1 szklanka ryzu
¼ szklanki groszku zielonego( mialam tylko mrozonywiec trzeba bylo go ugotowac)
1 cala czerwona papryka
1 arkusz nori( seaweed)
½ szklanki krewetek
Omlet z 3 jaj( jaja rozbite z 2 lyzkami sosu sojowego , na patelni rozgrzana odrobina tluszczu i wlewa sie porcjami miksture jajeczna, zwija sie omlet do polowy przesuwa i dolewa nastepna porcje jajka .Dalej zwija i tak az do skonczenia wszystkiego jajka. Zwiniety omlet przewrocic na druga strone aby byc pewnym ze w srodku nie jest surowy. ) ostudzony i podrobiony
Ryz ugotowac dodac do niego ugotowany groszek, pokrojona w drobna kostke czerwona papryke , krewetki, podrobiony omlet i nori.
To wszystko jest doprawione sosem.
Sos: 1 lyzka cukru, 3 lyzki octu ryzowego, 1-2 lyzki sosu sojowego. Razem wymieszane.
Kiedy dolewamy sos to porcjami i mieszamy ryz podobnie jak do sushi. Salatka gotowa. Podawac ja mozna do BBQ( co oryginalnie byla u nas przygotowana) ale to co na zdjeciu jest na sniadanie, bo zostalo duzo od wczoraj. Dodatkowo dodane do porcji sniadaniowej sa prawns.
Uwagi:
Mozna podawac z sweet & sour souce lub z wasabi.
