Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Annam W kuchni robi....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1308 odpowiedzi w tym temacie

#81 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 09:35

ANNAM, a wg jakiego przepisu robiłaś? - ja od samego początku staram się trzymać receptury http://wedlinydomowe...u-pod-poznaniem
ale z nieco zmniejszoną ilością soli (w przepisie 23/kg u mnie 20/kg) a połowę z niej daję do parzenia kaszy....

i jeszcze jedno pytanie - krew suszona czy świeża? (skąd) :cool:

Abratek,z tego samego przepisu, jedno co,zamalokaszy dalalm,tak jest 2 kg ,ja dalaam tylko 1,4kg, bo wydawalo mi sie ,ze to bardzo duzo( bylam w bledzie) Dlaczego, bokiedy zaczelam czyscic glowe, a wlasciwie skore z tych wszytkich wloskow( nie wiem czy to normalne,ale tam bylo ich bardzo duzo)troche byly ubytki. Nawet narazilam sie na dowcipy w domu, ze lepiej by byloby gdybym wziela wax, szybciej by mi poszlo usuwanie tych wlosow :wink: . Inne skorki tez mialy tyle tych klakow, zawsze mam pozniej wrazenie, ze to bedzie drapac w gardle.
Soli dalam 18g na kg, dla nas wystarczajaco.
Krew swieza, tutaj mozna to kupic prawie u kazdego rzeznika. A jesli nie maja to zamowia, trzeba tylko zamowic. I tak jakczytalam, krew najpierw zmiksowalam a pozniej wymieszalam z kasza.
Jesli chodzi o przepisy , wiele ma dla mnie za duzo soli, zawsze zmniejszam i jest ok. Nie wiem, moze moja sol mnie slona :wink:
Ale Ty ,jak piszesz, tez mniej solisz.

#82 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6615 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 04 lis 2012 - 09:35

Aniu robisz wielkie postępy :clap: :clap: :clap:

#83 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 04 lis 2012 - 09:56

Inne skorki tez mialy tyle tych klakow,

słabo czyszczą u Was :rolleyes: - ale zawsze troszkę tych kłaczków będzie na surowcu... czyszczenie prawie zawsze jest koniecznoscią...

Krew swieza, tutaj mozna to kupic prawie u kazdego rzeznika.

chyba wiesz dlaczego pytałem :wink: :lol: :cool: wszystko pewnie dlatego że Australia taka duża :grin:

Jesli chodzi o przepisy , wiele ma dla mnie za duzo soli, zawsze zmniejszam i jest ok.

bo musisz pamiętać że sporo receptur jest z "lat ubiegłych" kiedy dawano większą ilość soli głównie z powodu gorszych warunków chłodniczych....
"sololubność" też ma bardzo duże znaczenie

:clap: :clap:

#84 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5232 postów

Napisano 04 lis 2012 - 10:23

No proszę ,idziesz jak burza :clap: :clap: :thumbsup: .

#85 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2618 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 04 lis 2012 - 10:29

Tylko tak dalej i ....... :rolleyes: ....... otworzysz restaurację " POLSKIE JADŁO"
:clap: ........... :clap: ............. :clap: ............ :clap: ........... :clap:

#86 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 12:50

No proszę ,idziesz jak burza :clap: :clap: :thumbsup: .

Tak chudziak, z kilkoma korepetytorami daje rade do przodu.
Wirus dziekuje [/b]

#87 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 04 lis 2012 - 17:25

Anno super a tak się bałaś :lol: ,Teraz czekają następne wyroby :clap:

#88 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12767 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 lis 2012 - 18:52

Zrobilam moja pierwsza kaszanke.



ANNAM :clap: :clap:



Gorąco pozdrawiam

#89 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 04 lis 2012 - 20:04

Zrobilam moja pierwsza kaszanke.

Oj annam, super, a ja jeszcze się nie zebrałem co by "zakaszanić"... krew w zamrażarce od pół roku leży... :mellow:

#90 dh63

dh63

    Początkujący

  • Zbanowani
  • 12 postów
  • Miejscowośćdziałoszyn

Napisano 04 lis 2012 - 21:45

Witaj,jestem tu nowy,tez sie przymierzam do zrobienia po raz pierwszy kaszanki byleby nie wyszła kaszana,pozdrowka

#91 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 22:27

Witaj,jestem tu nowy,tez sie przymierzam do zrobienia po raz pierwszy kaszanki byleby nie wyszła kaszana,pozdrowka

Ja tez dopiero co zaczynam i kaszanke robilam pierwszy raz. Moja rada, czytaj wszytkie tematy o kaszance i na forum ,i na stronie glownej.Jesli dalej bedziesz mial pytania, bo cos do konca nie rozumiesz, to pytej. Tutaj zyczliwe bardzo towarzystwo, kazdy pomoze.
Jesli jak tylko z czytania( nie mialam kogo sie zapytac ,aby mi pokazal) zrobilam, to ty tez zrobisz.

#92 Gość_szemkel_*

Gość_szemkel_*
  • Goście

Napisano 04 lis 2012 - 22:44

Brawo annam :clap: ,

Kolego abratku, nie masz pojęcia jaka australia jest duża :grin:, to co u rzeźnika oczywiste w Melbourne nie jest już tak oczywiste u rzeźników w Adelaide :grin:,
sarkaz zrozumiałem, cóż... :grin:
Pozdrawiam :wink:

#93 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 04 lis 2012 - 22:47

Kolego abratku, nie masz pojęcia jaka australia jest duża :grin: , to co u rzeźnika oczywiste w Melbourne nie jest już tak oczywiste u rzeźników w Adelaide :grin: ,
sarkaz zrozumiałem, cóż... :grin:

sarkazm sarkazmem ale jak ktoś czegoś chce to zawsze rozwiązanie się znajdzie....
natomiast miałem w szkole geografię i coś tam zostało w pamięci :tongue: - wierzę też że w różnych regionach zakupy mogą być różne

#94 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2012 - 22:59

Szemkel ja rozmawialam z moim rzeznikiem, on twierdzi z,e wystarczy tylko zamowic,jesli jakis sklep nie ma. Oczywisicie nie np. u halal butcher. Ale zwykly australijski bedzie mial, nie wspominajac juz chinczykow, ci wszytko sprzedaja.
Albo rob zakupy tak jak ja, najpierw internet i telefon a pozniej dopiero jade odebrac, jak mnie zawiadomiaja.

#95 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 lis 2012 - 06:52

Dzisiaj dla odmiany przy wolnym dniu upieklam biszkopciki z makiem przekladane dzemem. Obojetnie ile zrobie ich 50 czy 200, zawsze jest za malo. Jak widac malenkie a sympatyczne, i jak moje dziewczyny mowia, : ciasteczka krzycza aby je jesc.
Dołączona grafika

#96 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 06 lis 2012 - 06:55

ciasteczka krzycza aby je jesc.


CUDOWNIE :lol: :lol: :lol:

#97 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7271 postów

Napisano 06 lis 2012 - 07:14

upieklam biszkopciki z makiem przekladane dzemem

Piekłem te ciasteczka ze trzy mies. wstecz, totalna klapa, przepis z neta był jakiś "zryty". Twoje wyglądają wspaniale i dlatego proszę o dokładny przepis wraz z opisem produkcji :D :D z braku czasu nie wiem kiedy się zbiorę do wypieku, ale przepis się przyda :D


O! znalazłem przepis wg którego robiłem, katastrofa...

Ciasteczka z makiem

3 jajka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej
mak do posypania
dżem lub marmolada do przełożenia

Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.

Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy na sztywną pianę!!! Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier. Dalej żółtka i dalej miksujemy. Mieszając już łyżką dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy ciasteczka makiem.
Pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podważając nożykiem.
Po upieczeniu przekładamy ciasteczka dżemem lub marmoladą.

#98 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 lis 2012 - 07:38

upieklam biszkopciki z makiem przekladane dzemem

Piekłem te ciasteczka ze trzy mies. wstecz, totalna klapa, przepis z neta był jakiś "zryty". Twoje wyglądają wspaniale i dlatego proszę o dokładny przepis wraz z opisem produkcji :D :D z braku czasu nie wiem kiedy się zbiorę do wypieku, ale przepis się przyda :D


O! znalazłem przepis wg którego robiłem, katastrofa...

Ciasteczka z makiem

3 jajka
80 g drobnego cukru lub cukru pudru
75 g mąki pszennej
mak do posypania
dżem lub marmolada do przełożenia

Z tej porcji składników wychodzą dwie piekarnikowe blaszki pojedynczych ciasteczek i dlatego najlepiej jest włączyć termoobieg i piec obie blaszki na raz.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C.

Białka oddzielamy od żółtek i dokładnie ubijamy na sztywną pianę!!! Następnie cały czas miksując stopniowo i powoli dodajemy cukier. Dalej żółtka i dalej miksujemy. Mieszając już łyżką dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy ją z masą. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego z grubą okrągłą nasadką i wyciskamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nieduże kółeczka. Między ciastkami pozostawiamy niewielkie odstępy. Na końcu posypujemy ciasteczka makiem.
Pieczemy przez około 10 minut do uzyskania lekko złotego koloru. Troszkę przywierają i trzeba je zdejmować delikatnie podważając nożykiem.
Po upieczeniu przekładamy ciasteczka dżemem lub marmoladą.

Ok Zboju MAdeju, biszkopciki to lobuzy i sa bardzo delikatne. Twoj przepis nie jest zly, w moim mam na 1 jajko 25 g maki i 25g cukru twoj jest odrobine slodszy, ale to nic, jak wyliczysz to nasz oklo 26,7 g( w zaokragleniu).
Zabawa wlasnie polega na tym aby bardzo mocno ubic bialka( ja daje doslownie szczypte soli do bialek na samym poczatku) ubijamaz bedzie tak strasznie sztywna,ze miske mozesz przekrecic do gory nogami i nie spadnie. Teraz daje cukier. I wlasnie wiele przepisow mowi o cukrze pudrze nigdy nie daje tego cukru do biszkopta wole dluzej ubijac ,ale zawsze daje krysztal. Tylko na prawde po lyzcze nie wiecej i po chwili znowu. To caly czas w czasie kiedy mikser pracuje. Kiedy jestem pewna ze cukier sie rozpuscil daje po jednym zoltku, nadal ubijam. Dopiero po wymieszaniu tego wylaczam mikser i przesiewam potrzebna ilosc maki do osobnej miski, nastepnie ponownie przesiewam porcjami do masy lekko mieszajac,partiami.
Pamietaj ,ze nie wolno za mocno mieszac, tylko unosic jakby mase. Kiedy to jest wymieszane bedziesz widzial ,ze jest puszysta . Przekladalm do worka i nakladam male ciasteczka na blache wylozona papierem, oczywiscie posypuje makiem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieke w 160-170 stopniach. ale to moj piekarnik, sam musisz wiedziec jak twoj pieczeZwykle wszytkie przepisy mowia o 180 stopniach jednak jesli masz juz piekarnik z wiatrakiem, musisz zmniejszyc temp. bo bedziesz wbiszkopcikach mial smak jajecznicy. Kiedy sie ladnie zarumienia, ale nie moga byc brazowe wyjmuje chwile blacha postoi i sciagam na kratke, od razu przekladam, bo sepy juz zabierajami z reki.
Najwazniejsze, bialka, na pewno bez kropli zoltka, bo nie wyjdzie, dobrze ubite,pamietaj o wymieszaniu maki tak jakbyc podnosil i chcial powietrze wpuscic dosrodka no i spokojnie w piekarniku . Kiedy wychodza sa takie jakby na srodku odrobine miekkie, ale to temp. kiedy ostygna sa ok.
To chyba wszytko. Wylicz sobie jaka chcesz porcje z tego co podalam. Ja zwykle robie z 6 jaj, 150 g maki, 150 g cukru.A dzem ,to dzisiaj byly jakby powidla ,alez wisni.

#99 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7271 postów

Napisano 06 lis 2012 - 07:42

Wielkie dzięki Aniu za przepisik :D :D

#100 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5035 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 13 lis 2012 - 20:28

Zrobiona wczoraj, a to zdjecie:
Dołączona grafika




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych