ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Salatka z ryzu 1 szklanka ryzu ¼ szklanki groszku zielonego( mialam tylko mrozonywiec trzeba bylo go ugotowac) 1 cala czerwona papryka 1 arkusz nori( seaweed) ½ szklanki krewetek Omlet z 3 jaj( jaja rozbite z 2 lyzkami sosu sojowego , na patelni rozgrzana odrobina tluszczu i wlewa sie porcjami miksture jajeczna, zwija sie omlet do polowy przesuwa i dolewa nastepna porcje jajka .Dalej zwija i tak az do skonczenia wszystkiego jajka. Zwiniety omlet przewrocic na druga strone aby byc pewnym ze w srodku nie jest surowy. ) ostudzony i podrobiony Ryz ugotowac dodac do niego ugotowany groszek, pokrojona w drobna kostke czerwona papryke , krewetki, podrobiony omlet i nori. To wszystko jest doprawione sosem. Sos: 1 lyzka cukru, 3 lyzki octu ryzowego, 1-2 lyzki sosu sojowego. Razem wymieszane. Kiedy dolewamy sos to porcjami i mieszamy ryz podobnie jak do sushi. Salatka gotowa. Podawac ja mozna do BBQ( co oryginalnie byla u nas przygotowana) ale to co na zdjeciu jest na sniadanie, bo zostalo duzo od wczoraj. Dodatkowo dodane do porcji sniadaniowej sa prawns. Uwagi: Mozna podawac z sweet & sour souce lub z wasabi. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Aniu z niecierpliwością czekałem na Twój temacik, dokonania i foteczki :grin: Fajna sałateczka :thumbsup: zdrowa, syta i na pewno pyszna ale już ja wiem, że masz tam w rękawie egzotykę i dzieła nie z tego świata :P a przynajmniej z drugiego jego końca Będę regularnie zaglądał :grin: Pozdrawiam Edit: ahh przy okazji :P jakiego sosu sojowego używasz? konkretnie do tej sałatki a i poza tym chętnie się dowiem :P Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Sos sojowy jakim tutaj dodalam to LEE KUM LEEi OBENTO rice wine vinegar. Polecam ta saladke dla osob na diecie. Pozywna a nie tuczaca. [ Dodano: Nie 05 Sie, 2012 09:40 ]BaraninaTym razem mialam przednia noge barania, wiec wczoraj juz zosta;la zrobiona zalewa. I tutaj jest problem.Kazdy robi do swojego smaku. Podam mniej wiecej skladniki i ich ilosci, jednak proponuje kazdej osobie robiacej ten przepis aby sama marynate przed zalaniem miesa sprobowala . 4-5 zabki czosnku5 lyzek sojowego sosu3 lyzki miodu2 lyzki brazowego cukru4-5 lyzek octu3-4 lyzki przecieru pomodorowego i 125 ml soku pomidorowego. 2-3 chilli ( tutaj kazdy daje jakie ostre lubi)PieprzWszystko razem zmiksowac i tym zalac mieso.Najlepiej dzien wczesniej. Dzisiaj wstawilam dopiekarnika na 180 stopni.Nie lubie mis piec w bardzo goracym i szybo, powoli i dlugo lepiej smakuje.Do piekarnika dolozylam dwa rodzaje ziemniakow skodkich . Jedenk pomaraczowy drugi bialy. Pokrojone w kawalki pochlapane olejem i posypane sola. Nic wiecej tak do piekarnika obok baraniny. Efekt koncowy. Te dwa ziemniaki to jednak za duzo dla nas. Nastepnym razem ronie po polowie.Z reszta porcja baraniny tez zostala na jutro. Bede miala wiecej czasu na pieczenie. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 :grin: Aniu :grin: gratuluje własnego tematu :clap: Baraniny i takich ziemniaków nigdy nie jadłem :blush: Czekam na inne dania w Twoim wykonaniu :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Co to jest to fioletowe w przekroju ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 ziemniak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 ANNAM, Baranina to będę wiedział , ale smak tych ziemniaków mnie zaciekawił. Czyżby na słodko ? Pozdrawiam Wujaszek Tom :clap: Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 wujtom tak jak pisalam sa to slodkie ziemniaki. Tem pomaranczowy jest odrobine zblizony dodyni, jednak bardziej smaczna. Ten bialo-fioletowy bije wszystkie ziemniaki slodkie na glowe, Jest slodki, jednak jego smak ciezko opisac.Duzo smaczniejszy od pomaranczowego. U nas dzieci nie chca jesc zwyklych ziemniakow wiec zawsze musze cos wymyslac,a ze slodkie ziemniaki jedza to mam zamiennik. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Aniu,czy te ziemniaki występują pod jakąś konkretną nazwą? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Te "pierwsze" lub bardzo podobne widziałam u nas w Auchan jako ziemniaki słodkie - bataty, tych drugich nie widziałam. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Malgos te pomaranczowe to KUMARA te fioletowo-biale nie wiem jak sie nazywaja. Zapytam sie farmera( mojego dostawcy) w sobote to napisze. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Dziękuję . :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 te pomaranczowe to KUMARANo to o takiej nazwie to u nas nie widziałam :???: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 o..a ja znalazłam w necie taki wątek o fioletowych ziemniakach: http://hania-kasia.blogspot.de/2011/12/saatka-z-fioletowych-ziemniakow.html Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Jeśli baranina, to tylko dodatki na słodko... powidła-u mnie na wysepce to "rabarbara sulta" , takie powidła z rabarbaru, pataty oczywiście, długie, pomarańczowe w przekroju, o wyraźnym dyniowatym posmaku, słodkie, pyszne, no i do tego kapusta modra, duszona, słodkawa również.... Ps. dzisiaj na obiadek właśnie to było, więc tym bardziej temat bieżący ANNAM, pozdrawiam serdecznie Ps. Ty masz swojego kangura, a ja mam suszoną rybkę i rekina.... jak również inne lokalne specjały Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Malgos to co znalazlas jest jeszcze inny rodzaj slodkiego ziemniaka. A ja wlasnie znalazlam w necie nazwe tego fioletowo-bialego. Jest to japonski slodki ziemniak o naziew OKINAWAN Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 5 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Sierpnia 2012 hmm..to pewnie nie do dostania w Polsce :rolleyes: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Chilli Chutney 4 sztuk chilli 5sztuk slodkiej czerwonej papryki 3-4 cebule ¾ szklanki octu Balsamicznego 2-3 lyzki oleju z oliwek 5 lyzek ciemnego cukru 1 plaska lyzeczka soli ½ lyzeczki pieprzu Cebule pokroic i na patelnie dac najpierw olej nastepnie cebule i spocic ja. Zajmuje to okolo 5 minut,bardzo trzeba uwazac aby nie przyrumienic. Ostudzic odrobine, w czasie studzenia tworzy sie na patelni jakby gesty sos z cebuli. Papryke i chilli oczyscic ze skory i nasion, pokroic. Najpiero dolozyc chilli, nastepnie papryke, ocet cukier ,sol i pieprz. Wlaczyc gaz i wymieszc, doprowadzic do mocnego zagotowania. Nastepnie zmniejszyc gaz i tak na wolnym ogniu gotowac okolo 20 minut. W tym czasie kilkakrotnie mieszac.Aby sie nie przypalilo( jest tam cukier). Jest to bardzo ostry chutney( jak widac na pierwszym zdjeciu) jadalam bardzo ostre chilli, jesli ktos woli slabszy, nie palacy efekt ,to mozna zmienic chilli na sredio-ostre i tak samo zmniejszyc ilosc chilli do papryki. Gotowe chutney wsadzic do sloikow. Ja wybieram najmniejsze jakie mam, bardzo nie lubie kiedy w lodowce mam miliony sloikow . Te malutkie sa po polskich chrzanach, odpowiednia ilosc na jedna porcje. Mozna to jesc z grylowanym chlebem z serem,do kielbas,zimnych mies itp. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Też robiłem Chutney ale mniej ostry Z jabłek, śliwek, cebuli, fakt, super sprawa do wędlin Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robespier Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 pokemon15 a według jakiego przepisu zrobiłeś ? Bo trafiło mi się trochę węgierek ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 według jakiego przepisu zrobiłeś ?tutaj masz wątek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6737&postdays=0&postorder=asc&start=45 jesli dobrze pamiętam jabłka/śliwki w stosunku 2/3 jabłek : 1/3 śliwek, ale mozesz i pół na pół dac, pozdro Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 POkemon, jestem fanem dobrych chutney.Wierze ze te owocowe sa bardzo dobre. Myth tez napisal ze baranine bardzo lubi ze slodkimi dodatkam( Myth wiesz co dobre).Chutney ma to do siebie ,jesli jest robione z owocow sa slodko-kwasne. Niedlugo bede robic z mango, bo juz widzialam, zaczynaja sie pokazywac te odmiany,z ktorych wlasnie sie robi takie ptrzetwory. A tutaj dla Malgosi, w jaki sposob zrobione sa chips'y z warzyw: warzywa, obojetnie jakie pokrojone w cienkie plasterki, posmarowane olejen, rozlozone na papierze do pieczenia na blaszce posypane sola. W iem. okolo 180 stopni gdzies okolo 15 minut. Wychodza z piekarnika lekko miekkie, jednak po wystudzeniu trwardnieja. Na pewno lepsze od tych ze sklepu, chociaz zabawy przy robieniu jest troche. U mnie zjadaja zaraz po wyjsciu z piekarnika, . Na zdjeciu jest slodki ziemniak, dynia, cukinia i seler. Mozna robic z marchwi, fasoli kalafiora itd.itd. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Wczoraj zrobilam parzona z kurczaka Pierwsze kroki, wiem ze jest wiele do poprawienia ,wiem ze duzo jeszcze musze sie nauczyc, ale zrobilam i smak jest bardzo dobry. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 15 Sierpnia 2012 Wczoraj zrobilam parzona z kurczaka Aniu... :clap: małymi kroczkami osiągniesz swój zamierzony cel.. :wink: Ja zaczynałam również od wędliny drobiowej z szynkowaru. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Aniu ,dziękuję za przepis na chipsy warzywne Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.