ANNAM Opublikowano 27 Listopada 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 27 Listopada 2012 U nas nosza nazwe "Long Johns", sa to z ciasta jak na paczki zrobione rurki( w moim przypadku rozki, bo mam takie metalowe foremki) i wypelnione kremem budyniowym.Aniu podaj dokładny przepis na ciasto i krem, i jak te rurki/rozki pieczesz ??? Tak wiesz... jak dokładnie po kolei...kawa na ławę... Pokemon, ciasto to najprostrze ciasto paczkowe, a nastepnym razem ,kiedy bede robic rurki ,to zrobie po kolei zdjecia, aby bylo jasniej. Pozdrawiam, Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 3 Grudnia 2012 Wczoraj pieklam chleb z octem. Pod takim tytulem dostalam ten przepis od kolezanki, ona gdzie go chyba na necie wygrzebala. Do jednej miski daje sie 400g maki pszennej chlebowej+125g maki razowej+2 lyzeczki soli+ 25g masla - to wszystko lekko przemieszac Do drugiej miski :250ml coeplej wody+175g startego surowego ziemniaka( starty jak na placki ziemniaczane)+2 lyzki octu balsamicznego+40g drozdzy swiezych- to wszytko wymieszac ,aby drozdze byly dobrze rozstarte i to wszystko wlac do miski numer 1. Po wyrobieniu ciasto jest dosc wilgotne, ale nie trzeba dodawac maki. Odstawic to na 10-15 minut po tym czasie wyrobic rozciagajac je, nastepnie wsadzic do miski wysmarowanej olejemi pozostawiac do wyrosniecia. Kiedy wyrosnie wyrobic jeszcze raz i uformowacchleb, pozostawic do wyrosniecia. Piec w temp. 220 stopni przez okolo 30-40 min.JA wstawiam naczynie z wodana dno piekarnika, aby skorka byla chrupiac( mam piekarnik na gaz). Z wczorajszego chleba zostaly tylko 2 kromki(Jak widac na zdjeciu dodalam od siebie nasiona dyni, slonecznika, siemia lnianego i odrobine maku). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 10 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Piernik szybki , specjalnie dla POkemon'a. Jest to przepis mojej mamy na piernik na piwie. Ja to nazywam babka piernikowa, bo dla mnie prawdziwy piernik powinien byc ciezszym ciastem, no ale jak ktos nie zdazyl wczesniej upiec piernika, to ten jest dosc smaczny. Jeszcze jedno, przepisy mojej mamy byly typu :500g aki i jeszcze troche. Ja normalnie rozumiem to jeszcze troche wiec postaralam sie zrobic tak jak powinnobyc z tym jej "jeszcze troche". Podaje rozpietosci, wiecjesli ktosda np. 515g maki bedzie ok. Wiec zaczynamy: 400 ml piwa ciemnego zagotowac i ostudzic . Odstawicna pozniej Do miski przesiac razem: 510-520 g maki zwyklej( nie tortowej) 4-5 lyzek kakao( lepiej 5 i to ciemnego, od tego jest kolor ciasta) 2,5 lyzeczki sody 4,5 lyzeczki imbiru zmielonego 0,5 lyzeczki pieprzu bialego 1 lyzeczka ostrej papryki ( ja czesto daje chili nie czujesie tego w ciescie) 2 lyzezczki cynamonu i dobrze wymieszac. W drugiej misce ubic 5 jaj 230 g cukru Kiedy bedzie to dobrze ubite dodac 300 ml miodu 330ml oleju Kiedy to juz bedzie dobrze ubite dodawac na przemian mieszanine maki i piwo. Foremki wykladam papierem i pieke 3 male foremki w temp. 180stopni. Po upieczeniu( sprawdzac patyczkiem) odstawic w foremkach do wystygniecia. Odejdabardzo latwo bo jest papier. Polac czekolada lub lukrem. U mnie dziwczyny opanowaly dekoracje lukrowo-cukrowa.Noi dla forum zdjecie ze swinkami cukrowymi tez jest :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 10 Grudnia 2012 Piernik szybki , specjalnie dla POkemon'a. Jest to przepis mojej mamy na piernik na piwie.Annam, dziękuję Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 10 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 10 Grudnia 2012 pokemon15, ale masz względy :lol: Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Grudnia 2012 U was zima u nas upaly, wiec obiady robie zwykle szybkie. Wczorajszy szybki obiadek i lekki za razem Makaron z groszkien i migdalami oraz kurczak z warzywkami Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 19 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 19 Grudnia 2012 lollicake, czyli ciastowe lizaki. Wczoraj byla zabawa w domu wlasnie z nimi. Upieklam ciasto czekoladowe, Corkamoja dalej robilam. Pomieszala z czekolada, zrobila kulki nadziala na patyczki i pozniej dekorowala. Gotowe przed pakowaniem. MIla zabawa w kuchni dla dzieci, jesli chodzi o smak, to my dodalysmy do niekotrych migdaly i ojejek migdalowy, do innych pomaranczowa skorek i oczywiscie ojejek, wanikie, mietei wisniowy smak( dla doroslych :wink: ). Ostrzegam tuych ,ktorzy na diecie, kalorii wiecej niz kilka :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 20 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 20 Grudnia 2012 Ostrzegam tuych ,ktorzy na diecie, kalorii wiecej niz kilka :devil: dobrze, że moja żarłoczna buzia nie sięga tak daleko ^^ piękne te lizaczki :clap: pomysł super, z pewnością wiele konkursów by wygrały a co tam wlałaś do tych wiśniowych? :devil: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Grudnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 20 Grudnia 2012 [quote="PanBoczeka co tam wlałaś do tych wiśniowych? ]Wisniowka odrobine polepszyla smak. A ze nie pieczone juz ,to wlasnie dlatego dla doroslych. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Lato w pelni. znajoma obdarowala mnie 2mawiadrami truskawek. Czesc zostalo zjedzone, a reszta na syrop i do sloikow. Ta sama znajoma "odgrazala sie " ze w niedziele przywiezie mi znowu nastepnaporcje. CZyli wiecej bedzie do sloikow. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 24 Stycznia 2013 Miłe wspomnienie truskawek , kiedy u nas wkoło biało i zimno :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 24 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 24 Stycznia 2013 :thumbsup: ..mmm..truskaweczki i bita śmietana do tego.... :grin: Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 24 Stycznia 2013 A obiadek. Wiadomo szybki bo cieplo wszedzie ,czyli cos z wok'a Kilka dni wczesniej, kiedy wlaczylam piekarni to rybka, z ziolamii oliwkami: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 25 Stycznia 2013 a reszta na syrop i do sloikow.Ładny zestawik,bardzo lubię truskawki. :grin: Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Lato w pelni. znajoma obdarowala mnie 2mawiadrami truskawek. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: może chcesz się zamienić na półkule? :devil: słoiczków truskawkowych nigdy nie za dużo Ani jedzonko też fajne sobie robisz :P jakie tam teraz macie temperatury? (tak, tak powiedz ^^ niech wszyscy zazdroszczą hehehe) dla mnie w lato najlepsiejszy obiadek to pół arbuza i łyżka :lol: ładnie te kluseczki wyglądają jak prawdziwe chińskie do sterfraja ^^ sama robiłaś? Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 25 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 25 Stycznia 2013 kiedy wlaczylam piekarni to rybka, z ziolamii oliwkami: Tę rybkę muszę zrobić! :grin: Pomysł z papierem do pieczenia wykorzystam :idea: Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 25 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 25 Stycznia 2013 Alltid, polecam. A do srodka jesli masz rybe w calosci jeszcze lepiej. Skropic cytryna( lub oblozyc plasterkami cytryny) do srodka ziola i warzywa. Zawinac w papier, ale zanim rybe polozysz posmaruj odrobina oleju papier. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Dzisiaj przy przyzwoitej temperaturze wlozylam odrobine energii na zrobienie obiadu. Wiadomo, Ania jest leniwa wiec cos szybkiego. Kurczak w bialym sosie Wstepnie, z moim nieodlacznym tasakiem pokroilam marchewke, piertuszke i lodyge selera. A nozki kurczaka przygotowalam, wyciagajac kosc. Terqaz nalezy wazywa wstawic/wsunac/wepchac( w zaleznosci kto i jak do tego podejdzie) w miejsce kosci . Pozostale wazywka drobnimy na kostke, i pozniej dodamy do sosu. Teraz na patelni ( glebokiej) dajemy 1 lyzke masla i na tym obsmazamy kurczaka z kazdej strony. Trzeba tylko pamietac, aby przed polozeniem nozki na patelnie poprawic skore, bo ladniej wyglada( ona i tak sie kurczy) Na patelnie dodajemy druga lyzke masla, dodajemy grzyby, podsmazamy je, nastepnie dodajemy pokrojone marchewke, pietruszke i seler.Chwile smazymy ,az lekko zmiekna, dodajemy biale, wytrawne wino i teraz pod wplywem plynu calu smak ,ktory bylna dnie patelni przechodzi do sosu. kiedy zacznie wrzec, dodajemy smietane. To jest przepis na oko, ale jesli kiedys bede robic jeszcze raz, na pewno bedzie idealnie podane. Dodajemy sol i pieprz dopiero teraz . Doprowadzamy do zawrzenia i spowrotem kladziemy kurczakowe nozki do sosu. Kiedy sie bardzo gotuje, sciszamy palnik, aby lekko tylko sie gotowalo i przykrywany ,ale nie calkowicie( sos moze uciec ). Zajmuje to okolo 20 minut i kurczak robi sie smaczny a sos gesty. W tym czasie zrobilam salatke. Jest to taka u nas nazywana "Zielona" bo tylko zielkone rzeczy tam sa. Mieszanka salat, groszek zielony( pstraczki) sielona natka selera i zielona gruszka, zapomnialambym o kilku kwaitach z ogrodu, malo tego, bo wlasnie przekwitly. Jako sos do salatki to poszatkowana bardzo drobno szalwia, bazylia i pietruszka, wymieszane z octem jablkowym, olejem, sola pieprzem i bardzo mala iloscia majonezu. Zalane na wiezchu i dopiero przy nakladaniu jest wymieszane. A tak juz na talerzu Jeszcze raz powtarzam, zadnych mak do zageszczenia sosu niepotrzeba. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szostek Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 26 Stycznia 2013 ANNAM !!! Nie powiem to wygląda bardzo smacznie,gratulacje dobry przepis !!!! Cytuj Pozdrawiam Piotr !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Kurczak w bialym sosie Faktycznie bardzo ładnie to wygląda :clap: . No cóż , prawie nie jadam kurczaków . :sad: Gorąco pozdrawiam :smile: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Kurczak w bialym sosie Faktycznie bardzo ładnie to wygląda :clap: . No cóż , prawie nie jadam kurczaków . :sad: Gorąco pozdrawiam :smile: Andzrej ,moze zastapic to ryba. Tylko wtedy, przypadkiem kiedys przyz moja kolezanke zmienilam ,do ryby wino wytrawne na slodkie( ona tylko takie pija) nawet dobre wyszlo i wlasnie do ryby ze slodkim winem robie. ANNAM !!! Nie powiem to wygląda bardzo smacznie, gratulacje dobry przepis !!!!Szostkowski zrob ,jesli jadasz kurczaki to polecam :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Andzrej ,moze zastapic to ryba. To dzięki za podpowiedź . Pozdrawiam gorąco :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Ania jest leniwa:lol: dobry żart.. Wstepnie, z moim nieodlacznym tasakiem pokroilam marchewke, piertuszke i lodyge selera. A nozki kurczaka przygotowalam, wyciagajac kosc.tak pięknie i dokładnie pokrojone warzywa, kości z udek wyjęte... Aniu :P jak Ty jesteś leniwa to ja spadam daleko daleko do poziomu lenistwa pieroga :lol: Danie pomysłowe, piękne i na pewno smaczne :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Stycznia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Robercie, jeszcze bys sie zdziwil jaki leniuch, dlatego takie szybkiem obiady robie. A tak tylko umiem pokroic moim ukochanym tasaczkiem :grin: To moj ulubieniec, moze to smieszne sie wyda, ale nozem nie potrafie :blush: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 26 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 26 Stycznia 2013 Kolejny ciekawy przepis, który może urozmaicić sposób podania :clap: :thumbsup: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.