żonki :tongue: - pierś z indyka parzona w rękawie piekarniczym. Cudeńko :grin:
:lol: i indyczek i żonka.

Dołączona grafika

Pozdrawiam
jędras777

#77 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 lip 2013 - 23:19

Witam, witam!

Dziś z rana do godzin popołudniowych u mnie padało, więc bałem się, że nic nie wyjdzie z planów.Ale udało się.
Wędzenie rozpocząłem dopiero po godz. 16.00. Efekt? Hm.....widok moich bliźniaków trzymających kiełbaskę w ręku i wcinających ją był bezcenny...
Na razie kiełbasy oraz szynki osuszają się. Z pierwszej degustacji wynika, że kiełbaski wyszły smaczne, ładnie zadymione, ale ciut chyba za słone. Poza tym jest chyba nazbyt chuda, gdyż nie da się jej pokroić w plasterki. Zobaczę jak będzie rano po osadzeniu się wsadu. Zgodnie z moimi przypuszczeniami miałem pewień problem z nadziewaniem jelit. Hehe - formy wyszły kosmiczne. Na początku jelita kiełbaska była bardzo cienka, po kilku centymetrach ogarnąłem w miarę temat i kiełbaski wychodziły już w miarę poprawne (w grubości). Problem był ....ze skecaniem i formowaniem batownów. Raz się udało, innym razem przy próbie zawinięcia jelita ono pękło. No ale pierwsze koty za płoty. Drugim razem musi być lepiej :grin:
Co do szynek - smaczne, ale nadal ciut za słone. Po pierwszym wędzeniu szynki uznałem, że tabela "Dziadka" podaje zbyt duże ilości peklosoli, czego skutkiem jest zwyczajne przesolenie wędlin. Dlatego drugim razem dałem mniejsze dawki peklosoli od tych podawanch przez "Dziadka". I nadal za słone. Czy tylko ja mam takie skojarzenia, że tabela nie jest zbyt precyzyjna co do ilości soli? Chyba, że popełniam błąd gdzie indziej. Jutro, jak będę mieć czas, to opiszę krok po kroku co robiłem z wędlinami. Może ktoś ze starszych (stażem!) Braci Zadymiaczy byłby uprzejmy wskaże mi błędy jakie popełniam.
Uważam jednak, że jak na pierwszy raz wyroby wyszły smaczne.

Jędras777 - pierś w wykonaniu Twojej żony wydaje się apetyczna (mówię o produkcie - żeby nie było niedomówień :rolleyes: Zimne piwo i pierś -mniam!

#78 arkadiuszcz

arkadiuszcz

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 126 postów
  • MiejscowośćDudley

Napisano 15 lip 2013 - 23:47

Po pierwszym wędzeniu szynki uznałem, że tabela "Dziadka" podaje zbyt duże ilości peklosoli, czego skutkiem jest zwyczajne przesolenie wędlin. Dlatego drugim razem dałem mniejsze dawki peklosoli od tych podawanch przez "Dziadka". I nadal za słone. Czy tylko ja mam takie skojarzenia, że tabela nie jest zbyt precyzyjna co do ilości soli?

Nie tylko ty masz taki problem, ja też ciągle zmniejszałem ilość soli, bo wg tabeli wychodziło przesolone. Metodą prób i błędów doszedłem do stężenia 85g soli na 1l wody, pekluje 5-6 dni, i zawsze jest ok.

#79 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 16 lip 2013 - 04:35

Jutro, jak będę mieć czas, to opiszę krok po kroku co robiłem z wędlinami. Może ktoś ze starszych (stażem!) Braci Zadymiaczy byłby uprzejmy wskaże mi błędy jakie popełniam.
Uważam jednak, że jak na pierwszy raz wyroby wyszły smaczne.

:clap: tak trzymaj to jest właściwa droga a dzisiaj wędlinki już będą mniej słone
:lol: a wyroby na pewno lepsze od kupnych czyż nie :question: i o to w tym wszystkim chodzi .Pozdrawiam :lol:

Nie tylko ty masz taki problem, ja też ciągle zmniejszałem ilość soli, bo wg tabeli wychodziło przesolone. Metodą prób i błędów doszedłem do stężenia 85g soli na 1l wody, pekluje 5-6 dni, i zawsze jest ok.

Masz rację w przypadku peklowania mokrego a co przy kiełbasach :question: :cool:

#80 Puchacz33

Puchacz33

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 192 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 lip 2013 - 07:50

arkadiuszcz!

Podane przez Ciebie 85 g na 1 litr to na ile kilogramów mięsa? Ja do tej pory wędziłem szynki około 1 kg, maksymalnie 1,5 kg. To ile proponujesz na taką wagę mięsa?
Co z nastrzykami? Są konieczne? Ja daję wg. tabeli "Dziadka" 60 ml solanki. Podejrzewam, że jest to zbyt duża dawka jak na takie szynki (1kg-1,5 kg). A co stałoby się , gdybym w ogóle nie nastrzykiwał mięs?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych