miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 miro, Ty masz możliwość tak długo peklować, ja nie mam.To jak peklujesz "krótko" ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A co ma półsurowość do peklowania ?Ano ma. Zupełnie inaczej smakuje poledwiczka "lekko zapeklowana", a zupełnie inaczej peklowana 7-10 dniowo. Peklowana trzydniowo ma w środku oczko niedopeklowane :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Ano ma. Zupełnie inaczej smakuje poledwiczka "lekko zapeklowana", a zupełnie inaczej peklowana 7-10 dniowo. Peklowana trzydniowo ma w środku oczko niedopeklowaneNo i sorry, ale masz niedopeklowaną polędwiczkę. To jak tu pisać o prawidłowym peklowaniu ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Jak zrobisz dobrze nastrzyk to i 24h nie ma oczka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Bo to jest takie wędzarnicze sushi z "frutti di obora". Z zewnątrz podwędzona, w środku surowa :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 peklujesz "krótko"Takie "krótkie" to jak umieszczenie swoich pieniędzy w "ryżym banku". :tongue: :grin: Ale Bracie Miro, jak sam widzisz 3 dni i już jest dobre! :wink: "nowe" wychodzi wszędzie, od "karalucha" nie uciekniesz. :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 To jak peklujesz "krótko" ?3 lub 6-cio dniowe wg Szczepana, ale częściej 3 dniowe, pekluję tak od początku mego na forum. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Mistrzu się odezwał więc od teraz milczę. Wszelkie pytania technologiczne proszę kierować na PW do marka301. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 teraz milczęBracie Miro, należy odnośnie peklowania coś wyjaśnić. :tongue: Tzw. "szybkie peklowanie" ma wiele wspólnego z "partactwem". :wink: :tongue: Ot co. Tłumaczenie tego "smakiem" to kiepska wymówka w stylu "lze mediowym". Ale co tak "siem" dziwić skoro "selekcja negatywna" trawi nawet "polędwice". :wink: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GuRu Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Marku, odróżnij polędwice od polędwiczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zastanawiając się nad tym czy awaryjne czy nie , długie czy krótkie , jeśli ma być smak oki to tylko powyżej 8 dni itd. naszła mnie pewna refleksja . Obleciałem myślami wszystkie znane fakty z mojej najbliższej okolicy i doszedłem do wniosku , że kupę ludzi wyrzuca pieniądze w błoto bo nie ma pojęcia jak powinno być i płacą ludziom za połowiczny sukces lub są sprytnie niedoinformowani przez tzw. specjalistów którzy zarobkowo robią między innymi wędzonki u ludzi po domach . Nie mogę sobie przypomnieć żadnego przypadku aby od momentu uboju do gotowych wędzonek minął większy termin niż max.7 dni . Znam multum przypadków , że ludzie kupowali świniaka , zamawiali fachowca czy to przed jakąś ważną imprezą ( np. wesele ) czy też najzwyczajniej tylko dla samych siebie i naprawdę , wszystko odbywa się w max. skróconym czasie . Fachowiec chce zrobić co do niego należy szybko , sprawnie i smacznie , wziąć zapłatę za swoją pracę i lecieć do następnej bo jak wiadomo czas to pieniądz . A co w tym wypadku ze smakiem który by był :thumbsup: po np.10 dniach a nie jest bo peklowanie np. było tylko 3-5 dniowe . Czy uważacie , że dobrze wykonał swoją pracę ?? Nie słyszałem o przypadku aby któryś powiedział , że to co robi w tak krótkim czasie będzie gorsze bo niestety on nie ma czasu przyjechać po 10 dniach i dokończyć dzieła . Widzicie sami teoria teorią , praktyka praktyką a życie jest życiem i pisze swój scenariusz . Jesteśmy tymi szczęśliwcami , że możemy pogadać , popisać , wymienić się poglądami i wiedzą dzięki temu forum i tej stronie . Jednak 90 % ludzi którzy marzą o swojskich wędzonkach , kupują świniaka biorą fachowca , płacą i cieszą się , że mają w lodówce coś swojskiego a tak naprawdę mają wersję skróconą/awaryjną swojskich wędlin . Ps. Jednak to im smakuje i nam też bo chyba nie raz byliście na weselu gdzie były wystawione własne wyroby ( stół wiejski ) i sami mlaskaliście ( ja mlaskam i mlaskałem ) lub słyszeliście jak mlaskają inni oceniając smak tych wędlin . A idę o zakład , że 90% tych stołów ma wędzonki zrobione na max.3-5 dniowym peklowaniu . Wiem są wyjątki zwłaszcza jak ktoś z WB robi :grin: ale to jest kropla w .............. . Czyli co ??? Życie ---- bo ilu tak naprawdę zna smak prawdziwej wędzonki --------- nieliczni bo większość tylko myśli , że zna . Pozdrawiam Adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Z zewnątrz podwędzona, w środku surowa No ja nie chcę być złosliwcem ,ale parafrazując klasyka. Tomek -jak to się robi :grin: O jedzeniu niedopeklowanego mięsa już się nie będę wypowiadał bo ..................... Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 3 lub 6-cio dniowe wg Szczepana, ale częściej 3 dniowe, pekluję tak od początku mego na forum.wybacz Zbóju ale dla SZCZEPANA liczy się kasa.... w zakładzie produkcyjnym czy na wiejskich prywatkach nie ma sentymentów... dlatego tak niektórzy hołduja peklowanie "expresowe".... peklowanie to pewien proces i potrzeba na to czasu.... tak jak nie zrobisz mleka zsiadłego w godzinę tak i bakterii denitryfikacyjnych nie zmusisz do peklowania w jeden dzień... to bedzie tylko intensywne solenie połączone na dokładkę z ryzykiem pozostawienia nierozłożonych azotynów..... smacznego..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 dobrze nastrzyk Chyba miało być duży :grin: .Tylko co to ma wspólnego z prawidłowym peklowaniem? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 peklowanie to pewien proces i potrzeba na to czasuTo wiem, ale jak ja nie mam możliwości peklowania 14 dni, nie mogę tak długo lodówki w domu zajmować, dlatego pekluję szybko Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 dlatego pekluję szybko A miało być zdrowo i fachowo a jest partyzantka :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Temat zamienia sie powoli w bicie piany. Każdy, kto zaczyna peklowanie na pewno zna podstawowe zasady (jeśli nie, to jest multum materiałów na stronie głównej i forum). Nie ma sensu przekonywać kogoś, kto tego nie chce, że mięso czym dłużej jest peklowane, tym jest smaczniejsze po dalszej obróbce i bezpieczniejsze. Niech każdy robi po swojemu, jeśli mu tak wygodniej i uważa, że robi dobrze. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 To po kiego grzyba podane jest w "Tabeli Dziadka" peklowanie "szybkie" 1-2-3 dniowe? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 myth, domyśl się..... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Skoro "dziadkowe" dobre i bez\ zarzutów, więc o co "afera" ?Wiadomo, że im dłuższe peklowanie w delikaniejszej zalewie, tym lepiej, ale czy od razu szybkie "do kosza" ? Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 A kto wyrzuca szybkie??? :shock: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klemens Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Witam, jak to poczatkujący mam pytanie o peklowanie. Szukałem wytwale, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi- dlatego pytam.Stosując tabelę Dziadka- jeżeli mam podane, że zalewa tyle i tyle wody i tyle soli peklującej to czy:1) mogę zrobić wiecej zalewy byleby zachowac stężenie, żeby mieso było zakryte ?2) jak mam nastrzyk to czy używam tej zalewy którą zrobiłęm , czy zmniejszam jej ilość wciagając do strzykawki np. 160 ml czyli spory procent zalewy3) czy jak w jednym naczyniu mam 1 kawałki szynki tj. 1 kg i 2kg to traktuje to razem jako 3 Kg i taką zalewę robię wg tabeli - wydaje mi się, że tak, ale mam watpliwości bo przecież przy np. pieczeniu 2 kilogramowe kawałki pieczemy krócej niż jeden 2kg.W każdym razie zrobiłem zalewę jak do 3 kg wg tabeli Dziadka na 5 dniowe peklowanie i nastrzyk zrobiłem odciagając strzykawką tą zalewę ( tym samym zmniejszając jej ilość) i robiąc nastrzyki do mięsa.Byłbym wdzięczny za podpowiedź, bo chciałbym żeby wreszcie mi coś wyszło skoro zostałem szczęśliwym posiadaczem wędzarni Borniaka kupionej za pośrednictwem Dziadka Maćka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 ale czy od razu szybkie "do kosza" ?Bracie Myth, "segregacja" musi być. :clap: Nie możemy udawać, że wszystko jest "równo" dobre. :tongue: Jak jedziesz przykładowo w delegacje i tam zakosztujesz "przysmaków" o których, lewej połowie "siem" nawet nie śniło to co? :wink: :tongue: Tu stosujemy RELATYWIZM!!! :thumbsup: :clap: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 dlatego pekluję szybkoA miało być zdrowo i fachowo a jest partyzantka :grin:??? [ Dodano: Czw 16 Sie, 2012 22:38 ]klemens, używasz tej co namieszałeś.... pozostałością zalewasz w odpowiednio "małym naczyniu, aby wszystko pozostała zalewa zakryła... Kilogram to kilogram i nie masz co kombinować.... jeśli masz x kg mięsa, to robisz x litrów zalewy o x stężeniu i wszystko po nastrzyku wrzucasz do pojemnika, celem zapeklowania... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 16 Sierpnia 2012 Dlaczego ja głupi pekluje na mokro minimum 10 dni, przeważnie 2 tygodnie, bywa i trzy. A można w trzy dni sprawę załatwi i udawać, że dobre. A jak już słyszę o tabelach to wpuszczam jednym uchem, wypuszczam drugim. Z ubiegłego wieku pamiętam, że delikwent który podczas świniobicia szynki czy balerony chciał otrzymać z wieprzka swego, musiał poczekać ze dwa tygodnie. A teraz jest szybko i pewnie. Dodam, że mieszanki peklujące były z soli i saletry, może dlatego peklowało się dłużej. Teraz też może trzeba szybciej peklować, bo ciągle czytam o przyprawach wszelakich dodawanych celem polepszenia smaku, które to zapewne skracają trwałość solanki, stanowiąc pożywkę dla małych żyjątek. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.