Skocz do zawartości

Skład chemiczny mięsa -woda . Wady mięsa


DZIADEK

Rekomendowane odpowiedzi

Największa ubojnia w Polsce o przepustowości 10-12 tys świń/2 zmiany dużą część żywca importuje z holandii , belgii .... a nie ma tam mowy aby świnki od chwili rozładunku odczekały przynajmniej 2-4h do uboju.....

Później nic dziwnego, że mięso jest takie jakie jest.... Ehhh gdzie te nasze złotnickie....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Są to wybrane fragmenty tekstu z większej całości -  ,,Mięso - Podstawy Nauki i Technologii.'' Wydawnictwo SGGW 2011 r.

pod redakcją prof. dr.hab. Andrzeja Pisuli i prof. dr.hab. Edwarda Pospiecha .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Największa ubojnia w Polsce o przepustowości 10-12 tys świń/2 zmiany dużą część żywca importuje z holandii , belgii .... a nie ma tam mowy aby świnki od chwili rozładunku odczekały przynajmniej 2-4h do uboju.....

Później nic dziwnego, że mięso jest takie jakie jest.... Ehhh gdzie te nasze złotnickie....

Ni jak się na to do wydajności rzeźni, bardziej od młodości sztuki.

Standardowy tucz trwa około 4 miesięcy i to właśnie niedojrzałość mięsa jest głównym problemem ;)

Mięso z lat 80-90 a teraz różni się znacznie ;)

 

Postęp jaki dokonał się zarówno w zakresie nauk zootechnicznych, jak i przetwórstwa żywności spowodował, że na rynku żywca mamy coraz częściej zwierzęta odznaczające się wybitną mięsnością, a uzyskane produkty są wysokiej jakości. Zwykle jednak wzrost mięsności kojarzony jest z pogorszeniem jakości. Przyczyną są wady mięśni, które stwierdza się po uboju w tuszach zwierząt. Etiologia ich powstawania wiąże się z jednej strony z nie do końca rozpoznanymi czynnikami natury hodowlanej, fizjologii zwierząt i metabolizmu, a z drugiej z obrotem i wstępnym przerobem żywca.

Edytowane przez zemat

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.