Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Annam W kuchni robi....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1298 odpowiedzi w tym temacie

#1 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sie 2012 - 08:09

Salatka z ryzu

1 szklanka ryzu
¼ szklanki groszku zielonego( mialam tylko mrozonywiec trzeba bylo go ugotowac)
1 cala czerwona papryka
1 arkusz nori( seaweed)
½ szklanki krewetek
Omlet z 3 jaj( jaja rozbite z 2 lyzkami sosu sojowego , na patelni rozgrzana odrobina tluszczu i wlewa sie porcjami miksture jajeczna, zwija sie omlet do polowy przesuwa i dolewa nastepna porcje jajka .Dalej zwija i tak az do skonczenia wszystkiego jajka. Zwiniety omlet przewrocic na druga strone aby byc pewnym ze w srodku nie jest surowy. ) ostudzony i podrobiony
Ryz ugotowac dodac do niego ugotowany groszek, pokrojona w drobna kostke czerwona papryke , krewetki, podrobiony omlet i nori.
To wszystko jest doprawione sosem.
Sos: 1 lyzka cukru, 3 lyzki octu ryzowego, 1-2 lyzki sosu sojowego. Razem wymieszane.
Kiedy dolewamy sos to porcjami i mieszamy ryz podobnie jak do sushi. Salatka gotowa. Podawac ja mozna do BBQ( co oryginalnie byla u nas przygotowana) ale to co na zdjeciu jest na sniadanie, bo zostalo duzo od wczoraj. Dodatkowo dodane do porcji sniadaniowej sa prawns.
Uwagi:
Mozna podawac z sweet & sour souce lub z wasabi.
Dołączona grafika

#2 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3609 postów

Napisano 05 sie 2012 - 08:14

Aniu z niecierpliwością czekałem na Twój temacik, dokonania i foteczki :grin:
Fajna sałateczka :thumbsup: zdrowa, syta i na pewno pyszna ;) ale już ja wiem, że masz tam w rękawie egzotykę i dzieła nie z tego świata :P a przynajmniej z drugiego jego końca ;)
Będę regularnie zaglądał :grin: Pozdrawiam

Edit: ahh przy okazji :P jakiego sosu sojowego używasz? konkretnie do tej sałatki a i poza tym chętnie się dowiem :P

#3 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sie 2012 - 08:21

Sos sojowy jakim tutaj dodalam to LEE KUM LEE
i OBENTO rice wine vinegar.
Polecam ta saladke dla osob na diecie. Pozywna a nie tuczaca.

[size=9][ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 09:40 ][/size]
Baranina
Tym razem mialam przednia noge barania, wiec wczoraj juz zosta;la zrobiona zalewa. I tutaj jest problem.Kazdy robi do swojego smaku. Podam mniej wiecej skladniki i ich ilosci, jednak proponuje kazdej osobie robiacej ten przepis aby sama marynate przed zalaniem miesa sprobowala .
4-5 zabki czosnku
5 lyzek sojowego sosu
3 lyzki miodu
2 lyzki brazowego cukru
4-5 lyzek octu
3-4 lyzki przecieru pomodorowego i 125 ml soku pomidorowego.
2-3 chilli ( tutaj kazdy daje jakie ostre lubi)
Pieprz
Wszystko razem zmiksowac i tym zalac mieso.Najlepiej dzien wczesniej.

Dołączona grafika

Dzisiaj wstawilam dopiekarnika na 180 stopni.Nie lubie mis piec w bardzo goracym i szybo, powoli i dlugo lepiej smakuje.
Do piekarnika dolozylam dwa rodzaje ziemniakow skodkich . Jedenk pomaraczowy drugi bialy.
Dołączona grafika
Dołączona grafika

Pokrojone w kawalki pochlapane olejem i posypane sola. Nic wiecej tak do piekarnika obok baraniny.
Efekt koncowy. Te dwa ziemniaki to jednak za duzo dla nas. Nastepnym razem ronie po polowie.Z reszta porcja baraniny tez zostala na jutro. Bede miala wiecej czasu na pieczenie.

Dołączona grafika

#4 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3715 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 05 sie 2012 - 19:39

:grin: Aniu :grin: gratuluje własnego tematu :clap:

Baraniny i takich ziemniaków nigdy nie jadłem :blush:

Czekam na inne dania w Twoim wykonaniu :grin:

#5 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13596 postów

Napisano 05 sie 2012 - 19:59

Co to jest to fioletowe w przekroju ?

#6 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1171 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 05 sie 2012 - 20:53

ziemniak :D

#7 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2271 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 05 sie 2012 - 21:03

ANNAM, Baranina to będę wiedział , ale smak tych ziemniaków mnie zaciekawił. Czyżby na słodko ?
Pozdrawiam Wujaszek Tom :clap:

#8 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sie 2012 - 22:29

wujtom tak jak pisalam sa to slodkie ziemniaki. Tem pomaranczowy jest odrobine zblizony dodyni, jednak bardziej smaczna. Ten bialo-fioletowy bije wszystkie ziemniaki slodkie na glowe, Jest slodki, jednak jego smak ciezko opisac.Duzo smaczniejszy od pomaranczowego.
U nas dzieci nie chca jesc zwyklych ziemniakow wiec zawsze musze cos wymyslac,a ze slodkie ziemniaki jedza to mam zamiennik.

#9 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5586 postów

Napisano 05 sie 2012 - 22:38

Aniu,czy te ziemniaki występują pod jakąś konkretną nazwą?

#10 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 05 sie 2012 - 22:40

Te "pierwsze" lub bardzo podobne widziałam u nas w Auchan jako ziemniaki słodkie - bataty, tych drugich nie widziałam.

#11 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sie 2012 - 23:01

Malgos te pomaranczowe to KUMARA te fioletowo-biale nie wiem jak sie nazywaja. Zapytam sie farmera( mojego dostawcy) w sobote to napisze.

#12 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5586 postów

Napisano 05 sie 2012 - 23:02

Dziękuję . :grin:

#13 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4961 postów

Napisano 05 sie 2012 - 23:05

te pomaranczowe to KUMARA

No to o takiej nazwie to u nas nie widziałam :???:

#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5586 postów

Napisano 05 sie 2012 - 23:09

o..a ja znalazłam w necie taki wątek o fioletowych ziemniakach:

http://hania-kasia.b...ziemniakow.html

#15 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 05 sie 2012 - 23:18

Jeśli baranina, to tylko dodatki na słodko... powidła-u mnie na wysepce to "rabarbara sulta" , takie powidła z rabarbaru, pataty oczywiście, długie, pomarańczowe w przekroju, o wyraźnym dyniowatym posmaku, słodkie, pyszne, no i do tego kapusta modra, duszona, słodkawa również.... :)

Ps. dzisiaj na obiadek właśnie to było, więc tym bardziej temat bieżący :)
ANNAM, pozdrawiam serdecznie :)

Ps. Ty masz swojego kangura, a ja mam suszoną rybkę i rekina.... jak również inne lokalne specjały :)

#16 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sie 2012 - 23:18

Malgos to co znalazlas jest jeszcze inny rodzaj slodkiego ziemniaka. A ja wlasnie znalazlam w necie nazwe tego fioletowo-bialego. Jest to japonski slodki ziemniak o naziew OKINAWAN

#17 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5586 postów

Napisano 05 sie 2012 - 23:23

hmm..to pewnie nie do dostania w Polsce :rolleyes:

#18 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4871 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 sie 2012 - 08:10

Chilli Chutney
4 sztuk chilli
5sztuk slodkiej czerwonej papryki
3-4 cebule
¾ szklanki octu Balsamicznego
2-3 lyzki oleju z oliwek
5 lyzek ciemnego cukru
1 plaska lyzeczka soli
½ lyzeczki pieprzu

Dołączona grafika

Cebule pokroic i na patelnie dac najpierw olej nastepnie cebule i spocic ja. Zajmuje to okolo 5 minut,bardzo trzeba uwazac aby nie przyrumienic. Ostudzic odrobine, w czasie studzenia tworzy sie na patelni jakby gesty sos z cebuli.

Dołączona grafika
Papryke i chilli oczyscic ze skory i nasion, pokroic. Najpiero dolozyc chilli, nastepnie papryke, ocet cukier ,sol i pieprz.
Dołączona grafika
Wlaczyc gaz i wymieszc, doprowadzic do mocnego zagotowania.

Dołączona grafika Dołączona grafika

Nastepnie zmniejszyc gaz i tak na wolnym ogniu gotowac okolo 20 minut. W tym czasie kilkakrotnie mieszac.Aby sie nie przypalilo( jest tam cukier).
Jest to bardzo ostry chutney( jak widac na pierwszym zdjeciu) jadalam bardzo ostre chilli, jesli ktos woli slabszy, nie palacy efekt ,to mozna zmienic chilli na sredio-ostre i tak samo zmniejszyc ilosc chilli do papryki.
Gotowe chutney wsadzic do sloikow.

Dołączona grafika
Ja wybieram najmniejsze jakie mam, bardzo nie lubie kiedy w lodowce mam miliony sloikow . Te malutkie sa po polskich chrzanach, odpowiednia ilosc na jedna porcje.
Mozna to jesc z grylowanym chlebem z serem,do kielbas,zimnych mies itp.

#19 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4148 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 06 sie 2012 - 09:11

Też robiłem Chutney ale mniej ostry :) Z jabłek, śliwek, cebuli, fakt, super sprawa do wędlin :)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 robespier

robespier

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 174 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 06 sie 2012 - 09:56

pokemon15 a według jakiego przepisu zrobiłeś ? Bo trafiło mi się trochę węgierek ;-)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych