Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Annam W kuchni robi....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1308 odpowiedzi w tym temacie

#141 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3403 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 18 lis 2012 - 06:08

"Długie Jaśki" wyglądają smaczniaście .
I po co Ci to - dziś będziesz "molestowana" o przepisy :grin:

#142 nemo19788

nemo19788

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćKonstancin-Jeziorna

Napisano 18 lis 2012 - 12:13

ale bym zjadła taką ala rurkę :thumbsup:

#143 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 18 lis 2012 - 16:02

Aniu,Twoje dni mają więcej godzin niż nasze??? :lol: :lol:
Zrobiłaś tyle, co niejeden przez 3 dni :lol:
Ale same pychotki :clap: :thumbsup:

#144 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 18 lis 2012 - 20:05

Aniu,Twoje dni mają więcej godzin niż nasze??? :lol: :lol:
Zrobiłaś tyle, co niejeden przez 3 dni :lol:
Ale same pychotki :clap: :thumbsup:

Elu, zwykle ukladam sobie plan, kiedy cos takiego robie. Mieszam w mikserze wszytko co sie da, a to skraca czas pracy. No i kiedy chleb i drozdzowe rosnie, robie i pieke ciasteczka.A te ostatnie,to nawet musialam osobno wstawic, bo krem nie byl gotowy(Widzisz spoznilam sie). A z ciasteczkami to jest tak ,ze Zuzia tez mi pomaga. NA pewno dlatego tak szybko mi idzie. :grin:
nemo19788 warto zrobic i sprobowac. Tylko kiedy nawija sie ciasto na foremki, prosze pamietac, aby zalozyc ciasto na ciasto , bo inaczej sie nie polaczy.

#145 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lis 2012 - 08:09

Witaj ANNAM, masz taką małą patelenkę czy kroisz większe naleśniki na te maleńkie cudeńka?

Ps.Widziałem tak małe patelenki zespolone po 3 szt, do smażenia blinów.

Pozdrawiam.

Obiecalam wstawic zdjecie patelni, PePe oto ona : Dołączona grafika
Przypomnialam sobie, bo robilam dzisiaj 150 szt. krokietow do wigilii, tu gotowe go zamrazalnika( wlasnie z takim rozmarze jak patelenka:
Dołączona grafika
Mam nadzieje ,ze do barszczyku mi wystarczy

#146 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lis 2012 - 08:57

No , dziewczyno toś się narobiła.
Tak jak pisałem do blinów były patelenki (chyba trochę mniejsze) zespolone po trzy , i mając takie dwa zestawy i płytę kuchenną można było sprostać wyzwaniu biesiadników. Którzy siedzieli za stołem i układali bliny w stosiki przekładając je a to siekanym jajkiem, a to siekanym śledziem w śmietanie, lub kawiorem i.t.d.Bliny jada się na ciepło, Twoje krokieciki to wyzwanie nie lada, pełen szacun :clap: :thumbsup: :grin:

#147 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lis 2012 - 09:50

:blush: Dziekuje :grin:

#148 Ela

Ela

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 967 postów
  • MiejscowośćDębce

Napisano 27 lis 2012 - 10:31

Aniu,Twoja praca skojarzyła mi się z tym świstakiem ..co siedzi i zawija w sreberka :lol:
Jak mróweczka,podziwiam i pozdrawiam

#149 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lis 2012 - 11:03

Elu, to krokiety na wigilie szykowalam. U mnie zwykle jest bardzo duzo osob i kazdy zwykle chce wszytkiego sprobowac. Dlatego robie male porcje. Kto ma ochote weznie kilka wiecej, a osoby ktore malo jedza, maja szanse wszytkich dan sprobowac.
A swoja droga, bardzo lubie wlasnie malenkie porcje, nawet jak dziewczetom cos szykuje to wlasnie w takich rozmiarach.Torche wiecej pracy,ale cieszy mnie jak kazdy zajada.

#150 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 27 lis 2012 - 20:38

U nas nosza nazwe "Long Johns", sa to z ciasta jak na paczki zrobione rurki( w moim przypadku rozki, bo mam takie metalowe foremki) i wypelnione kremem budyniowym.

Aniu podaj dokładny przepis na ciasto i krem, i jak te rurki/rozki pieczesz ??? Tak wiesz... jak dokładnie po kolei...kawa na ławę... :)

#151 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lis 2012 - 21:16

U nas nosza nazwe "Long Johns", sa to z ciasta jak na paczki zrobione rurki( w moim przypadku rozki, bo mam takie metalowe foremki) i wypelnione kremem budyniowym.

Aniu podaj dokładny przepis na ciasto i krem, i jak te rurki/rozki pieczesz ??? Tak wiesz... jak dokładnie po kolei...kawa na ławę... :)

Pokemon, ciasto to najprostrze ciasto paczkowe, a nastepnym razem ,kiedy bede robic rurki ,to zrobie po kolei zdjecia, aby bylo jasniej.
Pozdrawiam,

#152 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 03 gru 2012 - 01:04

Wczoraj pieklam chleb z octem. Pod takim tytulem dostalam ten przepis od kolezanki, ona gdzie go chyba na necie wygrzebala.
Do jednej miski daje sie 400g maki pszennej chlebowej+125g maki razowej+2 lyzeczki soli+ 25g masla - to wszystko lekko przemieszac
Do drugiej miski :250ml coeplej wody+175g startego surowego ziemniaka( starty jak na placki ziemniaczane)+2 lyzki octu balsamicznego+40g drozdzy swiezych- to wszytko wymieszac ,aby drozdze byly dobrze rozstarte i to wszystko wlac do miski numer 1.
Po wyrobieniu ciasto jest dosc wilgotne, ale nie trzeba dodawac maki. Odstawic to na 10-15 minut po tym czasie wyrobic rozciagajac je, nastepnie wsadzic do miski wysmarowanej olejemi pozostawiac do wyrosniecia. Kiedy wyrosnie wyrobic jeszcze raz i uformowacchleb, pozostawic do wyrosniecia. Piec w temp. 220 stopni przez okolo 30-40 min.JA wstawiam naczynie z wodana dno piekarnika, aby skorka byla chrupiac( mam piekarnik na gaz).
Z wczorajszego chleba zostaly tylko 2 kromki(Jak widac na zdjeciu dodalam od siebie nasiona dyni, slonecznika, siemia lnianego i odrobine maku).
Dołączona grafika

#153 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 10 gru 2012 - 09:29

Piernik szybki , specjalnie dla POkemon'a. Jest to przepis mojej mamy na piernik na piwie. Ja to nazywam babka piernikowa, bo dla mnie prawdziwy piernik powinien byc ciezszym ciastem, no ale jak ktos nie zdazyl wczesniej upiec piernika, to ten jest dosc smaczny.
Jeszcze jedno, przepisy mojej mamy byly typu :500g aki i jeszcze troche. Ja normalnie rozumiem to jeszcze troche wiec postaralam sie zrobic tak jak powinnobyc z tym jej "jeszcze troche". Podaje rozpietosci, wiecjesli ktosda np. 515g maki bedzie ok.
Wiec zaczynamy:
400 ml piwa ciemnego zagotowac i ostudzic . Odstawicna pozniej
Do miski przesiac razem:
510-520 g maki zwyklej( nie tortowej)
4-5 lyzek kakao( lepiej 5 i to ciemnego, od tego jest kolor ciasta)
2,5 lyzeczki sody
4,5 lyzeczki imbiru zmielonego
0,5 lyzeczki pieprzu bialego
1 lyzeczka ostrej papryki ( ja czesto daje chili nie czujesie tego w ciescie)
2 lyzezczki cynamonu
i dobrze wymieszac.
W drugiej misce ubic
5 jaj
230 g cukru
Kiedy bedzie to dobrze ubite dodac
300 ml miodu
330ml oleju
Kiedy to juz bedzie dobrze ubite dodawac na przemian mieszanine maki i piwo.
Foremki wykladam papierem i pieke 3 male foremki w temp. 180stopni.
Po upieczeniu( sprawdzac patyczkiem) odstawic w foremkach do wystygniecia. Odejdabardzo latwo bo jest papier.
Polac czekolada lub lukrem.
U mnie dziwczyny opanowaly dekoracje lukrowo-cukrowa.Noi dla forum zdjecie ze swinkami cukrowymi tez jest :grin:

Dołączona grafika

#154 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4164 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 10 gru 2012 - 09:48

Piernik szybki , specjalnie dla POkemon'a. Jest to przepis mojej mamy na piernik na piwie.

Annam, dziękuję :)

#155 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7000 postów

Napisano 10 gru 2012 - 17:22

pokemon15, ale masz względy :lol:

#156 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 12 gru 2012 - 23:07

U was zima u nas upaly, wiec obiady robie zwykle szybkie. Wczorajszy szybki obiadek i lekki za razem
Dołączona grafika
Makaron z groszkien i migdalami oraz kurczak z warzywkami

#157 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 gru 2012 - 00:52

lollicake, czyli ciastowe lizaki. Wczoraj byla zabawa w domu wlasnie z nimi. Upieklam ciasto czekoladowe, Corkamoja dalej robilam. Pomieszala z czekolada, zrobila kulki nadziala na patyczki i pozniej dekorowala. Gotowe przed pakowaniem. Dołączona grafika
MIla zabawa w kuchni dla dzieci, jesli chodzi o smak, to my dodalysmy do niekotrych migdaly i ojejek migdalowy, do innych pomaranczowa skorek i oczywiscie ojejek, wanikie, mietei wisniowy smak( dla doroslych :wink: ). Ostrzegam tuych ,ktorzy na diecie, kalorii wiecej niz kilka :grin:

#158 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 20 gru 2012 - 05:48

Ostrzegam tuych ,ktorzy na diecie, kalorii wiecej niz kilka

:devil: dobrze, że moja żarłoczna buzia nie sięga tak daleko ^^ piękne te lizaczki :clap: pomysł super, z pewnością wiele konkursów by wygrały :)
a co tam wlałaś do tych wiśniowych? :devil: Pozdrawiam

#159 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 20 gru 2012 - 10:54

[quote="PanBoczek
a co tam wlałaś do tych wiśniowych? ]
Wisniowka odrobine polepszyla smak. A ze nie pieczone juz ,to wlasnie dlatego dla doroslych.

#160 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5033 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 sty 2013 - 23:34

Lato w pelni. znajoma obdarowala mnie 2mawiadrami truskawek. Czesc zostalo zjedzone, a reszta na syrop i do sloikow.
Dołączona grafika
Ta sama znajoma "odgrazala sie " ze w niedziele przywiezie mi znowu nastepnaporcje. CZyli wiecej bedzie do sloikow.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych