Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie na mokro, proste pytanie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
205 odpowiedzi w tym temacie

#201 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 452 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 13 sty 2013 - 16:32

Mięso jest codziennie obracane i przekładane z dołu na górę i odwrotnie.

Dziękuję Wam za odpowiedzi.

#202 boher

boher

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 15 sty 2013 - 22:07

Witam.
Zapeklowałem golonkę tak jak mi podpowiedzieliście wyszła ok dziękuję. Teraz pekluję żeberka i ma pytanie według tego co napisał abartek przelicz solankę tak aby jej stężenie było ok60g soli na litr wody. Moje żeberka ważą 1 kg i żeby je zalać potrzebuję 1.5 l wody.Czyli wlewam 1.5 l wody i 90 gram peklosoli tak to mam zrobić .

#203 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 sty 2013 - 22:22

Moje żeberka ważą 1 kg i żeby je zalać potrzebuję 1.5 l wody.Czyli wlewam 1.5 l wody i 90 gram peklosoli tak to mam zrobić .

nie wierzę że nie masz takiego pojemnika :cool: - idź np do rybnego czy spożywczaka, tam można dostać wiaderka prostokątne po rybach czy sałatkach - w przypadku takich "kształtów" elementów do peklowania będą idealne...

trzeba pamiętać że żeberka mogą oddać więcej wody podczas pieczenia niż np. golonka a tym samym mogą być bardziej słone,
druga sprawa to dość duży udział kości... a te jak wiadomo soli nie przyjmują więc należałoby w świetle powyższych faktów rozważyć obniżenie stężenia solanki.... tylko to już wymaga reżimu temperaturowego i jeśli czas nie będzie długi to przy tak małym stężeniu wspomożenie nastrzykiem

#204 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1537 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 15 sty 2013 - 22:31

abratek

idź np do rybnego czy spożywczaka, tam można dostać wiaderka prostokątne po rybach czy sałatkach - w przypadku takich "kształtów" elementów do peklowania będą idealne...

Te słowa powinny by napisane dużą literą i wytłuszczone :clap: ja kupowałem w IKEA pojemniki, kombinowałem, żonie podbierałem a tu takie proste rozwiązanie.
Najprostsze jest najtrudniejsze. Jutro rano pójdę do rybnego i powiem panią co by zostawiły mi z 5 różnych pojemników - lepiej mieć więcej niż za mało ;D

#205 boher

boher

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 15 sty 2013 - 22:45

Ja nie piszę tutaj że nie mam garnków bo mam ich sporo ale kamienny jak na razie mam tylko jeden i w nim chce te żeberka peklować. Moje pytanie jest czy tak to mam zrobić czy nie.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#206 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 sty 2013 - 23:16

Ja nie piszę tutaj że nie mam garnków bo mam ich sporo

ale jak widać jeszcze za mało aby zapewnić sobie odpowiednie warunki.... musisz zrozumieć że są pewne zależności - w tym przypadku ilości solanki w stosunku do masy mięsa.....
ja swoje spostrzeżenia "wyłożyłem" teraz pora na Ciebie.... - trzeba troszkę ruszyć głową i zacząć pewne sprawy samemu analizować....
Nigdy nie peklowałem żeberek do pieczenia..... więc teraz teoretyzuję znając tylko pewne zależności i właściwości osobiście w takim "zastanym" przypadku zmniejszyłbym jeszcze ilość soli z uwagi na dużą ilość wody, spory udział kości i nieco nastrzyknął grubsze miejsca ze względu na słąbszą siłę penetracji "osłąbionej" solanki ....




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych