Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Jacinto wyrabia wędliny i coś tam jeszcze...


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
58 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 07 wrz 2012 - 21:58

Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim

4 kg chudej wieprzowiny
1 kg słoniny
3 łyżki stołowe soli
2 łyżki stołowe świeżo mielonego pieprzu
1 łyżka stołowa i 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżka stołowa cukru
2 łyżeczki nasion anyżku
1 łyżka stołowa posiekanego czosnku
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
peklosól odpowiednio do wagi(w oryginale jest jeszcze 1/2 łyżeczki kwasu askorbinowego,ale ja nie miałem...)

Mięso i słoninę lekko zmrożone zmieliłem na sitku 8mm. Wyrobiłem z resztą składników. Na 24 godziny wstawiłem przykryte do lodówki. Nadziałem w standardowe jelita wieprzowe (w oryginale są osłonki 5 cm), usuwając komory powietrzne i do suszenia. Suszyły się w temperaturze 7 stopni 3 tygodnie, można jeszcze dłużej,ale nie chciałem,żeby stwardniały. Jeśli jest grubsza osłonka to powinny się suszyć 4-6 tygodni.
Kiełbasa ma dość oryginalny,fajny smak. Na Grzybozlocie będzie można spróbować ;)
Przepis pochodzi z książki Domowy Wyrób Kiełbas - Susan Perry

Dołączona grafika

#2 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 07 wrz 2012 - 22:10

Piekna kielbasa, :clap:

#3 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 951 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 07 wrz 2012 - 22:14

Czy kiełbasę suszyłeś w lodówce czy miałeś jakieś specjalne pomieszczenie? Bardzo chciałbym robi kiełbasy podsuszane ale w mieszkam w bloku ciężko o dobre warunki.

#4 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 07 wrz 2012 - 22:16

Ja tez mam ten problem ,bo nie mam piwnicy. Mozna powiedziec,ze w lodowce,ale szczerze mowiac jest to chłodziarka do wina. Ma takie metalowe ruszty,dzięki czemu kiełbasa wisi prawie w powietrzu (niestety troche sie deformuje)

#5 reda

reda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 08 paź 2012 - 07:58

[quote name="jacinto"]Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim

Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słona (peklosól plus trzy łyżki soli)?

#6 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 08 paź 2012 - 08:22

Mam pytanie, czy kiełbasa nie jest po podsuszeniu mocno słona

Smakowałem ten wyrób na Grzybozlocie i zapewniam,że słoność była w sam raz a smk wędlinki wspaniały.Jacinto :clap:

#7 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3193 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 08 paź 2012 - 09:03

Ja tez mam ten problem ,bo nie mam

........chłodziarki do wina. Czy można suszyć w wyższej temperaturze np.14 st.C

#8 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 08 paź 2012 - 09:33

jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszyc - moze sie wypowiedza bardziej doswiadczeni koledzy.
Jest w przpisie peklosol - normalnie powiedzmy 17g na kg plus (ekstra) sol.
Kiełbasa jest wrecz mało słona

#9 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3193 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 08 paź 2012 - 09:41

jagra, nie wiem czy mozna tak dlugo suszyc

Pytałem o temperaturę :!:

#10 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1621 postów

Napisano 08 paź 2012 - 09:48

jacinto udana kiełbaska :thumbsup: :clap: w tej książce ,jak jest to autorstwa Susan Mahnke Peery,Charles ,G.Reavis to jest wiele przepisów godnych zrobienia :grin: pozdrawiam

#11 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 08 paź 2012 - 09:57

jagra, własnie mi chodzi o to - nie wiem czy w 14 stopniach mozna tak dlugo trzymac.

#12 reda

reda

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 69 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 08 paź 2012 - 10:09

reda, przepraszam , gdzie w przepisie jacinto jest peklosól ? :shock:

Ano na końcu wymienionych składników
cyt. peklosól odpowiednio do wagi.
Nie rób mi takich kawałów, bo choć nie zawsze już wszystko widzę to się mogę niepotrzebnie zapisać do okulisty (hi,hi)

#13 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 08 paź 2012 - 10:11

Mysle, ze wędlina nie jest za słona, bo sól pracuje inaczej - tak jak w przypadku dojrzewających

#14 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1621 postów

Napisano 08 paź 2012 - 10:59

jagra do suszenia wędlin musi być zachowana temp.3-5s C i w takich warunkach możesz suszyć tygodniami do stwierdzenia że jest już OK :smile: 14 s C nadaje się znakomicie ,przy zachowaniu wilgotności i dobrej wentylacji do wędlin dojrzewających :grin: pozdrawiam

#15 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2275 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 08 paź 2012 - 13:11

Nastąpiła ,chyba zmiana przepisu , bo rano tego nie widziałem , a przeczytałem to kilka razy :lol: Tak że reda , chyba ja pierwszy zacznę od okulisty !!!! :wink:

#16 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13909 postów

Napisano 08 paź 2012 - 13:19

Nie było zmiany przepisu, brak wpisu o edycji.
Okularki, okularki !!! Ja już noszę. :grin: :cool:

#17 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6407 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 08 paź 2012 - 14:34

Salamette - suszona kiełbasa w stylu włoskim


Kiełbasę kolegi jacinto miałam okazje próbować w Zatomiu... jak dla mnie pychotka.. :thumbsup:
Kombinuj dalej Piotrku... :wink: szukaj nowych smaków..

#18 jacinto

jacinto

    Pasjonat

  • **VIP-Organizator**
  • 554 postów

Napisano 27 paź 2012 - 14:20

Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję.
Polędwica, szyneczka, karkówka i kiełbasa robiona na "na oko" ;)
Tak przy okazji przekonałem sie,ze 18g/kg soli to dla mnie za dużo...

Dołączona grafika

#19 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6407 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 paź 2012 - 14:23

Efekty wczorajszego wędzenia z pomoca Andrzej_ka, za co Mu serdecznie dziękuję.


Fajnie wyglądają Twoje wyroby Piotrku.. :thumbsup:
Co do słoności to jak zaczynałam pierwsze wyroby, dawkowałam 20g/kg peklosoli.. teraz 18 i jest w sam raz.
Nasz Andrzejek to dobry chłopak... zawsze można na Niego liczyć :clap:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2421 postów

Napisano 27 paź 2012 - 15:15

Efekty wczorajszego wędzenia

Efekty super :clap:




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych