Adek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Mam jeszcze takie pytanko . Często czytam , że coś tam jest peklowane w roztworze np. 10 % - 8% ..... ( np.ryby ) soli/peklosoli , bez podania ilości wody . Czy w takich wypadkach ilość wody jest nieistotna bo ważne jest tylko stężenie soli/peklosoli w roztworze . Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach . Pytam bo często jest tylko podana informacja procentowa np. solanka tylu i tylu procentowa . Ps. Czytałem temat gdzie Dziadek domagał się jasnych sformułowań i odpowiedzi w tej kwestii ale zaczęła się dyskusja i małe spory jeden przez drugiego jednak nie doczytałem się jasnej odpowiedzi . Nie zadaję pytania aby wywołać kolejną dyskusję , byłbym usatysfakcjonowany krótką odpowiedzią ( jeśli się da ) czy jest to to samo czy nie , wówczas będzie dużo jaśniej dla mojej osoby i chyba nie tylko czytając przepisy . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach Nie.I dlatego zalecana ilość wody to 0.4L/kg Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach Nie.I dlatego zalecana ilość wody to 0.4L/kg Ryb/serów też się to dotyczy reasumując , wszystkich przepisów gdzie jest podana tylko procentowo wartość stężenia solanki ??? Czyli zawsze musimy wiedzieć , że jest to w dla 0,4l/kg wody ???? Ps. Myślałem że to dotyczy tylko wędzonek typu szynka , baleron itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie, 3 dni, 6 dni, 14 dni Kto jak kto ,ale taki "stary wyga" jak Ty nie powinien moim zdaniem wypisywać takich rzeczy bo z tego wynika że nie ma różnicy między peklowaniem 1- dniowym a 10 dniowym.Polecam lekturę do łóżeczka :grin: .Wnioski wyciągniesz sam. http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1488-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-ii Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 .Polecam lekturę do łóżeczka :grin: .Wnioski wyciągniesz sam. Kogo odsyłasz do lektury mnie czy Zbója ?? :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Ryb/serów też się to dotyczy reasumującRyby solę na sucho.Sery moczę w solance 1lwody / 80g soli /8 h i nie stosuję przelicznika 0,4l/kg.Leję tyle solanki aby ser pływał [ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 14:20 ]Kogo odsyłasz do lektury mnie czy Zbója ??Zbója, ale jak masz czas to też nie zaszkodzi :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Polecam lekturę do łóżeczka :grin: :clap: :clap: :clap: BTW Jednak brzmi to dwuznacznie! :wink: :tongue: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 "stary wyga" jak TyW końcu ktoś Zbója docenił :P nie ma różnicy między peklowaniem 1- dniowym a 10 dniowymPisałem, że "Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie", nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni http://wedlinydomowe.pl/p...w-miesnych-cz-i http://wedlinydomowe.pl/p...-miesnych-cz-iiCzytałem pobieżnie i nie znalazłem nic o peklowaniu awaryjnym. Ty na zlot się nie wybierasz roboty masz mniej , jak masz czas to poszukaj gdzie tam tak pisze i zacytuj na forum, będę Ci wdzięczny, u mnie czau brak, Napoleonów czeka, a ja z robotą w ciemnym lesie Te artykuły to z jakiś starych ksiąg, a jak wiesz ja "po staremu" już nie wędzę,a teraz Ci napiszę, że "po staremu" nie pekluję, tylko po nowemu :P I jeszcze raz napiszę, każdy pekluje wg własnych potrzeb :grin: Polecam lekturę do łóżeczka :grin:Dziękuję, ale do łóżeczka wolę jakąś koleżankę od lektury Idę dalej dreptać Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Czytałem pobieżnie i nie znalazłem nic o peklowaniu awaryjnym Ja też nic nie pisałerm o awaryjnym.Pisałem ,że można uznać za awaryjne. u mnie czau brak Brakiem czasy to się nie wymiguj.Wrócisz poczytasz i wnioski wyciągniesz.Nie pali sie Te artykuły to z jakiś starych ksiąg Jakby tych starych ksiąg zabrakło to jadłbyś wędlinki z biedronki :tongue: nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni Wprost nie ,ale tak to odczytałem. I jeszcze raz napiszę, każdy pekluje wg własnych potrzeb A mnie się zdaje ,że na stronie powinno być wg. zasad a nie potrzeb. A jak już ktoś sobie te zasady naciąga to jego sprawa. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Każdemu wolno marzyć. Zbój lubi marzyć :grin: :grin: Jakby tych starych ksiąg zabrakło to jadłbyś wędlinki z biedronki :tongue:Tu jestem "ZA" Zbój Madej napisał/a: nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni Wprost nie ,ale tak to odczytałem.Co do tego to takie moje małe sprostowanie. Różnice w peklowaniach od jednego dnia w górę to są, ale, nie wiem czy dobrze to ujmę, są to różnice w procesie technologicznym zachodzące w mięsie i solance, a co do nazwy to podtrzymuję, czy 1, czy 10, czy więcej dni, peklowanie to peklowanie :grin: Brakiem czasy to się nie wymiguj.Wrócisz poczytasz i wnioski wyciągniesz:P A qrcze myślałem, że pomożesz młodszemu w potrzebie :lol: :lol: A mnie się zdaje ,że na stronie powinno być wg. zasad a nie potrzeb.Z tym też się zgodzę, ale ja nie mam warunków do długotrwałego peklowania, dlatego pekluję wg potrzeb, czyli szybko i sprawnie Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Różnice w peklowaniach od jednego dnia w górę to są, ale, nie wiem czy dobrze to ujmę, są to różnice w procesie technologicznym zachodzące w mięsie i solance, a co do nazwy to podtrzymuję, czy 1, czy 10, czy więcej dni, peklowanie to peklowanieNiestety Zbóju nie masz racji. Peklowanie to proces i pisane było już wielokrotnie, że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solanki przez mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaxxii Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 miro, Czyli jak byś proponował peklować na te 7dni Patrząc na metodę praktykowana przez Zbója Madeja, 1litr woda 8dkg peklosoli na 1kg mięsa :question: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso.A jak mówiłem ,żeby poczytał to nie chce. :grin: Uparciuszek :grin: .Właśnie głównie o to chodziło, ale nie tylko. [ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 19:36 ]A qrcze myślałem, że pomożesz młodszemu w potrzebieTy to już stary wyga jesteś tylko jelenia szukasz. :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 miro, Czyli jak byś proponował peklować na te 7dni Patrząc na metodę praktykowana przez Zbója Madeja, 1litr woda 8dkg peklosoli na 1kg mięsaU mnie nie ma takiej proporcji. W stosunku do wagi mięsa 40% solanki. Solanka na 1 litr od 8,5-10dkg peklosoli. http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html Można samemu przekonać się jak smakuje gotowy wyrób po 2-3 dniowym, a jak po 10 dniowym peklowaniu. Tu przytoczę słowa kolegi Arka: jak nie masz czasu nie bierz się za wyroby peklowane na mokro. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Peklowanie to proces i pisane było już wielokrotnie, że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso. Solanki :rolleyes: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Niestety Zbóju nie masz racji.Dzięki poprawkę, dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso.Czyli proces technologiczny. Już coś się przypomina, Maxell kilka razy o tym pisał Nie wiedziałem jak to" ubrać" w słowa. miro napisał/a: że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso. A jak mówiłem ,żeby poczytał to nie chce. :grin: Uparciuszek :grin: .Właśnie głównie o to chodziło, ale nie tylko.Tobie o to chodziło, a mi chodziło o samo stwierdzenie "awaryjne peklowanie" Ty to już stary wyga jesteś tylko jelenia szukasz. :grin:Myślałem, że się uda :P ale fakt faktem trza "wrócić do szkoły" i sobie poprzypominać Patrząc na metodę praktykowana przez Zbója MadejaCzyli peklowanie wg Szczepana Coby tylko "młodzi" załapali o co nam kaman Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agaxxii Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 miro, Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Jak będziemy dalej pisać, że peklowanie na mokro to 2-3 dni bez zaznaczenia że jest to peklowanie awaryjne to młodzi faktycznie nie zrozumią o co kaman. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 peklowanie awaryjneJam jest przeciw takiemu stwierdzeniu Już nam starczy, EOT "Młodym" polecamy Akademię Dziadka na początek Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Może i EOT, ale żem wcześniej nie miał czasu to się wypowiem.Po mojemu to jest jeden wyjątek, czyli poledwiczki. Bo dopiero po przejściu na 3-dniowe peklowanie uzyskałem odpowienio szlachetny i łagodny smak. Kto był u mnie na minizlocie może potwierdzić. Albo i nie :-)Zatem w przypadku tego przepisu peklowanie trzydniowe (a w zasadzie 3,5 dniowe doliczając 12h ociekania) nie jest awaryjne ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dla mnie temat od dawna jest zamknięty.Pekluje nie krócej niż 10 dni.I mam czas, bo kiedy jedno peklownie się koczy drugie jest w połowie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Miro, w przypadku polędwiczek smak po peklowaniu dłuższym niż 3 dni mi nie podchodzi :-) My lubimy takie półsurowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A co ma półsurowość do peklowania ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Pekluje nie krócej niż 10 dni.miro, Ty masz możliwość tak długo peklować, ja nie mam. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A co ma półsurowość do peklowania ? No właśnie , chyba z deka błądzimy po temacie . Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.