Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Annam W kuchni robi....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1308 odpowiedzi w tym temacie

#101 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12743 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 lis 2012 - 20:34

Zrobiona wczoraj,


Annam :clap: :clap: . No i Australia doczekała się polskiej wątrobianki . :grin: :lol:


Pozdrawiam

#102 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 13 lis 2012 - 20:39

Robilam wczesniej, ale zwykle w sloikach, teraz zdecydowalam sie zmienic. MAm wrazenie, ze bardzije nam smakuje
DZiekije Andrzej.

#103 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1644 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 13 lis 2012 - 20:41

Annam jak długo leciała by do nas żebyśmy spróbowali :grin: :clap: :clap: :clap:

#104 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 13 lis 2012 - 20:48

Jesli z biletem to 24 godz, jesli paczka to okolo 7-10 dni :grin:
Lepiej w druga strone, wtedy zawsze mozna swieze zrobic na przylot gosci

#105 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1644 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 13 lis 2012 - 21:08

Cholernie daleko bo bym się wprosił na taką wątrobiankę a może komitet reprezentacyjny WB by się wprosił......a wtedy by się działo :grin:

#106 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 13 lis 2012 - 21:42

Zrobiona wczoraj,

Apetyczna wątrobianka Anno,narobiłaś mi apetytu muszę zabrać się do roboty :clap:

#107 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lis 2012 - 04:33

Dzisiaj czas na ciasteczka kruche na swieta. Zuzia pilnie mi pomagala i oto efekt Dołączona grafika

#108 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6983 postów

Napisano 15 lis 2012 - 05:25

ANNAM, to masz taką pomocniczkę jak ja.Moja ma 6 lat.Tak przy okazji zapodaj przepis bo wiesz że ostatnio mnie na wypieki ciastek bierze :thumbsup:

#109 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lis 2012 - 07:34

Tacy pomocnicy w kuchni ,to najwazniejsze osoby. A kiedy cos wychodzi troche bardziej krzywe to lepiej smakuje. A teraz przepis Karolu. Znalazlam to kiedys na internecie, gdzie?nie pamietam. Ale przepis mam
150g masla,200g maki, 100g cukru,1 jajko,niepelna lyzeczka proszku do pieczenia, olejek( jaki wolisz, ja dalam wanilie, bo pozniej czerwone ciasto mailam o smaku wisniowym),w oryginalnym przepisie bylo, aby dac barwnik czerwony w proszku, jako ze Zuzia nie moze zadnych takich dziwnych rzeczy jesc, dalam do polowy czerwonej syrop wisniowy. Decyzja jest twoja,czy barwnik, czy sok( z sokiem jest troche trudniej, bo ciasto jest bardziej lepliwe do rak).
Metoda leniucha, wszystko do miksera z lopatka dociast kruchych i wymieszac,pozniej tylko lekko zagniesc, zrobic kule i do zamrazalnika na pol godziny.Po tym czasie ciasto podzielic na pol, jedna czesc zostawic bez niczego, druga zabarwic na czerwono. robic waleczki z kazdego koloru i laczyc je razem w laseczke . Piec w 165-170 stopni . okolo 15 min. Uwazaj bo jak za dlugo to biale ciasto moze sie sciemnic, a to wtedy brzydko bedzie wygladac.
Nastepnym razem chce zrobic z cacao, zamiast wisni, zobaczymi jak wtedy beda smakowac, a dam do ciasta olejek migdalowy.

#110 MIRKON

MIRKON

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 855 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 15 lis 2012 - 08:00

Aniu, fajnie wyglądają :thumbsup: , a co do smaku to wypowiem się jak SAM upiekę.
jeszcze nigdy nie robiłem ciasteczek, a od jakiegoś czasu mam chęć poświęcić czas na zajęcia z mąką

#111 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lis 2012 - 21:25

Powoli cos zawsze trzeba zrobic. Jak do tej pory u mnie dziewczyny nie chcialy jesc za bardzo wedlin( kupnych )zawsze wybrzydzaly, bardziej sery czy warzywa szly na smiadania . Teraz ciagle brakuje wedlin( chyba to wasza wina-i zasluga). Kiedy zaczynalam, to robilam parzone lub z szynkowara z kurczakow( mam dostep do jadalnych kurczakow :grin: ). Tym razem postanowilam zrobic ,ale wedzona ala szynke z kurczaka. zapeklowalam na sucho, a pozniej wymasowalam( a wlasciwie moj mikser za mnie to zrobil, kocham ta maszyne) i do siadki wsadzilam. Powisialo, posuszylo sie troche, pozniej do wedzarni i uwedzilam. Po wedzeniu parzenie. Wieczorkiem skonczylam pozno ,ale bylo warto dziewczeta zjadly na sniadanie. Jeden problem jaki mialam, to zdjecie siatki, jesli ktos ma na to odpowiedz, to prosze bo troche poszarpalam z zewnatrz, jednak smak jest bardzo dobry.
Dołączona grafika

#112 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 15 lis 2012 - 21:49

ANNAM, czy masz mikser z koncowka do masowania miesa czy tez uzywasz np.haka ? napisz prosze . Pozdrawiam :grin:

#113 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lis 2012 - 21:57

Pacan Wojciech, mam nowa wersje Kenwood'a, i jest tam ramie do robieniaciasta kruchego, ale sa 2 koncowki. I tak nowa jaka doloaczyli, jest sylikonowa. Wlasnie ta masuje mieso, wspaniale wychodzi, dobrze wymieszane. Jesli masz starego Kenwooda, to trzeba uwazac, bo maja slabsze silniki, ten nowy ma silniejszy.
Tutaj jest link , ale on tylko pokazuje ksztalt bo tak jak wyzej pisalam, jest zrobiony z sylikonu:
http://compare.ebay....dPriceItemTypes

#114 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2539 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 15 lis 2012 - 22:23

Dziekuje za link .Pozdrawiam U ciebie to chyba jest teraz rano Tak ? :grin:

#115 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lis 2012 - 22:27

Tak, 8:27 dokladnie

#116 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 15 lis 2012 - 22:43

wedzona ala szynke z kurczaka.

Aniu, normalnie z piersi kurzęcych robiłaś ??? Z całych kawałków ??? Jak z całych, to ile poszło na tą szynkę... Jak długo peklowałaś mięso ??? Może i ja bym się pokusił o taką, bo ciągle tylko wieprzowina...

#117 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 15 lis 2012 - 22:45

Aniu , powiedz proszę jak przyrządzasz mięso kangurze, bo muszę się przyznać, że ostatnio pojawiło się u mnie w sklepie i zamierzam coś z niego zdziałać... cena jest taka sobie, bo kg kosztuje ok 31 euro ...

#118 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 15 lis 2012 - 22:48

ANNAM piękna szyneczka drobiowa :thumbsup: . Jeśli chodzi o trudności w zdjęciu siatki to mogłabyś najpierw owinąć w folię celulozową a dopiero potem dać do siatki.

#119 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5028 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 lis 2012 - 23:08

wedzona ala szynke z kurczaka.

Aniu, normalnie z piersi kurzęcych robiłaś ??? Z całych kawałków ??? Jak z całych, to ile poszło na tą szynkę... Jak długo peklowałaś mięso ??? Może i ja bym się pokusił o taką, bo ciągle tylko wieprzowina...

Mialam uzbieranepiersizkurczaka 1980g dlokladnie, peklowalam na sucho 48 godzin. Jedno co to musisz uwazac, przy piersiach jest takie male sciegno, trezba to usunac. \pozniej ,jka pisalam mieszalam ,aby klej sie dobry zrobil9 Czes sie nawet troche tak rozciaplala,aletylko na zewnatrz, trzymaly sie kawalki, wsadzilam dosiadki i juz. Pokemon, jak masz dostep do kurczakow dobrych ,to polecam.
Mythjesli chodzi o mieso z kangura, to pamietaj zejest bardzo chude.Mojznajomy mysliwy zawsze robi z tego miesa gulasz. Ja lubie zapeklowac( twoje ulubione przyprawy,oszczednie z sola,bo sie zrobi guma-moje odczucie, i doswiadczenie, juz zulam) i na grill, tylkoszybkie smazenie.Lub jesli lubisz to mozna je zwinac w rolade i tez na grill. Bardzo lubie robic z malych kawalkow jak szaszlyki ( wlasnie kangur i baranina tak je robie). Rozbije kawalki na dosc cienkie plastry, klade po lisciu szalwi i kostce sera feta, to zwijam i nabijam, po 3-4 na jedne patyk( ?) smaze na grillu, czy w kuchni czy w ogrodzie. Soli tutaj nie daje na koniec, bo feta itak daje smak slony. KAzdy czeka zawsze na te wlasnie szaszlyki.
Mozesz tez robic jak kotlety mielone( musisz dodac innego miesa bo za chude), tego nie lubie, tutaj jesli jest w sprzedazy mielone mieso kangura, zawsze mam wrazenie ze to byl czyszczony stol rzeznika.Pojecam tobie kupowanie calych kawalkow, i z tego co chcesz mozesz robic. Mieso jest w smaku zblizone do koniny( nie wiem czy jadles) jest slodkawe w smaku, ale warte sprobowania. Spotkalam sie tez, ze niektorze wedza to mieso, ale sama nie jadlami nie wiem jak sie do wedzenia przygotowuje. MAxell dal tutaj ksiazke o koninie, jesli dojde do czytania jej ,to wlasnie te przepisy powinny byc zblizone, jesli chodzi o kangura.W sklepach u nas tez sa sprzedawane kielbasy z kangura. Jednak jesli bede planowac jesc kielbase, to wole sama ja zrobic.
Powodzenia Myth, warto zawsze chociaz raz sprobowac cos nowego

#120 myth

myth

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1602 postów
  • MiejscowośćReykjavik, Islandia/ Koszalin

Napisano 15 lis 2012 - 23:34

Aniu, mieszkam w Islandii i jest to bardzo otwarty kulinarnie kraj... koninę jadałem, jadam i będę jadać, bardzo lubię ... u nas co ciekawe, na półkach czeka na kupno gotowe już do grillowania mięso z wieloryba np. , więc takie wyzwania jak kangur, tym bardziej lubię, bo to unikatowe jedzonko ... jak na 1wszy raz, to pokuszę się na gulasz ... debiut już jutro, pochwalę się wynikami :D .. na marginesie dodam, że wspomniane przeze mnie mięso wieloryba, ma pod sobą wołowinę... jest cudownie pyszne :D




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych