Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wybór nadziewarki.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2987 odpowiedzi w tym temacie

#2961 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 27 sie 2019 - 15:37

Nie mam ale postarać odpowiedzieć.

Na stronie https://www.gastropu...ASABEgLUU_D_BwE

Wymiary : całkowita wysokość 570mm. Cylinder 200mm, należy doliczyć 50mm na  wysunięcie tłoka nad cylinder. Reasumując 570mm + 250mm = 820mm licząc od stołu.

No tylko to jest 3 litrowa, a tam mało farszu wejdzie temu szukam wymiarów 5 litrowej, bo od stołu do sufitu mam 109 cm.



#2962 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 sie 2019 - 18:59

https://allegro.pl/o...co_id=9dabc9ae-

 

 

Polecam tą nadziewarkę  9l średnio wchodzi 8kg farszu .  Miałem ją na ostatnim zlocie w Napoleonowie  ( na kilku zlotach ) pracuje jak mercedes . Nie zniszczalna .... co ileś lat oring do wymiany .... myślę że to normalna sprawa ./

 

 

 Pozdrawiam



#2963 waldek55

waldek55

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 406 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 27 sie 2019 - 19:42

Ja mam Royala 5 l , po podniesieniu tłoka na maksa wysokość całkowita to 101cm . Wysokość przy najniższym położeniu tłoka to 63 cm . Hendi w dolnym położeniu ma 69 cm , więc myślę , że te 109 cm wystarczy . Zawsze możesz skrócić nogi w stole , albo dziurkę w suficie zrobić

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

#2964 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 377 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 27 sie 2019 - 19:59

Polecam tą nadziewarkę 9l średnio wchodzi 8kg farszu . Miałem ją na ostatnim zlocie w Napoleonowie ( na kilku zlotach ) pracuje jak mercedes . Nie zniszczalna .... co ileś lat oring do wymiany .... myślę że to normalna sprawa ./

Jest genialna, popracowałem na niej na zlocie. Jedyne co mnie powstrzymuje to... cena. :facepalm:



#2965 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 sie 2019 - 20:35

Jedyne co mnie powstrzymuje to... cena. :facepalm:

 

 

Cena jednostkowa nie gra roli ....  możesz kupić na przystępne raty . :)    Ta nadziewarka wynagrodzi Tobie praktycznie niezniszczalnością ... no i nadziewanie np 100 kg kiełbasy  to sama przyjemność . :tongue: :tongue: :D :)   

 

 

Pozdrawiam



#2966 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 326 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 28 sie 2019 - 00:39

Mi już T4All 7 litrowa wystarczy( wystarczyłaby 5-cio, ale akurat na 7-mio była promocja :) ) . Naprawdę jestem mega zadowolony. A wszystko dzięki mojej małżonce. Mieliście racje, że na takim sprzęcie to zupełnie inna praca.


Użytkownik witek1965 edytował ten post 28 sie 2019 - 00:41


#2967 sajmon0609

sajmon0609

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 168 postów
  • MiejscowośćBeskidy Cieszynśkie

Napisano 28 sie 2019 - 15:14

Ja mam Royala 5 l , po podniesieniu tłoka na maksa wysokość całkowita to 101cm . Wysokość przy najniższym położeniu tłoka to 63 cm . Hendi w dolnym położeniu ma 69 cm , więc myślę , że te 109 cm wystarczy . Zawsze możesz skrócić nogi w stole , albo dziurkę w suficie zrobić

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

Dzęki Waldku 



#2968 ANalfabeta

ANalfabeta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 08 paź 2019 - 22:15

No dobra,
Nadziewarkę czas kupić i teraz pytanie.

 

Czy OscarCook 5l pionowa i tuning

czy

Biowin 5l pozioma ?

 

Czytam, czytam i nic konkretnego nie wyczytałem.

Mam stół - jesion 47mm blat do tego obrzeża po ok. 10cm - jedno (lewe) mogę usunąć.

 

Za Biowinem przemawia śrubunek na wyjściu i ponoć mniejsze straty we wsadzie. Oscar to oszczędność miejsca.

 

Ratunkuuuu



#2969 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 08 paź 2019 - 22:29

Pionowa.

#2970 sajmon55556

sajmon55556

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćNowy Targ

Napisano 08 paź 2019 - 22:30

Szkoda nerwów na takie nadziewarki. Lepiej dołożyć i mieć coś na całe życie. Coś hendowatego.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

#2971 ANalfabeta

ANalfabeta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 08 paź 2019 - 22:40

miro - dzięki

 

sajmon55556 - jak będę w ciągu roku przerzucał w jelito więcej niż 100kg to pewnie się zastanowię. I wiem, że żałował nie będę.

 

Miałem kontakt z nadziewarką nazywaną tu mercedesem (pion - pewnie z 10kg wsadu jak i poziomą pamiętającą króla Ćwieczka - skórzany krążek jako uszczelnienie - wsad podobny)

 

Fajne, ale wielkie. 

Chcę coś do kiełbasy zwyczajnej, krakowskiej czy nawet mielonek w osłonkach. Zrobić w przypływie weny.

 

Czyli ten Oscar MR13 będzie ok ?



#2972 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14103 postów

Napisano 08 paź 2019 - 22:58

Pionowa 5

https://www.wyroby-d...nowa-p-633.html

Tuning zbędny, pod warunkiem że farsz ma odpowiednią "rzadkość".
Mi tam jakoś nigdy uszczelki nie wycisło i tłoka nie wygięło, bo do farszu dodać trzeba 10% wody.
Swego czasu Swiadziu zajechał mojej produkcji pancerną nadziewrkę.
Gdzieś, ktoś, zalecił mu podmrożenie farszu przed nadziewaniem.
No to tego żadna nadziewarka nie uciągie.

Pozioma zła nie jest, ale weź w niej zrób rzadki np na kaszankę farsz.
Pionowo nałożysz, ale trzeba do poziomu zejść...to się kurna wyleje.😉

Użytkownik miro edytował ten post 08 paź 2019 - 23:01


#2973 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 354 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 09 paź 2019 - 05:23

Mam identyczną. Tłoka nie wygięło, jednak kabanosów nadziać nią bez przeróbki uszczelki nie sposób (ja tam do kabanosów wody nie leję - no ale nie będę zmieniał przepisu pod nadziewarkę). Przy zwykłej kiełbasie też zdarza się że wyciśnie uszczelkę ale raczej sporadycznie. Może mam jakiś felerny egzemplarz.


Użytkownik Twonk edytował ten post 09 paź 2019 - 05:24


#2974 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 paź 2019 - 05:47

Przeróbka tego sprzętu kosztuje grosze i bardzo niewielki nakład pracy, na pewno warto tego dokonać i cieszyć się tanim tzw. "budżetowym" sprzętem, spełniającym nasze potrzeby przez wiele lat. Piszę bo mam, robię kabanosy i wszelkie inne kiełbasy,  wielokrotnie o tej prostej przeróbce pisałem, zapewniam że warto :D. Pewnie że to nie potężna "Hendowata" maszyna, ale sprzęt całkowicie i w zupełności wystarczający na potrzeby domowego "wędliniarza - zadymiacza" :D . https://wedlinydomow...owa-oscar-cook/



#2975 Twonk

Twonk

    Stały bywalec

  • **VIP**
  • 354 postów
  • MiejscowośćPolska Południowa

Napisano 09 paź 2019 - 08:13

Ależ ja się oczywiście zgadzam w pełni - za tą cenę, konieczność przeprowadzenia niewielkiej przeróbki małym kosztem, jest to bardzo dobra propozycja. Ja dzięki tobie taką przeróbkę wykonałem i cieszę się fajnym sprzętem. 



#2976 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 326 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 09 paź 2019 - 15:15

Szkoda nerwów na takie nadziewarki. Lepiej dołożyć i mieć coś na całe życie.
Muszę przyznać koledze rację. Odkąd mam T4All, 7 litrów ( wystarczyłoby 5) to jestem mega zadowolony. Nadziewanie kiełbas stało sie przyjemnością. Jedno co tylko może mi popsuc zabawę, to jelita. Ostatnio trafiłem na taki koszmar.Dziurawe jak sito i słabe jak bańka mydlana.

#2977 ANalfabeta

ANalfabeta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 09 paź 2019 - 22:27

Dziękuję za Wasze opinie.
Oscar już do mnie ponoć jedzie.

Dziś za sprawstwem teścia wjechały do lodówki m.in. łebki sztuk 4, więc kręcona będzie kaszanka.
Za tydzień (mięso zapeklowane) idzie kiełbasa - coś w stylu zwyczajnej.
W międzyczasie może zorganizuje materiał na jakąś krakowską czy coś.

 

No jak dziecko w sklepie Lego - nie sposób się doczekać :)



#2978 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 09 paź 2019 - 22:29

Za tydzień (mięso zapeklowane) idzie kiełbasa

 

Mięso na kiełbasę będziesz peklował tydzień? Trochę przydługo :rolleyes:



#2979 ANalfabeta

ANalfabeta

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • MiejscowośćMokobody

Napisano 09 paź 2019 - 22:52

Tydzień to ideał pod kątem dopasowania pracy i hobby.

Dałem 18g/kg i liczę, że ten następny weekend przy takim zasypie nie zrobi problemu.
Znając jednak realia to skończy się na nocce któregoś dnia w następnym tygodniu.



#2980 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 09 paź 2019 - 22:59

Tydzień to ideał pod kątem dopasowania pracy i hobby.

 

Ideał powinien dotyczyć poprawności technologicznej  przy wyrobie kiełbasy  a w tym wypadku peklowanie powinno trwać ok 48 godzin.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych