Jump to content

Recommended Posts

Proszę bardzo.. :wink:

 

Pasztet wyborowy

- 30 dkg fileta z kurczaka lub z indyka

- 30 dkg wątróbki drobiowej

- 50 dkg podgarla ( lub boczek surowy)

- 10 grzybków suszonych

- 3 średnie cebule

- 4 jaja

- liść laurowy

- ziele angielskie

- pieprz, sól

- łyżeczka gałki muszkatałowej

- bułka tarta

 

Mięso ugotować z cebulą , zielem angielskim , liściem laurowy.

Osobno ugotować grzybki.

Wątróbkę parzymy 15 min.

Wszystkie składniki zemleć przez maszynkę, dodać bułkę tartą namoczoną w wywarze. Dodać jajka w całości , gałkę muszkatałową ... doprawić do smaku (.Jeśli masa będzie za gęsta dodajemy wywaru od mięsa.)

Ja całość potraktowałam to jeszcze blenderem.

Wyłożyć do foremek aluminowych i piec od 50- 60 min w temp 200 stopni.

Jeśli ktoś lubi to można dodać żurawinę.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

jejku jakie pasztecik, a u mnie pusta lodówka, chyba oszaleje.. :thumbsup:

Violka ... wczoraj zrobiłam takie 4, jeden miałam na zbyciu... :tongue: :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

50 dkg podgarla ( lub boczek surowy)

A miał być drobiowy :grin: :tongue:

 

Jak ma być drobiowy to polecam:

 

http://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/pasztety/1568-konkursowy-pasztet-wnuczka-a-la-podlaski-drobiowy

 

Robiłem bez jajek i kaszy i też był dobry.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dziękuję za wspaniałe przepisy.

 

@halusia - ile pieprzu i soli dokładnie dodajesz?

 

I czy mógłbym prosić o przepis na pasztet w wersji dietetycznej? Tzn. bez boczku i innych, tłustych dodatków :D?

 

Pozdrawiam,

 

Plissken

Przecież Ci podałem z samego kurczaka :shock:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

@halusia - ile pieprzu i soli dokładnie dodajesz?

Ja przyprawiam z ręki... tak że trudno mi napisać dokładnie.

Ale zawsze możesz zważyć zawartość i na 1 kg dać 16-18 g soli , natomiast pieprzu 2g na kg.

Sam musisz sprawdzić jaka słoność Ci odpowiada :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

  • 4 weeks later...

A czy podroby drobiowe nadają się na pasztet?

:question: jak w temacie :rolleyes:

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.