mamuśka Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3851 Opublikowano 7 Listopada 2023 Odpowietrznik w Mesli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3852 Opublikowano 7 Listopada 2023 Starałam się zdjęcia zrobić dobre. I tak 1) pokrywa z zamontowanym odpowietrznikiem 2) zdemontowałam odpowietrznik. Na tym koreczku plastikowym, na trzonku jest wgłębienie na drucik 3) pokrywa od spodu, tu widać że plastikowy korek ma luz na długości 4) oring i odpowietrznik dociśnięty od spodu, z wierzchu pokrywy a drucikiem jest tak ok, 0,5 cm luzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3853 Opublikowano 7 Listopada 2023 (edytowane) Edytowane 7 Listopada 2023 przez Wirus Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcek10 Opublikowano 7 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #3854 Opublikowano 7 Listopada 2023 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): Starałam się zdjęcia zrobić dobre. Jest okej. Myślałem, że to jakiś specjalnej konstrukcji odpowietrnik. A tu konstrukcja prosta i skuteczna a skoro działa to jest dobrze. Będę modzil coś na wzór. Dziękuję za podpowiedzi 🤓 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3855 Opublikowano 30 Marca Witajcie! Kabanosy pokonały mojego "chińczyka od Browinu" - uszkodzone mocowanie tłoka. W czwartek nabiłem ostatnie 5kg farszu i zauważyłem, że cała konstrukcja już trzeszczy i się skręca od luzów. Kupiłem nawet akcesoryjny tłok, ale okazał się o 1mm za duży i po prostu nie wejdzie do cylindra. Taka "złośliwość" producenta ... Poszukuję więc nowego sprzętu. Co teraz warto kupić, co jest w dobrej cenie? Sprzęt na 3kg i w zupełności wystarcza; na dobrą sprawę i 1-1,5kg tez oblecę; najwyżej 30 minut dłużej "produkcja" potrwa. Moje wymagania: - nierdzewarka (bez kompromisów, bo one za dużo kosztują) - dostępne akcesoria w perspektywie 5-10 lat, teraz piszę głównie o wymiennym tłoku - lejki 14-15mm do kabanosów oraz coś pod 30mm do kiełbas grubo krojonych typu krakowska, lisiecka - trwałość - kabanosy jak się okazuje są zabójcze dla sprzętu Jak nie będzie propozycji, chyba wezmę Hendi, które w zasadzie chyba definiuje budżet - 1000-1200PLN. Posta piszę oczywiście, żeby może mniej zapłacić, ale ... I dręczy mnie jeszcze jedna sprawa - konstrukcja nadziewarki. Czy są dostępne jakieś nadziewarki ~3kg ze średnicą tłoka na poziomie 80-100mm? Urządzenie wtedy będzie oczywiście wyższe, mniej poręczne, ale obciążenia działające na tłok, jego mocowanie i przekładnie wydatnie spadają. Naturalnie więc rośnie trwałość takiej nadziewarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3856 Opublikowano 30 Marca 7 minut temu, soliera napisał(a): lejki 14-15mm do kabanosów Do kabanosów 12mm średnica zewnętrzna. Tak kabanosy to wyzwanie i sprawdzian sprzętu. Po taniości wszystkie podobne......... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3857 Opublikowano 30 Marca Ja kupiłem taką Yato i na razie jestem bardzo zadowolony. Też chińczyk ale wykonanie bardzo solidne (przynajmniej moja sztuka). Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3858 Opublikowano 30 Marca @Twonk, nie ciesz się za bardzo, bo mocowanie tłoka mam dokładnie takie samo. Problemem okazał sie gwint (M8), który najzwyczajniej w świecie się wyrobił i to na stalowym tłoczysku! Więc co Ci po solidnej reszcie, skoro tłok eliminuje urządzenie z użycia (zakładam, że nie kupisz akcesoriów do tego Yato za 10 lat)? Z drugiej strony na allegro 3kg Hendi kosztuje 880PLN, więc przepaści nie ma. Mam nadzieje, że producent przetrwa i będzie oferował akcesoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3859 Opublikowano 30 Marca Spoko, na razie się cieszę. Moja ma tłok żeliwny odlewany. Porównywałem w sklepie z Hendi i one wyglądały na bliźniacze konstrukcje. Jak wytrzyma 10 lat to i tak jak na dzisiejsze konstrukcje... Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3860 Opublikowano 30 Marca (edytowane) 2 godziny temu, Twonk napisał(a): Ja kupiłem taką Yato i na razie jestem bardzo zadowolony. Też chińczyk ale wykonanie bardzo solidne (przynajmniej moja sztuka). Też posiadam Yato 5L od ponad roku i nie widzę żadnych śladów użytkowania, tłok metalowy może to i żeliwo, póki co jestem mega zadowolony, producent dorzucił gratis drugą uszczelkę Edytowane 30 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3861 Opublikowano 30 Marca @Twonk, @szrekPL, a robicie kabanosy? Bo "zwykłe" wędliny, tzn te z jelitem od ~28mm (i odpowiednio większym lejkiem) to nie jest jakieś specjalne wyzwanie nawet dla taniego chińczyka z browinu. Czuć to po oporze choćby na korbie. Natomiast kabanos i lejek (chyba jest 16mm), to już nie w kij dmuchał! 5kg przepchnąć przez taką dziurkę to jak mały trening na siłowni. Tak samo elementy to odczuwają wyraźnie się przy tym odształcając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3862 Opublikowano 30 Marca 1 minutę temu, soliera napisał(a): kabanos i lejek (chyba jest 16mm), to już nie w kij dmuchał! Pamiętaj, lejek 12 mm!!! , jak kupisz na tubie to nie wejdzie. Ja mam Meslę M16 , kabanosy idą bez problemu. Oczywiście opór jest ale tylko😉 Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3863 Opublikowano 30 Marca 3 godziny temu, Muski napisał(a): Do kabanosów 12mm średnica zewnętrzna. 7 minut temu, soliera napisał(a): Natomiast kabanos i lejek (chyba jest 16mm), Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3864 Opublikowano 30 Marca 2 minuty temu, Muski napisał(a): Oczywiście opór jest ale tylko😉 Jaki opór chyba, że kamieni wrzucisz idzie jak w masło. 3 minuty temu, Muski napisał(a): Ja mam Meslę M16 , kabanosy idą bez problemu. Mesla to wół roboczy tak jak Dick. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soliera Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3865 Opublikowano 30 Marca @Muski, zgadza się, na 16mm jelita z tuby nie wchodzą. 1 minutę temu, Grzewlod napisał(a): ... Mesla to wół roboczy tak jak Dick. Mesla jest juz niedostępna, cos mi sie kojarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3866 Opublikowano 30 Marca 1 minutę temu, soliera napisał(a): Mesla jest juz niedostępna, Tak teraz tylko z drugiej ręki tylko jak ktoś ma to nie sprzedaje prędzej Dicka się trafi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3867 Opublikowano 30 Marca Ja upolowałam Mesle z drugiej ręki (uparłam się na nią 😜, bo jest warta tego). To jest przysłowiowo mercedes wśród nadziewarek. Tłok ma ok. 185mm. Pojemnik ładuję powyżej 1/2 zbiornika (ubitego farszu) i robota idzie. Ostatnio kabanosy z 20kg, baranie flaczki i pilot do nakładania flaczka. Były momenty że sama kręciłam korbką i odbierałam nadziane kabanoski. Robota sama przyjemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3868 Opublikowano 30 Marca Nadziewarka do kiełbas F. DICK 9l Chlebowo • OLX.pl Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3869 Opublikowano 30 Marca Waldku ale w ofercie Dick ma tylko 2 lejki. Wiem, można dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3870 Opublikowano 30 Marca https://www.ebay.de/itm/125817007703?itmmeta=01HT7RJY5ZKF6XC334QETJ8422&hash=item1d4b472e57:g:5WcAAOSwfhVkDeL3&itmprp=enc%3AAQAJAAAA4LeKZ8vrF0jNKUOHDe1dtMXf0R8pA5WUsbXK5FvYsaj%2B0Wucv4dR8%2BvDfq7nigBrMmtCrJ6Y3gNfB56ffa0xsa%2BdcaLVj0VzmOkhEsZ8WnKLn0o%2BqfGa8xBPivI8Ph%2FtGgAelPb2iU20poyvqW3JMXu0k%2B4Lw%2BP3h1OFPYegGnmgIVeX5xyV5dXTfRQoucOgvlrTHxQChwkJ%2F3SgZrfEzY1Igk43eHEwJkDkm%2BV9BcXC2WlvcMpWL%2BP8TdyW%2FFl7IBpkxg9cIGldU02cs2aiHcrwbqDm90dPUApm3o4JzKkA|tkp%3ABk9SR4jjy_jRYw https://www.ebay.de/itm/186367067237?itmmeta=01HT7RR5WDWAKXQ2311ST9E1VQ&hash=item2b6457c465:g:dnIAAOSwaCRl~0CT&itmprp=enc%3AAQAJAAAAwCtDc4GhW67BTG0Q%2FrQQh1yeIVo3vsNJqF%2B2UKD4p4afHYGJt8K9yKce27mC7liYYWVeiozoQ8Zigc1a55%2FQDUE7r5lr98FM9zOBPGPGn2Y%2FNlDalOkWgSLua2fSeQSZoaE0Ploe4%2FUXSDnrvO21cijeEyxti9dCma3UDpwd9Saqax8nz91pq5ld52sZu36uh6whMM8C%2BI2%2BnyOC6Vl1czEch%2Fyod3IHv4rZ4KOCty84C7aBEFydBQL9Njy6MtSPJw%3D%3D|tkp%3ABk9SR6be4PjRYw Jeśli posiadasz znajomych, którzy mogą zakupić nadziewarkę (drugi link- polecam ), to kabanosy będą napełniać twoje wnuki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3871 Opublikowano 30 Marca @soliera robię kabanosy ale max 2 do 3 razy do roku 15 do 20 kg jednorazowo. Lejek 12mm. Na poprzedniej nadziewarce po dziadku to była męczarnia. Tutaj jest łatwiej. Mała uwaga: ja używam nadziewarki niezbyt często - tak raz na miesiąc a czasami raz na dwa miesiące. 1 Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3872 Opublikowano 30 Marca (edytowane) Godzinę temu, mamuśka napisał(a): To jest przysłowiowo mercedes wśród nadziewarek. Kto ma gwiazdę ten ma jazdę 😉😃. Tak na poważnie to pamiętam sytuację podczas kiedy nadziewaliśmy kabanosy. Była tak sytuację kiedy mój przyjaciel wisiał oburącz na korbie Mesli (nadziewarka nawet nie jęknęła). Okazało się, że jak odkręciliśmy śrubunek od garnka to wejście do lejka zatkała malutka chrząstka z boczu. Myślę, że jakby Waldek tak powiesił się na chińczyku toby się mocno zdziwił, że sam się rozłożył na części do zmywania przed końcem nadziewania🙂. Dlatego uważam, że warto poczekać i odłożyć parę zeta a następnie zainwestować w dobry sprzęt. Edytowane 30 Marca przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3873 Opublikowano 30 Marca (edytowane) 1 godzinę temu, soliera napisał(a): @Twonk, @szrekPL, a robicie kabanosy? Tak robię kabanosy dość często, robię też frankfurterki oraz czasami parówki w baranich jelitach, do tej nadziewarki dokupiłem na ali... 3 dodatkowe lejki najmniejszy którego używam ma 12mm Aha nie robię dużych ilości , jednorazowo max 10kg Edytowane 30 Marca przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3874 Opublikowano 30 Marca 14 minut temu, szrekPL napisał(a): Aha nie robię dużych ilości , jednorazowo max 10kg Nie chodzi o ilości a komfort i bezpieczeństwo pracy. A robisz tyle ile chcesz to tylko cyfra Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 30 Marca Zgłoś Udostępnij #3875 Opublikowano 30 Marca 13 minut temu, Muski napisał(a): Nie chodzi o ilości a komfort i bezpieczeństwo pracy. A robisz tyle ile chcesz to tylko cyfra No to w takim razie po wcześniejszej pionowej mocowanej do blatu bez przekładni przeszedłem na wyższy poziom bo praca tą nadziewarką jest bardzo wygodna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.