krisk Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 WitajcieMoże dla niektórych pytanie wyda się głupie, ale muszę zapytaćJak należy przygotować solankę do peklowania na mokro, z tego co wiem, to na pewno z przegotowaną wodą, ale sól dodajemy do wody zimnej czy gorącej. Czy w ogóle to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 A kto Ci powiedział że woda na solankę ma być przegotowana ( no oczywiście jeżeli woda z nieznanego źródła to lepiej przegotować), ja normalnie leję z wodociągów i nigdy nie miałem kłopotów. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dla soli nie ma różnicy. Ale dla peklosoli, jest. Peklosól dodaj po ugotowaniu wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ale po ugotowaniu do wody zimnej, czy gorącej? Chodzi o peklosól. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Chodzi o to aby peklosoli już nie gotować. Ja dodaje peklosól do jeszcze gorącej. W sumie tylko lekko przestudzonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Ale dla peklosoli, jest. Peklosól dodaj po ugotowaniu wody.A na jakiej podstawie kolega tak twierdzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Kiedyś, gdzieś na forum wyczytałem :grin: dobrą radę :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Pewny nie jestem, ale uważam że metoda dodawani peklosóli do gorącej wody może skutkować parowaniem azotynu.Nie słyszałem żeby gotować lub dodawać peklosól do gorącej wody. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Dziękuję za odpowiedź. Ustosunkuję się do tej wypowiedzi, okazuje się, że cały czas robiłem błąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie.Andrzej drugi raz spotykam się z gotowaniem peklosoli. Sól lepiej rozpuszcza się w ciepłej wodzie, ale czy dobrze myślę, że peklosoli nie powinno się tak traktować ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zależy jeszcze jaką zalewę peklujacą się przygotowuje, chodzi o gotowanie wody... Ja np robię z przyprawami i wodę z nimi zagotowuje, studzę i dopiero dodaje peklosól... Mozna też wody nie gotować... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Gotowanie wody z przyprawami to normalka.Podczas gotowania, a raczej parzenia (parzę nie gotuję) przyprawy oddają aromat, ale gotować peklosól ?Po co ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 gotować peklosól ? Po co ?nie nie, peklosoli nigdy nie gotowałem i pierwsze słyszę o takim postępowaniu... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Kiedyś, gdzieś na forum wyczytałem :grin: dobrą radę :grin:To już Jacek musi napisać gdzie ta dobra rada leży. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 gotować peklosól ? Po co ?nie nie, peklosoli nigdy nie gotowałem i pierwsze słyszę o takim postępowaniu... Gotowanie "soli" Pokemonie to PODSTAWA! Ciekawe czy domyślisz się dlaczego? :wink: BTW Dziękuje PIĘKNIE za info na priw! Gratuluje również z całego SERCA! :clap: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Gotowanie "soli" Pokemonie to PODSTAWA! nie będę w polemikę wchodził... bo nie o sól tu chodzi... a jak TY robisz, to Twoja sprawa... Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 6 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Sierpnia 2012 bo nie o sól tu chodzi...Pokemonie BINGO!!! :grin: Moim zdaniem chodzi o niepożądane bakterie. :wink: Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krisk Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 To w końcu gotować, czy nie? Bo już nic nie wiem :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zawsze rozpuszczamy sól kuchenną lub jej mieszaniny w zimnej, chłodnej wodzie. Przecież odpowiedź już dostałeś . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Panowie widzę że naw tym temacie są pewne nieścisłości i wcale to pytanie nie jest takie głupie. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/1389-peklowanie-mokre-miesa cytat z tej strony: "Saletrę i sól rozpuścić w wodzie, dodać zmielone przyprawy i zagotować. Zebrać wytworzoną pianę, roztwór przecedzić i ostudzić. " I takich stron wierzcie mi jest wiele. (Ja tak zawsze robiłem ) - to znaczy robiłem źle . To może pokasować te strony skoro nie można gotować peklosoli. Następna strona: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanie Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vtec Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Następna strona: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanieGdzie w tym przepisie masz informację o gotowaniu peklosoli? Cytuj "Słabi ludzie szukają zemsty, silni wybaczają, a inteligentni zwyczajnie ignorują." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Sierpnia 2012 Następna strona: http://wedlinydomowe.pl/p...b-na-peklowanieZacytowałeś mój przepis, ale gdzie tam jest mowa o gotowaniu peklosoli ??? Mylisz wywar z przypraw z gotowaniem peklosoli ! KROK TRZECI-WYWAR 5/ przygotowujemy wywar w jak najmniejszej ilości dodatkowej wody z następujących składników: - pieprz czarny cały ale lepiej bardzo grubo zmielony - majeranek - liść laurowy - angielskie ziele - kminek - kolendra ............ Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 8 Sierpnia 2012 Tak drugi link podałem zły .Pomyliłem z wywarem :blush: .Przepraszam . Ale w pierwszym jest o gotowaniu. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Witam :smile: nie chce zakładać nowego tematu. Związku z tym ze jestem nowicjuszem mam pytanie do fachowców.Zakupiłem kilogram soli peklowej firmy Prymat , czy można jej używać tak samo jak peklosoli mam na myśli tabelę ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.