MirekB Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 18 Maja 2007 Ponieważ pomysł mojej nadziewarki powstał na podstawie pomysłu STRAMPKA więc podsyłam jego informacje na temat tej nadziewarki.http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=701W komentarzach do tej maszyny STRAMPEK podał swój nr. telefonu pod który można zadzwoniż i wszystkiego się dowiedzieć.A powiem szczerze, że nie potrafię umiesczać zdjęć na stronie a prosić o to za każdym razem kogoś to juz mnie krępuje. Ja jestem ciężko pojętliwy jesli chodzi o komputery i jak sam nie zobaczę jak się to robi to żadne pisane tłumaczenie do mnie nie trafia. Taki już jestem. Cytuj ********** MirekBsp5idk@wp.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 18 Maja 2007 Witam Mirku myślę że ze zdjęciami dasz sobie radę jak tylko troszeczkę będziesz chciał . A jeżeli chodzi o nadziewarki tłokowe to naprawdę warto montować w tłoku zaworki i nie będzie problemu z powietrzem pchanym do jelit czy osłonek wraz z farszem I wtenczas lejek może być gładki i nie musi mieć rowka do odpowietrzenia . Serdecznie pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojtek Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 22 Maja 2007 Nadziewarka pozioma - walcowa kontra nadziewarka kolanowa. Który model wybrać jeśli ceny są porównywalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 22 Maja 2007 Nadziewarka pozioma - walcowa kontra nadziewarka kolanowa. Który model wybrać jeśli ceny są porównywalne? Walcowa pozioma. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 26 Lutego 2009 Trzeba zawsze pamiętać, że jeśli już się ma "chińszcyznę", to trzeba się z nią obchodzić nadzwyczaj ostrożnie! "Fabrycznie" zniszczony gwint, a raczej jego brak przy końcu, uniemożliwia uzyskanie maksymalnej pojemności nadziewarki: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 26 Lutego 2009 BonAir, rozumiem, że wygrzebałeś gdzieś z sieci te zdjęcia ku przestrodze :grin: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 26 Lutego 2009 Kempes, oczywiście! :wink: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profilter Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 3 Marca 2009 Witam wszystkichCzytajac wszystkie pytania i odpowiedzi w tym temacie wnioskuje, ze jest problem z kupnem solidnej a jednoczesnie rozsadnej cenowo nadziewarki.Napiszcie jakie parametry powinna miec taka nadziewarka{ile litrow pojemnosci},jakie lejki.Postaram sie wykonac taka .Pozdrawiam Cytuj profilter Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 3 Marca 2009 Widzisz, to jest problem bo różne są potrzeby - myślę że wybór małej nadziewarki 2,5l to nie tylko sprawa ceny, dla wielu po prostu taka wielkość wystarcza a przy małych ilościach (np. parówki)jest wręcz poręczniejsza,nie znaczy to jednak że nie byłoby zapotrzebowania na większą Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SMORODINA Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 4 Marca 2009 MirekB, Witam Strampek jest już w lepszym świecie. Pozdrawiam Cytuj Janusz "Smorodina" skype: SMORODINA54ANKIETA GADŻETY ZAMÓWIENIA IV ZLOT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 4 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 4 Marca 2009 SMORODINA, ale i post MirkaB był dość dawno pisany :wink: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 5 Marca 2009 Robię co 2 - 3 tygodnie 5 - 10 kg kiełbasy szynkowej i krakowskiej w osłonkach 60-80mm. Nakładam łyżką i zajmuje to dużo czasu, a poza tym muszę walczyć z powietrzem wewnątrz osłonki. Przymierzam się do zakupu nadziewarki 2,5l(chińska) lub samemu zrobić. Mam pytania:1.Jakim lejkiem napełniać(fi) aby nie było wewnątrz takiej kiełbasy powietrza?2.Czy mając odpowiedni lejek mogę napełniać maszynką Zelmera nr 8?Zaznaczam, że zwykle 2/3 mięsa jest pokrojone w kostkę 2x3 cm. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 5 Marca 2009 Jakim lejkiem napełniać(fi) aby nie było wewnątrz takiej kiełbasy powietrza? To nie jest uzależnione od lejka, ale od umiejętnego nadziewania. Pokazywał nam to Bagno w SDM. Farsz sam wypychał powietrze z osłonek. Czy mając odpowiedni lejek mogę napełniać maszynką Zelmera nr 8? Można ale odradzam. Moje dotychczasowe doświadczenie wskazuje że kostka 2x3 podczas nadziewania maszynką8 jest dodatkowo domielana między ścianką maszynki a ślimakiem. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 5 Marca 2009 Autor Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 5 Marca 2009 kostka 2x3 podczas nadziewania maszynką8 jest dodatkowo domielana, co dodatkowo pozytywnie wpływa na kleistość farszu :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 5 Marca 2009 pozytywnie wpływa na kleistość farszu to jest pozytyw, ale zmienia strukturę farszu - to negatyw. Trzeba coś wybrać. Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 5 Marca 2009 1.Jakim lejkiem napełniać(fi) aby nie było wewnątrz takiej kiełbasy powietrza?Kolego,najlepiej jak lejek będzie grubszy,sprawi to że napełnianie pójdzie szybciej, ale nie zapewni Ci tego iż nie będziesz miał dziur tzw.powietrznych,nadziewarką 2,5l nadziejesz powiedzmy 3 batony i trzeba ją znów napełnić. 2.Czy mając odpowiedni lejek mogę napełniać maszynką Zelmera nr 8?owszem możesz z tym że pamiętaj nadziewanie pójdzie wolno to raz,a dwa będzie łapał ślimak raz farsz raz powietrze,mało tego popychacz farszu ten od maszynki będzie równiż zasysał farsz spowrotem do tzw.komina i wtym momencie ślimak podaje powietrze do farszu.problem ten zauważyłem nie wystepuje przy nadziewaniu maszynkami alfa 22 czy też 32. podam Ci stary sprawdzony przezemnie sposób mieszania farszu,aby w pewnym stopniu wyeliminować tzw.luki powietrza,zrób poniższą czynność: # wymieszaj sobie farsz,od góry do dna naczynia w którym jest farsz,zabierając z boków do środka wcierając go rękoma do dołu,następnie czynność powtórz tylko od dna wyciągasz do góry,jeszcze możesz znaleść nie wymieszany farsz! # i ostatnią czynnością jest jaką ja stosuje to tzw.przebicie farszu z nadmiaru powietrza,robie to tak iż robie kulki z farszu które mocno przebijam jedna w drugą, powoduje to usunięcie powietrza,oraz przy okazji widzisz jak wymieszany jest farsz. mieszaj sobie zawsze farsz w większym naczyniu abyś miał miejsce na to "przebicie" # nakładanie farszu do szprycy robie tak :na krótko mocze ręce w zimnej wodzie, robie kulki z farszu które wielkością odpowiadają wielkości nadziewarki,nadziewarke w środku zwilżam leciutko wodą,aby miała lepszy poślizg,góre jak już załaduje aż do pełna lekko ubijam zwilżonymi palcami,po tej czynności nadziewarka jest gotowa.staraj się zawsze kulki farszu mocno wbijać do nadziewarki celem przebicia strefy powietrznej. # nigdy nie filuje do ostatniego wycisku farszu,zostawiam tzw.rezerwe,aby zrobić ciągłość nadziewania bez luk powietrza. zrób wg tej techniki i daj znać czy problem nadal masz?produkcja kiełbasy ma tyle ukrytych "kruczków",iż zaniechanie jakiegoś ma znaczące znaczenie na gotowy produkt.daj znać czy w jakimś stopniu pomogłem Ci rozwiązać problem pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 5 Marca 2009 podam Ci stary sprawdzony przezemnie sposób mieszania farszu,aby w pewnym stopniu wyeliminować tzw.luki powietrza,zrób poniższą czynność: Marek Marek, twój sposób trzeba zobaczyć w realu.Wtedy nadziewając i wyjaśniając co robisz, wszystko będzie jasne.Bo z tej opisówki to tylko wytrawny masarz może zakumać w 100%. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 5 Marca 2009 Marek, twój sposób trzeba zobaczyć w realu.Wtedy nadziewając i wyjaśniając co robisz, wszystko będzie jasne.Bo z tej opisówki to tylko wytrawny masarz może zakumać w 100%.starałem się opisać jak najbardziej szczegółowo i po koleji,nie ma problemu myślę że będzie okazja na zlocie,czy też jak odwiedze SDM? p.s.dodam tylko że "przebicie" zalecił bym nawet po mieszaniu farszu w mieszałce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 5 Marca 2009 Jak kilka razy przeczytam i przetrawię - to coś z tego będzie. Po 17-ej zaczynam. Co wyszło dam znać jutro. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 5 Marca 2009 Te przebicie to rozumiem,że wrzucasz kulę mięsa do nadziewarki z dużą siłą.? Zdaje się, że takie coś widziałem na filmiku z II SDM. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 5 Marca 2009 Jak kilka razy przeczytam i przetrawię - to coś z tego będzie. Po 17-ej zaczynam. Co wyszło dam znać jutro.powodzenia dasz rade. Te przebicie to rozumiem,że wrzucasz kulę mięsa do nadziewarki z dużą siłą.? Zdaje się, że takie coś widziałem na filmiku z II SDM.dokładnie,ale kule wcześniej przygotowaną,a gdzie można zobaczyć ten film z II SDM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 5 Marca 2009 Marku to było(filmik- reportaż) w TVP 3, ale link do tego gdzieś jest na stronie. Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Podlasiak Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 5 Marca 2009 Oto linki do reportaży: http://video2.v2.tvp.pl/2009/02/28/194161/film.asfhttp://video2.v2.tvp.pl/2009/02/28/194161/film.asf http://www.tvp.pl/informa...o/01032009-1700 Cytuj Trzeba żyć, aby jeść, a nie jeść, aby żyć !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 5 Marca 2009 robie kulki z farszu które wielkością odpowiadają wielkości nadziewarki,ten fragment mi nie pasuje jest trochę nieprecyzyjny tak na logikę, kule powinny mieć średnicę wyraźnie mniejszą od średnicy nadziewarki, wtedy jest miejsce na wydmuchanie powietrza, jeśli średnica będzie za duża, to kula zatrzyma się na poduszce powietrznej i nie doleci z impetem do dna może trochę teoretyzuję, bo w mojej małej nadziewarce problem z powietrzem raczej nie występuje, ale w 9 litrowej trzeba na to zwrócić uwagę Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biascun Opublikowano 23 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Marca 2009 Odpuściłem napełnianie zelmerkiem gdyż:- batony napełniam dużymi kawałkami mięsa i nr 8 może się zadławić,- możliwość przegrzania farszu,- może nastąpić domielanie farszu(chcę mieć duże kawałki w gotowych batonach).Napełniłem ręcznie i każdy baton masowałem wzdłuż przed zawiązaniem. Przypilnowałem temperatury wędzenia i parzenia.Pozostały tylko nieliczne ślady po bańkach powietrza wielkości łebka od szpilki(kilka na 1 kg).Ponadto wszedłem w posiadanie maszynki Predom-Mesko nr 8 na licencji Bauknechta z 1979 roku. Ma większą gardziel niż zelmer, zmienne obroty i szybki ślimak. Wykorzystam ją do nadziewania grubych kiełbas. Cytuj My tak jak Indianie mamy swoje zwyczaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.