Skocz do zawartości

Peklowanie na mokro, proste pytanie


krisk

Rekomendowane odpowiedzi

Mam jeszcze takie pytanko :) . Często czytam , że coś tam jest peklowane w roztworze np. 10 % - 8% ..... ( np.ryby ) soli/peklosoli , bez podania ilości wody . Czy w takich wypadkach ilość wody jest nieistotna bo ważne jest tylko stężenie soli/peklosoli w roztworze . Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach . Pytam bo często jest tylko podana informacja procentowa np. solanka tylu i tylu procentowa .

 

Ps. Czytałem temat gdzie Dziadek domagał się jasnych sformułowań i odpowiedzi w tej kwestii ale zaczęła się dyskusja i małe spory jeden przez drugiego jednak nie doczytałem się jasnej odpowiedzi . Nie zadaję pytania aby wywołać kolejną dyskusję , byłbym usatysfakcjonowany krótką odpowiedzią ( jeśli się da ) czy jest to to samo czy nie , wówczas będzie dużo jaśniej dla mojej osoby i chyba nie tylko czytając przepisy :) . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 205
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach

Nie.I dlatego zalecana ilość wody to 0.4L/kg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy roztwór np. 10% w 5 litrach wody będzie miał takie same skutki dla wyrobu w tym samym czasie jak roztwór 10% np. w 8 litrach

Nie.I dlatego zalecana ilość wody to 0.4L/kg

Ryb/serów też się to dotyczy reasumując , wszystkich przepisów gdzie jest podana tylko procentowo wartość stężenia solanki ??? Czyli zawsze musimy wiedzieć , że jest to w dla 0,4l/kg wody ????

 

 

Ps. Myślałem że to dotyczy tylko wędzonek typu szynka , baleron itd. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie, 3 dni, 6 dni, 14 dni

Kto jak kto ,ale taki "stary wyga" jak Ty nie powinien moim zdaniem wypisywać takich rzeczy bo z tego wynika że nie ma różnicy między peklowaniem 1- dniowym a 10 dniowym.Polecam lekturę do łóżeczka :grin: .Wnioski wyciągniesz sam.

 

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1487-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-i

http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/peklowanie-porady/1488-podstawy-teoretyczne-solenie-i-peklowanie-miesa-oraz-produktow-miesnych-cz-ii

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ryb/serów też się to dotyczy reasumując

Ryby solę na sucho.Sery moczę w solance 1lwody / 80g soli /8 h i nie stosuję przelicznika 0,4l/kg.Leję tyle solanki aby ser pływał

 

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 14:20 ]

Kogo odsyłasz do lektury mnie czy Zbója ??

Zbója, ale jak masz czas to też nie zaszkodzi :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

"stary wyga" jak Ty

W końcu ktoś Zbója docenił :P

nie ma różnicy między peklowaniem 1- dniowym a 10 dniowym

Pisałem, że "Dla mnie nie ma peklowania awaryjnego czy nie awaryjnego, jest po prostu peklowanie", nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni :cool:

Czytałem pobieżnie i nie znalazłem nic o peklowaniu awaryjnym. Ty na zlot się nie wybierasz roboty masz mniej :cool: , jak masz czas to poszukaj gdzie tam tak pisze i zacytuj na forum, będę Ci wdzięczny, u mnie czau brak, Napoleonów czeka, a ja z robotą w ciemnym lesie :cool:

Te artykuły to z jakiś starych ksiąg, a jak wiesz ja "po staremu" już nie wędzę,a teraz Ci napiszę, że "po staremu" nie pekluję, tylko po nowemu :P

I jeszcze raz napiszę, każdy pekluje wg własnych potrzeb :grin:

 

Polecam lekturę do łóżeczka :grin:

Dziękuję, ale do łóżeczka wolę jakąś koleżankę od lektury :cool:

 

 

 

Idę dalej dreptać :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem pobieżnie i nie znalazłem nic o peklowaniu awaryjnym

Ja też nic nie pisałerm o awaryjnym.Pisałem ,że można uznać za awaryjne.

 

u mnie czau brak

Brakiem czasy to się nie wymiguj.Wrócisz poczytasz i wnioski wyciągniesz.Nie pali sie :cool:

 

Te artykuły to z jakiś starych ksiąg

Jakby tych starych ksiąg zabrakło to jadłbyś wędlinki z biedronki :tongue:

 

nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni

Wprost nie ,ale tak to odczytałem.

 

I jeszcze raz napiszę, każdy pekluje wg własnych potrzeb

A mnie się zdaje ,że na stronie powinno być wg. zasad a nie potrzeb. :cool: A jak już ktoś sobie te zasady naciąga to jego sprawa.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdemu wolno marzyć. :cool:

Zbój lubi marzyć :grin: :grin: :cool:

Jakby tych starych ksiąg zabrakło to jadłbyś wędlinki z biedronki :tongue:

Tu jestem "ZA" :D

Zbój Madej napisał/a:

nigdzie nie pisałem, że nie ma różnicy między pekl. 1 a 10 dni

 

 

Wprost nie ,ale tak to odczytałem.

Co do tego to takie moje małe sprostowanie.

Różnice w peklowaniach od jednego dnia w górę to są, ale, nie wiem czy dobrze to ujmę, są to różnice w procesie technologicznym zachodzące w mięsie i solance, a co do nazwy to podtrzymuję, czy 1, czy 10, czy więcej dni, peklowanie to peklowanie :grin:

Brakiem czasy to się nie wymiguj.Wrócisz poczytasz i wnioski wyciągniesz

:P

A qrcze myślałem, że pomożesz młodszemu w potrzebie :lol: :lol:

A mnie się zdaje ,że na stronie powinno być wg. zasad a nie potrzeb.

Z tym też się zgodzę, ale ja nie mam warunków do długotrwałego peklowania, dlatego pekluję wg potrzeb, czyli szybko i sprawnie :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Różnice w peklowaniach od jednego dnia w górę to są, ale, nie wiem czy dobrze to ujmę, są to różnice w procesie technologicznym zachodzące w mięsie i solance, a co do nazwy to podtrzymuję, czy 1, czy 10, czy więcej dni, peklowanie to peklowanie

Niestety Zbóju nie masz racji.

Peklowanie to proces i pisane było już wielokrotnie, że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solanki przez mięso.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso.

A jak mówiłem ,żeby poczytał to nie chce. :grin: Uparciuszek :grin: .Właśnie głównie o to chodziło, ale nie tylko.

 

[ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 19:36 ]

A qrcze myślałem, że pomożesz młodszemu w potrzebie

Ty to już stary wyga jesteś tylko jelenia szukasz. :grin:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

miro, Czyli jak byś proponował peklować na te 7dni

Patrząc na metodę praktykowana przez Zbója Madeja, 1litr woda 8dkg peklosoli na 1kg mięsa

U mnie nie ma takiej proporcji.

W stosunku do wagi mięsa 40% solanki.

Solanka na 1 litr od 8,5-10dkg peklosoli.

http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.html

 

Można samemu przekonać się jak smakuje gotowy wyrób po 2-3 dniowym, a jak po 10 dniowym peklowaniu.

Tu przytoczę słowa kolegi Arka: jak nie masz czasu nie bierz się za wyroby peklowane na mokro.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Niestety Zbóju nie masz racji.

Dzięki poprawkę,

dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso.

Czyli proces technologiczny. Już coś się przypomina, Maxell kilka razy o tym pisał :D

Nie wiedziałem jak to" ubrać" w słowa.

miro napisał/a:

że dopiero po 7-8 dniu następuje wciąganie solankni przez mięso.

 

 

A jak mówiłem ,żeby poczytał to nie chce. :grin: Uparciuszek :grin: .Właśnie głównie o to chodziło, ale nie tylko.

Tobie o to chodziło, a mi chodziło o samo stwierdzenie "awaryjne peklowanie" :D

Ty to już stary wyga jesteś tylko jelenia szukasz. :grin:

Myślałem, że się uda :P ale fakt faktem trza "wrócić do szkoły" i sobie poprzypominać :cool:

Patrząc na metodę praktykowana przez Zbója Madeja

Czyli peklowanie wg Szczepana :D

 

 

Coby tylko "młodzi" załapali o co nam kaman :cool:

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak będziemy dalej pisać, że peklowanie na mokro to 2-3 dni bez zaznaczenia że jest to peklowanie awaryjne to młodzi faktycznie nie zrozumią o co kaman.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

peklowanie awaryjne

Jam jest przeciw takiemu stwierdzeniu :cool:

 

Już nam starczy, EOT :D

 

 

"Młodym" polecamy Akademię Dziadka na początek :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może i EOT, ale żem wcześniej nie miał czasu to się wypowiem.

Po mojemu to jest jeden wyjątek, czyli poledwiczki. Bo dopiero po przejściu na 3-dniowe peklowanie uzyskałem odpowienio szlachetny i łagodny smak. Kto był u mnie na minizlocie może potwierdzić. Albo i nie :-)

Zatem w przypadku tego przepisu peklowanie trzydniowe (a w zasadzie 3,5 dniowe doliczając 12h ociekania) nie jest awaryjne ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie temat od dawna jest zamknięty.

Pekluje nie krócej niż 10 dni.

I mam czas, bo kiedy jedno peklownie się koczy drugie jest w połowie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ma półsurowość do peklowania ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co ma półsurowość do peklowania ?

No właśnie , chyba z deka błądzimy po temacie .

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.