Skocz do zawartości

Annam W kuchni robi....


ANNAM

Rekomendowane odpowiedzi

A jako ze bylam w kuchni, to jeszcze zrobilam granole.

 Platki owsiane, slobecznik, pestki dyni, sezan bialy i czarny,rodzynki,zurawina suszonapolamane orzechy laskowe, migdaly i nerkowe orzechy. Do tego dodalam 4 tyzki  syropu klonowego i 4 lyzki oleju kokosowego. Nastepnie ka 150 stopni rozgrzac piekarnik i wstawic blaszke, co jakis czas mieszajac, inaczej rodzynki i zurawina moze sie przypuec . A takze robi sie to, aby ziarna sie rowno wysuszyly i prazyly. 

A tak to wyglada po wyjeciu i wystudzeniu. Moje dziewczyny lubia bardzo na sniadanie to zjesc z mlekiem lub jogurtem.

post-40723-0-69019300-1433753095_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zagadka rozwiazana, PAolodoro zgadl w SB  jest to ciasto na makaron.

 W bledzie zmiksowalam na plyn bardzo gesty szpinak, pokrzywe( ktorej bylo bardzo malo ) , kale i dodalam to co maki razem z jajkami . Ciasto musialo odpoczac kilka godzin a pozniej robilam makaron. Teraz grzecznie lerzy i sie suszy. Zrobilam dwie grubosci, jedne do rosolu ,drugie fettuccine.

post-40723-0-71496300-1433759484_thumb.jpgpost-40723-0-67797300-1433759504_thumb.jpg

 Kiedy susze, daje wiecej maki, pomaga ona zabrac wilgoc. Pozniej ,kiedy juz jest gotowy suchy makaron wsadzam do plociennych woreczkow poporcjowane, inaczej bedzie sie lamal, a bardzo nie lubie aby fettuccine byl w malych kawalkach


Jesli dzieci nie jedza szpinaku, a rodzicom bardzo na tym zalezy najlepszy sposob przemycic w kolorowym makaronie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

U was czas przetworow , u mnie koniec zimy. Wiec przetworow nie ma, za to mufinki czekoladowe z czekolada , moje dziewczyny twierdza ze czekolady nigdy za duzo :laugh:  

post-40723-0-68910300-1440020259_thumb.jpg

 Na szybko robie z rana, bo Zuzanna zazyczyla sobie do szkolnego lunch'u wczoraj.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 Elu, latwy  w zrobieniu prze-pis.

 Do miski dajesz:

 1 3/4 szklanki maki

  3/4 szklanki cukru

 1/2 szklanki cocoa

 2 lyzeczki proszku do pieczenia

1/4 lyzeczki sody do pieczenia ( panietaj aby nie bylo z czubkiem !)

 To wszystko wymieszac, bedzie taki lekko kakaowy kolor

 

 Teraz w dzbanku rowniez dobrze lyzka wymies\ac:

 1  1/4 szklanki mleka

 1/2  szklanki roztopiponego masla( musi byc masloo ie zastepowac go olejem)

 1 lyzczka wanilii

 1 jajko

 JAk juz dobrze roztrzepane wszystko w dzbanku jest, to zalac to do mieszanki macznej i wymieszac tak, aby tylko bylo mokre,  NIE PRZEMIESZAC!!!!!!!!!!!!!!

 Teraz dodac do tego jeszcze 1 1/2 szklanki czekoladowych chips'ow 

 

 NAkladac do blaszki mufinkowej i piec 170-180 stopni okolo 20-25. JA zawsze sprawdzam patyczkiem.

 Sa czekoladowe i do tego wilgotne. Wiem ze to mieszanie ma wplyw i rowniez znawcy mufinek twierdza ze maslo.

 Robi sie szybko, latwo i z radoscia dla dzieci duzych i malych  :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Juz kilka miesiecy jak robie regularnie kimchi , jest to danie  z kuchni Koreanskiej. A ze ostatnio duzo sie o tej kuchni u nas w domu mowi wiec musialam zrobic, bo dziewczeta sie tym zajadaja.  Aby zrobic to cudo, czytalam kilka blogow na necie, a koncowy wyrob byl wlasciwie oparty na tym blogu   http://down---to---earth.blogspot.com.au/2014/08/making-kimchi-with-sunny.html oraz na tlumaczeniu Kasi ( mojej corki ) z koreanskiego przepisu, dlatego sa male odchylenia od  od przepisu z blogu.

 No wiec zaczynamy, do wyrobu Kimchi potrzebna jest kapusta pekinska, rozdzielamy ja na liscie

 

post-40723-0-00632500-1440064984_thumb.jpg

 Liscie zalewa sie  solanka( 1/2 szklanki grubej soli rozpuscic nalezy w 1 1/2 szklanki wody ). Troche pomasowac ta solanke z kapusta. I odstawic na kilka godzin, sprawdzac nalezy ,aby kapusta nie stracila na twardosci calkowicie. Aby ten stan zachowac,  splukalam po kilku godzinach solanke z kapusty.

post-40723-0-82751400-1440065324_thumb.jpg

 Tutaj na zdjeciu widac do jakiej twardosci sa zostawione liscie( pamietajmy ,ze kimchi to potrawa caly czas fermentujaca ).

 W czasie kiedy liscie sa nadal w solance. nalezy przygotowac inne skladniki tej potrawy. 

 A wiec w garnku nalezy zmieszac 1/2 szklanki maki z 1 lub odrobine wiecej wody i podgrzwac to ciagle mieszajac az bedzie bardzo besty plyn. NAstepnie zdjac z gazu i wystudzic rowniez mieszajac.

 KIedy juz mamy odsaczana czy nawet wyplukana kapuste w blenderze-dzbanku dajemy 2-3cebule( u mnie ta ilosc jest ruchoma, w zaleznosci od wielkosci kapusty) i 10-20 zabkow czosnku i dodajemy odrobine wody, aby to wszystko zmielic na plyn.  To  wraz z 1 lyzka fish souce nalezy domieszac do wystudzonej juz tej macznej mieszaniny ktora wczesniej gotowalismy. W tym etapie ja dodaje odrobine cukru. W przepisie bylo  1 lyzke, jednak po pierwszym razie zmiejszyma to do polowy lyzeczki.

 NAstepne dodatki to imbir strarty siwezy okolo calej lyzki jak nie wiecej( mozna zastapic mielonym suszonym-tak jest w przepisie) oraz chillie, oraz suche ( pisze w tem sposob , bo teraz mieszam oba, daje to wiekszy smak, przynajmniej dziewczyny lubia tak ostre) . Ilosci chili sa niestety na "oko" ( bardzo boilesnie)  dawane, zapomnialabym dodac, ze rowniez tutaj mieszam okolo 2-3 lyzek slodkiej zmielonej papryki.

 Do kapustry dodaje rowniez:  obieraczka do jarzyn scinam kilka warstw bialej rzodkwi/daikon  no i jeszcze drobno pokrojony szczypiorek.

post-40723-0-45795800-1440066265_thumb.jpg

 Teraz nalezy nalozy rekawiczki bo rekami nalezy to wymieszac, a ze jest tam duzo chili , dlatego zalecam rekawiczi.

 No i po wymieszaniu tak wyglada

post-40723-0-83116700-1440066521_thumb.jpg

 Nie zrobilam zdjecia po  produkcji juz w pojemniku. Ale  musze zaznaczyc, ze kapusta dalej fermetuje, zapach jest wspanialy ze wykreca, kiedy sie otwiera pojemnik. A i jeszcze jak ktos nie lubi ostrych potraw to polecam duze zmniejszenie chili, ale jednak aby ono tam bylo chociaz minimalnie.

 No i na drugi dzien po zrobieniu, w pojemniku bedzie juz plyn sie wydzielam . To sa soki z kapusty.

 

 Co do dan , z jakimi sie je,co ja moge powiedziec, moje dziewczyny jedza tak ja Koreanczycy na sniadanie lunch i obiad. CZy to z kanapka, z jakims daniem makaronowym czy tez ze znanym nam wszystkim schabowym.

 

 

 

   

post-40723-0-63712200-1440065048_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anno bo to jak my pomidora zjemy ze wszystkich czy sniadanie czy kolacja czy obiad. :)

Osobiscie nigdy nie robilam ale jadlam przygotowane ,smak mi pasuje ,moze zrobie kiedys samodzielnie :) na razie zajadam sie ogorkami malosolnymi poki mi sie calkiem nie zakisza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electra, kimchi mozesz robic na bieżaco,  jesli masz dostep do kapusty pekinskiej, wiec zostaw to sobie na czas kiedy minie wekowanie. 

A jadlas ostre czy takie srednio ostre? Moje dziewczyny teraz wymyslily, ze dla jednej ostre a dla drugiej slabiej. Każda co innego sobie życzy .

Edytowane przez chudziak

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anno raczej chyba ostre bylo ale ciezko mi porownac bo tylko jedno jadlam,a my lubimy wszystko na ostro ,pekinska mam praktycznie dostepna caly czas.

Ja jadlam takie co zamiast cebuli byl por .

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Anno raczej chyba ostre bylo ale ciezko mi porownac bo tylko jedno jadlam,a my lubimy wszystko na ostro ,pekinska mam praktycznie dostepna caly czas. Ja jadlam takie co zamiast cebuli byl por .
 

  Electra nie wiedzialam, zerobia z pora, bede musiala spobowac, bo jestem fanem pory wszedzie.  

 

 

 

KimChi to jest to ...  mnie ten smak od lat bardzo podchodzi a robię wg tego wygrzebanego gdzieś kiedyś przepisu:    KimChi_korea.pdf   549,12 KB   12 Ilość pobrań  
 

 No i tutaj jest odpowiedz jak  bardzo Koreanczycy jedza Kimchi ( cytat z wpisu Roger'a)

"Jeśli chodzi o rangę kimczi w życiu Koreańczyków to słyszałem kiedyś pewną plotkę-anegdotkę, jakoby to Korea Południowa zgodziła się wysłać swój kontyngent zbrojny na wojnę w Wietnamie pod warunkiem zapewnienia przez Amerykanów obfitych i nieprzerwanych dostaw kimczi."

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Ostatnio jestem tak leniwa ,ze nic nie wstawiam, az wstyd. Postaram sie poprawic.

   Zaczynam od wczoraj. Upieklam pierniczki, a moje dziewczyny sobieu lukrowaly, tata z tego powodu nie dostal obiadu( bo zadnej z nas sie nie chcialo gotowac :laugh: ) z glodu nie umarl, bo tez odrobine miesa bylo w lodowce. 

post-40723-0-22537000-1450045404_thumb.jpg

 

 Miedzyczasie rowniez zrobilam rolade z cieleciny. I tutaj niespodzianka ,kiedy ja dzisiaj rano rozkroilam. Widac nie wymasowalam wystrarczajaco, bo powstala kieszonka ,krora wypelnila sie ladnie galaretka. JAko ze to cielecina, to galaretka jest silna i w smaku bardzo dobra. Przypadkiem , powstalo cos smacznego. Bo rolade juz wczesniej robilam, jednak byla bez galaretki. Mieso ,ktorym nadziewalam, to rowniez cielecina, a jako przyprawy to klasyka, pieprz, czosnek,gorczyca i majeranek. Wszystko zmielone ,przed dodanie.

 Do  tego w wedzarni bylo miejsce, to i poledwice tam trafily.

post-40723-0-45347900-1450045851_thumb.jpg

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

pysznie wyglada ta Twoja cielecinka  :thumbsup:  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tata z tego powodu nie dostal obiadu( bo zadnej z nas sie nie chcialo gotowac :laugh: ) z glodu nie umarl, bo tez odrobine miesa bylo w lodowce.

 

Pierniki zjadł ;)


 

 

Słyszałem w TV, że do cielęciny nie dodaje się pieprzu.

 

To nie słyszałeś że telewizja kłamie :D

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.