Skocz do zawartości

Koziołek i co dalej ?


JaGra

Rekomendowane odpowiedzi

Sprawdzona wielokrotnie receptura na kiełbasę z sarny:.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=238229#238229

Wymieniona w przepisie III to wszelkie ścięgniste, błoniaste i twardawe mięso, którego w sarninie jest sporo.

Konieczne są bardzo ostre noże w maszynce.

jagra,

przegladnij cały wątek z linku, który podałam powyżej. Może się przyda.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sarnina jest doskonałym mięsem, zastępuje wowołowe, lepiej się "puszcza" klej.

Co do wędzenia, to trzeba bardzo uważać, żeby mięsa nie przesuszyć, ono jest samo w sobie bardzo suche.

Proponuję gorsze mięso przeznaczyć do kiełbasy, a z lepszego pyszne szaszłyki czy pieczenie z różnistymi sosami.

 

Pamiętajmy, że sarny właśnie są w okresie rui, i kozły mają specyfyczny posmak mięsa.

 

 

 

Pamiętajmy, że sarny właśnie są w okresie rui, i kozły mają specyfyczny posmak mięsa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem przed chwilą wstępną klasyfikacje i tak.

 

Polędwiczki

Myślę, że to I z udźca

To chyba taka II ścięgniste

To III jakieś błony i ścięgna

A to mślę do gotowania do wątrobianki.( jak Arkadiusz pomoże)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wołowe i tak się mieli na klej, tak samo i to (sarnę 1x robiłem.) reszta to wieprzowe

Chłopie co Ty opowiadasz.Dziczyzna to jest chyba najlepsze mięso.Nie dość ,że smaczne to jeszcze sześciokrotnie mniej tłuszczu niż wieprzowina.Mielenie tego całego mięsa na klej to profanacja.

Polecam Ci wędzony comber bez kości :grin: i mizdry na surowo bez parzenia.Wtedy docenisz sarnę i dzika.Osobiście wole mięso z dzika.Sarnina ma specyficzny zapach i smak i nie każdemu odpowiada.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sarnine jako pieczeń jadłem jeden raz w życiu na Węgrzech.

Przepyszne danie.

Gdybym był na Twoim miejscu wszystko co by się dało pozostawiłbym na pieczeń, takie danie od święta. :thumbsup:

Ewentualne pozostałe "tłuste" jako dodatek do kiełbas.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ewentualne pozostałe "tłuste" jako dodatek do kiełbas.

To raczej nie wchodzi w grę bo sarnina jest bardzo chuda.Dzik i owszem ,może się trafić tłusty.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkim bardzo dziękuję za porady.Postanowiłem za radą kol.Arkadiusza polędwicę uwędzić, resztki z kości obgotowałem,potem zamrożę i pójdą do wątrobianki, a z pozostałego mięska po dokupieniu wieprzowego zrobimy ( Arek obiecał pomoc ) kiełbasę. :grin:

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam . Na temat tzw. koźliny (koziołek - potoczne określenie samca sarny), troszkę wiem z praktyki. Bardzo polecam, z takiego mięsa (mam, na myśli polędwice), zrobić "tatara". Szynka, jak najbardziej, na pieczeń. Trzeba, ją tylko mocno naszpikować słoninką. Inaczej, zbyt sucha. A, resztki - na mielone :). Takich kotletów, już nigdy nie będę jadł :cry:
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W wielu przepisach na potrawy z dziczyzny prezentowanych przez dr Grzegorza Rusaka są wykorzystane zioła. W domu każdy może użyć w rodzaju i ilościach zależnych od gustu :thumbsup:

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.