Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wybór nadziewarki.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2987 odpowiedzi w tym temacie

#61 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 04 mar 2009 - 07:53

SMORODINA, ale i post MirkaB był dość dawno pisany :wink:

#62 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 05 mar 2009 - 08:55

Robię co 2 - 3 tygodnie 5 - 10 kg kiełbasy szynkowej i krakowskiej w osłonkach 60-80mm. Nakładam łyżką i zajmuje to dużo czasu, a poza tym muszę walczyć z powietrzem wewnątrz osłonki. Przymierzam się do zakupu nadziewarki 2,5l(chińska) lub samemu zrobić. Mam pytania:
1.Jakim lejkiem napełniać(fi) aby nie było wewnątrz takiej kiełbasy powietrza?
2.Czy mając odpowiedni lejek mogę napełniać maszynką Zelmera nr 8?
Zaznaczam, że zwykle 2/3 mięsa jest pokrojone w kostkę 2x3 cm.

#63 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 05 mar 2009 - 09:19

Jakim lejkiem napełniać(fi) aby nie było wewnątrz takiej kiełbasy powietrza?


To nie jest uzależnione od lejka, ale od umiejętnego nadziewania. Pokazywał nam to Bagno w SDM. Farsz sam wypychał powietrze z osłonek.

Czy mając odpowiedni lejek mogę napełniać maszynką Zelmera nr 8?


Można ale odradzam. Moje dotychczasowe doświadczenie wskazuje że kostka 2x3 podczas nadziewania maszynką8 jest dodatkowo domielana między ścianką maszynki a ślimakiem.

#64 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 05 mar 2009 - 09:36

kostka 2x3 podczas nadziewania maszynką8 jest dodatkowo domielana

, co dodatkowo pozytywnie wpływa na kleistość farszu :-)

#65 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 05 mar 2009 - 10:44

pozytywnie wpływa na kleistość farszu


to jest pozytyw, ale zmienia strukturę farszu - to negatyw. Trzeba coś wybrać.

#66 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2215 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 05 mar 2009 - 11:51

1.Jakim lejkiem napełniać(fi) aby nie było wewnątrz takiej kiełbasy powietrza?

Kolego,najlepiej jak lejek będzie grubszy,sprawi to że napełnianie pójdzie szybciej,
ale nie zapewni Ci tego iż nie będziesz miał dziur tzw.powietrznych,nadziewarką 2,5l
nadziejesz powiedzmy 3 batony i trzeba ją znów napełnić.

2.Czy mając odpowiedni lejek mogę napełniać maszynką Zelmera nr 8?

owszem możesz z tym że pamiętaj nadziewanie pójdzie wolno to raz,a dwa będzie
łapał ślimak raz farsz raz powietrze,mało tego popychacz farszu ten od maszynki
będzie równiż zasysał farsz spowrotem do tzw.komina i wtym momencie ślimak
podaje powietrze do farszu.problem ten zauważyłem nie wystepuje przy nadziewaniu
maszynkami alfa 22 czy też 32.
podam Ci stary sprawdzony przezemnie sposób mieszania farszu,aby w pewnym
stopniu wyeliminować tzw.luki powietrza,zrób poniższą czynność:
# wymieszaj sobie farsz,od góry do dna naczynia w którym jest farsz,zabierając
z boków do środka wcierając go rękoma do dołu,następnie czynność powtórz
tylko od dna wyciągasz do góry,jeszcze możesz znaleść nie wymieszany farsz!

# i ostatnią czynnością jest jaką ja stosuje to tzw.przebicie farszu z nadmiaru
powietrza,robie to tak iż robie kulki z farszu które mocno przebijam jedna w drugą,
powoduje to usunięcie powietrza,oraz przy okazji widzisz jak wymieszany jest farsz.
mieszaj sobie zawsze farsz w większym naczyniu abyś miał miejsce na to "przebicie"

# nakładanie farszu do szprycy robie tak :na krótko mocze ręce w zimnej wodzie,
robie kulki z farszu które wielkością odpowiadają wielkości nadziewarki,nadziewarke
w środku zwilżam leciutko wodą,aby miała lepszy poślizg,góre jak już załaduje
aż do pełna lekko ubijam zwilżonymi palcami,po tej czynności nadziewarka jest
gotowa.staraj się zawsze kulki farszu mocno wbijać do nadziewarki celem przebicia
strefy powietrznej.

# nigdy nie filuje do ostatniego wycisku farszu,zostawiam tzw.rezerwe,aby zrobić
ciągłość nadziewania bez luk powietrza.

zrób wg tej techniki i daj znać czy problem nadal masz?produkcja kiełbasy ma tyle
ukrytych "kruczków",iż zaniechanie jakiegoś ma znaczące znaczenie na gotowy
produkt.daj znać czy w jakimś stopniu pomogłem Ci rozwiązać problem
pozdrawiam
Marek

#67 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 05 mar 2009 - 12:02

podam Ci stary sprawdzony przezemnie sposób mieszania farszu,aby w pewnym
stopniu wyeliminować tzw.luki powietrza,zrób poniższą czynność:
Marek


Marek, twój sposób trzeba zobaczyć w realu.Wtedy nadziewając i wyjaśniając co robisz, wszystko będzie jasne.Bo z tej opisówki to tylko wytrawny masarz może zakumać w 100%.

Pozdrawiam :wink:

#68 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2215 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 05 mar 2009 - 12:09

Marek, twój sposób trzeba zobaczyć w realu.Wtedy nadziewając i wyjaśniając co robisz, wszystko będzie jasne.Bo z tej opisówki to tylko wytrawny masarz może zakumać w 100%.

starałem się opisać jak najbardziej szczegółowo i po koleji,nie ma problemu
myślę że będzie okazja na zlocie,czy też jak odwiedze SDM?
p.s.dodam tylko że "przebicie" zalecił bym nawet po mieszaniu farszu w mieszałce!

#69 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 05 mar 2009 - 12:14

Jak kilka razy przeczytam i przetrawię - to coś z tego będzie. Po 17-ej zaczynam. Co wyszło dam znać jutro.

#70 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 05 mar 2009 - 12:17

Te przebicie to rozumiem,że wrzucasz kulę mięsa do nadziewarki z dużą siłą.? Zdaje się, że takie coś widziałem na filmiku z II SDM.

Pozdrawiam :wink:

#71 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2215 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 05 mar 2009 - 12:32

Jak kilka razy przeczytam i przetrawię - to coś z tego będzie. Po 17-ej zaczynam. Co wyszło dam znać jutro.

powodzenia dasz rade.

Te przebicie to rozumiem,że wrzucasz kulę mięsa do nadziewarki z dużą siłą.? Zdaje się, że takie coś widziałem na filmiku z II SDM.

dokładnie,ale kule wcześniej przygotowaną,a gdzie można zobaczyć ten film z II SDM?

#72 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 05 mar 2009 - 12:42

Marku to było(filmik- reportaż) w TVP 3, ale link do tego gdzieś jest na stronie.

Pozdrawiam :wink:

#73 Podlasiak

Podlasiak

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1221 postów
  • MiejscowośćBoston

Napisano 05 mar 2009 - 12:56

Oto linki do reportaży:

http://video2.v2.tvp...194161/film.asf
http://video2.v2.tvp...194161/film.asf

http://www.tvp.pl/in...o/01032009-1700

#74 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 05 mar 2009 - 13:12

robie kulki z farszu które wielkością odpowiadają wielkości nadziewarki,

ten fragment mi nie pasuje :( jest trochę nieprecyzyjny
tak na logikę, kule powinny mieć średnicę wyraźnie mniejszą od średnicy nadziewarki, wtedy jest miejsce na wydmuchanie powietrza,
jeśli średnica będzie za duża, to kula zatrzyma się na poduszce powietrznej i nie doleci z impetem do dna
może trochę teoretyzuję, bo w mojej małej nadziewarce problem z powietrzem raczej nie występuje, ale w 9 litrowej trzeba na to zwrócić uwagę

#75 biascun

biascun

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 167 postów
  • MiejscowośćChlewiska

Napisano 23 mar 2009 - 11:33

Odpuściłem napełnianie zelmerkiem gdyż:
- batony napełniam dużymi kawałkami mięsa i nr 8 może się zadławić,
- możliwość przegrzania farszu,
- może nastąpić domielanie farszu(chcę mieć duże kawałki w gotowych batonach).
Napełniłem ręcznie i każdy baton masowałem wzdłuż przed zawiązaniem. Przypilnowałem temperatury wędzenia i parzenia.Pozostały tylko nieliczne ślady po bańkach powietrza wielkości łebka od szpilki(kilka na 1 kg).
Ponadto wszedłem w posiadanie maszynki Predom-Mesko nr 8 na licencji Bauknechta z 1979 roku. Ma większą gardziel niż zelmer, zmienne obroty i szybki ślimak. Wykorzystam ją do nadziewania grubych kiełbas.

#76 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 28 mar 2009 - 21:03

Dołączona grafika Moja nowa i stara nadziewarka, ta druga jest idealna do nabijania kiełbasy szynkowej

#77 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 21 kwi 2009 - 10:02

Witam
Proszę pomóżcie wybrać mi nadziewarkę.
którą wybrać?

http://kielbasydomow...trowa-p-37.html - ta ponoć jest przez wielu sprawdzona, lecz troszkę mała, tylko trzy lejki i ta przekładnia z tworzywa :???: .
czy nadaje się do szynkowej?

czy może:
http://cgi.ebay.pl/w...em=280335007301

lub:
http://cgi.ebay.pl/w...em=280335025934

Czy ktoś z Was może kupował nadziewarki na ebayu?

Ciekawe czy te z ebaya nie są tandetne?

#78 chłop z warmii

chłop z warmii

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 877 postów
  • Miejscowośćokolice Olsztyna

Napisano 21 kwi 2009 - 10:26

Tą przekładnią się nie przejmuj.Ma parametry twardości zbliżone do żeliwa.
Ale gdyby Ci się udało w cenie do przyjęcia wylicytować tą pierwszą z Ebay
to podejrzewam,że zrobiłbyś dobry zakup.

Pozdrawiam serdecznie.

#79 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 21 kwi 2009 - 10:30

chłop z warmii:
dzisiaj będę licytował. Niestety dochodzi do tego koszt ok 30Euro z pobraniem do polski
czyli cena myślę że będzie ok 500zł :question:

pozdrawiam

#80 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 21 kwi 2009 - 13:04

Kolego tą przekładnią trzeba się martwić bo nie mają twardości żeliwa , mam tą nadziewarke w której zębatka już się rozleciała . Jest to produkt Chinski.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych