Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Annam W kuchni robi....


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1308 odpowiedzi w tym temacie

#161 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 24 sty 2013 - 23:37

Miłe wspomnienie truskawek , kiedy u nas wkoło biało i zimno :grin:

#162 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 24 sty 2013 - 23:38

:thumbsup: ..mmm..truskaweczki i bita śmietana do tego.... :grin: :cool:

#163 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 24 sty 2013 - 23:45

A obiadek. Wiadomo szybki bo cieplo wszedzie ,czyli cos z wok'a
Dołączona grafika
Kilka dni wczesniej, kiedy wlaczylam piekarni to rybka, z ziolamii oliwkami:
Dołączona grafika

#164 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2426 postów

Napisano 25 sty 2013 - 12:36

a reszta na syrop i do sloikow.

Ładny zestawik,bardzo lubię truskawki. :grin:

#165 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 25 sty 2013 - 12:54

Lato w pelni. znajoma obdarowala mnie 2mawiadrami truskawek.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: może chcesz się zamienić na półkule? :devil:
słoiczków truskawkowych nigdy nie za dużo ;)
Ani jedzonko też fajne sobie robisz :P jakie tam teraz macie temperatury? (tak, tak powiedz ^^ niech wszyscy zazdroszczą hehehe)
dla mnie w lato najlepsiejszy obiadek to pół arbuza i łyżka :lol:
ładnie te kluseczki wyglądają :) jak prawdziwe chińskie do sterfraja ^^ sama robiłaś? Pozdrawiam

#166 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 25 sty 2013 - 15:42

kiedy wlaczylam piekarni to rybka, z ziolamii oliwkami:


Tę rybkę muszę zrobić! :grin:
Pomysł z papierem do pieczenia wykorzystam :idea:

#167 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 25 sty 2013 - 21:18

Alltid, polecam. A do srodka jesli masz rybe w calosci jeszcze lepiej. Skropic cytryna( lub oblozyc plasterkami cytryny) do srodka ziola i warzywa. Zawinac w papier, ale zanim rybe polozysz posmaruj odrobina oleju papier.

#168 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 sty 2013 - 09:23

Dzisiaj przy przyzwoitej temperaturze wlozylam odrobine energii na zrobienie obiadu.
Wiadomo, Ania jest leniwa wiec cos szybkiego.
Kurczak w bialym sosie
Wstepnie, z moim nieodlacznym tasakiem pokroilam marchewke, piertuszke i lodyge selera. A nozki kurczaka przygotowalam, wyciagajac kosc.
Dołączona grafika
Terqaz nalezy wazywa wstawic/wsunac/wepchac( w zaleznosci kto i jak do tego podejdzie) w miejsce kosci . Pozostale wazywka drobnimy na kostke, i pozniej dodamy do sosu.
Dołączona grafika
Teraz na patelni ( glebokiej) dajemy 1 lyzke masla i na tym obsmazamy kurczaka z kazdej strony. Trzeba tylko pamietac, aby przed polozeniem nozki na patelnie poprawic skore, bo ladniej wyglada( ona i tak sie kurczy) Dołączona grafika
Na patelnie dodajemy druga lyzke masla, dodajemy grzyby, podsmazamy je, nastepnie dodajemy pokrojone marchewke, pietruszke i seler.Chwile smazymy ,az lekko zmiekna, dodajemy biale, wytrawne wino i teraz pod wplywem plynu calu smak ,ktory bylna dnie patelni przechodzi do sosu. kiedy zacznie wrzec, dodajemy smietane. To jest przepis na oko, ale jesli kiedys bede robic jeszcze raz, na pewno bedzie idealnie podane. Dodajemy sol i pieprz dopiero teraz . Doprowadzamy do zawrzenia i spowrotem kladziemy kurczakowe nozki do sosu.
Dołączona grafika
Kiedy sie bardzo gotuje, sciszamy palnik, aby lekko tylko sie gotowalo i przykrywany ,ale nie calkowicie( sos moze uciec ). Zajmuje to okolo 20 minut i kurczak robi sie smaczny a sos gesty.
W tym czasie zrobilam salatke. Jest to taka u nas nazywana "Zielona" bo tylko zielkone rzeczy tam sa. Mieszanka salat, groszek zielony( pstraczki) sielona natka selera i zielona gruszka, zapomnialambym o kilku kwaitach z ogrodu, malo tego, bo wlasnie przekwitly. Jako sos do salatki to poszatkowana bardzo drobno szalwia, bazylia i pietruszka, wymieszane z octem jablkowym, olejem, sola pieprzem i bardzo mala iloscia majonezu. Zalane na wiezchu i dopiero przy nakladaniu jest wymieszane. Dołączona grafika
A tak juz na talerzu Dołączona grafika
Jeszcze raz powtarzam, zadnych mak do zageszczenia sosu niepotrzeba.

#169 Szostek

Szostek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 175 postów

Napisano 26 sty 2013 - 09:43

ANNAM !!!

Nie powiem to wygląda bardzo smacznie,
gratulacje dobry przepis !!!!

#170 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12744 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2013 - 10:01

Kurczak w bialym sosie



Faktycznie bardzo ładnie to wygląda :clap: . No cóż , prawie nie jadam kurczaków . :sad:

Gorąco pozdrawiam :smile:

#171 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 sty 2013 - 10:07

Kurczak w bialym sosie



Faktycznie bardzo ładnie to wygląda :clap: . No cóż , prawie nie jadam kurczaków . :sad:

Gorąco pozdrawiam :smile:

Andzrej ,moze zastapic to ryba. Tylko wtedy, przypadkiem kiedys przyz moja kolezanke zmienilam ,do ryby wino wytrawne na slodkie( ona tylko takie pija) nawet dobre wyszlo i wlasnie do ryby ze slodkim winem robie.

ANNAM !!!

Nie powiem to wygląda bardzo smacznie,
gratulacje dobry przepis !!!!

Szostkowski zrob ,jesli jadasz kurczaki to polecam :grin:

#172 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12744 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 sty 2013 - 10:10

Andzrej ,moze zastapic to ryba.



To dzięki za podpowiedź .

Pozdrawiam gorąco :grin:

#173 PanBoczek

PanBoczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3611 postów

Napisano 26 sty 2013 - 10:15

Ania jest leniwa

:lol: dobry żart..

Wstepnie, z moim nieodlacznym tasakiem pokroilam marchewke, piertuszke i lodyge selera. A nozki kurczaka przygotowalam, wyciagajac kosc.

tak pięknie i dokładnie pokrojone warzywa, kości z udek wyjęte... Aniu :P jak Ty jesteś leniwa to ja spadam daleko daleko do poziomu lenistwa pieroga :lol:
Danie pomysłowe, piękne i na pewno smaczne :clap: :clap: :clap: Pozdrawiam

#174 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 sty 2013 - 10:24

Robercie, jeszcze bys sie zdziwil jaki leniuch, dlatego takie szybkiem obiady robie. A tak tylko umiem pokroic moim ukochanym tasaczkiem :grin: To moj ulubieniec, moze to smieszne sie wyda, ale nozem nie potrafie :blush:

#175 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5230 postów

Napisano 26 sty 2013 - 11:04

Kolejny ciekawy przepis, który może urozmaicić sposób podania :clap: :thumbsup:

#176 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 26 sty 2013 - 11:20

Dzisiaj przy przyzwoitej temperaturze wlozylam odrobine energii na...


Jaką zalewę stosujesz do sloikow na zdjęciu :question:
Czy do wszystkich tą samą :question:

Ale pracuś :shock: :clap:

#177 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 sty 2013 - 11:34

Alltid, do tych tak. Tylne 5 to ogorki ,przod zapomniana cebula w ogrodzie. Zalewa octowa,z marchewka, sola, cukrem, zielem ang.pieprzem gorczyca, liscmi chrzanu. Dodatkowo do kazdego sloika 2-3 ostre papryczki.Robilam w tej zalewie rowniez rzodkiewke . Bardzo smaczna jest.
Kiszone ogorki juz mam, a dziewczeta ostatnio tylko octowe chca jesc, wiec ich wiecej robie.
Wiesz, mam malenki ogrodek w skrzyniach, i tak co kilka dni zbieram moje plony.
Jutro robie przecier z pomidorow i druga porcie truskawek dowioza ,wiec na nie tez sie szykuje.

#178 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5031 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 sty 2013 - 11:57

Biotit, bbq czyli mieso , seafood na grilu i o czywiscie nieodlaczne piwo. Trzeba dodac stroje( szorty,koszulki stroje kapielowe) ,male flagi przyczepione do samochodow i podniesione flagi przy domach.
Tylko nie wiem dlaczego, dzisiaj duzo ludzi pracowalo, ale wolne jest w poniedzialek. Jednak widac swieto naokolo.A to jedna z reklam:
Dołączona grafika

#179 EL GREGOR

EL GREGOR

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3858 postów
  • MiejscowośćBartoszyce

Napisano 26 sty 2013 - 12:00

:grin: :thumbsup: :clap: Aniu bardzo fajne danie :grin:

Na pewno skorzystam z przepisu. :grin:

Serdecznie pozdrawiam i zazdroszczę lata. :grin:

#180 kaszubka33

kaszubka33

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1679 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 26 sty 2013 - 13:55

ANNAM, fajne te udka i ten sosik :thumbsup: :clap:
Robiłam podobne ale z papryką i zapiekane w piekarniku , bez dodatkowego sosu , inna wersja to ze śliwką suszoną .




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych