Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro, proste pytanie


krisk

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Za tydzień mam zamiar pierwszy raz wędzić, wiec proszę o Wasze rady :smile:

Zakupiłem dziś trzy kilogramy schabu i trzy boczku, mam zamiar wędzić w przyszłą sobotę , czyli za tydzień. Mięso będzie przechowywane w lodówce w temperaturze około 4 st.

Do peklowania zakupiłem sól peklową z Prymatu.

Czytam forum od dłuższego czasu i chylę czoło przed jego twórcami :clap: muszę przyznać że jest to kopalnia wiedzy.

Mimo wszystko proszę o wyrozumiałość i jeśli był by ktoś i doradził jakie proporcje dać do peklowania to będę wdzięczny :grin:

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mimo wszystko proszę o wyrozumiałość i jeśli był by ktoś i doradził jakie proporcje dać do peklowania to będę wdzięczny :grin:

Zapekluj w/g Tabeli DZIADKA http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm

Czyli siedmiodniowe peklowanie ...na 6 kg mięsa potrzeba 2.4 litra wody i 300 - 288 peklosoli.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie 7 dni

Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa

 

Radzę zastosować tą ilość powyżej.Tabela podstawowa Dziadka może być za słona.Przypomnę ,że dajemy 0,4l solanki na 1 kg mięsa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dziś trzy kilogramy schabu i trzy boczku, mam zamiar wędzić w przyszłą sobotę

Na taką ilość mięska, takiego mięska proponuję następujące rozwiązanie:

0,45kg tej posiadanej soli peklowej rozpuścić w 5l wody, wstawić do lodówki, ze dwa razy w międzyczasie zamieszać, wyjąć w piątek z solanki do ocieknięcia, dalej standardowo. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

DZIADEK odpowiedź wyczerpująca :smile: DZIEKUJĘ Pytam dlatego że jestem zielony w tym temacie :sad: jeszcze nie mam strzykawki , a pekolwanie ma trwać 7 dni z stąd to pytanie .
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Peklowanie 7 dni

Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 1,00, - 1,05kg peklosoli na 10 L wody

Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa

 

Radzę zastosować tą ilość powyżej.Tabela podstawowa Dziadka może być za słona.Przypomnę ,że dajemy 0,4l solanki na 1 kg mięsa.

Z takim stwierdzeniem zgadzają się moje i mojej rodziny kubki smakowe :) . Jak robiłem peklowanie max. 5 dniowe według tabeli dziadka było oki ale ostatnio zrobiłem 8-10 dni ( również według tabeli ) i niestety wyszło za słone . Rodzinka już nie ma parcia na te wędzonki ze względu na słoność . Idą ale już nie znikają w takim tempie z lodówki .

Moja produkcja z soboty ( niestety za słona ) :

 

Co z tym robić ??? Bo na przyszłość wiem co zrobię .

Ps. Przed ociekaniem i osadzaniem były płukane w wodzie może za krótko ale tak zrobiłem jak zawsze .

 

Było 12,5 kg mięsa ( 8-10 dni na zdjęciu brak jednej polędwicy) - 5 litrów wody i 550g peklosoli . Według tego co pisze arkadiusz wystarczyło dać 500g peklosoli . Dobrze rozumiem ??? Czyli mogłem zrobić wersję mniej słoną dziadka bo tam wychodzi 450-475g ( kalkulator )

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytam dlatego że jestem zielony w tym temacie

dałem 285 soli peklowej i przyprawy przegotowane na bardzo wolnym ogniu.

Ja zielonym proponuję peklowanie bez zabijaczy smaku mięsa, no chyba że półprodukt z marketu. :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli mogłem zrobić wersję mniej słoną dziadka bo tam wychodzi 450-475g

Zawsze możesz zrobić inną solankę.Każdy dobiera słoność wyrobów do swojego smaku.Niestety nie ma innej metody jak metoda prób i błędów. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika.

Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba.

Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę.

Proste jak :

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zawsze możesz zrobić inną solankę.Każdy dobiera słoność wyrobów do swojego smaku.Niestety nie ma innej metody jak metoda prób i błędów. :grin:

Święta prawda nic dodać nic ująć pytam aby ograniczyć liczbę prób i błędów :grin: :wink:

Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika.

Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba.

Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę.

Proste jak :

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli.

Tabela Dziadka mi odpowiadała na słoność ale zawsze robiłem max. 5 dniówkę teraz będę mądrzejszy bo spróbowałem i wiem :) . Dzięki miro :)

 

 

Adek, spróbuj wymoczyć w mleku.Powinno pomóc.Jak nie, zmiana mleka i mocz dalej.

 

Pozdrawiam :wink:

Teraz cała nadwyżka zamrożona a to co sparzone powoli znika z lodówki . Jak będę wyciągał następną partię z zamrażarki to po odmrożeniu w lodówce a przez parzeniem zrobię tak jak radzisz . Dzięki :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adek, spróbuj wymoczyć w mleku.Powinno pomóc.Jak nie, zmiana mleka i mocz dalej.

 

Czemu mleko ?

Zawsze na przesolone potrawy używam surowego ziemniaka, może i tu by pomógł ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adek zamiast się męczyć spróbuj mojego przelicznika.

Wklepujesz wagę mięsa i otrzymujesz gotowy wynik czego i ile potrzeba.

Jak lubisz mniej słono stosujesz niższą dawkę.

Proste jak :

 

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Przy 12,5 kg wychodzi 5L wody i 42,5 lub 50 dkg peklosli.

miro jeszcze nawiążę do tego o napisałeś jeśli pozwolisz :) . W podanym linku do Twojego przelicznika po wpisywaniu wagi mięsa brak jest możliwości wpisy ilu dniowe ma być peklowanie . Jak rozumieć wynik jaki wyjdzie ??? Czy w zależności od długości peklowania lawirować wynikiem miedzy min. a max. peklosoli ??? Czy wynik jest dla peklowania dłuższego niż np. 5 dniowe ( ale wtedy powinna być informacja ) ???

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo to jest przyjęte z góry peklowanie 8-10 dni.Tak mi wychodzi z mocy solanki.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adek sorry, ale jeśli mówimy o prawdziwym peklowaniu to minimum 8-10 dni.

Inne, krótsze peklowanie, to system awaryjny.

 

http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bo to jest przyjęte z góry peklowanie 8-10 dni.Tak mi wychodzi z mocy solanki.

Tak myślę bo inaczej miro by w ten sposób nie doradzał ale powinna być informacja dla takich jak ja :blush:

 

[ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 21:38 ]

Adek sorry, ale jeśli mówimy o prawdziwym peklowaniu to minimum 8-10 dni.

Inne, krótsze peklowanie, to system awaryjny.

 

http://www.wyroby-domowe.pl/peklowanie-mokro-i-10.html

I wszystko jasne :blush: ale może daj tam jakieś info dla ludzi którzy są na podobnym etapie łapania wiedzy jak moja osoba :wink:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz dopiero zauważyłem , że są to dwa różne linki :blush: . Jak bym od razu widział ten drugi nie było by pytania :blush: Pozdrawiam :wink:

 

[ Dodano: Nie 12 Sie, 2012 21:46 ]

Z tym przesoleniem zapadła już decyzja :) . Zostaną zjedzone w takim stanie jak są bez zbędnego kombinowania bo można przedobrzyć . Nawet za słone smakują lepiej niż sklepowe tzn. nikt nie myśli o kupowaniu czegoś w sklepie :grin:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

tu chodzi o wedzonki

Jeśli już sparzone i słone to lipa.

Do bigosu, na wywar lub do innych potraw jako załącznik.

Pozostaje pytanie dlaczego wychodzą za słone ?

Co jest tego powodem ?

:cool:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adek, peklowanie Szczepana też jest oki, wędzonki są mniej słone :D

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=48377#48377

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Adek, peklowanie Szczepana też jest oki, wędzonki są mniej słone

Tylko ,że za krótkie bo góra 6 dni.Takie peklowanie można uznać za awaryjne.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

można uznać za awaryjne.

Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie, 3 dni, 6 dni, 14 dni, pisu pekluje chyba kilka tyg. w niskich temp. ważne aby było mięso w środku dopeklowane. Zresztą, każdy :rolleyes: robi na swój smak, aby tylko było czym zagryźć "kieliszek chleba" :D :grin:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.