GuRu Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Tak, to jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Sierpnia 2012 TeBe dzięki bardzo za odpowiedż Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Za tydzień mam zamiar pierwszy raz wędzić, wiec proszę o Wasze rady :smile: Zakupiłem dziś trzy kilogramy schabu i trzy boczku, mam zamiar wędzić w przyszłą sobotę , czyli za tydzień. Mięso będzie przechowywane w lodówce w temperaturze około 4 st.Do peklowania zakupiłem sól peklową z Prymatu.Czytam forum od dłuższego czasu i chylę czoło przed jego twórcami :clap: muszę przyznać że jest to kopalnia wiedzy. Mimo wszystko proszę o wyrozumiałość i jeśli był by ktoś i doradził jakie proporcje dać do peklowania to będę wdzięczny :grin: Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Mimo wszystko proszę o wyrozumiałość i jeśli był by ktoś i doradził jakie proporcje dać do peklowania to będę wdzięczny :grin: Zapekluj w/g Tabeli DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm Czyli siedmiodniowe peklowanie ...na 6 kg mięsa potrzeba 2.4 litra wody i 300 - 288 peklosoli. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek001 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Jest również poprawiona Tabela Dziadka (mniejsza słoność) - ja takiej używam. Pod tym linkiem są wszystkie tabele (ta mniejsza słoność również):https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=7139&highlight=mniejsza+s%B3ono%B6%E6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Peklowanie 7 dni Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa Radzę zastosować tą ilość powyżej.Tabela podstawowa Dziadka może być za słona.Przypomnę ,że dajemy 0,4l solanki na 1 kg mięsa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 dziś trzy kilogramy schabu i trzy boczku, mam zamiar wędzić w przyszłą sobotę Na taką ilość mięska, takiego mięska proponuję następujące rozwiązanie: 0,45kg tej posiadanej soli peklowej rozpuścić w 5l wody, wstawić do lodówki, ze dwa razy w międzyczasie zamieszać, wyjąć w piątek z solanki do ocieknięcia, dalej standardowo. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 DZIADEK odpowiedź wyczerpująca :smile: DZIEKUJĘ Pytam dlatego że jestem zielony w tym temacie :sad: jeszcze nie mam strzykawki , a pekolwanie ma trwać 7 dni z stąd to pytanie . Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Peklowanie 7 dni Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa Radzę zastosować tą ilość powyżej.Tabela podstawowa Dziadka może być za słona.Przypomnę ,że dajemy 0,4l solanki na 1 kg mięsa. Z takim stwierdzeniem zgadzają się moje i mojej rodziny kubki smakowe . Jak robiłem peklowanie max. 5 dniowe według tabeli dziadka było oki ale ostatnio zrobiłem 8-10 dni ( również według tabeli ) i niestety wyszło za słone . Rodzinka już nie ma parcia na te wędzonki ze względu na słoność . Idą ale już nie znikają w takim tempie z lodówki . Moja produkcja z soboty ( niestety za słona ) : Co z tym robić ??? Bo na przyszłość wiem co zrobię . Ps. Przed ociekaniem i osadzaniem były płukane w wodzie może za krótko ale tak zrobiłem jak zawsze . Było 12,5 kg mięsa ( 8-10 dni na zdjęciu brak jednej polędwicy) - 5 litrów wody i 550g peklosoli . Według tego co pisze arkadiusz wystarczyło dać 500g peklosoli . Dobrze rozumiem ??? Czyli mogłem zrobić wersję mniej słoną dziadka bo tam wychodzi 450-475g ( kalkulator ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 10 Sierpnia 2012 Pytam dlatego że jestem zielony w tym temacie dałem 285 soli peklowej i przyprawy przegotowane na bardzo wolnym ogniu. Ja zielonym proponuję peklowanie bez zabijaczy smaku mięsa, no chyba że półprodukt z marketu. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Czyli mogłem zrobić wersję mniej słoną dziadka bo tam wychodzi 450-475g Zawsze możesz zrobić inną solankę.Każdy dobiera słoność wyrobów do swojego smaku.Niestety nie ma innej metody jak metoda prób i błędów. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika.Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba.Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę.Proste jak : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Każdy dobiera słoność wyrobów do swojego smaku.Prawda Arku...,a ja robię solankę pod dany asortyment jaki chce wykonać... :idea: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 11 Sierpnia 2012 Zawsze możesz zrobić inną solankę.Każdy dobiera słoność wyrobów do swojego smaku.Niestety nie ma innej metody jak metoda prób i błędów. :grin:Święta prawda nic dodać nic ująć pytam aby ograniczyć liczbę prób i błędów :grin: :wink: Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika. Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba. Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę. Proste jak : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli. Tabela Dziadka mi odpowiadała na słoność ale zawsze robiłem max. 5 dniówkę teraz będę mądrzejszy bo spróbowałem i wiem . Dzięki miro Adek, spróbuj wymoczyć w mleku.Powinno pomóc.Jak nie, zmiana mleka i mocz dalej. Pozdrawiam :wink: Teraz cała nadwyżka zamrożona a to co sparzone powoli znika z lodówki . Jak będę wyciągał następną partię z zamrażarki to po odmrożeniu w lodówce a przez parzeniem zrobię tak jak radzisz . Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Adek, spróbuj wymoczyć w mleku.Powinno pomóc.Jak nie, zmiana mleka i mocz dalej. Czemu mleko ? Zawsze na przesolone potrawy używam surowego ziemniaka, może i tu by pomógł ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika. Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba. Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę. Proste jak : http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli. miro jeszcze nawiążę do tego o napisałeś jeśli pozwolisz . W podanym linku do Twojego przelicznika po wpisywaniu wagi mięsa brak jest możliwości wpisy ilu dniowe ma być peklowanie . Jak rozumieć wynik jaki wyjdzie ??? Czy w zależności od długości peklowania lawirować wynikiem miedzy min. a max. peklosoli ??? Czy wynik jest dla peklowania dłuższego niż np. 5 dniowe ( ale wtedy powinna być informacja ) ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Bo to jest przyjęte z góry peklowanie 8-10 dni.Tak mi wychodzi z mocy solanki. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Adek sorry, ale jeśli mówimy o prawdziwym peklowaniu to minimum 8-10 dni.Inne, krótsze peklowanie, to system awaryjny. http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Bo to jest przyjęte z góry peklowanie 8-10 dni.Tak mi wychodzi z mocy solanki.Tak myślę bo inaczej miro by w ten sposób nie doradzał ale powinna być informacja dla takich jak ja :blush: [ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 21:38 ]Adek sorry, ale jeśli mówimy o prawdziwym peklowaniu to minimum 8-10 dni.Inne, krótsze peklowanie, to system awaryjny. http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.htmlI wszystko jasne :blush: ale może daj tam jakieś info dla ludzi którzy są na podobnym etapie łapania wiedzy jak moja osoba :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zawsze na przesolone potrawy używam surowego ziemniaka, może i tu by pomógł ?tu chodzi o wedzonki Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Teraz dopiero zauważyłem , że są to dwa różne linki :blush: . Jak bym od razu widział ten drugi nie było by pytania :blush: Pozdrawiam :wink: [ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 21:46 ]Z tym przesoleniem zapadła już decyzja . Zostaną zjedzone w takim stanie jak są bez zbędnego kombinowania bo można przedobrzyć . Nawet za słone smakują lepiej niż sklepowe tzn. nikt nie myśli o kupowaniu czegoś w sklepie :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 12 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 12 Sierpnia 2012 tu chodzi o wedzonkiJeśli już sparzone i słone to lipa. Do bigosu, na wywar lub do innych potraw jako załącznik. Pozostaje pytanie dlaczego wychodzą za słone ? Co jest tego powodem ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Adek, peklowanie Szczepana też jest oki, wędzonki są mniej słone https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 13 Sierpnia 2012 Adek, peklowanie Szczepana też jest oki, wędzonki są mniej słone Tylko ,że za krótkie bo góra 6 dni.Takie peklowanie można uznać za awaryjne. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 14 Sierpnia 2012 można uznać za awaryjne.Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie, 3 dni, 6 dni, 14 dni, pisu pekluje chyba kilka tyg. w niskich temp. ważne aby było mięso w środku dopeklowane. Zresztą, każdy :rolleyes: robi na swój smak, aby tylko było czym zagryźć "kieliszek chleba" :grin: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.