Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro, proste pytanie


krisk

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

A kto Ci powiedział że woda na solankę ma być przegotowana ( no oczywiście jeżeli woda z nieznanego źródła to lepiej przegotować), ja normalnie leję z wodociągów i nigdy nie miałem kłopotów.
Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pewny nie jestem, ale uważam że metoda dodawani peklosóli do gorącej wody może skutkować parowaniem azotynu.

Nie słyszałem żeby gotować lub dodawać peklosól do gorącej wody.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie.

Andrzej drugi raz spotykam się z gotowaniem peklosoli.

Sól lepiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie, ale czy dobrze myślę, że peklosoli nie powinno się tak traktować ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zależy jeszcze jaką zalewę peklujacą się przygotowuje, chodzi o gotowanie wody... Ja np robię z przyprawami i wodę z nimi zagotowuje, studzę i dopiero dodaje peklosól... Mozna też wody nie gotować...

MIŁOŚĆ

JEST PIĘKNYM KWIATEM

KTÓRY KWITNIE

POŚRÓD CHWASTÓW

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gotowanie wody z przyprawami to normalka.

Podczas gotowania, a raczej parzenia (parzę nie gotuję) przyprawy oddają aromat, ale gotować peklosól ?

Po co ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś, gdzieś na forum wyczytałem :grin: dobrą radę :grin:

To już Jacek musi napisać gdzie ta dobra rada leży. :cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

gotować peklosól ?

Po co ?

nie nie, peklosoli nigdy nie gotowałem i pierwsze słyszę o takim postępowaniu...

Gotowanie "soli" Pokemonie to PODSTAWA! :cool:

 

Ciekawe czy domyślisz się dlaczego? :wink:

 

BTW

Dziękuje PIĘKNIE za info na priw!

Gratuluje również z całego SERCA! :clap:

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Panowie widzę że naw tym temacie są pewne nieścisłości i wcale to pytanie nie jest takie głupie.

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa

 

cytat z tej strony:

"Saletrę i sól rozpuścić w wodzie, dodać zmielone przyprawy i zagotować. Zebrać wytworzoną pianę, roztwór przecedzić i ostudzić. "

 

I takich stron wierzcie mi jest wiele.

(Ja tak zawsze robiłem ) - to znaczy robiłem źle .

To może pokasować te strony skoro nie można gotować peklosoli.

 

Następna strona:

 

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanie

POZDRAWIAM
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacytowałeś mój przepis, ale gdzie tam jest mowa o gotowaniu peklosoli ???

 

Mylisz wywar z przypraw z gotowaniem peklosoli !

 

KROK TRZECI-WYWAR

5/ przygotowujemy wywar w jak najmniejszej ilości dodatkowej wody z

następujących składników:

- pieprz czarny cały ale lepiej bardzo grubo zmielony

- majeranek

- liść laurowy

- angielskie ziele

- kminek

- kolendra

............

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam :smile: nie chce zakładać nowego tematu.

Związku z tym ze jestem nowicjuszem mam pytanie do fachowców.

Zakupiłem kilogram soli peklowej firmy Prymat , czy można jej używać tak samo jak peklosoli mam na myśli tabelę ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.